Bli som ny med myrtorv!

Bli som ny med myrtorv!

Finsk behandlingsmetode med terapeutisk effekt.

Noe av det siste «hotte» på spa-fronten er å la hele kroppen bli smurt inn med en spesiell myrtorv som kommer fra Finland. Det er ikke en hvilken som helst myrtorv det er snakk om her – den må nemlig komme fra et bestemt sjikt for å kunne brukes som en terapeutisk behandling.

Sjokolademassasje, saltvann, oppvarmede stener, alger, vaniljegraut og gytjebad. Tilbudene er mange om du beveger deg inn i spa-landskapet. Myrtorv høres spennende ut, og derfor la jeg mitt jordiske legeme i hendene til den svenske hud- og spa-terapeuten Ann Charlott Nilsson på Oline Spa i Gol.

Stearinlys og beroligende musikk og en eim fra deilig duftende eteriske oljer møter meg når jeg går inn i det lille behandlingsrommet. Det er en stemning som gir sjelero når jeg tar plass på en plastdekket behandlingsbenk kun iført en badehette og knøttliten papirtruse.

Ann Charlott kommer inn i rommet med en liten bøtte med «søle.» Det ser i hvert fall slik ut, men opprinnelig er det eldgammel myrtorv som er hentet opp fra et spesielt sted i Finnland. Det lukter som gammel mugg. Ann Charlott skal smøre inn kroppen min fra tærne og helt opp i hårfestet. Det er kun øynene og munnen som ikke skal smøres inn med «søla» – ellers er jeg rimelig tilklinet over hele kroppen. Blandingen er varmet opp til 44 grader og kan minne om sjokoladesaus. Det er varmt, men ikke ubehagelig. Litt småpitring i huden registreres, men ellers kjennes alt bare deilig. 

 

Kraftig drenerende

- Myrtorvens terapeutiske effekt baserer seg på den høye temperaturen som oppnås under behandlingen. Torvens høye temperatur stimulerer blodsirkulasjonen og setter fart på forbrenningen. Den binder reumatiske faktorer, samt avfallsprodukter som kroppen utsondrer, gir et hormnelt dytt i riktig retning, samt påvirker cellenes fornyelse, forklarer terapeuten og pakker meg inn i cellofan, varmeteppe og termodyne. Som om ikke det er nok, virker torven varmende i seg selv. Her skal jaggu skitten svettes ut parallelt med alle godsakene som huden trekker til seg!

- Behandlingen setter fart på mikrosirkulasjonen i huden. I tillegg trenger torven ned i de dypeste hudlagene. Humussyren (28,5 prosent) i torven sørger for at alt bløtvevet i kroppen trekker til seg giftstoffer som i sin tur blir transportert ut av kroppen gjennom svette og urin, forklarer hun.

At noe blir trukket ut merker jeg ganske raskt når tørsten melder seg med stor styrke. Munnen kjennes ut som en ørken, og jeg trygler om vann innenfra varmeteppet som omslutter hele kroppen. Ann Charlott er raskt på pletten med et glass vann.

- Behandlingen kommer til å sitte i kroppen i minst 48 timer, og de to neste døgnene bør du sørge for å få i deg minst tre liter rent vann for å få best mulig utbytte av behandlingen, sier hun og forsvinner ut igjen.

 

Ungdomskilde

Jeg blir liggende å tenke på torv og hva som er gravd opp av diverse myrer og som viser seg å være ganske så holdbare selv etter flere tusen år. Både mennesker og dyr. Jeg får et øyeblikks følelse av å være en mumie pakket inn i noe som kanskje er den ungdomskilden? Tenk å våkne opp av «dvalen» med hud glatt som porselen...

Før terapeuten forsvant fortalte hun riktignok noe om at myrtorv er perfekt for irritert og tørr hud, og at det er forsket mye på behandling med myrtorv i mange år i Finland. En rekke studier har vist at myrtorv er som balsam for knirkete kropper, det være seg revmatisme, leddgikt, betennelsestilstander eller idrettsskader. Går man enda lenger tilbake i historiske skrifter, skal myrtorv visstnok også hjelpe mot «kvinnelig hysteri.» Jeg tenker at det må være nåtidens PMS-plager man hadde i tankene... Lista over gunstige effekter blir lengre og lengre etter hvor langt tilbake i historiske skrifter man går.

