Sørger for bedre helse og økt velvære

Sørger for bedre helse og økt velvære

Fjellheimen Helse- og Ferietun på Røros.

Skuldrene senkes så snart du kommer innenfor dørstokken på Fjellheimen Naturterapi på Røros. Her kan man koble av, lade batteriene, nyte livet, prøve flere ulike behandlinger og pleie både indre og ytre skjønnhet.

Røros er en vakker liten fjellby som vet å ta vare på det naturlige og autentiske. Sentrum i den gamle bergstaden består av gamle, godt bevarte trehus i gater med en rolig og deilig atmosfære. Dette er et sted som innbyr til å finne tilbake til seg selv, stresse ned og bare nyte livet fullt og helt. Midt i idyllen ligger Fjellheimen Helse og Ferietun, bare fem minutters gange fra skogen og et kvarters gange fra sentrum. Rett rundt hushjørnene finnes flotte turstier i nydelig natur. I samme bygg holder Fjellheimen Naturterapi, Helse og Velvære til, hvor man kan velge blant flere typer terapiformer.

- Når du går over dørstokken her, skal det være som å komme inn i en helt annen verden. Du blir møtt med duftende, deilige oljer i en rolig atmosfære, slik at skuldrene synker ned, sier Anne Jorunn Løkken og smiler. Som leder på Fjellheimen er hun spesielt opptatt av å skape et sted hvor man blir godt tatt vare på.

 

Alt på ett sted

Terapeutene på Fjellheimen har kompetanse innen både skolemedisin, naturmedisin og komplementære behandlingsformer. De satser på å utfylle hverandre som terapeuter og tilby et helhetlig behandlingstilbud. Dermed kan gjestene kombinere og sette sammen behandlinger etter behov.

- Dette er et mulighetens senter, hvor skolemedisin og komplementær medisin jobber side om side og utfyller hverandre. Vi har en klar visjon om å være et kraftsenter, sier Anne Jorunn. For her er det meste innen forebyggende helse og velvære samlet på ett sted – alt fra hudpleie til NLP, og fra akupunktur til pulserende lydmassasje. Kommer du med stive dataskuldre, blir du tipset om en omgang fysiopati, som er dyptgående massasje, tøyning og avgiftning. Sliter du med mye psykisk stress, kan du ha godt av nordlysmassasje og samtaleterapi. Man kan også pleie skjønnheten og få veiledning om ernæring.

- Vi legger vekt på at terapeutene våre har bred erfaring, jobber seriøst innen sine fagområder, og viser vilje til videreutvikling på sine felt. Det er veldig viktig for oss, understreker Anne Jorunn, som for tiden er på utkikk etter en dyktig ernæringsekspert.

 

Positiv respons fra leger

Oppstarten av Fjellheimen Helse og Ferietun er et resultat av Anne Jorunns gamle drøm fra slutten av 80-tallet. Visjonen var å drive et overnattingssted hvor gjestene blir godt ivaretatt, med deilig mat og god service. Samtidig skulle de få noe meningsfylt med seg hjem, som bedre helse og økt velvære. Drømmen ble til virkelighet i 2004, da hun startet Fjellheimen Naturterapi med fire terapeuter.

- Vi fikk veldig god respons, for vi jobbet veldig seriøst fra starten av, forteller Anne Jorunn, som også er healer. I starten hadde de to orienteringsmøter, hvor de inviterte personalsjefen i Røros kommune og flere nærliggende kommuner, samt ulikt helsepersonell fra legesentre og annet helsepersonell i byen. Terapeutene informerte om hvem de var, hensikten med senteret og om deres fagkompetanse.

- Det ble positivt mottatt overalt. Vi fikk et nært samarbeid med andre som jobber med helse på Røros. Legesentrene var positive, for vi jobber med forebyggende helse. Det er selve poenget med oss, forteller lederen.

 

Fornøyde gjester

I 2006 utvidet de med flere og større rom, renoverte bygningen og økte antallet terapeuter til åtte. Nå dekker de et stort område, og får besøkende fra både Røros og hele fjellregionen, Hedmark og Trondheimsområdet.
Fjellheimen Naturterapi har felles resepsjon med overnattingsstedet. Anne Jorunn synes det er en nytelse å se at folk er fornøyde etter at de har vært hos en terapeut.

