Slik kan du mestre livsenergien

Slik kan du mestre livsenergien

Mestrer man Qi gong, sies det at man mestrer selveste livsenergien. Målet med Qi gong er å oppnå balanse på alle måter, og få mer energi og overskudd hver eneste dag. De eldgamle kinesiske puste- og bevegelsesteknikkene i Qi gong er fortsatt like aktuelle. Flere millioner mennesker verden rundt utøver dem for å stimulere og balansere kroppens fysiske, emosjonelle og mentale energi. Nesten en milliard kinesere trener Qi gong daglig i parker og treningssenter over hele Kina. Her regnes det som et grunnleggende helsefremmende rituale.

 

Qi i alt liv

På kinesisk er qi (uttales kji) et ord for livsenergi eller pust, som tilsvarer prana i indisk yogalære. Gong betyr å praktisere eller arbeide med gjentatte ganger, så Qi gong er gjentakende energitrening. Å leve er å ha qi – eller livsenergi – i hver eneste del av kroppen, ifølge Qi gong-filosofien. Å dø er å være en kropp uten qi. For å opprettholde god helse må man ha en balanse av qi, verken for lite eller for mye. Det er energien som gir grunnlag for alt liv og all vitalitet, og kraften som forbinder mennesket med naturen. Menneskets livsenergi er lagret i Dantien, som er kroppens senter. Dantien er plassert omtrent to fingerbredder under navlen og noen centimeter inni kroppen. Qi gong er en viktig del av Tradisjonell Kinesisk Medisin (TCM), og er basert på en forståelse av balansen mellom prinsippene yin og yang, læren om de fem elementer og energimeridianene i kroppen. Prinsippet om å nyttiggjøre seg av qi, som strømmer ut fra alle ting i universet, ligger også til grunn for Østens terapiformer og systemer som blant annet akupunktur, feng shui, reiki, tai chi, polaritetsterapi og shiatsu. Qi gong stimulerer og balanserer energilinjene og akupunkturpunktene som benyttes både i akupunktur og akupressur. I Kina er opplæring i Qi gong obligatorisk i utdannelsen av terapeuter innen akupunktur og akupressur.

 

Yin og yang i balanse

I kinesisk tankegang om naturens opprinnelse oppstår qi fra en universell kilde som deles i to polare krefter, yin og yang. Disse kreftene påvirker naturens fem elementer – tre, ild, jord, metall og vann, og alle levende organismer som er avhengig av samspillet mellom elementene.

TCM bygger på at kroppens sunnhet er avhengig av balanse mellom yin- og yang. Yin står for alle passive, negative, innadvendte og feminine energier, mens yang står for aktive, positive, utadvendte og maskuline energier

Tanken om yin og yang benyttes både i forhold til kroppens organer og mennesker og i forhold til samfunnet og bedrifter. For mye yang, som kan være for mye aktivitet eller hardt arbeid, fører til en total ubalanse i kroppen og mangel på yin-energi. For mye yin kan tyde på at man lever for passivt eller er for negativ.

 

Helbredende energilek

Med riktig pust og bevegelser som ofte imiterer ville dyr, kan Qi gong virke både forebyggende, lindrende og helbredende på ulike lidelser. Pusten er et essensielt verktøy for å oppnå indre balanse og for å få mer energi. Rådene som blir gitt på Qi gong trening er å puste gjennom nesen, ta lange pustedrag og bruke like lang tid på utpust som på innpust.

– Den viktigste kilden til livsenergi er gjennom pusten. Pusting er mye viktigere enn vi tenker over til daglig. Pusting er livsviktig, sier Qi gong-instruktør Bjørn Engstrøm i Oslo. Han har tre års utdanning i «Qi Gong for love» med nederlenderen Hariprem, som har holdt på med Qi Gong, Tai Chi og Tantra i rundt 30 år. Man lærer å ta inn mengder av ren energi til kroppen, samtidig som man slipper spenninger og stress som samler seg. Riktig pust med riktig bruk av brystkassen og lungene kan også brukes for å kontrollere smerte og massere indre organer.

