Spirituell idealisme verden rundt

Spirituell idealisme verden rundt

- Åndelig opplysning er en menneskerett

Innstillingen ved Brahma Kumaris Spirituelle Universitet er at all åndelig opplysning skal gis bort fordi det er en menneskerett. Fra over 7000 sentre i 103 land driver universitetet gratis kurs i meditasjon og positiv tenking.

Hvor ofte har vi ikke hørt at meditasjon er veien til spirituell oppvåkning og et bedre liv? Utallige forskningsrapporter har vist at meditasjon kan hjelpe med å forebygge stress og sykdom. Positiv visualisering kan gi resultater vi tidligere trodde var en irrasjonell drøm. Likevel er det ofte mye som kommer i veien før vi setter av tid til å meditere.

– Sannsynligvis skyldes det at vi enda ikke har innsett hvor viktig det er, sier lederen av Brahma Kumaris i Oslo, Greta Ring.

 

Verdensuniversitet

Brahma Kumaris World Spiritual University er verdens første og største åndelige bevegelse som ledes av kvinner. Det ble grunnlagt i India i 1936 og er en ikke-politisk, åndelig og humanitær organisasjon. Det er kun frivillige lærere og studenter som står for den daglig ledelsen og alle aktivitetene på sentrene ved verdensuniversitetet.

Her får alle mennesker, uansett bakgrunn og religion, mulighet til å lære Raja Yoga meditasjon. Det holdes også foredrag om Raja Yoga filosofi, samt kurs i meditasjon og positiv tenkning lokalt på arbeidsplasser, skoler, i fengsler og andre organisasjoner.

Brahma Kumaris er tilknyttet FN som en ikke-statlig organisasjon (NGO) med generell rådgivende status i FNs Økonomiske og Sosiale Råd (ECOSOC), samt at de har en rådgivende status i UNICEF, FNs hjelpeorganisasjon for barn.

 

Traume startet oppvåkning

I 1986 startet Greta Ring Brahma Kumaris senteret i Norge, og siden har hun holdt uttallige kurs i Raja Yoga meditasjon. Før hun klarte dette hadde hun en dramatisk opplevelse som ledet henne i retning av åndelig oppvåkning og kunnskap fra Brahma Kumaris. Det var et langvarig traume som satte dype spor.

På ferie i Spania for 26 år siden ble hun brutalt overfalt på hotellet mens hun lå og sov. En uutholdelig varme i et rom uten klimaanlegg tvang henne til å sove med balkongdøren åpen. Midt på natten våknet hun av at noen tok henne i skulderen.

– Jeg snudde meg langsomt rundt, og ble møtt av en knyttneve som slo meg i ansiktet. Det var som et paralyserende sjokk å bli vekket og slått, forteller Ring. Overgriperen truet også med å kvele henne fordi han ville forsikre seg om at hun ikke skrek. Tydelig beruset krevde han alle verdisakene og pengene hennes. Etterpå ble hun lukket inne på et bekmørkt bad.

– Det var skrekkelig å bli lukket inne mot min vilje. Men fobifølelsen kom først et år etterpå, forteller Ring. Neste dag flyttet hun til et annet hotell, men var svært medtatt og sjokkert. Da hun satte seg på flyet hjem til Oslo etter en uke, var hun ufattelig lykkelig. I nesten et år etterpå var hun sykemeldt for å lade opp krefter til å begynne i arbeidslivet igjen. At overfallet kom til å få en dyp innvirkning på hennes åndelige oppvåkning, visste hun ingenting om da.  På den tiden var ikke Ring opptatt av åndelighet. Det eneste som kunne ligne på det var at hun så vidt hadde begynt å bli vegetarianer. Noen måneder etter overfallet begynte hun å utvikle denne interessen, og hun dro derfor på kurs om vegetarianisme og ble fullt vegetarianer.

 

Møtet med sjelens bolig

Først tre år senere ble Ring invitert på et foredrag som fikk fart i hennes åndelige utvikling. En venninne tok henne med til det som før het Forening for psykisk studium og informasjon. Foreningen tiltrakk et stort publikum, og tok inn flere spennende utenlandske foredragsholdere. Tilfeldigheter sørget for at meditasjonslæreren Anne Peltonen stod for tur da Ring dro dit. Peltonen var lederen for Brahma Kumaris senteret i Stockholm, og snakket om «Det tredje øyet – sjelens bolig».

