Fred og nytt liv ved Dødehavet

Fred og nytt liv ved Dødehavet

Israel feirer 60 år som stat.

Mange lar være å feriere i Israel fordi de frykter uroligheter. Er du en av dem, går du glipp av noen av livets beste gaver. Her får du ikke bare sol og varme året rundt, men også meningsfylte opplevelser for hele deg – alt fra helligdommer og mysterier, til behandlinger og selvutviklingskurs.

I mai 2008 feirer Israel sin 60-årsdag. Jubilanten er roligere enn noensinne siden staten ble født i 1948. Turisme i det lille «hellige» landet gikk kraftig ned i forbindelse med den andre palestinske intifadaen i år 2000. Men siden 2002 har det gått oppover igjen, og nå regnes det som trygt å reise dit.

Med unntak av en del spørsmål på innreisen, blir turister i Israel møtt med fredshilsener og vennlighet. Holder du deg til områder rundt Dødehavet, Judea-ørkenen, Tel Aviv og Jerusalem, kan du lene deg tilbake. Unngå Gaza og enkelte byer på Vestbredden, for der er det ikke trygt.

I forbindelse med 60-årsjubileet har Israel investert rundt 15 millioner dollar på turisme, som er mer en noensinne. Målet er å bevege seg bort fra stempelet som et krigs- og konfliktland, og heller fokusere på fred og alt det enestående landet har å by på.

 

Et Mekka for mye

Selv om Israel har flere hellige steder for både kristne, jøder og muslimer, er det ikke bare helligdommene som gjør landet verdt å besøke. Sånn sett har landet hatt et imageproblem når det gjelder turisme, men nå jobber de med saken.

Grunnen til at Israel har hatt få vanlige turister, ikke pilegrimer, skyldes ikke bare konfliktene. Sammenlignet med Egypt, Marokko og andre Middelhavsland, har landet drevet lite med markedsføring, få investeringer i hoteller og lite tilrettelegging for turister.

Det betyr ikke at det er lite å vise frem. For Israel kan blant annet by på verdens beste arkeologiske steder, og er et mekka for historikere og religionsforskere verden rundt. Landet er opphav til fortellinger og mysterier som har hatt betydning for hele menneskeheten i flere tusen år. På hellige steder og nyere spirituelle fredssentre kan man la seg berøre og inspirere av helt spesielle energier.

Ved Dødehavet får man velgjørende behandlinger for hele kroppen. Stedet er blitt et Mekka for helseturister og pasienter fra hele verden. De kommer dit for å få behandling for ulike hudproblemer, ledd- og luftlidelser. På grunn av det spesielle Dødehavsklimaet, er det helsebringende bare å være her uten å gjøre noe. Bare å puste inn den friske, rene luften gir velvære.

 

Hellig for alle 

Enkelte grupper har krevd Israel som sitt egne hellige land. Området Israel består av er hellig for fire religioner – jødedommen, kristendommen, islam og bahá'ítroen. Dette er Israels stolthet, men samtidig deres store dilemma opp gjennom tidene.

For til nå har de ulike religionene og helligdommene dessverre blitt mer forbundet med krig og konflikter enn kjærlighet og forsoning. Ekstreme grupper har stadig krevd sin unike rett over «sitt» hellige land. Heldigvis tar israelere flest avstand fra disse tankene.

Flertallet av dagens israelere ønsker at landet skal regnes som like hellig for alle slags mennesker, uansett om de er jøder, muslimer eller kristne. Selv om de fleste tilhører en religiøs gruppe, mener de at ingen av gruppene kan ha enerett på landet. Mer enn noe annet ønsker de at alle skal leve sammen i fred og ro. Ingen spesiell rase, religionsgruppe eller sekt kan kreve å kalle Israel bare «sitt» hellige land.

I dag kan jøder fra hele verden bosette seg i Israel uten problemer. Men muslimer fra arabiske land er mindre velkommen, bortsett fra i Palestina. Frykten for terrorisme, selvmordaksjoner og bomber er fremdeles for stor til å kunne virkeliggjøre drømmen. Mer enn alt ønsker israelerne å kunne ønske alle velkommen, uansett hvem de er og hvor de kommer fra.