– Qi gong styrker immunsystemet og kan hjelpe mot blant annet spesifikke plager som hodepine, svimmelhet, fibromyalgi, stressproblemer og søvnløshet, sier Engstrøm. Trener man Qi gong regelmessig oppnår man bedre koordinasjon og bevegelighet i muskler og ledd, og kroppsholdningen blir bedre. Det kan forsinke kroppens aldringsprosesser. Den store kvinnelige Qi gong mesteren Yang Mejun levde i 104 år.

 

Ble kvitt astma

Lege og instruktør i medisinsk Qi gong, Gabrielle Gauthier-Hernberg, ble helt kvitt en plagsom astma, allergi og eksem etter et par måneders trening. Hun sier at man ved å utføre Qi gong, går inn i en annen bevissthetstilstand og får tilgang til større mengder med energi. Flere studier har også funnet ut Qi gongs positive effekter. En studie vurderte effekten av Qi gong på 31 astmatikere som gjennomgikk 80 timers Qi gong-trening i løpet av to måneder.

Pasientene ble vurdert før og etter av leger ved Lunge- og allergiklinikken ved Karolinska sykehuset i Sverige. Legene konstaterte en signifikant økning av lungefunksjonen. Over halvparten av deltakerne kunne redusere bruken av astmamedisiner eller slutte helt.

 

Åndelig utvikling

For Bjørn Engstrøm er Qi gong mer enn pust og bevegelser for å bygge opp livsenergien. Det er også en vei til økt åndelig bevissthet og klarhet.

– Qi gong kan være en vei til større indre ro, og kan bidra til å høyne vårt bevissthetsnivå, sier instruktøren. Fokuset rettes både innover mot vårt lille mikrokosmos, og utover mot universets makrokosmos. Dermed kan Qi gong hjelpe oss til å føle oss som en del av universets krefter og jorden som helhet, samtidig som vi blir sentrert og fokusert på det vi gjør.  

– Til daglig har vi mye av vårt fokus rettet utover mot andre personer og omverdenen. Dette tapper oss for mye energi. Qi gong bidrar derimot til å bygge opp vår egen energi. Vi blir flinkere til å ta vare på oss selv og til å sette grenser, sier Engstrøm.

 

Begjær mindre, få mer

Konsentrasjonsøvelsene kan også hjelpe oss å styrke hukommelsen og eliminere stress ved å gjøre én ting av gangen. De mediterende øvelsene som Qi gong kan også gi oss tilbake kontrollen over tanker og følelser.

– Den beste måten å utøve Qi gong på, er å gi slipp og ikke tenke på at du skal oppnå konkrete resultater. Desto mindre du begjærer, desto mer får du. Du oppnår å bli roligere og mer aksepterende. Qi gong er å arbeide ut fra hjertet samtidig som du styrker den fysiske kroppen innenfra, råder instruktøren. Bjørn Engstrøm har faste Qi Gong klasser hver mandag på Pust og på Ellingsrudåsen i Oslo hvor han bor. Han har også faste heldagskurs i Qi gong to ganger i året ved Bio Medius Akademiet i Oslo. Han holder kurs i Qi gong over hele landet etter bestilling.

 

Imiterte ville dyr

Kinas forfedre etterlignet dyrs bevegelser som å klatre, se seg rundt og hoppe for å skape livsenergi. Gradvis oppdaget de at visse bevegelser, rop og pustemåter kunne helbrede kroppen. 

Qi gong er ansett for å være en enda eldre medisinsk kunnskap enn akupunktur og akupressur. Som en helsefremmende metode antas det at Qi gong har vært praktisert i rundt 4000 år.

Oldtidens mennesker praktiserte en dans som ligner Qi gong allerede da keiser Yao styrte i Kina, angivelig fra 2357 til 2255 f. Kr. Dette beskrives i det klassiske kinesiske verket «Ch'un-ch'iu, Vår- og høstannalene» fra staten Lu fra 722 til 484 f. Kr. Verket er den første kronologiske fremstillingen av kinesisk historie som finnes.

