Banker pasientene friske

Banker pasientene friske

Bli kvitt smerter og psykiske plager med tankefeltterapi.

Tankefeltterapi (TFT) er en behandlingsmetode som kombinerer Østens kunnskap om meridiansystemet og energibanene i kroppen med Vestens tradisjonelle tankegang innen psykologi. Den amerikanske psykologen Roger Callahan oppdaget at når disse to typene kunnskap knyttes sammen, starter kroppen en hurtigvirkende måte å lege seg selv på.

Tankefeltterapi (TFT) fremstilles som en revolusjonerende metode som slår i hjel mange tidligere sannheter om hvor lang tid det tar å kurere eller lindre psykiske problemer, spesielt når det gjelder fobier, angst eller nervøsitet. Metoden baserer seg på en kombinasjon av meridianlære (om energibaner i kroppen), kinesiologi (lære om bevegelse) og kognitiv (bevisst) tankegang. Kroppens energibaner stimuleres med enkel fingerbanking, etter mønstre som er utviklet av den amerikanske psykologen Roger Callahan, etter mange års forsøk. Punktene stimuleres mens pasienten fokuserer på de negative følelsene. Dette er den samme teknikken vi har sett engelske Paul McKenna lære fra seg på norske tv-skjermer for å bekjempe blant annet overvekt og ulike typer angst. Der hevdet den kjente engelske hypnotisøren at han kunne forandre folks liv i løpet av noen minutter. Det er de raske resultatene som er revolusjonerende ved TFT.  De fleste oppnår gode resultater i løpet av fem klokketimer fordelt på flere behandlinger.

 

For lettvint?

Ole Erik Holmaas (46) hadde en god stilling i Posten i 22 år, men flere hendelser på kort tid fikk ham til å bytte jobb og flytte. Han var midt i et veiskille i livet da han møtte Mats Uldal og ble introdusert for TFT. Ole hadde ingen erfaring verken fra terapi, medisinens verden eller det alternative. Dette er nå over fem år siden.

– Jeg opplevde at TFT åpnet en helt ny verden for meg. Jeg klarte i utgangspunktet ikke å tro at dette kunne fungere, i likhet med de aller fleste andre som hører om TFT første gang. Det hørtes for lettvint ut for meg! Mats forklarte at alle typer negative og følelsesmessige relaterte problemer og smerter ofte kunne forsvinne bare ved å banke på bestemte punkter på kroppen. Det hørtes ut til å være for godt til å være sant! Men han beviste for meg at det virkelig er mulig. Jeg har ikke angret en dag på at jeg begynte med TFT. Dette er noe alle kan lære seg, og de kan bruke det når og hvor som helst. Og det er helt uten bivirkninger!

 

Ryggsekk med følelser

Fra den dagen vi er født oppleves vonde ting – det er en del av livet. Billedlig kan det forklares som om vi alle har en ryggsekk med følelser vi bærer med oss. Noen opplever å få fylt sekken med negative følelser etter et følelsesmessig sjokk, for eksempel etter en traumatisk hendelse, som seksuelt overgrep, ran eller en ulykke. Langtidsvirkningene etter dette kalles posttraumatisk stress-syndrom. Når en hendelse er så konkret vil du kunne få stilt en diagnose. En annen måte å fylle sekken på, er «små» negative følelser og hendelser som gradvis fyller sekken. Sekken du bærer på kan bli full uansett om den fylles med én stor hendelse eller mange små. Du er kanskje ikke er klar over det selv, men dette kan begynne å komme til uttrykk gjennom for eksempel angst, smerter eller tvangstanker. Det ser ut til at traumer kan starte en hvilken som helst sykdomstilstand i kroppen.

– Det er den samme mekanismen i kroppen som kan gi vondt i ryggen som fører til angst. Derfor har TFT hatt bemerkelsesverdig gode resultater på smerter, fordi det ofte relaterer seg til det psykiske. Når smerter kan relateres til at «følelsessekken» er full, er TFT ofte et effektivt verktøy. Vi banker rett og slett bort det som skapte lidelsen. Bankingen setter i gang kroppens eget helingssystem med turbofart. Det kan til tider være ganske heftig, sier Ole Erik. Smerter har som regel en hensikt. De er kroppens eget varslingssystem, og smerter som kroppen mener det er viktig å ha kan ikke fjernes. Likevel er det flere typer smerter enn vi tidligere har trodd som kroppen ikke behøver, og som derfor kan gjøres noe med.

