Vokste opp med spådom

Vokste opp med spådom

Linda bruker helst bordkort.

Linda Jonassen (40) som også er kjent under navnet Nora, har spådd i 25 år. Hun er oppvokst med spådom og forutsigelser. Lindas mor forutså framtidige hendelser i kaffegrut og spådde med vanlige bordkort. Selv om Linda er erfaren i sitt yrke, føler hun seg ikke utlært. Av erfaring har Linda forstått at det ikke alltid er like bra å vite alt før det skjer. Da meldinger om dødsfall begynte å vise seg i kaffegruten for mange år siden, ble kaffekoppen satt på hylla.

Linda begynte å spå da hun bare var 13 år gammel. I hennes familie er det naturlig med en usynlig verden som det er mulig å kommunisere med. Lindas mor er synsk og spådde mange nabofruer og bekjente, så det er kanskje ikke så rart at Linda allerede fra barnsben av fattet interesse for spådomskunsten. Ennå mer naturlig ble det for henne da hun oppdaget at hun har de samme evnene som moren.

– Mor spådde i kaffegrut og i bordkort. Hjemme hos oss var det dette normalt. Jeg begynte med å spå i kaffegrut, men la det bort etter hvert som jeg ble voksen. Gruten viste meg fotografisk hva som skulle skje i framtiden. Det var jo spennende og treffsikkert, men da jeg begynte å forutse dødsfall, ville jeg ikke mer! For det første ser jeg ikke poenget med å skremme opp folk eller meg selv, og for det andre er det slettes ikke bra å vite alt som skal skje heller. Linda er alvorlig. Hun har selv erfart spåkoner som verken vet hva de snakker om eller tar hensyn til at det kan være et ungt og lett påvirkelig sinn de snakker til.

– Da jeg var 20 år ble jeg fortalt av ei spåkone at jeg aldri kom til å få barn. Jeg ville få andre verdier i livet, fortalte hun trøstende til meg. Senere ble jeg gravid, men mistet barnet i 5. måned. Jeg var fortvilet og forbannet på spåkonen som hadde fortalt meg at jeg skulle forbli barnløs. Jeg trodde oppriktig at jeg aldri skulle få barn, og det kastet en skygge over tilværelsen min lenge. Heldigvis viste det seg at det spåkonen sa, ikke stemte. Linda har i dag tre barn.

 

Jobber heltid

Linda jobber heltid med spådom. Hun er profesjonell og tar fatt på alle problemstillinger som blir presentert for henne med høy seriøsitet.

– Alle har sitt ståsted, så det skulle bare mangle at jeg ikke tok hvert enkelt menneske og hver problemstilling like alvorlig. Linda rister på hodet og viser tydelig med kroppsspråket at noe annet vil være utelukket. Oftest henvender folk seg til Linda for å få et bredere og forhåpentligvis et positivt svar på kjærligheten, eller en forklaring på hvorfor det ikke skjer noe på den fronten. Likevel merker Linda stor pågang fra klienter som har spørsmål vedrørende økonomi og investeringer.

– Av og til kan spørsmålene rundt økonomi gjøre meg kortpustet, men hittil har mine råd stemt. Men glem ikke at jeg kun er et menneske og at alle kan ta feil – meg inkludert! Uansett årsak er det ofte ved et veiskille at noen velger å ta kontakt med meg, spesielt vedrørende kjærlighet der flere parter er inne i bildet. Mange er i fullstendig krise. Faktisk veldig mange, legger Linda til.

– Da er det viktig å holde tungen rett i munnen, for jeg har ikke de fastspikrede svarene til deg. Jeg kan gi deg svaralternativer, så må du selv velge hvilken vei du vil gå. Jeg kan aldri velge retning for noen andre enn meg selv!

 

Mange ensomme 

Noen ganger kan det være lettere å snakke med en fremmed enn med sin familie eller nære venner når problemene tårner seg opp. Når man står noen nær kan det være vanskelig å være ærlig, spesielt dersom det handler om å snakke noen midt i mot. For å gi et eksempel; det er ikke lett å fortelle sin beste venninne at mannen hun er interessert i er en drittsekk og at hun vil få det bedre uten ham. Det kan skape uenighet og friksjoner. Da er det en lettelse å snakke med noen som ikke kjenner deg personlig, for da blir heller ikke budskapet – eller svaret – tolket personlig.

– Det er mange mennesker der ute som er ensomme og som rett og slett trenger noen å snakke med. De er ikke nødvendigvis ensomme fordi de ikke har mennesker i livet sitt. Alle har vi vel opplevd å føle oss alene og fortvilet i selskap med andre. Da er det viktig å trekke seg inn i seg selv og bruke tid på å tenke gjennom ting. Det er lett å tenke eller gruble seg fast. Da er det ofte en fin løsning å ringe til en som ser valgmulighetene for framtiden og samtidig kan rettlede litt på veien. Alle trenger vi å høre at det finnes håp. Det blir som å tenne lyset i en mørk tunnel for vedkommende.

 

Grafsing og løgn

Linda kan ikke lyge – hun er bare født slik.

– Folk kan bli så snurt de bare vil, jeg forteller sannheten uansett. Det kunne ikke falle meg inn å lyve eller pynte på sannheten for en klient. Jeg forteller ikke det de vil høre, men det jeg faktisk får kanalisert til meg – eller ser – og som er meningen jeg skal formidle, sier hun. Kjærligheten er til tider vanskelig og involverer mange sterke følelser på alle plan – også sjalusi og hat av en involvert tredjepart.

