Helbred deg selv med krystaller

Helbred deg selv med krystaller

Hva kan krystaller og edelsteiner egentlig gjøre for oss mennesker?

Krystaller har en balanserende energi og kan brukes til å fremme positive forandringer både i kropp og sjel. I tillegg kan krystaller skape harmoni og balanse i dine omgivelser, enten det er hjemme eller på jobben. Krystaller kan representere ulike følelser, og kan virke som en katalysator som setter i gang forandringsprosesser hos mennesker. Mange som bærer en krystall eller en spesiell stein med seg til en hver tid, gjør dette fordi de opplever det som en påminnelse og en vekker for den energien som ligger latent i dem selv.

I mange kongehus har smykker blitt dekorert med steiner for å gi bæreren en spesiell kraft og beskyttelse. Sultaner og riddere har utstyrt seg selv, hester og våpen med steiner i forkant av militære slag. Dette er steiner som «evner» til å øke sjansene for seier.

 

Trolldomskunst

Gammel trolldomskunst har lenge vært kjent for å pulverisere både krystaller og edle steiner på grunn av pulverets legende virkning på en rekke lidelser og skader. I dag finner igjen bruken av krystaller og edle steiner som behandlingsmiddel innen blant annet homøopatien. Men det er først når vi leser i bibelen at vi skjønner at bruken av krystaller slett ikke skyldes en moderne oppdagelse. Yppersteprestenes brystplater var ifølge bibelen prydet med opptil 12 forskjellige edelsteiner. Og de tolv steinene omtales i Johannes åpenbaringer som et symbol på – eller en henvisning til – de 12 portene i Jerusalem. Også innen den katolske tro er fortellingene om bruk av edle steiner velkjente, men denne gangen er antallet sju; biskopenes alterstein, lysestaker og strålekors er prydet med sju steiner som representerer de sju fargestrålene eller planeter. Dersom vi gjør et sprang til den indiske kulturen, finner vi ut at denne favoriserer månesteinen slik som ametysten er avholdt i vår egen, kristne kultur. Den gresk-romerske kulturen har et spesielt forhold til agat.

 

Eksperiment

Vi ba Vibeke Behrens og Aina Jensen i butikken «Den lille arkana» om å forklare oss egenskapene til noen av våre mest vanlige krystaller og steiner. De to damene møter Medium utenfor butikken på Youngstorget i Oslo en vårdag i slutten av april. For å forklare steinenes påvirkningskraft, forteller Vibeke om et eksperiment som nylig ble utført av en gruppe på fem forskere fra fem ulike land.

- Til sammen tusen forsøkspersoner ble plassert i et rom sammen med et kar med vann. Deretter ble ulike følelser fremkalt hos forsøkspersonene. De måtte føle på sjalusi, hat og kjærlighet. Til slutt viste det seg at vannkrystallene i vannet var helt like i tilfellene hvor personene hadde følt hat, og helt like – men annerledes – når forsøkspersonene hadde følt kjærlighet. Vannkrystallene fanget altså opp de ulike energiene, forteller Vibeke. Hun kommer med et nytt eksempel.

– Har du noen gang kommet inn i et rom hvor to personer nettopp har kranglet? Har du lagt merke til de negative energiene som «henger igjen» i rommet? Både essenser og steiner har store frekvenser i seg. De kan påvirke cellene i kroppen vår, forteller hun, og minner om forsøket med vannkaret.

– Mennesket inneholder 70 til 80 prosent vann. Dermed kan frekvensene fra essenser og steiner gi cellene i kroppen vår en liten «ombygging». Det kan være en spore til forandring og helbredelse.
Kroppen vår vibrerer altså i ulike frekvenser. Noen ganger kan kroppens energipunkter – chakraene – komme i ubalanse, og det kan føre til sykdom.

– En av kundene våre har blitt frisk etter å ha vært plaget av leddgikt. Hun gjorde det ved å legge helbredende steiner på kroppens chakrapunkter, forteller Vibeke.
Chakra kommer fra sanskrit og kan oversettes til energihjul. Man sier gjerne at chakraene er forbindelsesleddet mellom kropp og sjel. Energier i kroppen trekkes inn til chakraene og fordeler seg deretter i resten av kroppen. På denne måten kan steiner som plasseres på viktige chakrapunkter gi en lindrende og helbredende effekt ved en rekke plager.

 

Steiner og essenser

Hun vil gjerne klargjøre sammenhengen mellom steiner og essenser.

– Når steiner sprenges løs fra fjellet, kan eksplosjonen ødelegge steinenes frekvenser, forklarer hun.

– I Himalaya har de hentet ut rå og umanipulerte steiner og lagt disse i et vannbad. I denne høyden er energiene høye, også på grunn av den sterke solen. Steinene avgir energi til vannet, som så brukes som essens. Alkoholden som finnes i essensene du kjøper i butikken, har en konserverende virkning på essensen så snart den er tappet på flaske, forklarer hun. Vibeke har selv reist mye både i Himalaya, Nepal og Tibet. Kunnskapen hun har tilegnet seg på sine mange reiser, kommer i dag kundene til «Den lille arkana» til gode. Den lille butikken på Youngstorget er full av alt fra steiner og krystaller, til alternative varer av alle slag. I tillegg har de en boksamling om en rekke temaer innen tarot, astrologi, selvutvikling og åndelighet. Vibeke forteller at de kjøper inn alternativ litteratur fra 170 forlag over hele verden, og de fører over 2000 titler i den lille butikken. Det hele er et resultat av Vibekes interesse for det alternative, en interesse som oppsto på et tidspunkt hvor det ikke fantes lett tilgjengelig litteratur om disse temaene i Norge. I dag er den lille butikken blitt et valfartssted for interesserte og søkende mennesker.