 

TFT er for alle

Man må ikke tro på dette for at metoden skal virke. Det er helt greit å ikke tro, men hvorfor la være å prøve?

– Jeg har mange eksempler på folk som overhodet ikke har trodd at det er mulig å fjerne smerter eller traumer i løpet av noen få timer. Det strider jo mot alt vi tidligere har lært. Pasienter med psykiske lidelser og kroniske smerter blir fortalt at det kan ta måneder eller år før de kanskje blir friske – og gjerne med tung medisinering som en del av behandlingen. Da er det kanskje ikke så rart at folk tviler når jeg sier at jeg tilbyr en metode som ofte og raskt løser problemet. Men det er grenser for hva vi kan gjøre. Hvis du ikke prøver TFT, kan vi heller ikke hjelpe deg. Der går grensen, forklarer Ole Erik med et blunk. Behandlingen er lagt opp for til sammen å gå over fem klokketimer. Terapeuten ønsker best mulig tid til å løse problemet og til å få tak på årsaken bak. Terapeuten bruker også tid på å lære bort teknikken til sine klienter.

– Det er ikke slik at vi sitter på «gullet vårt», som vi kaller denne kunnskapen. Vi lærer bort den teknikken som er til best hjelp for den enkelte klienten. Teknikken er så enkel at det kan læres bort til hvem som helst, og kan brukes av hvem som helst og hvor som helst, smiler Ole Erik.

 

Varig lindring

Å bli kvitt smerter, angst og fobier raskt og effektivt høres ut som en drøm. Hva er egentlig ulempen ved dette, hvor er haken? Er det slik at når symptomene fjernes såpass raskt, så kommer de kanskje like raskt tilbake igjen? Ole Erik forklarer:

– Med TFT tør vi si at psykiske lidelser løses fort og ofte. Det er sjeldent at problemer med traumer ikke blir løst. Og når problemet er løst, så er det løst. Men vi kan alle bli påminnet om gamle ting, og det hender nye ting i livet som gjør at vi begynner å fylle på følelsessekken igjen. Det er klart det kan skje at noen får tilbakefall. Vi kan sammenligne det med å stille inn en radio. Kommer vi borti radioen, kommer den kanskje ut av frekvens. Vi stiller den inn igjen, og den fungerer fint helt til noen dulter borti den igjen. Da må den stilles inn på nytt. Får den derimot ikke et dunk, varer det. Det finnes ingen vaksine mot livet.

 

Fokuser på problemet

Når du har bestemt deg for å prøve TFT, kan det være en fordel å forberede seg litt. Noen ganger vet man kanskje ikke selv hva problemet bunner i, og det kan være vanskelig å finne årsaken. Men dersom du vet årsaken, settes fokus i behandlingen direkte på problemet.

– Prøv å finne ut når problemet oppsto, hvor alvorlig det er og hvordan og i hvor stor grad det begrenser deg. I TFT behandler vi ett problem av gangen. Om du for eksempel har et rusproblem, blir problemene ofte sammensatt. Det beste da er å kunne ta ett problem av gangen og jobbe seg videre til det ikke er noe igjen. På en annen måte kan du si at TFT nullstiller deg. Du kommer tilbake til nullpunktet. Igjen billedlig sagt – sekken med følelser som hemmer deg blir tømt. Kan dette virkelig stemme? Eller er det for godt til å være sant? Det vet du ikke før du selv har prøvd TFT.

 

TFT kan brukes mot:

Adferds- og konsentrasjonsproblemer
Angst
Avhengighet (rus, spilling osv.)
Depresjon
Dårlige prestasjoner
Fobier
Hodepine/migrene
Lese- og skrivevansker
Overvekt
Røyking
Sinne/hat
Sjalusi
Smerter
Sorg
Spiseforstyrrelser
Stress
Søvnproblemer/mareritt