- De går litt sjanglende forbi resepsjonen etter behandlingene, og smiler fra øre til øre. En del sier de fungerer mye bedre i sine vanlige jobber fordi de går her innimellom. Alt dette gir god motivasjon, og bekrefter hvor dyktige terapeuter vi har, sier Anne Jorunn stolt.

 

Kraftfull massasje

En av de faste terapeutene på Fjellheimen er spaterapeut Tove Solem Helgemo. Hennes favoritt er fysiopati, som er en kraftig, dyptgående massasje for muskelfester og utspring, med trykking, strekking og oppmykning av muskelvev og bindevev.

- Jeg merket selv hva det gjorde med kroppen min, for jeg var stiv som en stokk. Da jeg fikk behandling løsnet alt, også andre ting enn muskler. Det er stor kraft i massasjen som kan sette i gang prosesser, forteller Tove. Fysiopatisk massasje er spesielt egnet for stiv og fastlåst muskulatur og kroniske muskelsmerter. Det bidrar til å løsne opp spenninger, slik at blodet strømmer bedre. Akkurat som klassisk massasje øker den blodsirkulasjonen, beroliger nervesystemet og stimulerer lymfesystemet. Under massasjen tar Tove kraftige grep med spesielle teknikker, og hun bruker både albuer og knoker for å få dypt grep. I tillegg tøyer og bøyer hun på musklene, og er treffsikker når det gjelder å finne ut hvilke muskler som er verst.

 

Leser musklenes språk

Ifølge fysiopatien er hver enkelt muskelgruppe tilknyttet spesifikke organer, som igjen kan relateres til spesifikke følelser.

- Vi har kroppsspråk, men også et muskelspråk. Det er fascinerende, for musklene forteller meg så mye, forteller Tove. Kunnskapen om mulige bakenforliggende årsaker til de fysiske smertene gjør at hun kan jobbe svært nær klientene. Eksempelvis kan romboidemusklene mellom skulderbladene og foran langs brystbenet bli påvirket av leveren. Leveren er organet som utskiller avfallsstoffer. Hvis den fungerer dårlig, kan årsaken sees i sammenheng med følelser som holdes inne og ikke blir uttrykt. Da er man kanskje vár på å vise sinne, eller redd for å vise glede. Ifølge tradisjonell kinesisk medisin vil følelser som ikke blir uttrykt, først sette seg i leveren. Vedvarer mønsteret, vil disse innesperrede følelsene sette seg i skuldrene og gi ømme, fastlåste muskler.

- Da blir det som giftstoff inne i deg, som vi må fjerne for å bli bra i muskelvevet, sier Tove. Blir hun og klienten enig om at det kan være stagnasjon i leveren, anbefaler hun en rensekur fra helsekost, som Heparan. Der det er stagnasjon i nyrene, anbefaler hun Nefrosan. Før hun gir slike råd, bruker hun god tid på å finne årsaken til plagene. Da føler hun på klientens aura eller energikropp, tolker muskelspråket, ser indre bilder og spør klienten om ting. Men ingen av terapeutene på Fjellheimen stiller diagnoser.

 

Setter i gang prosesser

En time med fysiopati er ikke nok for å løse opp i alle muskelproblemer. For å bli kvitt dem for godt, bør man følge opp med trening, tøyning, avgiftning, riktig kosthold og samtaleterapi. Massasjen kan også sette i gang følelsesmessige prosesser.

- Massasje er et kraftig og effektivt verktøy som løser opp det fysiske, som igjen bidrar til å løse opp psykiske blokkeringer og energiblokkeringer, forklarer Tove. Under og etter massasjen kan det oppstå et behov for å snakke med en profesjonell samtaleterapeut. På Fjellheimen finnes det flere slike, som samarbeider om å finne ut hva hver enkelt trenger i samråd med den enkelte. Terapeutene har selvsagt taushetsplikt.