– Foredraget gjorde et sterkt inntrykk på meg. Jeg kjente meg igjen i det hun sa om sjelen. Det var akkurat som jeg hadde hørt det før, sier Ring. Etterpå spurte hun om det fantes et Brahma Kumaris senter i Athen, for hun skulle dit på ferie med en venninne. Det fantes. Å komme fra støvete gater og bråket fra trafikken i Athen til Brahma Kumaris senteret litt utenfor byen, var som å komme til et lite paradis.

– Roen, freden og atmosfæren som slo i mot oss var helt meditativ. De var så vennlige og imøtekommende, og da tenker jeg spesielt på lederen av senteret, Anthony Strano, sier Ring. Strano er koordinator for alle Brahma Kumaris sentrene i Hellas og i Tyrkia, og har skrevet flere bøker om Raja Yoga kunnskapen og meditasjon. I tillegg er han en internasjonal foredragsholder.

– Bare det å komme i kontakt med ham gjorde et sterkt inntrykk på meg. En kunne se at han virkelig hadde kommet langt i sin åndelige utvikling, sier Ring. Slik ble hun sikker på sin egen vei videre.

 

Åpnet seg og våknet

Foredraget ved Anne Peltonen og møtet med senteret i Athen gjorde at Ring virkelig åpnet opp for kunnskapen fra Brahma Kumaris. Hun skjønte at den var viktig, grep fatt i den, forstod den og gjorde noe med den. Men det kunne vært helt annerledes.

– Hvis jeg ikke hadde hatt den traumatiske opplevelsen bak meg, er jeg ikke sikker på at jeg hadde anstrengt meg slik for å bli kjent med kunnskapen og satt meg inn i den, sier Ring. På denne tiden hadde hun fullt opp å gjøre av andre ting, mange venner og full jobb. Dessuten var det ingen av de andre vennene hennes som fattet interesse for denne kunnskapen, selv om de var med på foredrag. Året etter kom lederen for Brahma Kumaris i Storbritannia og sentrene i hele Europa, Jayanti, til Oslo for å gi et foredrag om livet etter døden. Jayanti hadde meditert i mange år, og hadde levd et spirituelt liv.

– Da skjønte jeg at det var noe jeg virkelig skulle gå videre med og komme nærmere innpå. Det gjorde et sterkt inntrykk på meg, og jeg skjønte at dette var veien jeg skulle gå, sier Ring. Samme år, i 1985, ble hun med på et helgeretreat på senteret i Stockholm, hvor Jayanti var lærer. Det var da hun ble spurt om å starte det første senteret i Norge.

 

Rik grunnlegger i India

For å gjøre seg kjent med Brahma Kumaris, dro Ring til hovedkvarteret i India på Mount Abu i Rajasthan, nordøst for Dehli i retning Himalaya. Bare det å være på hovedsenteret i India var en sterk åndelig opplevelse med sin meditative, fredelige og vakre atmosfære. På den tiden var det mindre trafikk på sentrene enn det er i dag. De siste 20 årene har Brahma Kumaris ekspandert kolossalt. Nå er det rundt 900.000 studenter på over 7000 sentre i 103 land. Selv om det er flest i India, er sentrene spredt rundt i hele verden.

Navnet Brahma Kumaris kommer av grunnleggerens navn Brahma, som betyr sønner og døtre av Brahma. I tiden før han startet universitetet i 1937, var han en rik diamanthandler, faktisk en av de rikeste kjøpmennene i India. Da Brahma Dada pensjonerte seg, brukte han tiden til ro og meditasjon.
En dag mens mediterte følte han en varm energiflyt rundt seg, som fylte han med lys og kraftige visjoner. Dette fortsatte periodevis over flere måneder. Visjonene ga ham ny innsikt om menneskesjelens kvaliteter, Gud og verdens endringsprosesser. Opplevelsene var så sterke at Brahma bestemte seg for å vie livet til åndelig tjeneste. Han brukte formuen sin på å etablere det åndelige universitetet med hjelp av unge mennesker, mest kvinner. Selv om visjonene avtok, fortsatte han å få åndelig veiledning helt til han døde. Da han gikk bort 93 år gammel i 1969, overlot han administrasjonen til kvinnene som hadde hjulpet ham. Siden har Brahma Kumaris bare hatt kvinnelige ledere.

