Nøkkelen til lykke er en selvoppfyllende profeti

Nøkkelen til lykke er en selvoppfyllende profeti

For å elske andre, må du først lære å elske deg selv.

Bergenseren Morten Eriksen (37) mener at livet er en selvoppfyllende profeti. Du kan godt ønske deg en kjæreste, men du får ingen kjæreste dersom du tror at du ikke er attraktiv nok. Du tiltrekker deg det du ønsker, men når du innerst inne tenker at «ingen vil ha meg likevel,» hva skjer da? Forklaringen ligger i at du tror at ingen vil ha deg, og det er den tanken som styrer deg og dine handlinger. Det ligger i det ubevisste i oss alle. Her forteller Morten om hvordan du kan finne nøkkelen til lykke.

Morten Eriksen (37) fra Bergen har alltid kjent til det alternative. Som liten forstod han det kanskje ikke, og han fortalte det heller ikke til noen andre. Sin første bevisste ut av kroppen-opplevelse hadde han som 19-åring. I dag tilbyr Morten behandling i forskjellige healingteknikker, han holder kurs og foredrag i blant annet kanalisering, reiki og meditasjon i tillegg til å gi Deeksha. Mortens drøm er å kunne hjelpe flest mulig mennesker til å finne sin indre kraft og sin kjærlighet til seg selv og livet. Derfor deler han også ut en gratis CD.

 

Begreper

Medium møter Morten i løpet av en kurshelg han holder i Drammen. Han har egentlig mest behov for å slappe av og samle krefter til en ny kursdag. Likevel har Morten satt av tid til å la seg intervjue. Han møter opp nydusjet og frisk med klare øyne og tilstedeværelse. På hjemmesiden til Morten kan vi lese om alle de forskjellige tingene han kan bidra med. Vi begynner med å la Morten forklare en del begreper. Kanalisering. Hva er egentlig det? Er det å være synsk? Morten smiler.

– På en måte er det riktig. Kanalisering er evnen til å kunne oppleve eller sanse det som er utenfor våre fysiske sanser. Det er å ta inn informasjon om et annet menneske uten at vedkommende har fortalt noe om seg selv. Alle har evnen til å kunne gjøre dette. Reiki da? Er det noe som alle kan?

– Det er det, men det må en reikimester til for å åpne opp. Det videreføres fra lærer til elev. Man får åpnet opp for sine egne healingevner. Man vil blant annet bli initiert i Reiki symboler som gjør at den universelle livskraften flyter sterkere i deg. Evnen til å heale er noe alle har, den må bare «vekkes» til live. Denne formen for healing er fin fordi man kan bruke den på seg selv. Deeksha høres også spennende ut. Hva er det?

– Dette er nok vanskeligere å forklare, men jeg skal prøve, svarer Moren og smiler av alle spørsmålene som hagler om definisjoner.

– Deeksha har som formål å belyse alle sider ved deg selv. Hjernen som er en mottaker av bevissthet, er ofte begrenset av negative tanker og begrensninger. Dette skaper energibaner i hjernen som igjen gjør at livet går på autopilot. Gjennom et liv med repeterende negative tanker og mønstre, går livet sin vante gang, og man kan oppleve at livet går i en sirkel – ofte med de samme problemene som før. Dette fordi dine tanker sperrer for opplevelsen av livet. Du opplever livet slik du har lært. Og slik du oppfatter og eller tenker om deg selv. Deeksha nullstiller disse gamle tankemønstrene og belyser dem for deg. Jeg holder hendene på hodet til den det gjelder og blir en kanal for høyere åndelig bevissthet. Du kan si at du våkner opp av en negativ tankesøvn du har vært i, og du kan dermed oppleve hvordan tingene egentlig er. Det er som å se for første gang uten alle tanker og begrensninger som presser seg på. Denne behandlingsformen har jeg lært i India, sier Morten.

 

Det alternative

Allerede som liten kjente Morten til at det var noe som var «alternativt.» Som 8-åring visste han at vi mennesker er mer enn bare fysiske vesener.

– Jeg forstod det kanskje ikke helt selv, så jeg fortalte det heller ikke til noen, smiler Morten. Som 16-åring kunne han forutsi småting. Han kunne lukte hva de skulle ha til middag samme dag et par timer før matlagingen startet.