 

Smidig og myk

20 minutter har gått. Jeg blir revet ut av en mellomting mellom fantasi og fakta. Svetten siler. Jeg føler at jeg flyter rundt i «sølevann» inne i all innpakningen. Nå står kun en ting i hodet på meg: En kald dusj! Men så fort i svingene går det nok ikke. Torven henger i kladder rundt på kroppen og må fjernes med et dertil egnet redskap før jeg endelig kan ta meg en dusj for å fjerne restene på egenhånd. Vannet som siler av meg ser ut som rustent vann og lukter fortsatt mugg, jord eller noe annet ubestemmelig.

Ren og temperert tar Ann Charlott i mot meg på nytt. Behandlingen er ikke helt over ennå. En ny blanding – denne gangen masserer hun kroppen med en miks av furu, gran og koriander. Jeg dupper av igjen. Langt borte hører jeg terapeuten snakke om antistressmassasje og en mykgjører for huden. Når jeg våkner og kjenner etter, så er huden virkelig blitt mykere og har en noe annen glød enn den gustne kroppen hadde før den ble «balsamert» for en halvtimes tid siden. Tar jeg ikke helt feil, er flere av «fartsdumpene» på rumpa blitt noe mindre også.

- Cellulitter er noe vi virkelig ser endringer på allerede etter første behandling. I og med at torven inneholder cellulose, stimuleres produksjonen av elastin i huden som er en kurant «hudstrekker.» Forandringene både merkes og ses raskt. Hvordan ville resultatet blitt om jeg hadde tatt denne behandlingen hver dag i en uke?

- Da hadde du virkelig fått se forandringer både fysisk og psykisk, sier terapeuten, som har hatt flere gjester på Oline Spa som har spandert på seg denne behandlingen en hel uke i strekk.

 

Drikk mye vann

- Det som nå er viktig, er at du drikker mye vann! Dessuten skal du la kroppen få hvile. Dette er en antistressbehandling, og da ligger det i ordet at du skal bruke de neste to dagene til å slappe av. Husk at torven virker i 48 timer. Bare vent og se, sier Ann Charlott og blunker lurt.

Joda. Det ble en del flying på toalettet det første døgnet. Jeg tørstet som en kamel og fylte på deretter med vann. Halvannet døgn senere føler jeg meg ganske «gjennomspylt,» glad og lett til sinns. Hvorfor i all verden skal man finne opp så mye nytt når man bare kan grave seg ned åtte lag i en torvmyr og hente ut en aldri så liten vidunderkur?

 

Mangfoldig og rik sammensetning

Torvens kjemiske sammensetning er både mangfoldig og rik. Den inneholder forskjellige vekstanrikende forbindelser som er blitt nøye undersøkt. Disse undersøkelsene viser at torv og leire inneholder nærmere 200 ulike substanser. 

Torv er en svært rik mineralkilde. Den innholder blant annet aluminium, jern, mangan, vanadin, barium, krom, fosfor, kalsium, kopper, sink, magnesium og selen. Mengden av disse stoffene beror på kvaliteten av torven eller leiren.

En tredjedel av torven er hemicellulose, som er et slags fiber som virker absorberende og påvirker organismens rengjøringsprosess. Huminerne (60 prosent) er en svært aktiv bestanddel i torven og påvirker blant annet stoffskiftet. Huminerne inneholder også en varierende mengde organiske syrer. Disse syrene deles inn i to grupper – fulvo og humussyre. Fulvosyrene er en liten bestanddel i levende celler og inngår i alle levende prosesser. Oppgaven er å fungere som en katalysator eller akselerator.

Kjerrtorv inneholder også andre viktige forbindelser som påvirker stoffskiftet, som vitaminer, hormoner og substanser som virker antibetennelseshemmende. Torvens bioaktive emner har til oppgave å trenge gjennom huden og binde til seg slaggstoffer i kroppen.