 

Raja Yoga meditasjon

Kort tid etter besøket til hovedkvarteret i India startet Ring det første Brahma Kumaris universitetet i Norge. Hun har brukt mye tid til å inspirere folk til å komme til hovedkurset Raja Yoga meditasjon. Her får man blant annet lære hvem vi er hinsides materien.

– I vårt samfunn er det et enormt fokus på det fysiske ytre mer eller mindre hele tiden. Vi vet veldig lite om sinnet vårt og tankene våre, og hvordan de fungerer, mener meditasjonslæreren.

– Raja Yoga er en kunnskap og meditasjon i praksis for å hjelpe oss å oppleve vårt fulle potensial. Kunnskapen hevder at lykke og tilfredshet alle menneskers naturlige tilstand. Grunnen til at vi ikke opplever dette, er at vi utfordrer naturens fundamentale lover. Systemet gir opplæring i bevissthet, holdning, forståelse og forhold til livet, verden og medmennesker. Målet er å befri oss fra alle former for lidelse og nå en opprinnelig tilstand av fred, glede og medfølelse. På kursene lærer man metoder for å slappe av, og for å bli klar og våken i hode og hjerte. Meditasjon skal hjelpe til med å se innover i seg selv for å gjenoppdage og gjenforene seg med sin originale, åndelige essens. Etter nok trening skal det kunne gjøre oss i stand å sette denne åndelige identiteten i live ved å tenke, kommunisere og handle i samsvar med den.

– Det kan beskrives som en reise og samtidig vårt endelige mål. I reisen innover bevisstgjøres naturlige kvaliteter som fred og harmoni. Målet med meditasjonen er å gi en opplevelse av vår virkelige identitet, sjelen og Den Høyeste Sjelen, samt en økt forståelse av tiden vi lever i, sier Ring. Den Høyeste Sjelen er et annet uttrykk for Gud, som ved Brahma Kumaris er et universelt begrep for alle mennesker. Gudsaspektet, som er en personlig erfaring av det åndelige, er det viktigste fokus i Raja Yoga meditasjon.

– Uansett hvilken religion man tilhører, har de fleste mennesker en oppfatning eller idé om Gud. Det er universelt, og det er viktig å ha fokus på dette når man mediterer. Det man får igjen etter regelmessig praktisering over tid, er indre kraft og ro, sier Ring.

 

Mennesket som sjel  

På meditasjonskursene lærer man at mennesket er et åndelig vesen, en sjel, og at kroppen bare er et redskap. Filosofien fornekter ikke at vi både er kropp og sjel, men søker å tydeliggjøre at menneskets essens er sjelen.

– Selvfølgelig er vi også fysiske, og vi skal ta godt vare på kroppen. Jeg bruker kroppen og fungerer gjennom den, men jeg er ikke kroppen. Jeg er ikke engang hjernen. Hjernen er en del av min fysiske utrustning, akkurat som armene mine og kroppen for øvrig. Men jeg er sjelen, sier Ring. Fokuset i meditasjonen rettes mot sjelen for å lære seg selv bedre å kjenne. De som praktiserer slik meditasjon regelmessig og daglig, vil kunne oppleve at vi er noe mer enn det fysiske.

– Å få vite hvem vi egentlig er, vil over tid gi en mye større opplevelse av tilfredshet. Det gir også en opplevelse av indre fred. Det å ha konstant fokus på det ytre, gjør mennesker rastløse. Det kommer ingen virkelig tilfredshet ut av det, mener Ring. Sjelen er metafysisk, bortenfor materien og separat fra kroppen fordi den er ikke-fysisk eller åndelig. Ifølge Raja Yoga består sjelen av tanker, intellekt, følelser og bevissthet, som henger sammen og påvirker hverandre. Følelser sees som en del av det mentale, og som styrt av tankene.

– Slik vi tenker, føler vi. Hvis jeg har positive tanker, vil jeg også føle meg lett, glad og oppløftet. Har jeg negative, pessimistiske, deprimerte tanker, vil jeg føle meg tung og dratt nedover, utdyper Ring. Nettopp derfor legger hun vekt på å undervise i hvordan styre tankestrømmen i gunstig retning.

 

Mikrostjerne i det tredje øyet

Noe av det første Ring lærte ved Brahma Kumaris var at sjelens bolig er i det tredje øyet. Universitetets idé er at dette punktet er plassert midt mellom øyenbrynene og et stykke innover i hjernen.

I Raja Yoga lærer man å meditere med øynene åpne. Blikket festes på et bestemt punkt for å gjøre det lettere å fokusere. Samtidig skal man visualisere sjelen i det tredje øyet. Selv om vi ikke kan se sjelen, kan vi skape oss en forestilling av den.