- Litt av poenget ved å være flere terapeuter samlokalisert, er at vi utfyller hverandre. Ofte dukker det opp psykosomatiske ting, og da er det veldig fint å komme til et sted hvor du både får prate ut med en profesjonell behandler og løse opp den somatiske biten, sier Anne Jorunn. En av samtaleterapeutene på Fjellheimen er Rita Sivertsen, som er utdannet psykiatrisk sykepleier. Hun tilbyr støttesamtaler og livsveiledning for voksne, med mål om hjelp til selvhjelp.

- Man trenger ikke å være psykisk syk, men ofte er det godt å ha noen som lytter eller noen å prate med. Kompetanse innen fagfeltet er viktig, for erfaringer innen psykiatrien viser en klar økning av depresjon blant folk. Dette er lidelser som krever kunnskap og handlekraftige tiltak, sier Rita.

 

Forløser med massasje og samtale

Vil du ha massasje kombinert med samtaleterapi, stiller Unni Buvarp opp med Nordlysmassasje, Nevro-Lingvistisk Psykologi (NLP) og Rosenmetoden, enten i kombinasjon eller alene.

- Jeg synes alle tre metodene supplerer og underbygger hverandre. Dette er tre innfallsvinkler til det samme målet, sier Unni Buvarp, som er fullt utdannet innen disse terapi- og massasjetypene. Rosenmetoden stammer fra Marion Rosen, en tidligere fysioterapeut som oppdaget at klientene hennes kom tilbake til henne med de samme problemene gang etter gang. Hun fant ut at det lå et mønster i kroppen som kunne relateres til bestemte følelser. Teorien går ut på at ulike opplevelser og erfaringer tidligere i livet som man ikke har fått bearbeidet, kan lagres i kroppen på cellenivå i form av muskelspenninger. Rosen fant for eksempel ut at det i området rundt brystet og midtre del av ryggen kan utvikles spenninger som et resultat av vanskelige mellommenneskelige relasjoner. Dermed kalte hun det relasjonsbeltet.  Hoftene kan blant annet knyttes til det å kunne gi og ta i mot støtte, mens yttersiden av lårene kan påvirkes dersom man stadig setter andres behov foran sine egne slik at dette blir et mønster.

- Kroppen husker det hodet vil glemme. Rosenmetoden går ut på å løse opp gamle spenninger som sitter i kroppen. Terapeuten er med og setter i gang prosessen og guider underveis, men det er klienten selv som utfører jobben. For å finne ut hvor spenningen ligger, vil hun se, kjenne, trykke og følge forandringer i pusten, ansiktet og ellers i kroppen. Å følge pusten er en viktig del av metoden. 

- Vi har et stort potensial i pusten vår. Vi bruker masse energi på å fastholde spenninger som blant annet kan være med på å begrense pusten. Dersom vi får løst opp i spenningene, får vi frigjort masse energi og pusten går friere. Hensikten er å få frem det hele og fulle potensialet i mennesket. Nordlysmassasje og NLP handler også om å forløse fastlåste tanke- og følelsesmønstre. Det handler om å komme videre i livet. Nordlysmassasje er en massasjeform med oljer som kombineres med samtale. I denne formen for massasje handler det mye om å følge kroppens energistrømmer. NLP er hovedsakelig kommunikasjon og coaching. Gjennom NLP søker man å endre tankemønstre som ikke lenger er hensiktsmessig for oss. De er med på å holde oss tilbake i vår utvikling. Metoden går ut på at terapeuten guider klienten gjennom ulike problemstillinger, blant annet gjennom visualisering. Dette er en bevisstgjøringsprosess.

 

Beroligende lydmassasje 

På Fjellheimen kan kjente hverdagsplager lindres med en slags pulserende lydmassasje, kalt Multivib. Lydmassasjen jobber på cellenivå ved å massere cellene i kroppen. Det utskilles et hormon som leger kroppen og starter en helingsprosess som fører til at kroppen reparerer seg selv innenfra. Multivib består av en serie CD-er med lavfrekvent lyd, en forsterker og en madrass med innebygde vibrasjonshøyttalere. Musikken velges etter hvilke plager man ønsker behandling for. Hver CD har et spor på 23 minutter, som har en jevn, pulserende frekvens og en teknisk ren tone.