Torvens effekt er også fysioterapeutisk. Den aktiverer blodkarsystemet, huminene, mens mineralene i torven stimulerer hele kroppen og vitaliserer både lymfe- og blodsirkulasjonen. Kjerrtorv renser langt ned i hudlagene, forsterker kroppens immunforsvar og renser kroppen for slagg som skyldes stagnert hormonproduksjon. Behandlingstorv passer for alle med unntak av de som lider av hjertesykdommer og har høyt blodtrykk. Gravide bør også utvise forsiktighet. Bruk heller ikke torv direkte på åpne sår.

 

Grundig undersøkt

Geological Survey of Finland (GSF) har studert terapeutisk torv siden 1997. Produksjonen skjer sted i den lille byen Âhtäri vest i Finland.

Torven ligger i flere sjikt som måles i en humifisieringsskala fra H1 - H10, og det er i det åttende sjiktet at man henter ut torven som brukes terapeutisk. Dette sjiktet er ca 7000 år gammelt, og på den tiden var naturen helt ren og urørt av menneskehender. Undersøkelser av torvens kvalitet og egenskaper er utført ute på selve myra og i laboratorier. Resultatene viser en optimal kvalitet på produktet sett i terapeutisk sammenheng. Til sammen 23 sporelementer ble tatt ut av torven for å være sikker på at den ikke inneholder verdier av tungmetaller.

Varmebehandling er en viktig faktor fra råmateriale til ferdig produkt som kan brukes i forskjellige typer salonger. Hovedtypen som utvinnes er en mosetorvtype som er bakteriefri, næringsrik og inneholder små målbare partikler fra blant annet trær og diverse buskarter. PH-verdien ligger på mellom 5,1 til 5,5.

 

Finsk varemerke

Letho Peat er Ruhajoki Oys varemerke på myrtorv som hentes ut fra Lehtouso, en helt spesiell myr i Finland. Kjerret eies av Ruhajoki Oy og ligger i Sør-Österbotten i Myllymäki i Etseri i Finland, ca 200 meter over havet.

Lehto Peat er et 100 prosent finsk naturprodukt som hentes ut for hånd for å bevare alle «godsakene.» Det er kun den beste torven som blir godkjent brukt som råmateriale til terapeutisk bruk. Så fort torven er hentet opp, males den til en fin masse. Torven tørkes ikke. Ingenting blir fjernet og ingenting blir lagt til i dette naturproduktet.

Selskapets grunnlegger, Heikki Ruha, har arbeidet med dette i over 20 år. I begynnelsen hentet og foredlet han kun såkalt «brenntorv.» Siden 1997 har selskapet også foredlet behandlingstorv. I dag henter selskapet for det meste terapeutisk torv i myra som eksporteres til flere land i Europa.

Selskapet begynte å utvikle torvprodukter til behandling da det viste seg at myra hadde et stort innhold av behandlingstorv. I 2002 tok selskapet i bruk varemerket Lehto Peat. På samme tidspunkt meldte geologen og torvforskeren Riita Korhonen sin interesse.

Den geologiske forskningssentralen i Esbo i Finland analyserte selskapets funn av behandlingstorv, og resultatene var meget oppløftende. Råvaren viste seg å være gammel og konsistensen perfekt for bruk til terapeutisk behandling.

 

Laboratorieanalyser

Før torven godkjennes til terapeutisk bruk, gjennomgår den laboratorieanalyser hvor de kjemiske egenskapene undersøkes. Den beste behandlingstorven finnes dypt nede i myra og har ikke vært i kontakt med radioaktivt nedfall eller annen form for forurensing.

Det finnes to typer behandlingstorv – starrtorv og torvmose. Som regel blandes disse. Til nå har forskjellene på de ulike torvtypene ikke blitt forsket mye på, men en tysk forsker hevder at hans undersøkelser viste at starrtorven egner seg bedre til behandling av revmatisme, mens torvmosen synes å ha en mer hormonell effekt og således egner seg til å behandle PMS, klimakterieproblemer og andre typiske kvinneplager.