– Sjelen ser ut som en mikrostjerne av åndelig lys. Den kan ikke sees med øyene, men vi kan forstå at sjelen bor i oss. Den er et åndelig vesen og livskraften som skaper liv i kroppen, forklarer Ring. Etter mange års regelmessig daglig trening kan hun lett se seg selv som et åndelig lys.
På senteret i Oslo henger et par store plakater med en stor hvit stjerne i midten. Nybegynnere får også muligheten til høre på en veiledet meditasjonskommentar med musikk. Hjelpemidlene skal gjøre det enklere å fokusere og rense tankene.

– De fleste har hodet fullt av tanker. Det er som med den ville hesten – vi må prøve å få tak i tøylene på for å styre den dit vi vil. Med regelmessig praksis går det, for da får man erfaring. Det er som med alt i livet. Vil man oppnå noe, må man trene på det, sier Ring.

 

Kan forebygge sykdom 

Mange forskningsresultater viser at positive tanker, visualisering og meditasjon kan ha innvirkning på mentale funksjoner i hjernen. Et samarbeid mellom vestlige forskere og Østens munker viste at meditasjon utvikler deler av hjernesentre som gir et optimistisk livssyn, styrker immunforsvaret og holder oss friske. Et annet prosjekt fremla bevis på hvordan positive tanker virker inn på hypotalamus, som bidrar til å øke immunforsvaret i kroppen. Det er også kjent at negative og depressive tanker over lang tid fører til sykdom. Legevitenskapen har vært kjent med psykosomatiske lidelser i mange år allerede.

– Meditasjon kan absolutt forebygge sykdom, og det kan til og med helbrede sykdom. Positive tanker som en god vane hver dag over tid setter spor i kroppen og påvirker helsa. Syke mennesker som har begynt å meditere har begynt å føle seg mye bedre. Det finnes mange eksempler og mye litteratur om dette, sier Ring. Hun forteller om en liten gutt i USA som hadde hjernesvulst. Legene hadde gitt opp å helbrede ham, med unntak av en lege som hadde bestemt seg for å prøve noe annet. Han ga gutten et dataspill som viste at svulsten skrumpet inn gradvis, og viste det til ham hver dag. Til slutt forsvant svulsten helt. Visualiseringen hadde direkte påvirkning på gutten og helbredet ham.

 

Trafikkontroll av tankene

Mange unødvendige tanker kan føre til at det blir vanskelig å konsentrere seg. Selv om en egentlig vil bli kvitt tankene, fortsetter de å komme hele tiden. Er du spesielt plaget med dårlig konsentrasjon, har Ring to råd: Unngå for mye TV-titting, fordi det gir unødvendig tankesurr, og sett av tid til meditasjon hver dag. For henne er det ingen tvil om at meditasjon er svært gunstig for å bedre mentale funksjoner som konsentrasjon og hukommelse. Ring og hennes medstudenter i forskjellige land har selv erfart dette.

– Meditasjon handler om å sjekke seg selv, gå inn i seg selv og lære seg selv å kjenne. Man lærer å bli introspektiv og å gjenkjenne sine tanker. Du kan spørre: Hvor er jeg nå? Er jeg på ville veier? Er jeg fokusert på unødvendige og negative ting? Hvor har jeg vært?, tipser Ring. På Brahma Kumaris kalles det trafikkontroll, fordi man prøver å få styring på tanketrafikken. Spørsmålet er hvor går trafikken? Går den i negativ retning eller går den i positiv retning? På universitetets store retreatsentre går en CD-spiller som er innprogrammert til å spille musikk til visse tider automatisk. Når den starter, stopper alle det de holder på med i tre minutter for å meditere og sjekke tankestrømmen. Alle uvesentlige og hemmende tanker lukes da ut.

 

Å prioritere tid 

Tidspress, rastløshet og utålmodighet er noen av de største hindrene mange møter når de skal lære å meditere. I begynnerfasen er det lett å bli ivrig, men det er enda lettere å falle av lasset før den gode effekten av meditasjonen kommer. Er du en av dem, er det ingen grunn til å fortvile.