- Det gir mekanisk stress til musklene som nesten tilsvarer en joggetur. Ifølge produsenten har man positive erfaringer med denne type behandling med personer som sitter i rullestol eller er slagrammet. Dette har positiv innvirkning på blodets sirkulasjon, sier Inger-Ann Stensli ved Fjellheimen Naturterapi. Erfaringene hennes viser at lydmassasjen har god virkning mot hverdagsplager som stress, tretthet, søvnløshet, vond nakke og rygg og stive skuldrer. Det kan også lindre menstruasjonssmerter og fordøyelsesplager.

- Lydmassasjen kan virke bra mot mye. Produsenten kan også vise til gode erfaringer med kols-pasienter, for det løser opp slimet. Det er ikke helbredende, men det virker forebyggende. Slik er det også med vanlig massasje, sier Inger Ann. At lydmassasje er avslappende, kan operasanger Huw William Reynolds bekrefte. Han er på helgetur til Røros for å koble av fra et hektisk liv i Oslo. 

- Det er som en varsom mild massasje som rister alle musklene i hele kroppen. Den var svært mild og myk i motsetning til en vanlig massasjestol. Jeg følte at jeg sank gradvis lengre ned, og sovnet i alle fall én gang. Stramme muskler løsnet litt. Det var veldig avstressende og beroligende, og godt for bare å reflektere over ting, forteller han fornøyd.

 

Forebyggende fotsoneterapi

Huw fikk også prøve fotsoneterapi, som er en av de eldste metodene for selvhelbredelse vi har med rundt 5000 år gamle røtter i India, Kina, Sør-Amerika og Egypt. Bilder fra pyramidene viser at folk trykte hverandre under beina allerede på faraoenes tid.

- Soneterapien er ulikt noe annet jeg har prøvd tidligere. Det var interessant, for beina mine ble mer følsomme enn jeg er vant til. Jeg kunne føle akkurat hvor hun rørte, forteller Huw. En fotsoneterapeut tenker fotsålen som kroppen og stortåa som hodet, og kjenner etter krystalliseringer og opphopninger av energi. Som i annen alternativ terapi, er målet å løse opp blokkeringer og balansere energien. Fotsoneterapeut Audhild Storrønning på Fjellheimen er spesielt opptatt av å bruke det som forebyggende behandling, i likhet med annen alternativ behandling.

- Fotsoneterapi er en kjempefin metode for å bli avslappet og frigjøre stress du kjenner i perioder. Hvis du vet du har mye å gjøre på jobben, kan du bruke det litt i forkant. Klarer du jevnlig å holde kroppen i balanse, vil du føle deg bedre og takle stress bedre. Du blir glad og fornøyd og ikke så fort dårlig, tror hun. Noen tror de ikke liker å bli tatt på beina, men Audhild opplever stadig at det forandrer seg så snart hun begynner å behandle. For det skjer noe med folk når de blir tatt i foten, akkurat som med massasje. Det frigjør stresshormoner i hele kroppen. Man blir trett, og noen sovner. Huw forteller hvordan han opplevde behandlingen:

- Jeg mistet tidsfølelsen. Det kunne vare fra et kvarter til to timer. På en måte følte jeg meg så energisk at jeg kunne springe opp fjellsider. På en annen måte følte jeg meg svært avslappet og sovnet. Blodårene i føttene ble mye tykkere etter behandlingen, så blodstrømmen dit økte, akkurat som om jeg hadde vært på en lang joggetur, beskriver han.

 

Ørebehandlinger 

Audhild kombinerer fotsoneterapi med øreakupunktur (auriculoterapi) og ørelysbehandling. I øreakupuntkur tenker man øret som et foster i mors liv. Fosteret ligger krøllet oppover, mens øreflippen tilsvarer barnets hode. Systemet er basert på at alle kroppens organer har reflekspunkter på øret. Når vi masserer vonde punkter på øret, vil det kunne hjelpe organer som sliter litt.

Med ørelysbehandling kan Audhild hjelpe oss å fjerne overskudd av voks i øregangene. Normalt dreneres denne ut av seg selv, men hos noen gjør den ikke det. Da blir det liggende inni øret, og i verste fall propper det seg til foran trommehinna og blir en steinhard klump. Det kan gi nedsatt hørsel og slags «dottfølelse» i øret. Rengjøring med bomullspinner, bruk av høreapparat, støvete omgivelser, trange øreganger eller kronisk hudsykdom som omfatter øregangen, kan gi behov for å rense ut voks.

