Evnene reddet livet mitt!

Evnene reddet livet mitt!

Sissel Rohde er født synsk.

Sissel Rohde (55) er både barnslig og barnlig av natur. Den egenskapen er hun stolt av, og håper hun alltid vil ha med seg. Sissel er født med evner, og mye av det hun så og opplevde som liten, skremte henne. Hun kommuniserte med noen som andre ikke så. Hun kunne skille disse «andre» ved at hun snakket med dem på en helt spesiell måte, nemlig via kanalisering. Hun glemmer heller aldri den dagen hennes synskhet gjorde at hun og moren unnslapp døden.

Da Sissel var fire år skjønte hun at det var noe rart med henne. Hun kunne nok ikke forklare hva eller hvorfor - hun bare visste at hun var annerledes.

- Jeg er det som på godt norsk heter å være født synsk. Jeg var liten, men det første jeg husker jeg stusset på, var at jeg kunne snakke med folk uten å bruke stemmen. Samtalene foregikk som en kanalisering. Det var det visst ikke noen andre som kunne, ler Sissel hjertelig.

- Men jeg syntes det var skummelt mange ganger også. Det er ikke alltid jeg forstår det jeg ser i voksen alder, og da er det mange ganger vanskeligere for et barn å skulle forstå og tolke noe som ikke helt lar seg forklare for utenforstående, heller. Som 16-åring hadde Sissel blitt vant med evnene sine - selv om de ikke var helt stuerene i samfunnet den gangen. Den episoden som Sissel husker aller best fra tenårene, var da hennes synskhet reddet liv.

- Min mor og jeg var ute og gikk tur i Sandvika. Da var jeg 15 år. Vi gikk langs venstre side av veien. Jeg får plutselig opp et syn av en bil som kommer til å kjøre akkurat der hvor vi går, og kjøre rett inn i fjellveggen vi gikk langs. Jeg sa til min mor at vi ville bli drept hvis vi ikke flyttet oss, hvorpå vi umiddelbart forflytter oss over til andre siden av veien. Rett etterpå kom en hvit folkevogn med to damer i og smeller rett inn i fjellveggen. Hadde jeg ikke fått opp disse bildene, hadde vi ganske sikkert blitt drept. Det hører med til historien at begge damene i bilen heldigvis overlevde ulykken.

 

Født medium

Sissel har oppdaget flere sider og evner ved seg selv opp gjennom årene. Hun var en av de første i Norge som startet spåtelefon. I tillegg snakker hun med de døde - altså hun er et medium - hun kan automatskrift (også på latin), håndanalyse, hun kanaliserer, bruker krystallkule, tarotkort, gir regresjon og er healer.

- Jeg oppdaget at jeg kan latin. Tenk deg det? Jeg måtte ut og kjøpe ordbok for å forstå det jeg hadde skrevet ned med automatskrift. Det har hendt at jeg har skrevet på fransk og italiensk også. Jeg har til og med sunget indianske sanger uten noen gang å ha lært det. Det er jo egentlig ganske sprøtt, smiler Sissel. Sissel foretar også astralreiser. Det vil si at hun forlater kroppen og ånden hennes - eller sjelen hennes, og forflytter seg.

- Jeg har reist mye rundt i verden på astralreiser. Jeg kan være til stede, uten å være fysisk tilstede selvfølgelig, på forskjellige ting på helt ukjente steder i verden og få med meg det meste av det som foregår. Det er en herlig opplevelse. Da jeg var barn gjorde jeg dette mye - helt uten å tenke over hva jeg egentlig gjorde. I dag foregår dette helt kontrollert. Man vokser jo opp, sukker Sissel med et lurt glimt i øyet.

- Jeg er superbarnslig. Jeg er mer fem og et halvt år enn 55. Fortsatt hopper jeg i sølepyttene langs veien, ler Sissel godt.

 

Spåtelefon

Det er så mange år siden Sissel startet opp med teletorg at hun ikke riktig husker når hun startet.

- Jeg har alltid holdt på med dette, så det ble vel en glidende overgang fra å spå kjente som henvendte seg til meg, til jeg fant ut at jeg kunne bruke evnene mine som et yrke. Jeg vet at jeg er blant de første i Norge som startet opp. Dette med å ha evner har ikke alltid vært stuerent, så jeg holdt det som en hemmelighet i mange år. Det er de siste årene at jeg har kommet ut av skapet, og i dag kan jeg fortelle det til hele verden. Det er ikke noe galt med meg. I dag er det mye mer sosialt akseptert at det finnes folk med evner, så jeg kan være meg selv uten å bli sett på som gal. Men det var utrolig deilig å komme ut av det skapet, sier hun.

- Hva er den mest vanlige årsaken til at folk ringer deg?

- Det er kjærligheten det, smiler Sissel. Spørsmålet som oftest kommer, er ringer han snart eller når møter jeg ham neste gang? Jeg får også mange spørsmål om utroskap. Dette er et emne jeg ikke svarer på. Jeg holder meg rett og slett langt unna slik e spørsmål. Jeg er ærlig i det jeg gjør. Noen prøver seg med spørsmål om utroskap for å kontrollere partneren, ikke fordi de oppriktig tror at partneren er utro. Det aksepterer jeg over hodet ikke, sier hun bestemt.

 

Maktmisbruk

Det bor en liten gründer i Sissel, avslører hun. Hun har startet sitt eget alternative senter på Sætre i Hurum kommune. Dette har vært en drøm lenge for Sissel, og endelig har drømmen blitt en realitet.