 

Minilandet

På tross av den store betydningen Israel har hatt i verden, er Israel et lite land på bare 20.072 km². Selv Danmark er dobbelt så stort som Israel. På knappe to timer kan du kjøre tvers over landet fra Tel Aviv på vestkysten mot Middelhavet til Qumran ved Dødehavet.

Korte avstander gjør at du får sett mye på kort tid. Til gjengjeld er det veldig mye å oppleve. Men vil du se hele Jerusalem, trenger du en hel uke bare der. Ønsker du et helsefremmende opphold ved Dødehavet, er det lurt å bli der minst et par uker. Da får du tid til behandlinger, klimatisering og utflukter i området.

Temperaturen ved Dødehavet er mest behagelig om høsten, vinteren og våren. Det er som en varm norsk sommer fra september til slutten av april. Om sommeren er det for varmt å feriere der for de fleste nordboere, for det er tross alt et ørkenområde.

Området rundt Dødehavet, Judea-ørkenen og Negev-ørkenen har over 300 skyfrie soldager i året. Jerusalem og Golan-høydene, som ligger rundt tusen meter høyere, har overkommelig temperatur året rundt og langt flere overskyede dager.

 

Sunt klima ved Dødehavet

Dødehavets overflate ligger rundt 417 meter under havnivået, og er det laveste stedet på kloden. Lufta i området har rundt åtte prosent mer oksygen enn noe annet sted på jorda. At det i tillegg er svært lite luftforurensing og nesten ikke pollen i lufta, gjør området gunstig for folk med astma, allergier og andre luftveisproblemer.

Lav luftfuktighet kombinert med høy fordampning av mineraler fra Dødehavet øker kroppens metabolisme. Et høyt atmosfærisk trykk og mineraler i luften filtrerer solens ultrafiolette stråler, som reduserer faren for å bli solbrent. Bare å være der gir økt energi.

Hvis du alltid har drømt om å lese en avis mens du plasker rundt i Dødehavet, må du drømme på nytt. Du kan bare være ute i vannet i 15 minutter i gangen, og du passe på at ikke hodet kommer under vann. Mister du balansen, kan det være gjort, for da kan du sprute dråper i ansiktet som svir! Men hva gjør man vel ikke for skjønnhet, helse og et langt liv?

Det føles litt som å bade i olje, og huden føles svært glatt. Er du fristet til å smake på vannet, må du holde deg til noen dråper på tunga. Drikker du så mye som en desiliter, vil du dø fordi du «brenner» opp innvendig. En ting er sikkert – du kan ikke svømme i Dødehavet. Du kan padle med hendene og føre deg sakte fremover på ryggen, men du kan ikke ligge på magen. For da flyter du oppover.

 

Velgjørende mineraler

Dødehavet, eller saltsjøen som det kalles på hebraisk, inneholder 25 prosent salt, som er ti ganger saltere enn Middelhavet. Saltet har rensende egenskaper, og trekker ut toksiner fra porene i huden.

Det er ett av verdens mest mineralrike vann, med 33 prosent mineraler. Vannet har 21 ulike mineraler, og tolv av disse finnes ikke i noe annet hav eller sjø. Leiren på bunnen er full av mineraler som sulfur, kalsium og potassium, og kan brukes i behandling av hudsykdommer.

Konsentrasjonen av grunnstoffet brom er 20 ganger større enn i havet. Brom har en avslappende effekt på nervesystemet. Innholdet av Magnesium er 15 ganger større enn i havet. Å bade i dette over en periode på to-tre uker har vist seg å lindre hudallergier, ledd- og muskelsmerter.

Varme svovelkilder langs sjøkanten og medisinsk leire gir behandling for en rekke lidelser. Folk kommer hit fra fra hele verden for å få behandling for spesielt hud- og leddproblemer, som psoriasis, eksem, vitiligo, dermatitis, leddgikt, revmatisme og artrose.

Ønsker du bare å nyte livet, kan du oppleve effekten av å smøre hele kroppen inn med mineralrik leire fra Dødehavet. Man ligger i sola for å tørke leiren, og vasker den av i saltvannet. Det er svært avslappende, og vil bidra til økt blodsirkulasjon, stimulere hudens fornyelsesprosess og avlaste ømme ledd og muskler.