- Jeg har fått tilbakemelding fra leger om at de ikke klarer å fjerne vokset ved øreskylling. Når ikke det nytter, går det an å prøve med varme, sier Audhild. Da fyrer hun på en kjegle bestående av bomull, bivoks og propolis. Sammen med denne bruker hun ofte en ørelysolje. Varmen trekker inn i øregangen og varmer opp voksen. Kjegla danner et lett undertrykk i øret, som en skorsteinseffekt. Smeltet voks renner ut av øret og inn i kjegla hvor det tørker ut. Behandlingen er helt smertefri, og hvis du kjenner noe, er det en dus og behagelig følelse.

- Ørelysbehandling fjerner vokspropper og åpner opp både øregangene og bihulene. Det utligner trykk, fjerner propper, trekker væske ut av mellomøret og er bra for eksem i øregangen. De som bruker høreapparat bør gjøre dette regelmessig, sier Audhild. Hun mener behandlingen er bra for hele systemet, og gir en god følelse i hele kroppen som også kan brukes som forebyggende behandling. Spesielt gunstig er det for å åpne opp luftveiene og bihulene. Ørelysbehandling kan også forebygge forkjølelse, tipser Audhild.

 

Detox fotbad 

Ønsker du å rense hele kroppen på en lettvint måte, kan du sette føttene i et kroppsrensende fotbad hos Inger Ann. BioEnergiser D-Tox Spa er en form for lymfedrenasje som avhjelper kroppens rensesystem. Fotbadet som Inger Ann bruker er medisinsk godkjent, og brukes også på sykehus og spa-anlegg.

Man plasserer begge føttene i et kar fylt med varmt vann og salt. Karet har en sonde som sender ut en strøm av positive og negative ioner og et bioenergisk felt. Dette skal kunne balansere cellene, stimulere næringsopptaket og fjerne avfaller og giftstoffer i hele kroppen. Fotbadet består av salt som gjør vannet svart etter en stund. Mange synes det svarte vannet er skremmende, fordi de tror det skyldes giftstoffer fra kroppen. Men det er en misforståelse.

- Det er ikke toksiner som gjør vannet svart, men en kjemisk reaksjon. Det skyldes ikke noe du har i kroppen, beroliger Inger Ann, som også er fotterapeut.

 

Vakre føtter 

Det er slett ikke bare eldre kvinner og menn med liktorner eller barn med vorter som trenger å pleie føttene sine. Om sommeren kan vi se vakre, velpleide mennesker gå rundt med uflidde føtter i sandaler, for de har glemt å stelle dem. Hos Inger Ann får man både pene føtter og deilig fotmassasje.

- I overgangen fra vår til sommer er det fint å få en slik behandling for føttene, for nå er det like før sandaltid. Hos Inger Ann blir føttene både rene, sunne og vakre. Hun klipper negler, fjerner liktorner og sliper bort hard hud. Som avslutning gir hun en deilig massasje. Behandlingen anbefales også gjerne til idrettsutøvere, barn og spesielt mennesker med diabetes.

 

Akupunktur 2000

Har man øyeproblemer, kan man også prøve akupunktur 2000 på Fjellheimen. Behandlingsmetoden ble oppfunnet av den danske legen John Boel, som oppdaget at alle ledd i kroppen har følsomme reflekspunkter med forbindelser til hjernen. På tross av navnet, er akupunktur 2000 basert på et helt annet system enn klassisk akupunktur. Her er det ikke noe snakk om meridianer og energibaner. På Fjellheimen er det Audhild som benytter denne behandlingen mot øyeplager.

- Vi bruker det først og fremst for å behandle de som har forkalkninger på øyet. Da stikker vi nåler i leddene på hender, føtter og i øyeregionen, forteller hun. Det handler om å treffe de riktige nervene i leddene, som er relatert til synet. Nålestikkene skal frigjøre stoffer som går opp til hjernen. Audhild advarer at behandlingen kan være litt vond, siden man stikker under beina i leddkapselen. Det positive er at den har vist seg å klarne synet til svaksynte, folk med øyeplager og eldre som blir blinde med alderen.

