Fra show til terapi

Fra show til terapi

Hypnose er i vinden som aldri før.

Hva er egentlig hypnose? Og hva skiller Paul McKenna på TVNorge fra dem som bruker hypnose for å gjøre oss friske? Da en gruppe kommende hypnoterapeuter skulle på kurs på Vestlandet – og siden en av verdens mest kjente hypnotisører skulle undervise dem – dro Medium til Bergen på leting etter svar.

– Hypnose handler om det ubevisste sinnet, forteller Ronny Hansen. Han er terapeut på Medicor i Bergen, et senter hvor hypnoterapi benyttes for å gi mennesker bedre helse. Hansen holder også de fleste av Medicors kurs.

– Hypnoterapi kan til en viss grad sammenlignes med meditasjon, forteller han. – Under hypnose befinner du deg i en meget avslappet tilstand og din bevissthet endres. Slik blir du mottagelig for de forslagene som terapeuten kommer med, forslag som vil være nyttige for deg. Husk at det er i det ubevisste sinnet våre holdninger, vår oppførsel og våre minner har sitt utspring. Han tar imot Mediums utsendte i lyse og trivelige lokaler sentralt i Bergen sentrum. Jeg har kommet for å høre mer om den nye utdanningen av hypnoterapeuter, en utdanning som foregår nettopp nå hos Medicor. Det høres begeistret latter fra elevene som undervises i et tilstøtende klasserom. Kanskje ikke så rart med tanke på at foreleseren er Andrew Newton, mannen som lærte Paul McKenna – kjent fra TVNorge – å utøve hypnose.

 

En tilstand

– Hypnose refererer seg til en tilstand, forteller Hansen, mens vi venter på at kurselevene skal åpenbare seg i neste pause. – Hypnoterapi er hypnose brukt i en terapeutisk sammenheng. Etter denne klargjøringen er det vanskelig å ikke stille det berømte spørsmålet; er det sant at man mister all kontroll når man er under hypnose? Hansen smiler. Han har tydeligvis hørt spørsmålet før og gir et eksempel.

– Man kan ikke få en person under hypnose til å løpe og stjele en sjokolade hvis personen ikke fra før allerede er en tyv. Slikt vil bli stanset automatisk av klientens egen etikk. Derfor har man kontroll under hypnose og er slett ikke så maktesløs som mange tror. De fleste er faktisk bevisste på hva som skjer og hva som blir sagt. Uten et kriminelt rulleblad burde man altså være trygg, selv under påvirkning av det ubevisste sinn. Men kan man risikere å si ting som man ønsker å holde hemmelig? Hansen smiler igjen, tydelig vant til å svare på denne typen spørsmål.

– Under hypnose er du mentalt våken, men du har en begrenset fokusering. Du har fortsatt kontroll, og derfor vil du ikke fortelle noe du ikke ønsker. Terapeuten vil ditt beste, og vil bare at du sier noe dersom det er til hjelp for deg.

 

Bevisste og ubevisste sinn

Han forteller videre om det bevisste og det ubevisste sinn, og hvordan disse to ofte er i konflikt fordi de opererer uavhengig av hverandre. Bevisste tanker er et resultat av nåtiden og vil derfor ofte være på kollisjonskurs med våre ubevisste prosesser som er basert på instinkter og glemte erfaringer. Sjansene for å oppnå resultatet vi ønsker, for eksempel å slutte å røyke eller å bli kvitt allergiske plager, øker når de to sinnene er i kontakt med hverandre. Da kan ønsker, følelser og tanker flyte friere mellom de to sinnene. Resultatet? Gode ting kan skje, mener Hansen.

– Under hypnose gjør våre to sinnstilstander sine vanlige jobber, men det fine er at de gjør det samme til samme tid. Når de to sinnene drar i samme retning, er det mulig å få til forandringer. Og forandringene er tydelige, skal vi tro Hansen, som kan fortelle at 9 av 10 av hans klienter har sluttet å røyke etter å ha benyttet hypnoterapi for å få has på uvanen. Årsaken er at det ubevisste sinnet lærer at «dette vil jeg slutte med» eller «dette er farlig for meg». Det er nemlig der nøkkelen til de ønskede endringene ligger. Nye lattersalver høres fra klasserommet like ved og elevene der inne gjør seg tydeligvis klare for friminutt. Jeg spør Hansen om alle slags mennesker kan benytte seg av hypnoterapi, og får vite at svaret er ja. 

– Dersom du har evnen til å følge instruksjoner og forslag, er svaret ja. Men du må selv tillate det. Derfor sier vi gjerne at all hypnose er selvhypnose, presiserer han.

 

En av verdens fremste hypnotisører

En dør åpner seg, og rundt 20 elever strømmer ut fra klasserommet. Det er flere menn blant elevene, selv om kvinnene er i flertall. Og det er en eksklusiv forsamling, skal vi tro Ronny Hansen. Han har nemlig intet ønske om at Norge skal få en overflod av hypnoterapeuter i fremtiden. Derfor har Medicor, som samarbeider med Hypnoseakademiet om kursvirksomheten, satt et tak på antall kursdeltakere. Den geografiske spredningen på kursene er også viktig, forteller han.