 

Lidelser forsvant

Ifølge annalene danset folk for å kvitte seg med stagnasjon og blokkeringer i kroppen. Noen danser utviklet seg gradvis til fysiske pusteterapier som regnes som den tidligste formen for Qi gong. Som en kamp for tilværelsen oppdaget kinesernes forfedre hvordan visse typer bevegelser, pusting og lyder regulerte kroppens funksjoner.

Målet var å oppnå dyrenes egenskaper for å kunne overleve det primitive livet i naturen. Det var for eksempel nødvendig å lære seg å holde varmen i vinterkulde, og å bli sterke for å kunne vinne stammekamper. Samtidig søkte de etter et lengre og bedre liv.

En annen legende som er fra Shang-dynastiets tid rundt 1550 til 1045 f. Kr, beskriver også hvordan folk imiterte bevegelsene til ville dyr. Det var medlemmer av Tao Tang stammen som levde i et svært fuktig og kaldt klima og var plaget med leddproblemer og revmatisme. Ved å utføre dyrebevegelser oppdaget de at lidelsene forsvant.

De grunnleggende prinsippene i kinesisk medisin ble utviklet i perioden 770 til 221 f. Kr. Blant dem er prinsippet om yin- og yangbalanse som hovedårsak til sykdom, elementlære og healingformer som akupunktur, urtelære, Qi gong og dietter. I samme periode fikk livsenergi navnet qi. Begrepene qi, jing for livsessens og shen for ånd, ble sett på som nøklene til et sunt liv.

Et annet spor av Qi gong fra Han dynastiets tid, er Dao Yin illustrasjoner av healeren Hua Tuo. Han blir regnet som en patriark innen kinesisk medisin. Disse har en oversikt over 44 menneskefigurer som utfører bevegelser som etterligner ville dyr som ulv, ape, bjørn, trane og hauk. Hua Tuo har i dag æren for å ha utviklet øvelsen «Fem dyrespøker», som fortsatt er populær i dag.

 

Måtehold

De tidligste skrevne ord om Qi gong som en healing teknikk, er fra «Huang Ti Nei Jing», som oversatt betyr «Den Gule Keisers Klassiker om Indre Medisin». Denne er skrevet en gang mellom 206 og 220 f. Kr under Han Dynastiet, og danner i dag grunnlaget for det som er klassisk kinesisk medisin (TCM). Her beskrives fundamentale naturlige prinsipper som fører til god helse:

«I fortiden praktiserte folk Tao, livets vei. De forstod prinsippet om balanse, om yin og yang som representeres av transformasjonsenergiene i universet. De kombinerte tøyninger, massasje og pust for å få sving i energiflyten, og meditasjon for å harmonisere seg med universet. De spiste en balansert diett til faste tider, stod opp og gikk til sengs til faste tider, unngikk å overbelaste kroppen og sinnet, og stod i mot all slags fråtsing. De holdt seg friske i kropp og sinn, og levde i over 100 år

«Den Gule Keisers Klassiker om Indre Medisin» er den tidligste medisinske klassiske teksten i Kina. Her gis følgende råd, som i tillegg til å tilby en generell livsfilosofi også beskriver sinnstilstanden som er nødvendig for å oppnå vellykken Qi gong utøvelse:

«Vær likegyldig til berømmelse og vinning, vær alene i fred og innta de ulike kroppsdelene som en organisk helhet.»  

 

En statshemmelighet

Helt frem til Kulturrevolusjonen på 1960- og 1970-tallet var Qi gong en statlig hemmelighet i Kina. Til da var det stort sett bare munker lærte seg kunsten, og det var de som utviklet den videre. På ordre lærte de også bort Qi gong til keisere.

Ulike religiøse retninger fikk innflytelse på Qi gong ettersom århundrene gikk. Buddhistiske munker brukte Qi gong for å forsterke sin åndelige praksis, styrke fysikken og for å oppnå nirvana raskere. Taoister brukte det for å bli sterke og fleksible som naturen, med målet om å bli udødelige.

Under Liang Dynastiet utviklet en buddhistisk munk, Da Mo, to sett med øvelser for å forbedre munkenes helse i tempelet Shaolin i Sør-Kina. Disse øvelsene blir fortsatt brukt i dag, og er blitt utviklet til en egen gren innen Qi gong. Shaolin Qi gong sørget også for at Qi gong ble inkludert som en del av østlige kampsportsformer.