- Vi har tilbakemeldinger på at folk ser klarere, i alle fall hos de som har litt dårlig syn. Man får bort flekker som danser foran øynene. Men det er ikke noe hokuspokus. Det må gjerne gjøres over lang tid for å få effekt, sier Audhild. Eldre mennesker med øyeplager må gjerne få behandlingen jevnt resten av livet, rundt tre ganger i året. Men hvis man har begynt å se veldig dårlig, bør man få intensiv behandling. Eldre som er plaget med øyeflekker, opplever at flekkene kommer tilbake hvis de slutter å få behandling. De fleste som får akupunktur 2000 hos Audhild behandles over lengre tid.

 

Stedet for avkobling

Det er nesten ingen grenser for hva du kan få av alternativ behandling på Fjellheimen. I tillegg til det som er omtalt her, har de healing, yoga, energi- og avspenning, Inka Energi Medisin, livsveiledning, biopati, kopping, kinesiologi og flere typer spa-behandlinger. Er du usikker på hva du vil prøve, stiller Anne Jorunn, Inger Ann, Audhild, Unni, Tove og Rita opp for å gi råd. De kan hjelpe folk med å kombinere ulike behandlinger etter behov. Vil du bare koble av, er Røros det perfekte stedet. Den lille bergstaden i Sør-Trøndelag er utrolig stemningsfull og koselig. Bare det å være der, kjenne på atmosfæren og nyte naturen i området, vil hjelpe deg å senke skuldrene.  Ønsker du å kombinere behandlingene med en sporty ferie, er det mange muligheter i Røros. I juni kan du delta på Jenterittet Røros på terrengsykkel med start og mål i Bergstaden. Det er en del av Jentetrippelen 2008, som også består av skiløpet Inga-Låmi i Lillehammer i mars og løpet Fjellrypa i Trysil i september. Målet på Fjellheimen Helse og Ferietun er at alle gjestene skal føle at de får bedre helse og økt velvære ved å være der, for her er forebyggende helse og helhetlig naturterapi i fokus. Her skal man komme og føle seg vel, bli godt ivaretatt og få det man trenger. Alle skal gå hjem fra Fjellheimen med senkede skuldre og et stort, avslappet smil.

Reiseinformasjon:  
• Du kan reise til Røros med tog, bil eller buss. Fra Oslo tar det rundt 5,5 timer med tog, som koster fra kr. 398 tur retur. 
• Fjellheimen Helse og Ferietun ligger 500 meter fra Røros sentrum, og ligger like ved friområder og vidder perfekt for rekreasjon og stille stunder. Her er dobbeltrom, enkeltrom, flersengsrom, camping og en stor familiehytte med plass til syv. 
• Fjellheimen kan hjelpe til å lage pakkeløsninger med aktiviteter, tilrettelegge turer og arrangementer for grupper og enkeltpersoner. De har et tett samarbeid med andre i reiselivsbransjen og aktivitetsarrangører på Røros. 
• Les mer på www.fjellheimen.no og www.rorosinfo.com. Fjellheimen Helse og Ferietun har telefonnummer 72 41 14 68. 
• Vil du være med på Jenterittet Røros eller Jentetrippelen, får du vite mer på www.jenterittet.no og www.jentetrippelen.no.

Helse og velvære på Fjellheimen:
• Akupunktur
• Akupunktur 2000
• Aromaterapi
• Aromaterapi med leireinnpakning
• Biopati
• Fotpleie
• Fotsoneterapi
• Fysiopati – dyptgående massasje
• Healing
• Hot stone massasje med varme steiner
• Hudpleie
• Inka Energimedisin
• Kinesiologi
• Klassisk massasje
• Kopping 
• Kroppsrensende fotbad
• Kroppsorientert psykoterapi
• Krystallmassasje
• Leirinnpakning
• Livsveiledning
• Medisinsk aromaterapi
• NLP
• Nordlysmassasje
• Peeling 
• Pulserende lydmassasje 
• Rosenterapi
• «Rynkejernet»
• Samtaleterapi
• Sjokolademassasje
• Spa
• Yoga
• Øreakupunktur
• Ørelysbehandling