– Jeg kjente også andre lukter uten at de var reelle i forhold til hvor jeg befant meg, men noen timer senere var de faktisk reelle. Jeg husker spesielt en kveld jeg var ute og kjørte moped i fryktelig dårlig vær. Jeg kjørte over en lang slette hvor kunne jeg se en person som kom mot meg med paraplyen foran seg. Vedkommende var langt unna og var godt skjult, for hun prøvde å dekke seg mest mulig mot uværet. Plutselig fikk jeg et «bilde» i hodet om hvem denne personen var. Selvfølgelig måtte jeg sjekke det idet jeg passerte vedkommende, og det stemte helt med bildet jeg hadde fått opp, forteller han. Da Morten ble 24 år, var han allerede i gang med behandlinger og kurs. En kveld skjedde det noe stort.

– Jeg satt og mediterte sammen med noen venner. Frem til da hadde jeg bare opplevd småting. Plutselig kom det en kraftfull energi og la seg rundt meg. Den var så sterk at jeg ristet. De jeg mediterte sammen med trodde jeg hadde fått et anfall. Plutselig hørte jeg en stemme som spurte: «Vil du huske hvem du opprinnelig er?» Selvfølgelig svarte jeg ja, forteller Morten alvorlig. Den dagen åpnet evnene seg på vidt gap for Morten.

– Det var en prosess, men den gikk veldig fort. Jeg fikk en opplevelse av å vite alt! Morten vet at dette utsagnet høres rart ut, og det er ikke fritt for at han kikker seg rundt etter menn i hvite frakker. Han ser heldigvis ingen, og ler med et skuldertrekk.

– Det var som om jeg fikk et sugerør inn i all kunnskapen som eksisterer. Slik er det ikke i dag, nå må jeg søke etter svar. Men det var en periode jeg hadde svar på alt – umiddelbart! Jeg måtte rett og slett lære meg å åpne og lukke meg. Kanalen lukket seg automatisk, og jeg ble normal igjen. Fra å være normal til å få masse evner og for så å bli normal igjen, opplevde jeg som en stor nedtur. Men det var denne erfaringen som gjorde at jeg fant nøkkelen til lykke.

 

Nøkkelen til lykke

Morten smiler og lener seg bakover for å se om jeg har fått med meg det han nettopp sa. Men jeg vil høre mer om «nøkkelen til lykken». Ryggen rettes og pennen er klar til å få ned oppskriften på min framtidige lykke.

– Nøkkelen er å akseptere, anerkjenne og elske seg selv, røper Morten. Der gikk luften ut av ballongen, og ryggen er ikke fullt så rak lenger. Det høres jo så enkelt ut, men å gjøre det i praksis er ikke lett. Hvordan kan man elske seg selv for på den måten å finne lykken? Det er ikke gjort på en dag.

– Som med alt annet trenger man øvelse på dette, og ikke minst må man pleie seg selv. Man må begynne med å stille seg de riktige spørsmålene. Mange søker etter svar, men alle svarene ligger inni hver enkelt, forklarer Morten. Fortsatt har jeg ikke skjønt hvordan jeg skal bli lykkelig. Jeg skjønner hva som skal til, men ikke hvordan jeg kommer dit. Hvilke spørsmål må man stille seg selv da, spør jeg spent.

– Du kan begynne med å spørre hvilket forhold du har til deg selv, røper Morten. – Du kan ikke spørre andre hva du selv ønsker å bruke livet ditt til. I alle fall ikke uten å ha spurt deg selv først! Det er mange som har negative tanker om seg selv. Det er dessverre et faktum. Ta deg god tid til å tenke over om du fortjener at du tenker slik om deg selv og livet du har valgt. Du må rett og slett finne svaret på hva som er viktigst for deg. Er det viktigst å oppfylle krav, eller å ha en indre tilfredshet i deg selv? Hva skal til for at du har det godt? Fortsatt føler jeg at dette slett ikke er en enkel oppgave. Jeg tar en liten tenkepause for å la det synke inn over meg. Jeg skjønner at Morten er inne på noe. Jeg forstår i alle fall at livet blir slik vi former det. Jeg kan ikke legge skylden på andre for at livet mitt er blitt som det er blitt. Det er jeg som har tatt valgene. Spørsmålet er om jeg har formet det slik andre forventer jeg skal gjøre, eller etter min indre overbevisning.

 

Karma

Inkarnasjon bygger på antakelsen om at man lever flere liv og at alt som er opplevd i dette livet og tidligere liv, er lagret i sinnet på det ubevisste planet.

– Det meste vi mennesker gjør har sin opprinnelse fra følelsesmønstre fra da vi var små, mens noe er arvet fra foreldre og tidligere generasjoner. Når du starter livet har du allerede med deg litt bagasje som er knyttet til tidligere inkarnasjoner. Dette er din karma. Karma er uforløste følelser og opplevelser, sier Morten og ser på meg. Han understreker at dette er veldig viktig å få med seg. Jeg skjerper sansene for å få med meg alt uten at det skal bli noen misforståelser.