Etter at det siste keiserlige dynastiet, Qing, falt i 1911, ble vestlig medisin normen innen det kinesiske helsevesenet. Det førte til at mange av de tradisjonelle helbredelsesformene ble avvist. Men da Mao Zedung ble formann i den kinesiske folkerepublikken på 1950-tallet, ble den gamle filosofien gravd frem igjen.

Mao innså at tradisjonelle helsefremmende utøvelser som Qi gong var en billig og effektiv behandling for millioner av fattige bønder uten tilgang til helsetjenester. Han ønsket integrering av kinesisk og vestlig medisin. Dermed ble det første vitenskapelige studiet av Qi gong igangsatt, og i 1953 åpnet det første Qi gong-sykehuset i Kina.  

I løpet av Kulturrevolusjonen på 1960-tallet, ble Qi gong sett på som overtro, og utøverne ble forfulgt. Tidlig på 1980-tallet ble Kinas politiske klima mer moderat, og Qi gong fikk igjen nytt liv som et populært helseforetak, og hundrevis av Qi gong-senter og sykehus startet opp over hele Kina.

 

Tusenvis av retninger 

Millioner av folk i Kina og verden rundt utøver Qi gong regelmessig for å vedlikeholde god helse og velvære. Nå finnes det over 3300 ulike retninger og skoler innen Qi gong.

Holdningene til det vitenskapelige grunnlaget for Qi gong varierer. En del vestlige leger og terapeuter, flere kinesiske medisinere og Kinas regjering, tror på muligheten for at puste- og bevegelsesøvelser kan virke stressreduserende og dermed føre bedre helse. Andre har et mer metafysisk syn på Qi gong, og tror at pustingen og bevegelsestreningen kan bidra til å fylle oss med universets fundamentale energier.

I Vesten er medisinsk Qi gong en svært utbredt form. Dette er som en slags akupunktur på seg selv gjennom bevegelse. Etter en tids trening finner man også at det er en åndelig utvikling gjennom arbeidet som vi gjør med våre energier. Tai chi er også en utbredt form for Qi gong i Vesten. Dette er en slags indre kampsport med sakte krigerlignende bevegelser uten å berøre andre enn seg selv.

Uansett hvilken tro du har, kan alle former for Qi gong være med på å øke velværet i kroppen og sinnet. De dansende behagelige og dynamiske bevegelsene går i ett med pusten, og kan bidra til å skape et balansert indre fokus.

 

Her kan du lære Qi gong:

Pust, Oslo: www.pusterommet.no

Norsk Taji Senter, Oslo: www.taji.no

Oslo Akupunktur og Qigongsenter, Oslo: www.qigong.no

Norsk Medisinsk Qigongsenter, Oslo, Bergen, Kristiansand, Bodø, m.m.: www.medqigong.no

Medisinsk Qi gong, Oslo og Hamar-området.: www.levnaa.no

Bio Medius Akademiet, Oslo: www.biomediusakademiet.no

Bjørn Engstrøm holder kurs i Oslo og hele landet etter ønske. Tlf.: 900 11 701, e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Naturterapiskolen Nord, Røkland, Bodø: www.naturterapiskolen.no

Medisinsk Qi gong, Biyunmetoden, Oslo: www.biyun.no

Senter for Livsenergi, Stavanger: www.livsenergi.info

Vågan Naturterapi, Svolvær i Lofoten. Tlf.: 976 51 260, e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Medisinsk Qi gong ved Kerstin Rosenkilde. Holder kurs over hele landet etter ønske. Tlf.: 976 46 125, e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sheng Zhen Wuji Yuan Gong, Oslo, Bergen, Stavanger, Gjøvik: www.shengzhen.no

Qigongskolen, Oslo, medisinsk Qi gong med Biyunmetoden ved Trude Eker. Tlf.: 970 22 155, e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Vinderen Yoga & Qigong Studio, Oslo: Tlf: e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kilder:

Qi-energy.com, Qigong.no, Qigong.se, Qigonginstitute.org, Wikipedia.org, Innerself.com, Det Store Norske Leksikon