Fordøyelse - fornøyelse?

Fordøyelse - fornøyelse?

Fordøyelsen starter i munnen og slutter i 'akterenden'.

Fordøyelsen starter i munnen og slutter i ”akterenden” – en distanse som er minst seks ganger vår egen høyde. Fordøyelse kan være en fornøyelse om vi kjenner til og godtar dens prinsipper. I motsatt fall ender vi opp med å bli syke.

Dersom maten ikke nedbrytes raskt nok, men blir liggende ufordøyd i tarmen og gjære, vil problemene balle seg på etter hvert. Ufordøyd mat gir grobunn og næring for bakterier, parasitter og mikrober på en slik måte at immunforsvaret sløser bort unødvendig tid og krefter på å angripe disse fremmedelementene i tide og utide. Vår Herre var nok smertelig klar over at menneskeheten på et tidspunkt kom til å spise mye ”drittmat”. Derfor utstyrte han oss med et gedigent nettverk med lymfestasjoner i magen som har til oppgave å angripe, nøytralisere og frakte bort all elendigheten som vi stapper i oss.

Dersom du for eksempel spiser kjøtt og dette ikke blir fordøyd og finner ”veien ut” innen tre dager, har du kort og godt forstoppelse. Hvis nå kjøttet blir liggende enda lenger, la oss si tre uker i tarmsystemet, begynner kroppen å produsere ”likgiften” – skatol. Det ufordøyde kjøttet vil med hjelp av ”likgiften” gå regelrett i forråtnelse. Det vil vi også etter hvert. Døden sitter nemlig i tarmen. Brutalt ja, men sant. Det er uhyre viktig å ha fordøyelsen i ship shape. Vi må sørge for at det som kommer inn, kommer ut. I motsatt fall kan ufordøyde matpartikler trenge ut i blodbanen og forårsake en masse trøbbel og sykdom.

Den lange reisen…

Fra du spiser et måltid mat til den fordøyd kommer ut bak, skal den bearbeides, knas, eltes, spaltes og fraktes gjennom flere mellomstasjoner. For at du skal forstå fordøyelsen bedre kan den kort inndeles slik:

 

Munnhulen: 

Maten tygges ved hjelp av tennene og det tilføres spytt fra de omkringliggende spyttkjertler. Spyttet inneholder blant annet enzymet amylase (ptyalin) som starter nedbrytning av stivelse (et karbohydrat).

 

Spiserøret: 

Dets primære oppgave er å føre maten fra munnen og ned i magesekken. Magesekken: Denne er som en eltemaskin som blander maten kraftig og blander den med saltsyre, lipase og enzymet pepsin. Pepsin bryter ned proteiner til mindre enheter, lipase bryter ned fett, og saltsyren skaper et surt miljø som har til oppgave å ta knekken på bakterier. Prosessen i magesekken tar fra 2-4 timer før den sender føden videre til tolvfingertarmen i flytende form.

 

Tolvfingertarmen:

Dette er øverste del av tynntarmen Fra venstre og høyre kommer det nå inn bukspytt fra bukspyttkjertelen og galleblæren. Fra bukspyttkjertelen kommer det viktige enzymer til som sammen med gallen skal bryte maten ned til ytterligere små partikler, Gallen er spesielt viktig for å fordøye fettet i maten. Gallen produseres i leveren som har om lag 600 funksjoner og som leverer godt over 1000 ulike enzymer til ”fordøyelsesfabrikken”.

