Et åndelig kraftsenter

Et åndelig kraftsenter

Glastonbury i England er fullt av alternative aktiviteter.

Hvert år blir Glastonbury besøkt av over 500.000 pilegrimer fra hele verden. Siden 1970-tallet har denne småbyen i Sørvest-England tronet som landets «New Age-hovedstad,» og floraen av alternative og multireligiøse aktiviteter og tilbud er fortsatt overveldende. 

Bussen stopper øverst i bakken på Glastonburys fargerike hovedgate High Street som er senteret for byens alternative aktiviteter. Tett i tett ligger spesialforretninger for krystaller, bøker, heksekunst, helsekost og alternative behandlingsmetoder. Overalt brukes det fantasifulle og visuelle virkemidler for å fange interessen fra forbipasserende. Med øyne som tinntallerkener favner en førstegangspilegrim High Street. Hvor ellers i verden finner du et turistinformasjonssenter plassert i et handelshus fra 1500-tallet utstyrt med et «Glastonbury Lake Village Museum» som fører deg rett inn i dagliglivet til kelterne som bodde her for et par tusen siden – før romerne kom?

Byens hovedgate har også flere påminnelser om byens tusenårige lange tradisjon som et sentralt kristent valfartssted. «George Pilgrims Hotel» ble bygget som et overnattingssted for middelalderens store strøm av pilegrimer. Den gang lå hele dette området under Glastonbury Abbey som var landets eldste og mektigste kloster. Det var her kristendommen først slo sine røtter på britisk jord engang på 400-tallet og gikk seirende ut i kampen mot kelternes tro og tok over deres gamle offersteder.

Det særegne hotellet tilbyr fortsatt himmelsenger som stammer helt fra kong Henrik den VIII´s tid. Det er nok et tilbud som best passer til de pengesterke, men ingen som besøker Glastonbury bør la sjansen gå fra seg til å suge inn noe av den unike atmosfæren fra Tudor-tiden som fortsatt henger som spindelvev i restaurantens dunkle vegger. Men hovedgatens visuelle og åndelige hovedattraksjon er fortsatt den høyreiste kirken fra 1500-tallet dedisert til Johannes døperen.

Det er lunsjtid og en magnetisk duft av økologiske krydderblandinger angriper luktesansen fra High Streets mange helsebringende spisesteder. Som forrett fortæres ivrig alle opplysninger om Glastonbury som nettopp er innhentet fra informasjonssenteret for turister.

 

Verdt å oppleve

Kirkeruinene i Glastonbury Abbey som ligger rett rundt hjørnet for High Street og hvor den legendariske kong Arthur har sin grav, er obligatorisk å besøke. Fra den fredfylte klosterhagen øyner vi byens landemerke og store pilegrimsattraksjon, Glastonbury Tor. Engang var dette et kultsted for kelterne, nå et det erstattet med restene av en middelalderkirke på toppen av den hundre meter høye bakken som rager i det ellers så bølgede og vakre landskapet. Panoramautsikten herfra er i seg selv besøket verdt. Det var hit kristne pilegrimer valfartet for å hedre Glastonbury Abbeys siste abbed, Whiting, som led martyrdøden i 1539. Opp hit ble abbeden slept på en lem, pisket og hengt fordi han nektet å forlate klosteret etter at kong Henrik den VIII hadde brutt med paven og selv tok over alle landets store klostereiendommer.

Ingen som besøker Glastonbury bør miste en tur til den hellige Charlice Well ved foten av Glastonbury Tor. Denne naturlige kilden med sitt mineralholdige vann var først kelternes hellig sted, men ble senere et valfartssted for kristne pilegrimer. 100.000 liter jernholdig kildevann pumpes hvert døgn opp fra jorden indre, og alle besøkende er velkomne til å smake på dette hellige og magiske vannet. Det høye jerninnholdet gir vannet en brunlig farge, men smaken er god. Kilden ligger i noe som kan kalles en tilnærmet Edens hage og er som skapt for å frambringe meditative tilstander.