 

Ro og harmoni

– Mange gir uttrykk for at de føler ro og harmoni når de kommer innom hos oss. Det er tydeligvis viktig for nordmenn å finne et mål og en mening med livet, sier Vibeke.

– Min idé er å spre et budskap, jeg er på en «mission», sier hun og smiler.
Aina Jensen er butikkens ekspert på steiner og krystaller, og hun tar gjerne utfordringen med å dele noen tips med Mediums lesere.

- Aventurin, for eksempel, er en stein som skiller seg ut med sin solgule farge. Den virker oppmuntrende og vitaliserende, forteller Aina. - I tillegg kan den dempe spenninger i solar plexus. Velger du derimot å prøve en bergkrystall, vil du kjenne den igjen på den gråhvite og blanke overflaten. Bergkrystall stimulerer intuisjonen, og i tillegg balanserer den yin og yan og gir klarhet og innsikt. I tillegg forsterker den effekten av andre steiner, forteller hun. Bærer man agat, som er et symbol på selvtillit og intelligens, har man lettere for å formulere seg og å vinne andre menneskers oppmerksomhet. Man tenker også hurtigere. Ifølge gamle overleveringer av denne kunnskapen opp gjennom tidene, har agat en tiltrekningskraft på arvegods og skjulte skatter. Den finnes i flere farger, men har ofte grå, rosa og lysebrune fargetoner. Noen ganger er den også tilnærmet fargeløs eller klar. Den er lykkesteinen til stjernetegnene skorpionen, tyren og tvillingene.

 

Mot avhengighet

Ordet ametyst betyr edru, og dermed skulle vel noen av ametystens egenskaper være selvforklarende? Denne fiolette steinen brukes nemlig mot ulike former for avhengighet, og har fra gammelt av blitt ansett som en beskyttelse mot rusmisbruk. Den har en beroligende effekt fordi den beskytter bæreren mot uønskede påvirkninger og innflytelser. Den skal også ha en rensende effekt på sjelen og anbefales brukt ved regresjoner og visualiseringer. Det sies at ametyst hjalp egyptiske soldater til å kunne tenke klart og å «holde hodet kaldt». Hvis du står overfor en vanskelig oppgave, eller synes det er vanskelig å fokusere, bør du bære en ametyst.

Utenfor butikken på Youngstorget finner vi en stor skål med store rosenkvarts, som av og til kalles «kjærlighetssteinen». I tillegg til å åpne opp for den åndelige kraften, virker den oppmuntrende ved depresjoner. Den har i tillegg en ganske oppsiktsvekkende kvalitet; den gir en beskyttende virkning mot strålingen fra mobiltelefoner og PC-er.

– Ethvert hjem og enhver arbeidsplass burde ha en rosenkvarts eller to, forteller Vibeke.

 

Kvinnestein

Månesteinen, derimot, har neppe vært brukt av soldater eller hærførere på sammen måte som ametysten. Månesteinen er nemlig en «kvinnesten» og et symbol på moderlig omsorg og kvinnens fruktbarhet. Denne hvite og halvgjennomsiktige steinen skal være til hjelp både mot angst og sorg. Månesteinen tilhører stjernetegnene kreps, fisk og steinbukk. Den skal også ha effekt mot barnløshet. Månesteinen gir avspenning til stive muskler og har en beroligende effekt på et opprørt sinn. Den kalles derfor ofte for «sinnets vokter». Rav er et fossil som stammer fra nåletrær, og er ofte 40 til 50 millioner år gamle. Den honninggule og gylne steinen har ofte innslag av gråtoner og elfenbenshvitt, og med sin varme glød fremmer den suksess i våre ulike gjøremål. Mange legger rav direkte på kroppen og opplever plager som astma og hodepine blir lindret av steinens egenskaper. Smerter og spenninger minskes av denne steinenes varme utstråling. Rav, som kan finnes så langt borte som i Burma, kan også finnes veldig nært oss, nemlig i Danmark. Den er lykkestein for stjernetegnene kreps, tvillingene, løve og jomfru, brukes av noen som en «renselse» etter healing, og skal ha et par helt konkrete virkemåter i tillegg; den virker slimløsende og kan fjerne statisk elektrisitet.

 

Kongen blant edelsteiner

Dersom du virkelig er ute etter seier, skal du bære en rubin. Denne kongen blant edelsteiner er ofte dyrere enn diamanter og har lenge vært et symbol på herskere og deres store makt. Den gir bæreren tro på seg selv og sine egenskaper, samt en opplevelse av livskraft og styrke. Den er lykkestein for skorpionen, væren, steinbukken og løven, og finnes blant annet i Kina, India og på Sri Lanka.

Men bruk den ikke for lenge av gangen, for rubinen er nemlig en svært sterk stein! Dersom du vil styrke hjertet, immunforsvaret og fordøyelsen, er rubinen den riktige steinen å bære. I tillegg er den kjent for å motvirke tretthet og å gi næring til seksualiteten. Kanskje ikke så rart at de store herskerne var glade i nettopp denne sterke, blodrøde steinen. Er du ennå i tvil om de spennende effektene du kan oppnå ved å benytte krystaller og steiner i ditt hverdagsliv? Undersøk utvalget der du bor, og bruk steinene under hodeputen, i lommen eller på kroppen. Husk at du også kan dra nytte av krystallenes energier ved å legge dem i drikkevannet, men da må du sjekke steinenes mineralogiske innhold først.

Uansett hva du velger, vil du nok oppleve noen bemerkelsesverdige effekter – akkurat slik som fortidens konger og herskere.Les mer om stener på http://sverdet.com/side10.html