– Før vi inkarnerer, velger vi våre foreldre som stemmer overens med din egen karma. Det dine foreldre sliter med av følelser og «uløste ting», stemmer med de tingene du trenger for å få forløst din egen karma. Når det oppstår en følelsesmessig blokkering, som det gjør dersom en følelse ikke blir forløst eller akseptert, er det følelsene som vil styre atferden, sier han og kommer med et eksempel.

– Dersom et barn opplever at det ofte blir avvist med «vent litt,» er det nok til at det kan skape sår og redsel for å bli avvist senere i livet. Som voksen kan man da bli redd for å si fra om hva som virkelig betyr noe for deg. Årsaken er at man er redd for å bli avvist. Man må være klar over at følelser kan påvirke oss ikke bare i dette livet, men også i andre liv senere. Allerede i barndommen tilpasser vi oss verden etter beste evne ut fra hvordan vi opplever den. Vi danner oss en identitet for å få det vi savner. Det gjør at vi flykter fra oss selv for å få anerkjennelse, som er en form for kjærlighet. Det er mange voksne som unnskylder seg med at «jeg er jo bare sånn.» De tør ikke å gå inn i seg selv for å kjenne på følelser på grunn av frykten for hva som er der, forklarer Morten. Jeg føler Morten har rett i det han sier. Men det er jo ikke lett når det skal så lite til før vi skaper frykt i oss selv. Jeg kommer til den konklusjonen at ingenting kommer lett eller gratis i livet. Det gjelder å være bevisst sin egen frykt og å tørre å kjenne på den, slår jeg fast.

 

Gjentakelser

Morten begynner å bli ivrig. Han er inne på noe som han til daglig ønsker å formidle.

– Hvordan man skaper livet sitt, avhenger av at man finner ut hva som skal til for at man har det godt. Da er det også veldig viktig å leve i nuet og ikke henge seg opp i hva man ikke har, sier han. Jeg smiler gjenkjennende. Hva er vitsen med å finne ut hva det er som gjør at jeg kan få det godt når jeg likevel ikke får det? Vi kan bruke eksemplet med å få seg en kjæreste. Hvis jeg finner ut at det er det som skal til for at jeg skal bli lykkelig, så sitter jeg jammen i saksa. Da blir jeg jo ikke lykkelig, forsvarer jeg meg med. Morten ler hjertelig og samtykker i at det er dette folk ofte tror skal til for å bli lykkelig.

– Du må være klar over at livet er en selvoppfyllende profeti. Det du forventer skal skje, det skjer! Du kan gjerne ønske deg en kjæreste, men han kommer ikke så lenge du selv tror at du ikke er pen nok eller flink nok, og så videre. Du tiltrekker deg det du ønsker, men når du innerst inne tenker at «ingen vil ha meg likevel,» hva skjer da? Forklaringen ligger i at du tror at ingen vil ha deg, og det er den tanken som styrer deg og dine handlinger. Det ligger i det ubevisste i oss alle. Plutselig begynner jeg å gjenkjenne et mønster i meg selv. Morten vet nok hva han snakker om, for er det ikke slik de fleste av oss tenker? I alle fall gjør jeg det. Morten fortsetter.

– Det er mange som ikke forstår hvorfor ting gjentar seg i livet. De tiltrekker seg det på grunn av sine egne følelser. Slik utfolder livet seg for de aller fleste. Vi må være klar over at vi mennesker er som en radiosender. Signalene vi sender ut, er slik vi blir behandlet av andre, og da vil man hele tiden få bekreftet at det man føler om seg selv er riktig. Det stemmer jo med det indre bildet man har av seg selv. Her er faktisk mystikere og fysikere enige. Følelsen man sender ut – bevisst eller ubevisst – tiltrekker seg lik energi. Da er det lett å bli sittende i et fastlåst mønster dersom man ikke gjør noe med det. Det er kun deg selv som kan endre ditt indre syn på deg selv. For å tiltrekke positive energier, må det du sender ut også være positivt.

 

Beskjed fra andre siden

Alle har guider og hjelpere som er med oss for å passe på oss og sørge for å formidle «ting» fra den andre siden. Morten er i kontakt med sine egne guider og hjelpere som han får rettledning fra hver dag. Det viktigste er at han følger rådene, og det fungerer for ham. Litt spent spør jeg om han kan snakke med mine hjelpere også.

