Veilederen Tina bruker kun sine synske evner.

Veilederen Tina bruker kun sine synske evner.

Tina er av sigøyner-/taterslekt. Hun har skjønt at hennes nedarvede blodslinjer forsterker hennes synske evner. Den dagen hun begynte å jobbe på teletorget følte Tina at hun endelig var kommet «hjem.» Hun bruker ingen hjelpemidler når hun arbeider, kun sine egne evner. Mange års studier innenfor psykologi har hjulpet mer enn kort, pendler og andre hjelpemidler. Tina gir coaching og rådgivning innenfor områder som bl.a. rus og psykiatri, samt for barn med psykiatriske lidelser.

Ønsker du å snakke med Tina, er hun tilgjengelig hver dag, også helg, fra kl ni om morgenen og til kl 24 om kvelden, på tlf. 829 95 371 (Kr 26,00/min).
Nyhet! Du når meg også på 21 05 87 71 (26,90/min, kjøp ringeminutter via veiledertjenesten.no)

Tekst og foto: Merete Evertsen

Tina ruver ikke akkurat i terrenget. Hun er ei lita blid dame som vennene liker å kalle «Teskjekjerringa». Den lyse stemmen gjør at hun virker atskillig yngre enn sine 42 år. Selv om hun virker yngre, merkes det fort at denne damen har erfaring både innenfor kommunikasjon så vel som å bruke sine synske evner.

– Akkurat nå venter jeg på eksamensresultatene mine. Jeg er spent, men jeg vet veldig godt at det har gått bra, kvitrer hun glad. – Jeg har studert utviklingspsykologi, som omhandler alt fra før fødselen til alderdommen til et menneske. Det er et veldig spennende og bredt tema, smiler hun.

Tina har studert mye. Hun har til sammen hele 350 studiepoeng innenfor helse og psykologi.

– Jeg er veldig opptatt av helse og å være i form. Faktisk har min interesse for dette hjulpet meg mye når jeg jobber på teletorget. Det er ikke uvanlig at folk med depresjoner ringer meg – faktisk så mange som ti til femten stykker på per uke. Folk sliter virkelig – de er trøtte og deprimerte og mange har opplevd veldig mye motgang. Da kjenner jeg at psykologistudiene hjelper meg til å forstå dem bedre. Evnene mine kan kanskje hjelpe til med å se framtiden og jeg kan dermed berolige dem med at alt vil gå bra, men ved å koble inn psykologi kan jeg hjelpe folk til lettere å se hva de skal ta tak i for å få det bedre med seg selv. Det er mange ganger til stor hjelp for å gi folk håp og næring til å ta tak i livet sitt og gjøre de endringene som skal til for at de skal få det bedre mye raskere enn om de måtte gjøre det alene.

Ikke alle synes det er like lett å skulle innrømme at de har et depresjonsproblem, eller at de har hatt mye motgang. Akkurat som om det skulle være noe skamfullt, det er en prosess de fleste må gjennom en eller flere ganger i løpet av livet.

– Folk skal være klar over at det ikke er noe skam å ha problemer. Vi gjør alle dårlige valg fra tid til annen. Det er det ingen som helst tvil om det. Likevel opplever jeg ofte at folk ikke vil si eller bekrefte at de har hatt det tøft når jeg tar det opp med dem. De prøver å glatte over på en måte. Men for å forstå hvordan de har havnet der de er i dag, hender det at jeg faktisk må stå på for å få dem til å innse dette. Jeg gir meg ikke – og når det har gått noen minutter, bekrefter de faktisk det jeg ser. Da er vi klare til å ta fatt på framtiden.


Vær ærlig

Ærlighet er et viktig tema for Tina. Hun møter denne problemstillingen til daglig i sitt arbeid.

– Vær ærlig med deg selv. Jeg ser det jo uansett, ler Tina. – Jeg tar inn energien til vedkommende som ringer meg og jeg er jo her for å hjelpe. Det er bare å erkjenne og øse ut av deg selv. Vi som jobber på teletorget har taushetsplikt, noe jeg setter min ære på å holde. Jeg tar menneskene som ringer meg hundre prosent seriøst.