– Mange ringer meg og spør om en annen person enn seg selv. Så lenge det ikke er relatert direkte til innringeren, svarer jeg ikke på slike spørsmål. Man skal ikke grafse i andres liv. Dette er ufravikelig, forklarer Linda alvorlig og trekker på smilebåndet.

– Kanskje jeg høres litt streng ut, men det gjør ingenting. Jeg vil ikke svikte meg selv ved å tråkke over de grensene jeg har satt.  
 

Jobben gir frihet

Jobben til Linda er veldig todelt. Den gir henne stor frihet, men samtidig er det et ensomt yrke.

– Jeg setter veldig pris på at jeg har friheten til selv å velge hvor jeg vil bo. Jeg kan bo langt ut på landet om jeg vil det, for telefonen kan jeg jo ta over alt. Dessuten føler jeg at jeg rekker å hjelpe flere på telefonen enn om jeg skulle ha alle klientene hjem til meg eller på en klinikk. Derfor prioriterer jeg å være tilgjengelig på telefonen, sier Linda, kikker på meg og smiler.

– Men det er ulemper også. Det er et stillesittende yrke og kiloene renner på. Linda ler og klapper seg på hofta.

– Samtidig er det også usosialt. Jeg har ikke akkurat noen å snakke med i kaffepausene. Da trøster jeg meg med at det er utrolig mange trivelige folk på linjen. Det er veldig fint, smiler Linda.

– Noen ganger må det være vanskelig å være tilgjengelig for å hjelpe andre nonstop. Blir du aldri sliten eller lei?

– Hvis jeg ikke klarer å holde holdet klart på grunn av uroligheter i mitt privatliv, svarer jeg ikke på henvendelser. Det hender jo alle på et eller annet stadium i livet at de får problemer. Telefonlyden kan også i perioder gjøre meg sprø, og da blir det ikke til at jeg sitter i lange venninnesamtaler på kveldene. Men som alltid ellers – det går over. Det beste er at jeg kan gi av meg selv til dem som ringer, og da må jeg være beredt til å gjøre nettopp det.

 

Hvert kort er forskjellig

Linda er vokst opp med bordkort og bruker derfor dette mest når hun jobber.

– Jeg vet at de fleste bruker tarotkort, men jeg foretrekker bordkortene. Etter min mening kan man tolke tarot på mange måter. Da er bordkortene mer konkret for meg. Det er jo en gang slik at alle tolker kortene forskjellig og ut fra sitt ståsted. Og hvert kort har hver sin betydning. Spar 2 betyr noe annet enn spar 3, og så kommer det an på plasseringen i forhold til de andre kortene – og rekkefølgen. Derfor synes jeg også at det er vanskelig å skulle lære bort det jeg kan. Jeg har brukt utrolig mange år på å lære meg dette. Hvert kortlegg er nytt – og kortene forteller en ny historie. Det eneste som har hjulpet meg, er å sanke erfaring ved å spå – om og om igjen.

– Hvordan fungerer det når du ser i bilder. Stemmer det alltid?

– Jeg får inn bildene helt plutselig og uten at jeg ber om det. Når jeg legger kort kommer det som et supplement på det som er i kortene – eller om kortene er et supplement… Det er faktisk ikke slik at du kan ringe til meg og be meg finne nøklene dine. Jeg vet stort sett ikke når disse bildene kommer. Det er derfor jeg egentlig ikke liker å kalle meg synsk. Slik jeg ser det, kan en synsk slå av og på kanalen for å få «bilder.» Det skulle jeg gjerne ha visst hvordan man kan gjøre, smiler Linda med et sukk.

 

Reaksjoner

I dag lever vi i et åpent samfunn. Folk velger fritt hva de ønsker å tro på eller ikke tro på. Likevel henger det igjen fordommer fra den tiden der såkalte hekser og trollmenn måtte ofre livet på bålet for sine kunnskaper eller viten.

– Fortsatt reagerer folk når jeg forteller hva jeg driver med. Det synes jeg er veldig synd. Jeg utnytter ingen – der er min samvittighet ren. Jeg tenker ikke på penger. Det er ikke meg. Hadde jeg vært pengegrisk, måtte jeg nok valgt meg et helt annet yrke. Men jeg føler jeg har funnet min hylle i livet. Jeg er akkurat der jeg skal være, sier hun. På den andre siden er det mange som synes det er spennende med spådom. Ryktet går når Linda spår så treffsikkert som hun gjør. Det er den beste attesten hun kan få, men det har sin bakside det også – om enn på en litt humoristisk måte.

– Jeg må av og til le litt for meg selv når jeg kommer på besøk til venninner. I sofaen sitter en nabo, en venninne eller en mamma som sånn tilfeldigvis har kommet innom på besøk. Det ender alltid med at jeg spår dem. Heldigvis er dette noe som mest tilhører fortiden. I dag spør de som kjenner meg direkte, og det setter jeg pris på. Likevel var det en periode hvor det ble for mye mas. Det skjedde hver gang at det var noen som ville bli spådd. Det endte med at jeg trakk meg unna, og i dag har jeg en vennekrets som jeg trives med.