 

Syden i Israel 

For Israelere er Ein Bokek ved Dødehavet litt som Syden for oss. Forskjellen er at de har mineralene og det spesielle klimaet i tillegg. Mange kommer på helgeturer til Dødehavet for å nyte spa, kurbad, sol og varme.

Ein Bokek er det største turist- og terapikomplekset ved Dødehavet, med flere gode hoteller og flere gratis offentlige strender med livvakter. For dem som er mindre kjent i Israel, er det et godt utgangspunkt for utflukter i området.   

Stedet er en slags moderne oase for helsesøkere i Israel, og har blitt et internasjonalt behandlingssted. Stadig flere utenlandske pasienter, helseentusiaster og andre turister fra utlandet får øynene opp for stedet.

Offentlige myndigheter og private sykehuskasser i flere europeiske land betaler reise og opphold for sine pasienter. I Norge kan du få deler av kostnadene dekt som særfradrag, dersom du har en kronisk diagnose som du kan få behandling for i Ein Bokek.

Stedet har også en lang historie med saltutvinning fra Bibelsk tid. I området rundt kan man dra på småville jeepturer i ørkenen, kamelridning, fjellsykling, rappellering, gå turer, delta på ørkenfester, yogakurs, selvutviklingskurs og møte lokale beduiner.

 

Økologisk fredsturisme

Ønsker du en uvanlig ferie, kan du definitivt få det i Israel. Økoturisme er allerede utbredt her. Det finnes flere steder med rimelig og grei overnatting, alternative behandlinger, samt kurs i selvutvikling, naturmedisin, yoga og meditasjon.

Vil du oppleve noe helt annet enn flotte hoteller og strender, kan du besøke Zman Midbar. Dette er et spirituelt og gjennomført økologisk kurssted ved Arad i Judea-ørkenen. Her kan du delta på meditasjoner, fredsvandringer, yoga og selvutviklingskurs basert på den legendariske boken «A Cource in Miracles».

Du kan også velge å bo eller jobbe en periode i en økologisk kibbutz. Tradisjonen med kibbutzer har vært et unikt israelsk eksperiment siden 1910. Dette er geografisk avgrensede samfunn bygd opp etter sosialistisk og gammel jødisk tankegang. Små selvstyrte samfunn ble etablert, basert på likhet og solidaritet. Grunntanken var at nybyggerne i Israel skulle bruke fysisk arbeid til å skape en link mellom seg selv og sitt nye land. Det skulle hindre dem i å utnytte landet som gammeldagse kolonialister gjorde. De trodde også palestinerne ville bli glade for kibbutzenes økonkoniske bidrag til landet.

På tross av den gode grunntanken bak, har flere kibbutzer ført til konflikter med den opprinnelige bosettelsen. Beduinske nomader og palestinere i områdene der de ble opprettet anså dem som okkupasjon av land. De religiøse holdningene blant kibbutzerne har provosert store deler av den arabiske verden.

Men i nyere tid finnes det få igjen av de rent jødiske kibbutzene. I dag kommer folk fra hele verden for å jobbe der i perioder om sommeren, og det er ofte en satsing på økologisk bruk. Det finnes rundt 250 kibbutzer i Israel. Mange av dem har også overnatting for turister som bare vil bo der uten å jobbe. Ein Gedi Kibbutz og Botaniske Hage ved Dødehavet er en slik økologisk kibbutz. Dette er en oase midt i Judea-ørkenen ved Dødehavet, med planter og trær fra hele kloden. Stedet innbyr til et hav av sanselige opplevelser, med vakre og fargerike planter, store grønne lunger. Som alle hotellene ved Dødehavet, har det også sin private strand og spaavdeling. Har du ikke noe imot å ta beina fatt, bo litt enklere enn på et vanlig hotell og være i grønne omgivelser, er dette perfekt base for utflukter langs Dødehavet.