Tynntarmen:
I den skilles det også ut ulike fordøyelsessafter fra spesialiserte kjertler i tarmveggen som nå findeler føden til nesten mikropartikler, som kan tas opp i blodet. Tynntarmen som er rundt seks meter lang, har det supertravelt med å sortere ut og suge opp viktige næringsstoffer (bla vitaminer/- mineraler) før den sender det den betrakter som avfall videre til siste stasjon som er: Tykktarmen: Her suger kroppen opp væske fra tarminnholdet som gjør at kroppen ikke mister verdifull væske, samt at denne prosessen gjør avføringen fastere i konsistensen. I tykktarmen finnes det en mengde slimproduserende kjertler som produserer et slim som smører innsiden av tarmen slik at maten lettere skal komme seg til endetarmen. Slimet har også en annen udiskutabel viktig funksjon, nemlig å ”fore” de gode tarmbakteriene samtidig som den skal beskytte mot skadelige bakterier som kommer inn i fordøyelsessystemet. Det pågår en kontinuerlig kamp mellom snille og stygge tarmbakterier, og det gjelder å ha en nøytral faktor i tarmen for holde ro og orden. Blir det overvekst av stygge tarmbakterier, har du et uoverskuelig problem.

Endetarmen – endestasjonen. Dersom fordøyelsessystemet nå har gjort jobben, kan du sette deg på do i fred og ro, lese Aftenposten mens restene den fordøyde maten kommer ut. Fast og fin.

Så enkelt?

Så lenge vårt indre renholdsverk får den nødvendige assistanse fra andre ”medarbeidere i systemet”, vil vi som ”arbeidsgivere” leve Herrens glade dager. Men de fleste av oss er dårlige arbeidsgivere i så måte. Vi stapper i oss en masse dritt, og satser på at det går bra. Du skulle bare ha visst... Det er bare å stikke innom en ”tarmskyllingsklinikk”, så får du straks se hvor mye som ligger i tarmen som tettpakket slagg: ”arkeologiske” rester fra barnegrøten du spiste på 70-tallet, fossiler av 80-årenes slukte tyggegummier og 90-årenes semi-komposterte avleiringer av pizzaer og nuddelmasser. Uten at du aner noe som helst av det, kan det ligger flere kilo slagg i tarmsystemet.

Det er mang en ”arbeidsgiver” som har fått sjokk når de ser hva som kommer ut av en tarmskylling; parasitter, mikrober og innvollsormer – elementer vi slettes ikke har ”ansatt” i vårt indre renholdsverk. De fleste av oss har flere på ”lønningslista” enn vi har indre økonomi til!

 

Vandrende søppeldynge

Det er sagt at all sykdom har sin opprinnelse i tarmen. Om dette kanskje ikke er den hele og fulle sannhet, ligger det likevel mye visdom i denne uttalelsen. Med alle sine folder, tarmtotter og oppsugingshår utgjør tarmen en indre overflate på størrelse med en fotballbane. Denne enorme overflaten er ment å fungere som et økosystem for optimal nedbryting og absorbsjon av næringsstoffer, og ikke som en avfallsplass for gammel mat og sykdomsfremkallende bakterier.

Ufordøyd moro kan føre til selvforgiftning som er en prosess der kroppen bokstavelig talt forgifter seg selv fra den ”søppeldyngen” av avføringsrester som finnes i tarmen. Denne indre ”søppeldyngen” kan inneholde en stor mengde farlige bakterier. Du kan sammenligne det som kloakk fra en husholdning. Dersom tarmen er ”lekk”, hvilket den ofte er i vår siviliserte del av verden, vil giftene som frigjøres i forråtnelsesprosessen komme seg inn i blodomløpet og legge ut på en hasardiøs vandring i kroppen.

Hver eneste celle i kroppen får ”besøk” og påvirkes, og mange slags sykdommer kan poppe fram. Ettersom giftene svekker hele kroppen, kan selvforgiftning betraktes som den grunnleggende årsaken til nesten alle sykdommer. Årsaken til selvforgiftning, er forråtnelse i tarmen som skyldes at maten blir liggende for lenge og ”syde og gjære”. Stinkende lukter og giftige forbindelser dannes samtidig som parasitter, bakterier og andre ubudne gjester koser seg med det reneste ”julebordet”! Mengden av forråtnelsen som pågår i tarmen.