Refleksologi

Refleksologi

Med kroppen i øret og leggen på ryggen

I refleksolog Ronny Eilertsens verden ligger ryggsøylen i leggen, kroppen i øret og innvollene i hånden. Pasienter med stive nakker, vonde rygger, allergier, eksemer og en rekke andre sykdommer reiser mer enn gjerne til Ronny i Larvik når skolemedisinen ikke har noe mer å tilby en stakkar. Arbeidsredskapet til refleksologen minner om en ”ubrukelig blyant” som han ”skraper” seg fram til problemene med. Slik som med den vonde ryggen min…

Etter mye stress og pes på jobben, er ryggen og nakken min like spent og knirkete som en gammel fjærmadrass. Den brenner, det dunker og innimellom seiler omverdenen rundt i karusellfart. På tide å gjøre noe med problemet, men hva skal jeg velge der ute i den alternative jungelen?

Refleksologi er tingen, sa naboen min med enorm entusiasme. Hun hadde vært med sitt lille kolikkbarn hos Ronny. Tre måneders nattehelvete ble borte etter to behandlinger med refleksologi. Ja, da var det kanskje håp for undertegnede også?

-Her er det spenning så det holder, sier Ronny mens han ”sonderer” et punkt på leggen med den sonarstaven. På leggen? Det er da nakken som er problemet ikke leggen?

-Her sitter de syv nakkevirvlene, forklarer Ronny og merker av en sirkel med tusj midt på leggen min, og beveger seg noen centimetre lenger ned for å vise meg hvor halsen ligger. Ronny ”skraper” med sonarstaven. Det gjør inderlig vondt.

-Har du hatt problemer med halsonde i det siste? Spør han. Jo da, undertegnede må erkjenne at hun har vært gjennom en langvarig forkjølelse med vondt i halsen, og noe som minnet om kikhoste. Hva har det med nakken å bestille? Så beveger Ronny seg til øret. Nytt punkt som gjør vondt. Når skal han egentlig nærme seg smertestedet? Mens Ronny masserer, ”skraper” og trykker på steder på kroppen fjernt fra selve smertestedet, forklarer han:

 

Reflekssoner

-Refleksologi kan i utgangspunktet minne om soneterapi, der man finner punkter under føttene som er relatert til andre deler av kroppen. Refleksologi derimot, har ”sonepunkter” over flere områder på kroppen. For å sette det på spissen, kan du si at man har kroppen i øret, de indre organene i hånden og ryggen på leggen. Hånden har eksempelvis sitt eget system innenfor refleksologi. Tommelfingeren holder orden på skjelettet, pekefingeren er ”herre over” muskulaturen, langemann har klar adresse til energi og hjerne, ringfingeren dirigerer respirasjonen og lillefingeren holder orden på hormonsystemet. Tilsvarende punkter som sender impulser til ulike kroppsfunksjoner finner du på leggen, i øret, på låret, håndleddet og så videre. En kan saktens spørre seg hvor mange som er klar over at vi vandrer rundt med hele ryggsøylen på leggen som forklarer diffuse og udefinerte legg- og ankelspenninger når rygg og nakke slår seg vrang!

-Refleksologi tar utgangspunkt i teorien om at kroppen har et nettverk av sonesystemer. Teorien om kroppens sonesystem er utviklet gjennom flere tusen år, og metoden ble blant annet benyttet av den greske matematikeren og filosofen Pytagoras som levde 700 f.Kr. Felles for systemene er at punktene gjenspeiler deler av kroppen som står i direkte kontakt med indre organer, muskler og nervesystemet, forklarer refleksologen mens han ”skraper” og trykker rundt omkring på kroppen. Karusellfølelsen begynner å avta. Bevares…

-Forstyrrelser i indre organer, kan oppstå både i hudsoner og reflekssoner. Hudsonene som har forbindelse til et sykt organ, kalles Head’ske soner. Hudsonene er hypersensible for berøring, trykk, varme og kulde og ligger i forskyvningslaget mellom hud og underhud. Sonene oppstår ved akutte lidelser i et organ, og pasienten kan føle dem selv. Klassiske eksempler på dette er smerter i venstre arm ved angina pectoris, og smerter under høyre skulderblad dersom gallesystemet krangler. Når lidelsene er leget, forsvinner disse hudsonene. Pasienten har ikke lenger vondt i verken venstrearmen eller under skulderbladet. Når det gjelder reflekssonene skiller disse seg ut fra hudsonene ved at man kun finner disse ved en undersøkelse. Pasienten merker dem ikke selv. Det er derfor jeg ”skraper” rundt omkring innenfor systemene – ”sonderer terrenget”.

 

-Hvordan finner du ”feilen”?

