Vil ha nordmenn på øko-reiser i hele verden

Vil ha nordmenn på øko-reiser i hele verden

Øko-reiser blir stadig mer populært.

Selv om du flyr over halve kloden, kan du kalle reisen økologisk. I så fall må du gjøre ditt beste for å skåne moder jord, lære om økologi og bli godt kjent med lokal kultur og natur både før og etter reisen. Norges første økologiske turoperatør kan hjelpe deg på veien.

Det er ikke bare flyene som forurenser når vi reiser. Bare det å kjøpe plastflasker med vann og ignorere lokalbefolkningens kulturer og skikker er ødeleggende for miljøet. Gründer og daglig leder i Essenz Unlimited, Natalia Samarcande, er svært bevisst på dette.

Natalia er en av de første i Norge som begynte å gjøre noe med nordmenns skrikende behov for reiser med mer innhold enn hvite strender og drinker med paraplyer. Hun er spesielt opptatt av å skape et alternativ til charterreiser og pakketurer, som sjelden tar hensyn til miljøutslipp og lokal kultur.

– Jeg så et behov for å dytte folk i riktig retning når de er ute og reiser. Å reise handler ikke bare om å ligge på stranden i to uker, men om å oppleve og å lære noe som man tar med seg hjem. Jeg så et behov for å føre turismen i en annen retning, sier den reisevante gründeren.

 

Oppdagelsesreiser

Hennes egne reiser kloden rundt har mer lignet på reisene til de tidlige oppdagelsesfarende enn typiske charterturer. Som en ekte eventyrer er hun opptatt av magien og spenningen på reisene. Vel hjemme igjen har hun ny innsikt og lærdom som hun tar med videre i livet. 

Fremkomstmidlene hun velger er tog, båt og buss fremfor fly, og hun bruker heller sykkel, rulleskøyter og kano enn bil. Det samme gjelder for reisene hun arrangerer i Essenz. Målet hennes er å gi folk meningsfylte opplevelser og nyttig lærdom som varer lenge, og som bidrar til økt global bevissthet rundt miljø, ren natur og ulike kulturer.

På sine reiser har hun ofte vært alene, fordi hun foretrekker friheten i å oppsøke stedene og menneskene hun selv ønsker. På den måten har hun fått en haug med gode kontakter kloden rundt. Nå har hun samlet dem for å bruke dem som ressurs på turene i Essenz Unlimited.

 

Hva er økoreise?

Alle reiser i Essenz Unlimited inneholder både naturopplevelser, nærmøter med lokal kultur og kurs i økologi. Akkurat disse tre elementene er kjennetegnet på en økoreise, slik FN definerer det. 

FNs økoturismeår i 2002 satte fokus på økoturisme verden rundt, selv om Norge har kommet litt på etterskudd. Ifølge FN har en økoturismebedrift strenge miljøprinsipper, og sørger alltid for minst mulig negativ påvirkning på natur, kultur og miljø. Den skal tilby naturbaserte opplevelser, aktivt verne natur og kultur, ta hensyn til lokalkultur og tjene lokalsamfunnet. Økoturisme handler altså ikke om hvor, men om hvordan man reiser. Men siden konseptet er så nytt i Norge, er mange usikre på hva slike reiser går ut på.

– Alle våre reiser har ett eller annet med økologi å gjøre, enten det er dyrking av økologisk vin, kurs i permakultur eller økologisk landbruk, eller man lære seg å lage sin egen komposthaug, nevner Natalia. Andre kurs man kan få, handler om økologisk matproduksjon, fornybar energi, dyre- og plantevern og bygging av økologiske hus. Alle reisene inneholder et kursopplegg som er forskjellig fra sted til sted. Noe annet som kjennetegner Essenz Unlimited er at de ikke selger flyreiser selv, men bare formidler salget. Alle blir oppfordret til å ta tog eller båt om det er mulig. Unntakene er reiser til fjernere kontinent.

– Fly er kanskje den eneste måten å frakte folk fra Europa til fattige land som trenger turisme. Det er viktig å redusere flytrafikken, men det er mange andre ting vi kan gjøre for å redusere CO2-utslipp på, sier hun. Ett råd er å slå av lyset når vi forlater et rom og ta ut ledningene til alle elektriske apparater som står på standby. Et annet tips er å ta med en liten vannkoker på reisen, i stedet for å kjøpe flaskevann. Kjennetegnet på en økoreise er at du er miljøbevisst på alt du gjør når du reiser. Det innebærer også at du lærer noe om kulturen og folkeslaget i landet du besøker, får ny kunnskap om økologi og tar det med deg hjem.

 

Nyter ren natur

Hovedformålet med reisene i Essenz Unlimited er at alle som deltar får kunnskap om alternative levemåter og sameksistens med naturen. Å unngå sløsing med ressurser er en selvfølge på alle reisene.