– Siden vi startet med det første kurset i fjor høst, har vi nå forflyttet oss til Bergen. Neste kurs er planlagt i Tromsø til høsten. Vi vil ikke at tilbudet om en utdanning innen hypnoterapi skal bli et hovedstadsfenomen, sier han. Like bak elevene følger Andrew Newton, mannen som er kjent som en av verdens fremste hypnotisører. Vel, kjent og kjent. Ronny Hansen forteller meg – med et smil – at TV2 først så verdien av å intervjue Newton da de skjønte at han var mannen som hadde lært Paul McKenna hypnose. McKenna har skapt stor begeistring blant TV-seere i en rekke land, også i Norge, med sine show bestående av oppsiktsvekkende scenehypnose. Men Andrew Newton er i Norge for å holde kurs i hypnoterapi, altså bruk av hypnose i terapeutisk sammenheng, noe han ikke glemmer å presisere, før han begeistret begynner å skryte av sine norske elever.

 

Flere innfallsvinkler

– De er veldig flinke til å stille spørsmål. De er interesserte i faget og veldig engasjerte. Det er tydelig at de ønsker å lære, sier han. På spørsmål om de mange lattersalvene fra elevene, smiler Newton bredt.

– Jeg liker å holde en uformell stil når jeg underviser, derfor bruker jeg å spøke. Man husker ting lettere når man får det servert med litt humor. Men noen ganger bommer jeg jo fryktelig med vitsene mine, sier han og ler.

– Kanskje det skyldes språket mitt? Engelskmannen får ikke anledning til å utdype særlig mer om verken språk eller humor, for elevene har plutselig begynt å forlate bygningen. For å spise lunsj, får jeg vite. Og dermed bærer det ut på Torgallmenningen i Bergen i samlet flokk med kurs for Fløibanen. Praten går løst blant elevene som er tydelig inspirert av Newtons kunnskap. En av dem er Marta Opkvitne som er utdannet sykepleier, men som nå jobber som healer. Mens vi spaserer over fisketorget i Bergen, deler hun gjerne sine erfaringer med Mediums lesere.

– Dette er nytt i Norge, men allerede nå finnes det et stort engasjement rundt hypnoterapi, sier hun. Hun har valgt å følge kurset for å kunne bruke flere innfallsvinkler i arbeidet med klientene sine.

– Ingen er konge på haugen. Ingen har det ene riktige svaret. Det gjelder både helsevesenet og de alternative behandlerne. Jeg tar dette kurset for å kunne kombinere ulike behandlingsformer. Målet er fremdeles det samme; et ønske om å hjelpe andre mennesker.

 

Motivator

Litt senere er japanske turister, skoleklasser, en stor gruppe kommende hypnoterapeuter, en kursleder, en journalist og en verdenskjent hypnotisør, klemt sammen i en av de trikkelignende vognene som skal bringe oss alle oppover mot toppen av Fløifjellet.

Vel fremme og med en storslått utsikt over Bergen og Vestlandet, høster Andrew Newton ekte lokalpatriotisk begeistring. Hypnotisøren som føler seg «hjemme» i England, men som bor mesteparten av året i Sør-Afrika utenom når han reiser verden rundt for å holde kurs, sier nemlig at han gjerne ville bodd i Norge.

– Bergen er virkelig en vakker by. Jeg er glad jeg kom hit i sommerhalvåret, sier han og legger til at han håper å kunne undervise på kurset i Tromsø til høsten. Og det får han nok, skal vi dømme etter Ronny Hansens beskrivelse av Newton som en stor kapasitet.

– Han er en stor motivator. Marta Opkvitne er enig.

– Newton har en omgjengelig personlighet. I tillegg fremstår han som trygg og sikker. Opkvitne er imidlertid noe mindre begeistret for TV-showene til Newtons berømte elev, Paul McKenna.

– Han bruker hypnose på en helt annen måte enn en hypnoterapeut ville gjort. McKenna driver show. Vi skal drive behandling, sier hun, og trekker en parallell til et annet TV-konsept:

– Selv om det er mye alvor i «Åndenes makt» er det likevel et show. Men dersom TV-programmer får folk til å bli oppmerksomme på hypnose, så skal vi ta jobben med å fortelle om gevinstene folk kan få av behandlingen!

 

Fjerner fobier

Mange av gevinstene er allerede kjente. Hypnoterapi kan hjelpe deg med å bli kvitt en lang rekke fobier. Har du tannlegeskrekk, flyskrekk, mareritt, høydeskrekk eller frykt for tunneler, kan nøkkelen til en løsning ligge i ditt underbevisste sinn. Hypnoterapi har også vist seg å ha en god effekt på allergier, særlig på allergier med psykosomatisk opphav.