– Jeg har ikke gjort det mens vi har sittet her, sier han litt overrasket over spørsmålet. Jeg grafser ikke i andres liv, smiler han. – Men jeg kan godt gjøre det hvis du vil. Spent på hvilket budskap mine hjelpere har til meg, venter jeg mens Morten åpner seg for å få kontakt.

– Det dukker opp en gammel dame som henger over din venstre skulder. Hun sier hun er i familie med deg, sier han. Jeg har tidligere fått bekreftet at min bestemor som har vært død i ti år er med meg, og jeg nikker gjenkjennende.

– Hun sier at temaet vi snakker om, er veldig relevant for deg. Hun ber deg ta inn i deg det jeg sier og gjøre noe med det. Redselen for å bli avvist ligger der og er veldig reell helt fra du var liten. Hun er med deg for å hjelpe deg og rette opp feil som er begått mot deg helt fra du var liten. Du må anerkjenne deg selv, for du har så mange positive sider. Trekk fram disse! Hun spesifiserer ikke hva disse positive sidene er, det er bare det hun sier, forklarer Morten. Jeg kjenner nakkehårene reise seg og det grøsser nedover ryggen. Jeg takker bestemor i mitt indre for meldingen. Jeg er litt for beveget med klump i halsen til å få takket Morten, ennå.

 

Verdensbildet

– Hele verden er et resultat av hva vi tror om oss selv. Vi ser ikke at det er vi som skaper det som er. Vi kommer til å oppleve et mareritt på jorden helt til vi forstår at det vi opplever kommer fra vårt indre. Vi kan ikke redde verden alene, for da forskyver vi bare problemene. Vi må hver og en løse konflikten i vårt indre. Verdensproblemene må løses på et indre plan, sier Morten og inkluderer hele verdensbildet. Det høres vidunderlig ut. Tenk om alle hadde turt å gå inne i seg selv og kjenne på frykten. Med aksept for seg selv får man kanskje også større respekt for andre individer. Forskjeller som likheter, tenker jeg for meg selv.

– Når kjæresten går fra deg for eksempel, er det vanskelig å innse at du faktisk selv kan ha vært med på å framprovosere dette ved at du tenker lite godt om deg selv. Den umiddelbare reaksjonen er å legge skylden på den andre. Ikke døm deg selv eller andre. Aksepter ting! Da har du alt du trenger, forteller Morten. – Livet ekspanderer hele tiden. Vend en stein, og hele verden forandrer seg for deg.

 

Handler ikke om å forstå

Morten mener at forståelse eller tro mange ganger kan være til hindring mer enn til hjelp.

– Det kan bli en hindring hvis vi henger oss opp i en oppskrift på hvordan vi skal bli mer åndelige. Det handler ikke om å vite eller forstå det åndelige. Man kan lese så mye man vil, men har man ikke akseptert seg selv, forteller bøkene ingenting. Man trenger ikke å lese en eneste bok. Det er snakk om å komme over fra å vite til å være. Det får man bare gjennom aksept og overgivelse. Aksepter deg selv for den du er. Du trenger ikke å forandre deg, annet enn at du må akseptere den du er innerst inne. Ved å akseptere seg selv, forsvinner også illusjonen om deg selv. Da forsvinner rollene vi har tillagt oss og vi blir oss selv igjen, utdyper Morten.

– Men det er ikke alle som er kommet så langt som det du har i sin åndelige utvikling, påstår jeg. Morten ser på meg og rister på hodet.

– Jeg har ikke kommet noe lenger enn andre. Så lenge du er kilden, for alle er ett etter min mening, er ingen kommet lenger enn noen andre. Du søker ikke ut når du er kommet i kontakt med kilden. Den er inne i hver enkelt av oss, avslutter Morten. Jeg kjenner at trangen til å akseptere og overgi meg presser på. Aller helst har jeg lyst til å gjøre det med en gang. Bare trykke på en knapp og bli ferdig med det! Jeg vil bli meg selv hundre prosent! Men jeg innser at det ikke bare er å trykke på en knapp. Når man har hatt et mønster og gjentakelser av tanker et helt liv, er det ikke bare å skyve dem bort og akseptere dem i en håndvending. Jeg ser at det kreves noe mer av meg. Jeg må ha tid til meg selv. Morten smiler og kjenner nok på seg hvordan jeg har det. Han er god til å kanalisere.

– Det må gå opp for deg at du må velge å elske deg selv. Bestem deg for det, så vil universet vise deg hva som skal til.