– Folk er mer mottakelig for informasjon når de er ute og reiser. Vi prøver å bruke det til å informere om hva de kan gjøre for miljøet og hvordan de kan gjøre ting når de reiser. Da er de mer avslappet, koser seg og får oppleve flott natur, sier Natalia. Naturopplevelsene hun tilbyr er enten til fots, på sykkel, i kano, kajakk eller på hesteryggen. Underveis får man vite om de ulike dyreartene og plantesortene som gjør området unikt. Besøk til naturreservater og nasjonalparker er ofte en del av reisene, med lokale spesialister som guider.

Et viktig fokus for alle som reiser og samarbeider med Essenz, er å minimere avfall. Derfor har alle samarbeidspartnere, inkludert hoteller og reiseguider, signert en kontrakt på 70 miljøkriterier. Noen av kravene er resirkulering av alt søppel, satsing på grønn energi og salg av biologiske og økologiske produkter.

 

Blir skikkelig kjent

Å lære om ulike kulturer og folkeslag er også en viktig del av de økologiske reisene. Indianere, fjellfolk og nomader har helt ulike livsstiler og tankesett enn nordmenn. På økoreiser skal du derfor bli godt kjent med lokalbefolkningen, i stedet for bare å hoppe ut av en buss, ta noen bilder og stikke av.

For at det skal bli lettere å stifte nye bekjentskaper og kommunisere, får man ofte tilbud om et gratis introduksjonskurs i det lokale språket. På turene til Bolivia og andre reisemål i Sør-Amerika får man et dagskurs i indianerspråket Quechua.

Uansett hvor man reiser, er det fokus på å lære noe nytt og spennende, akkurat som oppdagelsesreisende som kom hjem med ny innsikt og kunnskap. Idealet er å bidra til økt åpenhet mellom landegrensene og øke folks miljøbevissthet på hele kloden. Men Natalia vet at det kan være vanskelig å legge om til en totalt økologisk livsstil etter en slik reise.

– Vi vil ikke at de reisende skal få dårlig samvittighet for at de ikke gjør ting riktig. Vi vil heller at de skal implementere de riktige tingene etter hvert. De får mange ideer som de kan ta med seg hjem, sier hun. Selvsagt drømmer hun om en økologisk fremtid i hele verden, men hun vet at det tar tid.

 

Bremser ødeleggelser

Økoreisene i Essenz blir snart utvidet til land i alle de fem verdenskontinentene, i tillegg til Norge. Mange av dem går til Sør-Amerika og Sør-Europa, mens en del av turene går til Mauritius i det Indiske Havet og Marokko.

På Mauritius, en øy i det sørvestlige Indiahavet, bor man på en gammel sukkerplantasje i restaurerte gamle hus og oppsøker lokalkulturen. Økoturistene på øya er en stor kontrast til alle de amerikanske og britiske charterturistene som bor på de mange store hotellene på øya. Den tradisjonelle turismen fra vestlige land har blant annet sørget for å ødelegge et naturreservat. Hele området ble jevnet med jorden bare for å lage en golfbane. Tidligere var reservatet stengt for all ferdsel.

– Vår oppgave er å stoppe slike ødeleggelser ved å øke bevisstheten rundt turisme, sier Natalia alvorlig. En annen oppgave hun påtar seg gjennom Essenz, er å støtte innbyggere i fattige land ved å gi dem jobb. Noen av de Natalia har møtt på sine reiser er reiseguider, spesialister og språkguider som i utgangspunktet har ei tynn lommebok. Gjennom økoturismen får de nok til livets opphold.

 

Varierte turer

Et annet poeng Natalia vil få frem er at det er mange måter å reise på. Du kan dra jorda rundt på sykkel, farte på rulleski, padle i kano eller ta tog. Spesielt anbefaler hun folk å reise med tog, både fordi det er koselig og mindre forurensende. Dessuten får man mer opplevelse av å reise.

For det er eventyret og magien ved å reise Natalia vil få frem på turene hun arrangerer. Du kan blant annet dra på ekspedisjonsturer i Bolivias regnskog og fjellturer i Atlasfjellene i Marokko, bo hjemme hos Mayaindianere i Mexico eller oppe i en tretopp i Brasil. Du kan oppdage grotter i Frankrike, saltvannskrokodiller i Australia, rafte ned en elv i Colombia og dykke i verdens minst kjente korallrev.

Til Sør-Spania kan du bli med og få kurs i flamencodans, og du kan dra til Italia for å ta enten yogakurs eller kurs i Tai Chi. Du kan bli med på afrikansk dansetur til Portugal eller på mat-, vin- og sykkeltur til Dordogne-dalen i Frankrike. På Island får du besøke en økolandsby og oppleve fantastisk natur på hesteryggen. Ri får du også på Mauritius, og turene til Colombia er sportslige eventyr med sykling og padling.

De fleste turene blir guidet på engelsk og kurslærerne snakker engelsk. Unntaket er turene til Italia og Sør-Amerika, hvor Natalia er med som norskstalende guide. Reisegruppene er mellom fire og maksimalt 18 personer.