Like i nærheten ligger Ein Gedi nasjonalpark, hvor du kan vandre og møte ville dyr på nært hold. Her kan du også se fossen hvor den bibelske David skal ha gjemt seg fra Saul og andre fiender. For nordmenn er det kanskje ikke så unikt med en slik foss, men for israelerne er vannet gull verdt i ørkenen.

 

Mystiske Dødehavsruller

Bare ved å holde seg rundt Dødehavet, kan man se mye som har hatt stor historisk og religiøs betydning gjennom tidene. Vi begynner med Qumran, hvor Dødehavsrullene lå gjemt i 2000 år – helt til en ung beduinsk gjeter fant dem sommeren 1947.

I ren nysgjerrighet klatret han den litt ufremkommelige veien inn i en ørkenhule blant åsene i Qumran. Overraskelsen var stor da han fant flere gamle, delvis sprukne leirkrukker med håndskrevne pergamentruller. Han ante ikke hvor viktige de skulle bli for historikere, jøder og kristne verden over.

Noen få år senere ble det gjort omstendelige arkeologiske utgravninger i området. Alle bøkene fra det Gamle Testamentet, med unntak av Esther, ble funnet. De fleste hellige skriftene ble funnet i tusenvis av fragmenter, fordi de er så eldgamle.

Rullene viste seg å inkludere de eneste kjente overlevende kopiene av Bibelske dokumenter skrevet ned før år 100 f. Kr. De beviser at det var et stort mangfold av trossamfunn og åndelig praksis i den andre jødiske tempelperioden rundt Jesu tid, fra rundt 150 f. Kr. til 100 e. Kr.

Selv om det ikke er full enighet om det, tror flere forskere at det var den jødiske sekten eseerne som nedtegnet Dødehavsrullene. Eseerne blomstret på denne tiden, men de skilte seg ut fra andre jødiske grupper med en uvanlig streng praksis. De var uenige med yppersteprestene i Jerusalem, og dro ut i ørkenen for å kodifisere Det Gamle Testamentet og leve et liv som asketer.

Det har vært mye frem og tilbake angående rullenes betydning for kristendommen og jødedommen. I flere tiår var tekstene beslaglagt av en utvalgt gruppe forskere som skulle tolke rullene. Bare for få år siden ble de gjort kjent for offentligheten. I dag kan man se mange av rullene i «Shrine of the Books», som er en del av Israels museum i Jerusalem.

 

Heroisme på Massada  

Litt lengre sør for Qumran ligger ørkenklippen og høyborgen Massada på et isolert platå 447 meter over havet på vestsiden av Dødehavet. Masada er ett av verdens beste og eldste arkeologiske funn, og har blitt et symbol på det eldgamle kongedømmet i Israel, voldelige ødeleggelser, jødisk heroisme og pågangsmot.

Kong Herodes Den Store bygde et gigantisk palass på Masada i år 37-36 f. Kr. På grunn av den utilgjengelige plasseringen med bratte stup på alle kanter, sikret han seg mot fiender slik at han bare kunne nyte livet og sin egen makt. Han var en nådeløs hersker med et hjerte av stein. Tusenvis av slaver lå under hans makt i perioden han var romersk konge i Judea, fra år 37 til 4 f. Kr.

Etter romernes brutale ødeleggelse av det andre jødiske tempelet i Jerusalem i år 70 e. Kr, ble jødene tvunget til slaveri eller flukt ut av landet. Men en gruppe jødiske seloter fant en alternativ løsning. Rundt tusen av dem, både menn, kvinner og barn, klarte å overta romernes Masada, og fant trygghet i høyborgen.

Romerne sendte stadig styrker for å vinne tilbake palasset, men uten suksess. Etter tre år og rundt tusen døde romere, bestemte de seg for å gi opp kampen og heller brenne palasset. Men da de stormet inn for å ta selotene til fange, fant de ut at nesten alle de 960 selotene hadde tatt selvmord. Både kvinner, menn og barn ville heller det enn å leve resten av livet som slaver for romerne.

I dag er det mulig enten å gå opp trapper eller ta gondolbane opp til Masada. Oppå de originale ruinene, er det bygd rekonstruksjoner markert med en svart linje, som gir klare bilder av hvordan det kunne sett ut for 2000 år siden. Masada er et symbol for israelsk og jødisk heroisme, og er det andre store målet for jødiske pilegrimmer etter klagemuren.