-Når jeg ”skraper” kommer jeg over punkter og soner som jeg kan merke og se som en flateformet inndragning av huden, at det er et fortykket parti rundt denne inndragningen, at det er vanskelig å ”skyve på huden” og at jeg merker en væskespenning i underhuden. Her har du sonen som står i direkte kontakt med nakken din, sier Ronny og viser meg ”min sone”.

-Har du fått kortison, spør Ronny. Ja, må innrømme det. Kortison står for meg som ren gift, men til slutt hadde jeg så vondt i nakken og ryggen, at jeg krøp over dørstokken til legen og gav ham to valg. Enten avlive meg eller sette kortison. Han satte kortison, men traff ikke riktig punkt. Jeg hadde så store smerter at jeg ikke visste hvor det var verst. Dermed ble det et – bokstavelig talt – ”skudd i blinde”. -Aha, nå nærmer vi oss problemet ditt enda klarere. Du fikk en kortisonsprøyte rett i låret. Innenfor refleksologien har dette ”låret” en psykisk funksjon. Ved å stikke en sprøyte rett i dette punktet, lammer det senteret i lille-hjernen som styrer grovmotorikken og fører til total lammelse med forplantninger helt opp i korsryggen, sier Ronny med den største selvfølgelighet.

Jeg synes det høres veldig skummelt ut, men Ronny beroliger meg med at jeg skal bli helt fin igjen. Han ber meg slappe av og overlate problemet helt og holdent i hans varetekt. Mens han skraper skjer det noe. Nakken og ryggen ”løsner”, jeg kan bevege hodet fra side til side, jeg reiser meg fra benken og kan stå rett opp og ned. Da jeg kom inn til timen, var jeg ganske så lut i holdningen – var mer eller mindre i ferd med å tippe over i 45 graders vinkel. Hva har han gjort med meg?

 

Fem systemer

-Jeg manipulerte eterbåndet i øret og låret med dets eterbånd, og fulgte dette helt ned til stortåa. Dermed ”dro” jeg gjennom to systemer på en gang. På innsiden av foten sitter et åpningspunkt for energier og kommunikasjonsbaner som spesielt berører ”vennskapet” mellom hjerne og føtter. Videre gikk jeg til det vi refleksologer kaller ”superryggen” på leggen som viser skader. Her fant jeg litt av hvert oppsamlet skrot hos deg. Hele tiden brukte jeg reflekssystemer som går over i hverandre slik at helheten blir fundamental. Til sist dro jeg sonaren gjennom hele ryggraden og ned langs skinnebeinet, hvor jeg balanserte kortisolnivået som et ledd i smertelindring.

 

Forstår du dette?

Det høres fortsatt ganske fjernt ut, men jeg slår meg til ro med at Ronny vet hva han har gjort og kan stå for det.

-Refleksologer har en fireårig utdannelse(grunnmedisin) bak seg hvor kroppens anatomi og fysiologi må læres på rams. Jeg kan min latin, men bruker de skolemedisinske prinsippene i en noe annen setting. Jeg har 11 års praksis og har snart ”reparert” like mange leger, sykepleiere som rørleggere, tømrere, finansakrobater, husmødre og små barn. Stadig flere kronisk syke forstår at kroppen er mer forlangende enn bare en ”automat” man stapper piller i når alt blir ille. Mange av pasientene som oppsøker alternativ behandling har gått kanossagang hos leger og spesialister uten å få hjelp. Det betyr ikke at leger og sykehus ikke har en funksjon. Problemet er at spesialister bare ser isolert på en ting hos pasienten sin. En ortoped kan for eksempel lite om fordøyelse og tarm. En hjertespesialist kan lite om nakke og rygglidelser.

Til sammenligning må en alternativ behandler se pasienten som en helhet, ikke dele ham/henne opp i flere ”avdelinger”.

Refleksologi er en nøkkel som brukes til å låse opp dører slik at man kan møte sykdommen/” vondtene” ansikt til ansikt. Dette forteller jeg til stadighet mine pasienter. At kropp og psyke henger komplekst sammen. Traumer i barndommen og livskriser i voksen alder kan sette fra seg fysiske spor om de ikke behandles. Jeg arbeider mye og intensivt på det psykiske planet for å komme til bunns i fysiske plager. Kroppen lagrer det sinnet ikke alltid husker, sier han alvorlig.

 

Alt henger sammen

-Fra Hippocrates og Galenos har vi arvet begreper som fortsatt har gyldighet, vi kaller dem elementer. Her forstår vi ordet element som egenskaper. Dette er et språk vi fortsatt trenger for at refleksologer skal kunne presentere forklaringsmodeller knyttet opp mot kroppsdelene. Målet vårt er å bringe elementene i balanse og dermed gjøre organismen – mennesket - frisk.