Ikke alle som ringer er like insisterende på ikke å si eller erkjenne noe.

– Andre ganger sier de egentlig alt selv. Jeg behøver ikke si noe som helst, ler Tina. – Når man får vite for mye kan man lett bli farget av informasjonen jeg får og bli forutinntatt. Jeg jobber best når jeg får opplyst fornavnet på vedkommende det gjelder. Jeg klarer ikke å kanalisere uten et navn, så en fødselsdato eller et stjernetegn hjelper ikke meg. Det er kun ved hjelp av navn tar jeg inn energiene som skal til for å hjelpe med å besvare spørsmålet kunden har. Ha gjerne spørsmålet som du vil ha svar på klart når du ringer, så skal jeg svare etter beste evne.

Tina bruker ingen hjelpemidler når hun jobber. Hun bruker kun sine synske evner. Evner hun mener kommer fra morssiden av slekten.

– Min mor var fra en sigøyner-/taterslekt. Det er to forgreininger i samme slekt, og både min mor og min mormor var synske. Men samfunnet var litt annerledes på den tiden de vokste opp. Det skulle ikke snakkes om, selv om jeg vet at mamma ikke kunne velge informasjon hun tok inn noen ganger.


Ikke alt er hyggelig å se

– Det er ikke alltid like lett å ha evner, sukker Tina. – Jeg husker da jeg var rundt 22 år gammel. Da sa jeg fra til mine foreldre at det kom til å skje en ulykke i nærheten av der vi bodde. Det skjedde. En liten gutt omkom. Tina grøsser.

– Jeg bestemmer jo ikke hva jeg tar inn, og det kan være en påkjenning når man vet at uhyggelige ting skal skje. Jeg ber heller ikke om å få se, plutselig dukker det bare opp bilder. Jeg husker fra jeg var liten at jeg kunne vite ting som kom til å skje. En gang skulle familien min på tur til Elverum, men dagen før avreise ga jeg klar beskjed om at reisen ikke ble noe av. Foreldrene mine ristet på hodet og sa at alt var pakket og klart, vi skulle reise neste morgen. Neste morgen fikk vi ikke start på bilen, og ganske riktig – det ble ikke noe tur på oss den dagen, ler Tina. – Jeg har hatt mange sånne opplevelser i løpet av oppveksten. Jeg kunne for mange år siden vite hvordan mine medelever ville få det i fremtiden, og det har i aller høyeste grad stemt.

Nå kan det kanskje virke som om Tina har svar på alt, men det er nå en gang slik at det ikke alltid stemmer.

– Det har hendt et par ganger at jeg ikke har fått noe svar og derfor ikke har kunnet hjulpet kunden. Men da sier jeg raskt fra og sender kunden videre til noen andre som kan hjelpe. Jeg vet ikke hvorfor det skjer, men det kan handle om kommunikasjon. At noen andre med evner kanskje kan formidle budskapet bedre enn meg til vedkommende. Eller så kan det være en klar beskjed om at vedkommende bruker spåtjenester for flittig, og at du allerede har fått svaret, men velger ikke å akseptere svaret du har fått. Sånn er det jo noen ganger. Det er ikke alltid vi liker svaret vi får fordi vi ønsker å høre noe helt annet. Men jeg kan jo ikke snakke kunden etter munnen. Da er jeg ikke til mye hjelp. Da bygger jeg bare under en illusjon, og det er jeg for ærlig med meg selv til å gjøre.


Ikke i hytt og pine

Selv om Tina ser mye og oppfatter mer enn den vanlige mannen på gata, så er det ikke slik at hun alltid sier fra om hva hun tar inn av informasjon.

– Det er ikke slik at jeg går rundt og spår folk i hytt og pine. Jeg tar jobben alvorlig, og jeg viser hensyn til folks liv, helse og død. Jeg spår ikke om død og helse i det hele tatt. Jeg føler jeg ikke har rett til å gjøre det.

