Livets sitroner kan bli søte

Livets sitroner kan bli søte

Ny bok

Hvis livet byr på sure sitroner, bør du lære deg å lage sitronlimonade. Dette amerikanske ordtaket inspirerte Camilla Vår Birkeland da hun skrev bok om hvordan man enkelt kan takle utfordringer i livet. 

Alle mennesker opplever livet som utfordrende og surt til tider. Camillas bok, «Livets sitroner. Om å gjøre sure opplevelser søte», handler om det alminnelige og menneskelige ved å møte utfordringer og gunstige måter å takle dem på.

- Måten vi takler problemene på utgjør hele forskjellen. Vi kan velge om utfordringene skal definere oss for bestandig, eller om vi vil vokse gjennom dem og få et bedre liv, sier Camilla, som til daglig jobber som coach.

For rundt fem år siden gjennomgikk Camilla en knalltøff periode. På den tiden jobbet hun på et stort bakeri hvor hun pakket boller og brød. Her gikk hun under lysstoffrør hele natten.

- Det føltes som om alt i livet falt fra hverandre på en gang. Det var nesten like uvirkelig som en episode av Big Brother, forteller hun. Livet føltes som et gigantisk komplott, så man nesten kunne lure på om det var skjulte kameraer et sted. Alt som kunne gå galt, gikk galt på en gang. Jeg tenkte at hvis englene følger med når vi mennesker har drama i livene våre, da har de i alle fall nok å kose seg med akkurat nå, forteller hun om tiden hun helst ikke vil oppleve på nytt. Heldigvis klarte hun å ta en total snuoperasjon. 

 

Den beste læreren

Det ironiske er at Camilla alltid har vært opptatt av å hjelpe andre mot høyere mål. Hun har ikke alltid klart å fly like høyt selv, men hun har alltid vært lidenskapelig opptatt av hvordan livet byr på utfordringer som gir personlig vekst.

- Ingenting gjør meg mer entusiastisk enn det å finne nye muligheter til utvikling, enten det gjelder på det private plan, karrieremessig eller i forhold til andre, forteller hun entusiastisk. Dette har gjort at hun har lest alt hun kom over av bøker om menneskelig utvikling, og oppdatert med kurs i life coaching. I 2000 startet hun Veksthuset, et senter for personlig vekst, hvor hun kurset næringslivet om økt motivasjon og organisasjonsforandringer. Men den nyttigste kunnskapen har hun fra livet selv.

- Livet er den beste læreren til åndelig vekst. Jeg tror det er en plan med det som skjer, slik at vi skal lære, filosoferer forfatteren. Hennes bok fra 2002, «Jeg vil, derfor kan jeg. En bok om personlig vekst» som i liket med «Livets Sitroner» handler om å gjøre det beste ut av en vanskelig situasjon. Mens den første boka mest handler om hvordan takle vanskelige opplevelser i fortiden, handler den nye boka mer om å gjøre det beste ut av utfordringer her og nå.

 

Sunn utvikling

«Livets sitroner» tar utgangspunkt i fasene av en sunn utviklingsprosess. Dette starter med at man møter en utfordring. Her gir Camilla en del praktisk informasjon som er nyttig å fokusere på hvis man står med begge beina i en vanskelig situasjon.

- Jeg føler det som svært meningsfylt i livet mitt å formidle at det går an å snu noe veldig negativt til noe som kan bli bra. Det er mye som kan hindre en slik prosess, men jeg synes det er fint om vi kan inspirere hverandre med de små glimtene av håp og styrke som tross alt finnes, mener coachen. Neste fase i en sunn utviklingsprosess er å bearbeide følelsene. Dernest handler det om å ta nye valg og fylle på med positive tanker og godhet. Til slutt kan man lene seg tilbake og nyte stoltheten i det å ha kommet ut på den andre siden med både vettet og humøret i behold.

- Til tross for temaet synes jeg det har vært morsomt å gjøre innholdet lett og humoristisk. Det er jo ikke nødvendig å bade i elendighetsfølelse hele tiden bare fordi livet går på trynet, sier hun oppmuntrende.

 

Utfordringer i mønster

Camilla har hatt stor nytte av å gjennomskue hva hun skal lære i en viss fase av livet. Mye av livets hendelser har et mønster, tror hun, så vi må spørre oss selv: Hva har de ulike utfordringene jeg opplever i livet til felles?

- Jeg tror utfordringer vi møter kan ha et mønster. Om du har problemer med å sette grenser for eksempel, vil du møte mange tilsynelatende ulike situasjoner hvor du blir nødt til å sette foten ned, sier hun. Ofte kan en utenforstående hjelpe og se situasjonen klarere. Får vi et annet perspektiv enn vårt eget, kan det bli lettere å forstå hva som er meningen med utfordringene. Dermed blir det også lettere å velge gode løsninger. En naturlig måte å løse et problem på, er å fortsette med gamle metoder om og om igjen, fordi vi tror de fungerer best. Blir du for eksempel stadig utfordret på dine egne grenser, vil du da gå lengre og lengre før du setter foten ned. Det beste er å klare å gjennomskue hva du skal lære. Da kan du begynne å øve deg på akkurat dette, selv om det er både vanskelig og skummelt å gjøre noe som er motsatt av det du har gjort før.