– Dette er en prosess man kan bruke tid på. Det er ikke noe en gjør med en gang. Hvis man forstår at meditasjon er viktig, er det snakk om å sette av tid til det. Det vi anser for virkelig å være viktig, prioriterer vi, sier Ring. For å lære å meditere må man sette av minst 15 til 30 minutter to ganger daglig. Nybegynnere kan starte med 15 minutter morgen og kveld, og øke gradvis opp til en halvtime. Det er den lille inputen hver dag som er viktig. Når du først har lært å meditere, er det viktig å fortsette å praktisere for å vedlikeholde effekten. Meditasjon er ikke noe man lærer og legger på hylla, fordi det går av seg selv. Man må gjøre det hele tiden.   

 

Gir med hjertet

Selv om hun ikke tjener et rødt øre på det, bruker Greta Ring all sin jobbetid på Brahma Kumaris senteret i Oslo. Siden hun startet senteret for 21 år siden, har hun hatt et svært innholdsrikt og verdifullt liv.

– Vi ved Brahma Kumaris sier at det som er viktig og verdifullt, det skal man kunne gi til andre. Det skal ikke være noen forretningsvirksomhet i det, sier Ring, og legger til at dette er en fremmed tankegang i Norge, for vi lever i en ekstremt materialistisk kultur. Universitetet er en humanitær organisasjon basert på en idealistisk livsanskuelse. Et av grunnprinsippene er at sann åndelig kunnskap er alle menneskers rettighet som derfor bør tilbys gratis.

– Samtidig sier vi at frivillige bidrag er velkommen uten at det er forbundet med noen forventninger. Ingenting kan drives uten at det koster, sier Ring. På alle sentrene i hele verden finnes det derfor en boks man kan gi til. Men alt som gis, skal komme fra hjertet. Det er noe å tenke over. Alt du gir bort, enten det er penger, åndelig føde, informasjon, gaver eller en god vits, skal gis totalt ubetinget uten å ha forventninger om å få noe tilbake. Se din gave som en takk for det du har fått. Det er livskunst!


Fordeler ved Raja Yoga meditasjon: 
- Unngå anspenthet og stress
- Indre fred og stabilitet
- Mental styrke
- Psykisk tilfredshet
- Klarere tanker 
- Bedre konsentrasjon 
- Bedre hukommelse 
- En ny måte å se livet på


Raja Yoga meditasjonsøvelse
1. Sett av 15-30 minutter hver morgen og kveld til meditasjon på et rolig sted, gjerne med behagelig musikk og dempet belysning. 
2. Sitt i en oppreist stilling i en god stol med åpne øyne. La blikket hvile på et objekt foran deg, som et lys. 
3. Vend oppmerksomheten bort fra den ytre verden og fra aktiviteter og lyder omkring deg. 
4. Iaktta dine tanker. Prøv ikke å stoppe dine tanker, men bli ikke oppslukt av dem. Gradvis vil tankene bli langsommere og du vil føle deg mer fredfylt. 
5. Skap en positiv tanke om deg selv. For eksempel: «Jeg er en fredfylt sjel». Behold denne tanken i sinnet, og visualisér deg selv som fredfylt og rolig. Forbli så lenge som mulig i bevisstheten om denne tanken. 
6. Gi ikke etter for andre tanker og minner som kan distrahere deg. La dem passere og vend deretter tilbake til tanken om deg selv som en «fredfylt sjel». Bli bevisst på og verdsett de positive tankene og følelsene som kommer opp. Stabilisér deg selv i disse følelsene i noen minutter. 
7. Avslutt meditasjonen med å lukke øynene i 2-3 minutter og opplev stillheten i sinnet.

Brahma Kumaris i Oslo
Et grunnkurs i Raja Yoga meditasjon starter hver måned med en introduksjon og fortsetter deretter med 7 leksjoner. Kurs i Positiv Tenkning tar tre leksjoner. Felles morgenmeditasjon på senteret hverdager fra kl. 06.00 - 07.30 og helger fra kl. 06.30 - 08.00. Felles kveldsmeditasjon på søndager fra kl. 19.00 - 19.45. En video med spirituelt tema vises kl. 20.00 - 21.00. Hver 3. søndag i hver måned fra kl. 18.30 - 19.30 er det verdensfredsmeditasjon. Uføres på alle Brahma Kumaris sentre globalt. For påmelding, ring 23 27 03 01 eller 40 20 41 85.


Les mer her: 
www.bkwsu.com 
www.globalretreatcentre.org
www.brahmakumaris.dk/no

Kilder: 
www.bkwsu.comwww.globalretreatcentre.orgwww.brahmakumaris.dk/no