Lehto Peat torven har kommet svært godt ut i flere tester, og ifølge geologen Riitta Korhonen, består denne torven først og fremst av starrtorv som inneholder nærmere 30 prosent humussyrer. Av de forskjellige behandlingsmetodene som finnes, liker Riitta best torvbad fordi den er kraftigst og effektene kjennes i kroppen i flere dager.

- Men også fotbad med torv merkes i hele kroppen. Dette er kraftige saker. Jeg bruker torv så ofte jeg har mulighet til det, sier geologen.

 

Framtidens behandlingsmetode 

Riitta Korhonen er sikker på at behandlingstorv kommer til å bli et populært og effektivt middel mot flere ulike sykdommer. Korhonen kom første gang i kontakt med behandlingstorv i 1981. I 1989 begynte hun å forske på badetorv ved Åbo Universitet sammen med professor Kalevi Pihlaja.

Korhonen har deltatt i flere internasjonale symposier for å få til mer forskning på behandlingstorv slik at den blir internasjonalt kvalitetssikret. Forbundet for Torvproduksjon i Finland har grunnlagt en egen bad- og behandlingsseksjon som skal sette opp forskjellige kriterier for å unngå at torv som ikke er blitt analysert kommer ut på markedet.

 

Torvbadstu

Torvbehandling har blitt utført på europeiske behandlingssteder i over 200 år. Bare i Tyskland brukes torv i over 60 kurbad.

Bruk av torv i badstuer – såkalt torvbadstu – ble oppfunnet og utviklet i Finland. Denne varianten går kort og godt ut på at man sitter i en badstu til svetten siler før man dusjer og tørker seg. Deretter påføres et lag med romtemperert torv på kroppen i ca 20 minutter til den mer eller mindre renner bort av seg selv.

Torvbadstu er blitt veldig populært i Finland og tilbys på de fleste typer spa og kurbad. Grunnen til at Finland er på vei til å bli torvbehandlingens «Mekka,» er at de legger stor vekt på å utdanne sine egne terapeuter innenfor spa-virksomheten.

 

Slik virker myrtorv

På huden: Torven aktiverer hudcellenes stoffskifte, stimulerer hudens motstandskraft og øker antallet hvite blodlegemer i området som behandles. Positive forandringer merkes spesielt godt i de to øverste hudlagene. Torv øker hudens fornyelse- og reparasjonsevne, og stimulerer i tillegg hudens egne rengjøringsmekanismer.

På vevet: Torv øker vevets gjenopprettingsprosesser og har en reparerende effekt på immunforsvaret. Den lindrer betennelsesreaksjoner, øker bindevevets fornyelsesprosesser og forhindrer uttørring og at leddene blir stive.

Torv forbedrer sirkulasjonen i de ytterste blodkarene, noe som virker positivt på cellenes stoffskifte. Torv stimulerer også vevets rengjøringsprosesser fra ulike typer giftige emner.

 Reaksjoner på sentralnervesystemet: Torv virker beroligende på sentralnervesystemet. Hjernens impulsvirksomhet forbedres mens aktivitetsnivået normaliseres og mengde stresshormoner synker. Musklene slapper av, noe som fører til at muskelkramper og smertefølelse forsvinner.

På organene: Torvens allmenne effekt blir merkbart bedre ved kontinuerlig behandling dersom området som behandles er tilstrekkelig stort. Best effekt oppnås ved å legge omslag med torv og ta karbad i torv. Effekten er summen av de ulike reaksjonene, som økt blodsirkulasjon. Lokal effekt skjer via hudens reflektoriske system som gjør det mulig å påvirke de indre organene. Hjertet og blodsirkulasjonssystemet reagerer best på torvbehandling.

 På blodkar og celler:

* Aktiviserer og setter fart på cellenes enzymfunksjon

* Øker cellenes spesialfunksjoner

* Hjelper cellenes energi/stoffskiftesystem

* Hjelper til med å transportere næring

* Effektiviserer cellenes evne til å binde til seg ulike giftige emner

 

Dette kan torvbehandling virker på:

Psoriasis
NeurodermatisEksem
Acne
Muskelverk
Reumatisme
Hormonelle problemer
Klimakterieproblemer
Prostataplager
Barnløshet