 

Den opprinnelige reisen

Reiser du til Italia, Spania, Portugal eller Frankrike, kan du ta tog fra Norge. Turen ned tar opptil 48 timer, men da har du også mulighet til å ta pause akkurat der du vil både på turen ned og på returreisen. Det blir som en Interrail, for du kan reise litt på måfå.

– Mens du sitter på toget kan du lese eller se ut av vinduet og få med deg landskapet. Vi går tilbake til den opprinnelige reisen, slik det var da oppdagelsesreisende dro ut, sier Natalia. For å få nok tid til virkelig å nyte reisen, er det ideelle å beregne seg en tre ukers ferie. Da har du en uke ekstra til din egen reise, samt to uker med arrangert tur og kurs med Essenz. To uker er minimum.

– Et poeng med økoturisme er at vi heller vil at folk reiser lengre og er borte lenger, enn å ta mange korte turer. Da forurenser man mindre. På kortere turer slapper du ikke av på samme måten som når du tar en to ukers tur, mener Natalia. Har du en to ukers ferie er du avslappet når du kommer hjem. Hvis du har bare tre dager, kan du bli mer stresset av å reise enn å bli hjemme.

 

Mange små øko-prosjekter

Essenz Unlimited samarbeider tett med den uavhengige organisasjonen Change the World, som blant annet jobber med økologiske landsbyer rundt om i verden. På mange av turene har man muligheten til å bo i en økologisk landsby i et økohus.

– Det er mange små øko-prosjekter rundt omkring i verden. Men de klarer aldri å nå ut til den store turistbølgen, for de har ikke nok inntekter til å holde på med slikt, sier Natalia, som selv er medlem av Change the World. Organisasjonen holder kurs og rådgivning om permakultur, fornybar energi og bærekraftig utvikling på turene til Essenz.

Det finnes flere prosjekter som økolandsbyer, økologiske hoteller og små økologiske reiseoperatører i hele verden. Natalia prøver å samle alle disse små prosjektene i Essenz, selge reisene deres og lage et opplegg rundt dem.

For hver reise man kjøper hos Essenz, går 400 kroner med til å betale for å plante to trær i Sahara. Det kompenserer litt for forurensingen fra flyturen, samtidig som treprosjektet skaper flere jobber. Trærne bidrar til at det blir lunere og fuktigere i området. De gir livgivende oaser som skaper et bedre mikroklima. Den reisende får velge navn på sine to trær, og kan få tilsendt bilder av trærnes utvikling.

 

Øko-turisme øker

Den første økologiske turoperatøren i Norge kom sent i forhold andre land som USA og England. Men Essenz Unlimited kom godt, i en tid hvor øko-turismen er i vekst, samtidig som folks bevissthet rundt klimaet aldri har vært større.

– Øko-turisme er mer utbredt i land som USA, England, Danmark og Sverige. Vi ligger ganske langt på etterskudd her i Norge, sier Natalia. Likevel har Essenz ekspandert raskt, og når stadig flere. Målet er å ekspandere både i Norge, Sverige, Danmark og resten av Europa etter hvert. Natalia er dermed i takt med utviklingen av øko-turismen på verdensbasis. FN har regnet ut at økologiske reiser øker med 30 prosent i året.

– Det er en stor utvikling, og det kommer til å fortsette. Med klimakrisen kommer flyreisene til å gå opp i pris. Da må vi satse på tog, og når man reiser med tog, må vi skape helt andre typer reiser, sier gründeren.

 

Et utvalg av reiser sommeren 2008
• Tai Chi på klosteret San Giorgio i Italia 8. - 22. juni. Turen inkluderer et 8-dagers begynnerkurs i Tai Chi, pluss kurs i permakultur og økologisk matproduksjon, fritid i naturområdet Sirente Velino, besøk av Nicky de Saint Phalle’s skulpturpark og sghtseeing i Roma.
• Yoga på klosteret San Giorgio i Italia 29. august - 12. september. Dette er et 8-dagers nybegynnerkurs i yoga, pluss aktiviteter som under Tai Chi-turen.
• Besøk til økolandsbyene Torri Superiore og Damanhur i Nord-Italia 12. - 26. juli eller 27. juli - 10. august. Her får du kurs i permakultur og bærekraftig utvikling, samt besøk i Menneskehetens Tempel og introduksjon i spirituell fysikk. 
• Vandring i Cinque Terre, Italia, 25. juni - 9.juli eller 13. - 27. august. Inkluderer turer i naturpark, kurs om det marine livet i havet og bevaring av landområder, sjøkajakk og ridning, mat- og vinsmaking.
Ellers har Essenz Unlimited turer til Frankrike, Island, Portugal, Spania, Marokko, La Palma, Mauritius, Colombia, Argentina, Bolivia, Brasil, Peru, Paraguay, Ecuador og Galápagos. Alle har avreise i 2008.

Les om flere reiser på www.essenzunlimited.com eller ta kontakt med Natalia Samarcande på e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. For spesielle henvendelser: 932 08 975.

Les mer her: 
Essenz Unlimited AS: www.essenzunlimited.com
Change the World: www.world-changers.org
Globalt nettverk for økolandbyer: www.ecovillage.org