 

Lær å lage limonade

Livets sure utfordringer kan gjøres søte med litt kreativitet, viljestyrke og handling. Camillas bok har en slags oppskrift for å gjøre sure erfaringer om til noe fristende og velsmakende.

- Hvis livets skole består i å utnytte motgang til å oppnå noe positivt, må jeg minst være universitetsutdannet nå, sier forfatteren. For hun har ikke bare bitt i det sure eplet flere ganger, men også i sure sitroner.

Ubehageligheter er utfordrende, men kan også være en åpning til vekst og et helt nytt liv. Sure sitroner kan muliggjøre livets saftigste stunder. Boken passer alle som møter vanskeligheter. Vi vil kunne kjenne oss igjen i både små og store problemer som tas opp.

 

Et helhetlig menneske

For å oppnå personlig vekst, mener Camilla det er viktig å prøve å være så fleksibel som mulig. Det innebærer at man klarer å se situasjoner i ulike perspektiver og ha nyttige egenskaper og verktøyer på lager.

- Jeg tror målet med utfordringene er at vi blir helhetlige mennesker med alle slags egenskaper, og at vi kan velge fritt mellom dem i ulike sammenhenger, sier hun. I samfunnet for øvrig føler hun det finnes et slags kall mot at mennesker skal utvikle mer helhetlige egenskaper. Vi har allerede sett at kvinner låner noe av den handlekraften som tidligere var forbeholdt menn. Menn har i større grad vist at de kan låne følsomheten som tradisjonelt ble sett som en kvinnelig egenskap. Vi går mot en mer helhet av de maskuline og feminine kvalitetene i samme person.

 

Mangler i «The Secret»

I motsetning til filosofien i filmen og boken «The Secret», mener Camilla det blir feil å tro at vi kan styre unna alle livets utfordringer.

- Hvis det overordnede målet med å leve er å lære seg å bli helhetlige og lykkelige mennesker, og at vi faktisk trenger utfordringer for å lære dette, da blir det bakvendt å tro at vi kan styre alt om hvordan livet skal være med tankene våre, mener coachen. For selv om vi forestiller oss og føler at vi opplever rikdom og gode hendelser, advarer Camilla oss mot å bli desillusjonert. Det vi tenker leder ikke alltid til det vi ønsker. Livet byr jo ofte på uønskede overraskelser.

- Det er selvsagt viktig å være bevisst på hva man tenker, det vet man også om i psykologien. Men det blir å dra det hele altfor langt å tro at det vil påvirke alt som skjer i livet. Hvis vi bare hadde vært rike og lykkelige, da hadde vi ikke lært noe som helst, mener forfatteren. Teorien om at vi selv former hverdagen vår med tankene, mener hun er et positivt trekk ved «The Secret» og loven om tiltrekning. I flere terapiformer, blant annet kognitiv terapi, legger man vekt også vekt på å jobbe med tankemåter. For man vet at dette påvirker følelsene. Men Camilla synes det blir farlig når vi skal stilles ansvarlig for alt det vonde som skjer i livet. Da blir det lett å ta på seg en altfor stor bør av ansvar for noe en faktisk aldri har tenkt eller forventet seg.

- Det er ikke alltid slik at en hendelse inntreffer fordi vi har forventet det, eller fordi vi utstråler noe spesielt. En hendelse kan inntreffe også fordi det bare var sånn det var tenkt å være.

 

En utfordrende tid

Ifølge Camilla er vi inne i en voldsom utvikling på alle plan i samfunnet. I livene våre synliggjøres dette fordi vi tvinges til å absorbere store forandringer.

- Dette er en svært spesiell periode for verden, og det er mye som skal læres. I og med at vi alle lærer best gjennom utfordringer, er det også mange som opplever vanskelige tider akkurat nå, sier hun. Derfor tror hun det er helt essensielt å lære seg å takle alle utfordringene og forandringene. Det blir viktig å lære seg å gi slipp, å kunne leve med uvisshet og å kose seg på tross av at ting ikke alltid fungerer som planlagt.

- Dårlige karaktertrekk og dårlige intensjoner kan ikke lenger dekkes over i samme grad som før, mener hun. Slik blir vi bedre i stand til å gjennomskue hva som egentlig foregår rundt oss. Dette frembringer et slags ansvar for å bearbeide og videreutvikle oss på mange plan, tror Camilla.

- Det tvinger oss også til å gi slipp på kontrollbehovet, fordi vi ikke alltid vet hva som skal komme til å skje. Vi vet ikke alltid hva livet har tenkt for oss, filosoferer hun.

 

Livets sitroner
Flere tips til å takle livets små og store utfordringer får du i boken «Livets sitroner» av Camilla Vår Virkeland. Boka ble utgitt på Flux Forlag og selges i bokhandlere og etter hvert gjennom bokklubben Energica. Les mer om Camilla på Coachcamilla.no.