 

Hardt ytre, søtt indre

Konflikter, kriger, vold og uro, har gjort israelerne til et folkeslag som tåler et slag. Kaktusfrukten Opuntia, også kalt Sabra, brukes derfor som en metafor for samfunnet og for de som er født i Israel. Frukten vokser vilt under uvennlige forhold, og er vanskelig å kultivere. Likevel trenger den lite vann, oppmerksomhet og omsorg.
  
Kaktusen er armert med millionvis av torner, så det er en kunst å få tak i den oransjerøde frukten. Attpåtil er frukten dekt av torner og svært vanskelig å rense. Men når du først får det til, vil du få den søteste, friskeste og mest eksotiske smaken du kan tenke deg. På mange måter er israelere og Israel likedan.

En del av dem er på vakt, for de er vant til å bli angrepet. Dessuten er Israel et veldig lite land. De har arabiske land på alle kanter, som de ikke har et spesielt godt forhold til verken handelsmessig eller politisk. 
Alt dette er grunner til landets sterke forsvar. Alle israelske jenter, nesten uten unntak, har obligatorisk militærtjeneste i to år. Guttene har tre år, og i etter behov må alle menn tjene noen uker hvert eneste år til de er 41.

Dette preger mentaliteten deres, så når israelere får besøk av fremmende, må du være forberedt på at de er nysgjerrige. De kan spørre deg om de rareste ting, for de tar lett kontakt med fremmede. Skal du kjøre bil, må du være spesielt påpasselig med å feste setebeltet. Det israelske politiet er grundig i jobben sin. Har du ikke setebelte, får du en bot på rundt 1000 kroner.

Men så lenge du følger reglene og normal høfflighet, får du bare vennlighet tilbake fra israelerne. Bare husk å ha med passet overalt, og si Shalom! hver gang du møter noen og når du forlater noen. Ordet er hebraisk for fred, og og brukes både som hei og ha det bra.

Vær trygg, og ha en herlig, spennende, fargerik og fredelig tur til Israel!


FAKTA
• Temperaturer ved Dødehavet: Vinter, vår og høst er det rundt 20 – 25 °C og sommeren har et gjennomsnitt på 32 – 39 °C. Den beste tiden å reise er på våren og høsten.
• Fly: Fra Oslo til Tel Aviv, via Praha eller Wien med El Al Israel Airlines, Austrian Airlines, Czech Airlines, Lufthansa, KLM og Air France. På Restplass.no finner du det rimeligste alternativet hvis du er fleksibel på dato. Da støtter du også et skoleprosjekt i Etiopia i samarbeid med Redd Barna. Tur-retur koster fra 3000,- kroner. 
• Leiebil: Du kan bestille leiebil i Israel hos Budget, Avis eller Hertz.
• Økoturisme: På www.ecotourism-israel.com finner du økologiske hoteller og gjestehus i Israel til rimelige priser, samt oversikt over naturreservat og spisesteder.
• Overnatting: Israel har mange flotte hoteller og ungdomsherberger. De fleste hotellene rundt Dødehavet ligger på samme prisnivå. Hoteller i Israel finner du på www.inisrael.com.
• Spirituelt senter: Zman Midbar, et spirituelt fredssenter ved Arad i Judea-ørkenen. Her kan du delta på meditasjoner, fredsvandring i ørkenen, yoga og selvutviklingskurs basert på den berømte boken «A Cource in Miracles». Se www.zmanmidbar.net.
• Helsereise: Vito Helse i Stavanger, www.vitohelse.no, tilbyr behandlingsreiser til Israel.
• Reisebyrå: Fokus Reiser har arrangert temareiser til Israel i 30 år, og setter opp direktefly fra Norge. Det kristne reisebyrået Si-Reiser, www.si-reiser.no, har temareiser til Israel som spesialitet, og arrangerer bussturer. Sabra Tours, www.sabratours.no, arrangerer turer for både pilegrimmer og andre: 
• Informasjon: Få mer informasjon om Israel på de offentlige sidene www.norway.org og www.tourism.gov.il.