Det er akkurat her mellom alle de vakre vekstene og den naturlige kilden at du for alvor fornemmer Glastonbury-landskapets hellighet. Her merker man at såkalte leylines, rette kraftlinjer i jorden som inneholder kosmisk energi virkelig finnes. Det hevdes til og med at dette området er velsignet som en av jordklodens tjue kosmiske regioner.

Ikke rart at de keltiske druidene (prestene) fant veien hit, likeså de første kristne munkene, teosofene som på slutten av 1800-tallet gjenskapte en verdensinteresse for Glastonbury, og nå alternativbevegelsen som har åpnet erkjennelsesporten her for en ny generasjon.

 

Foredrags- og kursvirksomhet

Denne overfloden av subtile energier merket også den verdenskjente okkultisten og forfatterinnen Dion Fortune så sterkt, at hun på 1920-tallet bygde seg et hus ved foten av Glastonbury Tor og valgte å bli begravd her. Gjennom bøkene sine og opprettelsen av «Society of the Inner Light,» som fortsatt eksisterer, bidro hun sterkt til å rette internasjonal oppmerksomhet mot Glastonbury som et spirituelt hovedsenter. Huset hennes står ennå, og datterdatteren er i dag en aktiv deltaker i «Assembly Room.» Dette er en storstilt bygning midt i High Street som året rundt driver en mangfoldig foredrags- og kursvirksomhet om alt fra tempelridderne og kornsirkler, til norrøne runer.

«The National Federation of Spiritual Healers» har også valgt Glastonbury som sitt naturlige hovedsenter. I 1991 ble «The Isle of Avalon Foundation» opprettet for å reetablere Glastonbury som et ledende senter for åndelig undervisning. Her kan du blant annet delta i studier og forskning av samtidsspiritualitet og New Age på universitetsnivå.

Takket være den omfattende religiøse turismen, har byen opprettet sitt eget «Glastonbury Pilgrim Reception Centre» hvor alle besøkende kan få hjelp til å finne fram i jungelen av spirituelle tilbud. Retreats og allsidige overnattingsmuligheter tilbyr Glastonbury også til fulle sine mange pilegrimer.

 

Behov for fornyelse

«Glastonbury Fayre» startet i 1971 med å feire sommersolverv, men har i løpet av noen år utviklet seg til å bli Englands «Woodstock.» Fortsatt er det årets høydepunkt, men nå under navnet «Glastonbury Art Festival» som hver sommer trekker 10.000-vis av ungdommer hit, ikke minst takket være de storslåtte konsertarrangementene. På sommertid foretar også Church of England og geistlige fra den katolske kirken sin pilegrimsferd til Glastonbury Abbey.

Andre høydepunkt er «Goddess Conference,» kornsirkelsymposium og en egen festival for barn som har pågått siden 1981. Året gjennom smykker Glastonbury seg med markeder og festivaler som også inkluderer et gnistrende «Glastonbury Guy Fawkes Carnival» i november.

Men Glastonburys indre kjerne har også sine selvkritiske røster, blant dem er forfatteren av «The only Planet of Choice,» Palden Jenkins. Han var inntil nylig webmaster for websiden «The Isle of Avalon» og har vært dypt engasjert i å profilere byens egenart. Selv om han mener at den allsidige og uavhengige åndeligheten som hersker her er viktig, mener han også at den alternative delen i Glastonbury bør gjenradikalisere seg selv. «Grønne temaer» er viktige, men etter hans syn trenger alternativsektoren å gjenforbinde seg med viktige verdensspørsmål. Det er på høy tid å bistå mer med mobiliseringen av de sosiale omveltningene som er helt avgjørende for å redde kloden. Det neste skrittet etter å ha etablert et tilstrekkelig økologisk vedlikehold, er å tilegne seg full forståelse av subtile energifelt som omgir oss og arbeide med dem. Altfor mange betrakter dessverre fortsatt subtile energier som irrelevante eller ren fantasi, men etter hans syn spiller disse energiene en sentral rolle for at vi skal overleve.