- Senteret skal brukes til mye. Grunnen til at jeg har hatt et brennende ønske om å starte dette, er for å kunne hjelpe andre. Jeg ønsker blant annet å jobbe aktivt for å hjelpe pårørende og seksuelt misbrukte barn, deriblant incest. Sissel blir alvorlig. Det store smilet hennes er forandret til et alvorlig uttrykk.

- Jeg ble selv utsatt for overgrep da jeg var 11 år, så jeg vet hva det vil si å slite med traumene etterpå. Hvis jeg kan hjelpe noen, gir det meg stor glede og det er det jeg brenner for. Det er kanskje derfor jeg også overhodet ikke kan akseptere maktmisbruk eller forsøk på å kontrollere andre mennesker. Jeg steiler fullstendig! Senteret skal også brukes til kursvirksomhet. Deriblant kurs i tarot, lese krystallkule og mange andre temaer.

- Jeg er fortsatt bare i startfasen, men det former seg etter hvert som man går veien. Jeg er i gang, og det er det aller viktigste for meg. Likevel må jeg tilføye at det er litt rart å lære opp andre i noe man bare har i seg. Jeg har jo selv aldri lært det jeg kan - det har ligget i meg hele tiden og har blitt sterkere med øvelse og trening opp gjennom mange år. Det betyr jo at jeg må lære fra meg på min måte. Men det gjelder vel for alle som lærer fra seg et eller annet. Ingen kan gjøre det på noen annen måte enn sin egen.

 

Finne igjen ting

Det er også mange som henvender seg til Sissel for å finne igjen forsvunne gjenstander.

- Jeg husker min mann, Svein, spurte meg: Jeg finner ikke hovednøkkelen til seilbåten. De har vært borte i seks år, og jeg har bare reservenøkkelen. Kan du ikke finne den for meg? Jeg svarte at det jeg kunne det. Jeg gikk i transe og jeg kom i kontakt med Sveins avdøde onkel. Han fortalte meg at nøkkelen lå i panteriet. Og husk det, jeg hadde aldri hørt ordet panteri før. Jeg åpnet munnen og fortalte at nøkkelen lå øverst i kjøkkenskapet. Jammen lå den der også! Ikke alle trenger med å finne igjen ting. Det hender at noen som henvender seg til Sissel trenger mer hjelp enn hun kan bidra med.

- Jeg har opp gjennom årene henvist folk videre til hjelpetelefonen for mental helse. Da hjelper det nemlig ikke å ringe til meg eller noen andre spåtelefoner for den saks skyld. Folk må være klar over at det alltid er håp, alltid og uten unntak! Det handler om å ta tak i det og få hjelp. En annen ting - jeg er ærlig i det jeg gjør, men jeg er ikke av den personen som sier ting rett fra levra. Ingenting går gjennom levra hos meg. Jeg er vel heller litt forsiktig i mine formuleringer. Av erfaring er ikke alle som ringer like psykisk stabile, og det er ikke min jobb å sparke noen bak. Det som kommer fra meg, kommer egentlig ovenfra og har ingenting med levra mi å gjøre. Når noen ringer til meg får de vite hva jeg ser, ikke mer og ikke mindre.

 

Humbug i bransjen

Alle er enige i at spådom er en abstrakt greie som mange ganger vanskelig lar seg dokumentere. Det gjør at mange utnytter bransjen med ren humbug.

- Det finnes mye humbug i bransjen, og jeg må si at jeg er ganske sint på de som ødelegger ved å være useriøse aktører. De burde vært rensket ut. Det er alltid kundene som bestemmer hvem som kan holde seg i bransjen. Sissel rynker pannen og blir alvorlig igjen.

- Selvfølgelig finnes det også mange der ute som er bra, både av kvinner og menn. Likevel synes jeg det er dårlig gjort å skulle tjene penger ved å hevde at de kan noe som de overhodet ikke kan. Enten er du synsk, eller så er du det ikke! Synskhet kan øves opp om du har evnen, men det er ingen som kan lære det. Du må ha det i deg. På samme måte mener jeg at det ikke er mulig å lære seg å bli healer. Du kan bare øve opp noe som allerede eksisterer hos et menneske.

 

Elsker jobben

Sissel er glad for at hun er født med de evnene hun har. Det gir henne muligheten til en jobb som hun trives i.

- Jeg simpelthen elsker jobben min. Jeg har muligheten hver dag til å hjelpe andre - og det er det som gir meg glede i livet. Jeg gir veldig mye av meg selv. Av og til litt for mye, legger Sissel til.

- Det har hendt at jeg har skjøvet meg selv til siden i den grad at jeg har blitt utslitt. Jeg har litt vanskelig for å si nei, men jeg har blitt flinkere til dette også etter hvert. Jeg legger meg flat for at kundene skal føle at de har fått noe igjen for at de ringte til meg. Det er veldig viktig. Hilde, venninne av Sissel, nikker gjenkjennende når hun slår seg ned sammen med oss. Hun har fått med seg det siste Sissel fortalte.

- Første gang Sissel spådde meg måtte jeg faktisk le. Hun traff den ene spikeren på hodet etter den andre. Hun er omtenksom, flink til å lytte og gir gode råd. Hun er veldig hjelpsom, så det er kanskje ikke så rart at hun av og til føler seg litt utslitt. Det er mange som søker hjelp hos Sissel, smiler Hilde. Sissel takker for rosen venninnen gir. Hilde har litt mer på hjertet.

- Det skumle med Sissel er at hun beskriver personer hun aldri har sett i virkeligheten. Både alder, høyde, hårfarge og personlighet stemmer med de personene hun beskriver. Men det beste med Sissel er at hun er en hjertegod person med en enorm god utstråling. Det kan du nesten se på de myke linjene i fjeset hennes.