Når Tina svarer på telefonen kobler hun seg på innringerens energier og gir fjernhelbredelse fra første stund.

– Jeg sender masse positiv energi til vedkommende, smiler Tina. – Jeg kaller det for helbredelse. Jeg er frelst og er personlig kristen. Det har jeg vært siden jeg var 14 år. Det vil si at jeg alltid har vært kristen, men frelst det jeg rundt sju år siden. Dette er bautaen i mitt liv, stråler Tina.

– Jeg går også i forbønn for de jeg snakker med. Det finnes virkelig helbredelse, understreker Tina. – Jeg kan bruke narkomane som et eksempel. Dette er mennesker jeg jobber mye med. Det finnes helbredelse for dem også, uansett hvor langt nede de er. De kan få hjelp, men mange velger å leve livet de lever. Vil man nok, så greier man det. Men man trenger noen til å snu perspektivet de ser livet fra i dag og gi dem et nytt og bedre perspektiv som gjør at de velger bort dopen. Tina trekker på skuldrene.

– Jeg vet at dette kan oppfattes som en krass og hjerteløs uttalelse, men det er slik jeg ser det. Jeg er veldig engasjert i rusomsorgen. Det første steget er jo som kjent å erkjenne problemet. Erkjenn at man har et rusproblem! Dette gjelder selvfølgelig ikke bare rus. Man må erkjenne for å kunne finne sitt eget utgangspunkt. Når du har gjort det har du noe å jobbe ut fra, og du kan velge hvordan livet ditt skal se ut videre. Vi har hver for oss et ansvar for å leve vårt eget liv og dets potensial fullt ut.

Kjærlighet, jobb og økonomi

Det mest vanlige temaet som går igjen på teletorget er uten tvil kjærligheten. Den opptar de fleste av oss. Helst skulle vi hatt alle svarene i dag og vite hvordan det går. Det vi ikke skal glemme, er at livet vårt blir slik vi velger det skal være. Livet reflekteres av de valgene vi tar.

– Mange ringer meg og lurer på om det kommer en mann eller kvinne inn i livet deres snart, eller de lurer på hvordan det vil gå med forholdet de er i. Det jeg kan hjelpe dem med, er å gjøre valgene enklere. Hjelpe dem til å åpne opp for kjærligheten dersom den mangler, eller hjelper til med hva som skal til for å forbedre et eksisterende forhold. En sjelden gang trenger også noen en bekreftelse på at alt vil gå bra dersom de velger å bryte forholdet de er i. Igjen vil jeg understreke at jeg kanalisere svarene – kunden får de svarene de skal ha. Det igjen reflekter ofte det kunden selv tenker. Kunden vet allerede svaret som blir kanalisert i seg selv et sted. Men i dag er vi for opptatt eller for stresset til å lytte til vår egen magefølelse, og da er det godt å kunne få bekreftet det man allerede vet gjennom en kanalisering fra en som ser ting fra utsiden, forklarer Tina, som også mange andre henvendelser. Ikke alt gjelder kjærligheten.

– Helse er også en gjengnager. Men det svarer jeg som sagt ikke på. Psykisk helse kan jeg være behjelpelig med, men det stopper der. Ellers er det mange som lurer på jobb og økonomi. Det har vært en merkbar økning av disse henvendelsene etter finanskrisen ble et faktum. Andre ringer fordi de blir mobbet på jobben, noe som er mer vanlig enn vi tror. Det er faktisk et stort og alvorlig problem når man ikke trives på jobben eller skolen på grunn av relasjoner til kolleger, sjefer eller lærere. Jeg prøver å hjelpe til med hvordan de best mulig kan møte hverdagen og takle problemene som finnes.

– Og så er det en del henvendelser om bolig og flytting, kommer Tina plutselig på. – Og rettssaker. Der er jeg faktisk veldig treffsikker, om jeg kan skryte litt av meg selv, ler Tina hjertelig.

Les mer om Tina HER