Med støtte fra Hippocrates og Aristoteles påpeker Galenos (født 130 e kr) at levende ting først og fremst utgjør en enhet. Bare ved å betrakte mennesket som en enhet er det mulig å forstå hva helse og sykdom er. Galenos går så langt som til å hevde at selve sykdommen bare er som et brennpunkt eller et symptom på en allmenntilstand som gjelder hele kroppen, og som forstyrrer det man kan kalle kroppens samlede husholdning.

-En sykdom favner med andre ord videre enn det område den åpent viser seg i. Har en pasient vondt i magen eller hodepine, er i virkeligheten hele mennesket angrepet. Å behandle isolert det organ hvor sykdommen klart viser seg, vil derfor ikke føre til helbredelse. Hele mennesket må behandles, ikke bare det syke organet. Derfor må en refleksolog kunne alle systemer på kroppen fordi organene eller organsystemene legger seg på en kroppsdel for å hente informasjon som kroppsdelen gir, forklarer Ronny.

 

Som et kroppslig tastatur

Nobelprisvinner Ivan Pavlov (1849 - 1936) viste at indre organer i hunder kunne respondere på ytre stimuli. Dette førte til at russiske fysiologer tidlig på 1900 tallet formet hypotesen om at helsen kunne påvirkes som respons på ytre stimuli.

Konseptet ble kjent som «refleks terapi». Vitenskapsmannen Vladimir Behterev (1857 - 1957) formulerte begrepet «reflexologi» i 1917. På den tiden mente man at et organ blir sykt fordi det mottar feil instruksjoner fra hjernen. I følge teorien kunne man påvirke negative signaler refleksologisk og dermed helbrede organismen (mennesket). Reflekssonene består av permanente sonesystem på kroppen. Ved å stimulere disse punktene, kan man sende signaler via nervesystemet til kroppen. Sonene finnes i et kartlagt system, som kan brukes som et tastatur på en datamaskin. Ved å kunne de rette kommandoene, kan man kommunisere med kroppens operative system. -Vi kommer i direkte kontakt med kroppens reparasjonssystem og får forbløffende gode resultater ved en rekke plager. Det er viktig å forstå at sonesystemer i prinsippet finnes overalt på kroppen, og i løpet av utdanningen er vi innom alle systemer og studerer mange forskjellige arbeidsteknikker som en refleksolog benytter seg av. Ryggen og nakken føles varm. Det forklarer Ronny med at kroppen selv nå er i ferd med å ta hånd om problemet. Ronny har stukket ”nøkkelen i låsen”, og åpnet for at energien kan flyte fritt, og at avfallstoffer skilles ut.

 

Alltid i utvikling

Refleksoneterapi er eldre enn akupunktur og nyere enn fysioterapi. Til forskjell fra soneterapi og akupunktur, er refleksologien stadig i utvikling. Det siste innefor denne type behandling, er såkalt embryologisk behandling som betyr at nedarvede sykdommer tas hånd om ved å behandle arvestoffet i mennesket. Astma er ofte en arvelig sykdom som lar seg behandle ved å bruke det embryonale sonesystemet vi har med oss fra mors liv. I det hele tatt har vi lag på lag av systemer som ramler over oss i ulike faser i livet. Det være seg pubertet, graviditet, overgangsalder eller andre livsfaser som medfører store omveltninger i livet vårt.

 

-Finnes det noen bivirkninger ved refleksologi?

-Jeg ser straks hvor mye en pasient tåler av behandling. Er en pasient totalt nedkjørt, går jeg automatisk varsomt fram. Det er viktig å opplyse om at pasienten kan bli både trett, svimmel og litt kvalm alt fra noen timer til et par dager etter behandling. For enkelte passer ikke en slik reaksjon, men det løses enkelt ved at jeg bruker noe mer tid på behandlingen slik at eventuelle reaksjoner blir mindre plagsomme.

 

-Hvor lang er normal behandlingstid?

-Jeg forbereder pasientene på at behandlingstiden kan strekke seg fra seks til 12 behandlinger, men ofte er man i mål lenge før den tid. Psykiske problemer tar gjerne noe lenger tid, da dette ofte er et ”oppsamlingsanliggende”, dvs problemene har ofte somlet seg over flere år. Det kan bli som å skrelle en løk: problemene ligger lagvis, og flere av sonesystemene må brukes. Ryggplager/stressnakker er derimot noe av det som er enklest å behandle. Tilbakemeldingene fra ryggpasienter er at de føler seg så godt som smertefrie eter to-tre behandlinger.

Det kan undertegnede underskrive på. Litt ør og varm i toppen og med 500 kroner mindre i pengepungen, rusler jeg ut av Ronnys kontor rett i ryggen som en tinnsoldat. PS! Jeg trengte ikke komme tilbake fordi Ronny er påpasselig med å vise pasientene hvilke punkter de kan stimulere hjemme for å holde seg på beina...