Hvor mange ganger har vi ikke hørt at nøkkelen til vektreduksjon egentlig befinner seg i hjernen? Hypnoterapi har hjulpet mange til å gå ned i vekt ved å adressere de følelsesmessige årsakene til for eksempel overspising. Ved at det ubevisste sinnet blir fortalt at det skal ta hensyn til nye, sunne retningslinjer for matinntak, slipper man den vanskelige kampen som tradisjonelt har vært ført ved hjelp av viljestyrke.

Listen kan forlenges. Den er i alle fall lang nok til at vi ikke greide å komme gjennom alt innen vi hadde kommet oss ned fra Fløyen i Bergen og tilbake til kurslokalene ved Torgallmenningen. I mellomtiden fortalte en annen kursdeltaker om hvor godt utbytte hun har fått av kurset, ikke minst på grunn av deltakernes sammensatte bakgrunn.

– Her finnes det flere som har bakgrunn fra helsevesenet, noen er healere, mens andre er klarsynte. Her får jeg ny kunnskap sammen med en gruppe med veldig spennende mennesker. Tilbake i klasserommet denne vårdagen i Bergen, er det liten tvil om hvem som skal bidra med oppdatert kunnskap. Andrew Newton er kanskje verdens mest kjente hypnotisør, men han går ikke av veien for å gjøgle for fotografen før timen begynner. Marta Opkvitne ler hjertelig. Så senker alvoret og konsentrasjonen seg igjen over de kommende terapeutene.

– Det kreves mye av oss som går her, sier hun.

– Vi er tidlig i utdanningen ennå, men det minner meg om tiden da jeg leste anatomi og fysiologi. Å lære hypnoterapi har flere likhetstrekk med den prosessen; du ser ikke hele bildet før alle brikkene er på plass og den siste boken lukkes.

 

Forbudt eller ikke forbudt?

Flere hever at hypnose ifølge norsk lov er forbudt, og henviser til Straffelovens paragraf 364 som kort fortalt sier at en person ikke har lov til å hypnotisere en annen. Ronny Hansen mener på sin side at det beror på en misforståelse at hypnose er «forbudt» i Norge.  

På Medicors hjemmeside vises det til at loven ble laget for over hundre år siden, på en tid da kunnskapene om hypnose var svært mangelfulle og hvor hypnose ble betraktet som en form for trolldom. Ifølge lovrådgiver Torgeir Myhrer ved Justisdepartementets lovavdeling, er paragrafen fortsatt gyldig.

– Inntil videre gjelder den nåværende straffeloven. Den nye vil tidligst tre i kraft i 2008, sier han. Bakgrunnen for striden er blant annet en artikkel i Drammens Tidende for et par år siden, hvor Fylkeslegen i Buskerud, Ragnar Solbraa Bay, ba en av sine jurister om å se nærmere på hvilke bestemmelser som gjelder for å utøve hypnose. Han viser til at det er kun helsepersonell som kan utføre behandling som kan medføre alvorlig helseskade. Også den pensjonerte legen i Modum, Olav Knutsen, har engasjert seg i saken.

– De kan drive med alternativ medisin så mye de vil, men det er bare leger og psykologer som har lov til å drive med hypnose, sier han. Knutsen likte ikke annonsene i Drammens Tidende om introduksjonskurs i hypnose og tilbud om røykeslutt, vektreduksjon og bedre selvtillit.

 

Ønsker samarbeid

Ronny Hansen, som selv annonserer for sin virksomhet på busser, offentlige TV-skjermer og i Bergens Tidende, håper hele paragrafen snart blir fjernet.

– Hva visste man om hypnose for 107 år siden, spør han.

– Jeg har spesialisert meg på røykeslutt og kan vise til at ni av ti klienter stumper røyken. I dag får jeg henvisninger fra fastleger, bedriftsleger og psykologer. Han ønsker seg samarbeid og dialog på tvers av yrkesgrupper.

– Sammen er vi sterkere og det er et marked for alle. Det beste hadde faktisk vært om byråkratene i det offentlige hadde forsøkt hypnoterapi. Da ville de sett hvor effektivt det er og at det er en helt normal tilstand for alle mennesker. Bare tenk på når du er oppslukt av en god film eller bok og ikke enser dine omgivelser. Din oppmerksomhet er kun rettet mot det du har fokus på. Slik er det også med hypnoterapi. Din oppmerksomhet er rettet mot det terapeuten sier mens du er dypt avslappet. Dersom noe skulle skje, for eksempel at en brannalarm utløses, ville du umiddelbart ha åpnet øynene og gjort det som er normalt i en slik situasjon. Dersom hypnose skal forbys, må også alle andre terapiformer hvor du slapper av og blir snakket til, forbys, for eksempel guidet meditasjon. Er det dette vi vil? Slett ikke, sier Hansen. Medicor fremhever de siste 50 årenes økende kunnskap om hypnose som terapeutisk behandling, og viser til prinsippet om at all hypnose per definisjon er selvhypnose. De betegner derfor paragraf 364 som en sovende bestemmelse – og et forbud mot noe som ikke er teknisk mulig å gjennomføre. Fremtidige revisjoner av lovverket vil forhåpentligvis virke klargjørende på hypnosens skjebne som et terapeutisk redskap i det moderne Norge.