Spirituell utvikling

Spirituell utvikling

Møt Betty Palko - verdensberømt medium

Betty Palko var prinsesse Dianas veileder i fem vanskelige år. Nå reiser hun verden rundt som klarsynt medium for alle slags mennesker – fra berømte filmstjerner til fattigfolk. Hun hevder å kunne se, høre og føle usynlige guider, ånder, avdøde og engler, samt se auraer.

Hvert år siden 1992 har irske Betty Palko kommet til Oslo for å gjøre såkalte readings. Dette er et engelsk ord for seanser hvor en klarsynt forteller om en annen persons egenskaper og tankemønster, gir råd om livssituasjon, problemer og fremtid. På norsk kan vi bruke ordet lesning.

I dag er Betty en av verdens mest berømte klarsynte medium, og hun er ofte på TV og radio i en rekke land. Engelske aviser elsker å bruke henne ved nyttår til å forutsi det kommende året. Stadig vekk er hun ute på reiser verden rundt for å hjelpe mennesker ut av deres problemer og dermed gi dem en bedre livskvalitet. Da vi møtte henne i Oslo, var hun på vei hjem fra oppdrag i Hong Kong og Tyskland.

Bodil Storm var den første som inviterte Betty til Norge, for 15 år siden. Hun er både en god venninne, vertinne og bookingansvarlig for mediet når hun besøker Oslo, og forteller om ei superpopulær dame. Påmeldingslista fylles raskt. De som har vært hos henne før, kommer tilbake, og de tar ofte med seg flere. I løpet av en kort uke i Oslo kan hun ha opptil 80 personer til lesning.

 

Løste vanskeligheter

Det som har gjort Betty aller mest kjent, er nok at prinsesse Diana oppsøkte henne da hun hadde ekteskapsproblemer med prins Charles. Diana fikk lesninger hos henne i separasjonstiden på 90-tallet over en periode på fem år.

– Diana var som alle andre. Hun var ulykkelig og trengte hjelp til å finne sin livsvei, komme seg ut av traumer, problemer og alt annet hun gikk igjennom. Det var veldig vanskelig for henne på den tiden, spesielt siden hun var så synlig for offentligheten, forteller Betty. Etter Dianas ønske tok Betty kontakt med prinsessens da nylig avdøde far, John Spencer, og formidlet beskjeder som skal ha hjulpet henne mye. Betty hjalp henne også med å bli kvitt vonde følelser og bli mer fokusert på sine mål.

– Hun fant stor nytte i disse lesningene. De hjalp henne til å forstå seg selv og situasjonen hun befant seg i på den tiden, og til å bli kvitt sinne og bitterhet, hevder mediet. Betty minner oss om at hvis vi ikke finner løsninger på vanskeligheter i følelseslivet, er det en fare for at de setter seg i kroppen som symptomer og sykdommer.

 

Diana utviklet evner

At ekteskapsbruddet påvirket barna, prinsene William og Harry, var fryktelig trist og dramatisk for Diana. Ifølge Betty elsket hun sønnene sine over alt på jord, og var den som åpnet vinduer av lys og kjærlighet for dem. Og verden elsket henne.

– Diana var et stort tap for verden. Hun var et vidunderlig menneske! Samtidig hadde hun de samme problemene som alle andre mødre som gjennomgår en skilsmisse. Folk over hele verden kunne relatere seg til henne og forstå henne, og det hjalp dem også, sier den klarsynte. Før eventyrprinsessen oppsøkte Betty, var hun mer skeptisk enn troende til paranormale fenomener og spirituelle evner. Betty var en av dem som gjorde Diana bevisst på slike ting, og åpnet henne opp for det.

– Jeg var den som introduserte Diana til spiritualitet og fikk henne til å innse at det finnes ingen død. Jeg fikk henne til å forstå at vi alle har spirituelle guider og usynlige hjelpere som er der for oss i dagliglivet, sier mediet. Hjelpen Diana fikk fra Betty, inspirerte henne til å utvikle sine egne spirituelle evner. Her fikk hun en visshet om at det finnes liv på den andre siden, og at livet går videre etter døden. Å vite at avdøde kjære eller guider på den andre siden var tilgjengelig når hun trengte det gav prinsessen større kraft, ifølge Betty. Etter de fem årene med klarsynt hjelp var Dianas skepsis til paranormale fenomener forsvunnet og erstattet med en visshet om deres eksistens.

– Før hun døde var hun veldig sterk både fysisk og mentalt på grunn av denne vissheten og hjelpen hun fikk fra åndene og englene, forteller Betty. Mot slutten av perioden ble hun også interessert i healing.

 

Healeren Diana

Noe av det som gjorde Diana elsket av så mange over hele verden, var at hun viste mye omtanke for svake, syke og fattige. På midten av 1980-tallet deltok hun i mange veldedighetsprosjekter, blant annet kampen mot AIDS og landminer. Hun oppsøkte ofte invalide, dødssyke, lemlestede og spedalske, og tok i et tak med å stelle dem.

– Hun var svært interessert i mennesker og var en vidunderlig healer. Hun var virkelig en skjønn person som brydde seg om folk, smiler Betty varmt. Ifølge biografiforfatter Tina Brown hadde Diana sjeldent godt velutviklede antenner for andre menneskers følelser. Dette gav henne en unik evne til å opprette kontakt med alminnelige folk – særlig med dem som hadde det vanskelig. En av dem sa det var «som om en engel hadde vært der». Ti år etter Dianas død sier Betty at hun fortsatt har kontakt med henne. Skal vi tro henne, er prinsessen svært lykkelig der hun er nå, og hun gjør en god jobb på den andre siden.

 

Total forandring etter lesning

I motsetning til mange andre klarsynte medier oppdaget Betty Palko sine evner først i voksen alder. Tidligere var hun skeptisk til paranormale ting, og ingen av hennes villeste fantasier sa hun ville bli et berømt medium senere i livet. Hun visste ikke en gang hva et medium var. Betty Palkos totalomvending begynte da hun var 30 år, da en nabo fra Nederland introduserte henne for et annet medium. Det første Betty fikk høre fra mediet, var at hun kom til å bli det vidunderligste medium – at hun ville reise verden rundt, og at alle vil komme for å se henne.

– Det var det siste jeg tenkte at jeg kunne bli. Jeg sa ikke noe, for jeg tenkte at dette var bare tull. Vi spøkte om lesningen etterpå, spesielt om at jeg skulle bli så berømt. Jeg trodde ikke på det selv, forteller Betty. Men etter lesningen begynte det faktisk å skje ting, og brikkene ble etter hvert lagt på plass for det mediet sa skulle gå i oppfyllelse. Betty møtte stadig flere folk som var interessert i spirituelle ting, selv om hun ikke la opp til disse møtene selv. 

– Det var merkelig. Jeg føler virkelig at fra den dagen var jeg utvalgt, og at jeg fikk en veldig spesiell gave fra Gud. Alt forandret seg. Jeg lærte ikke noe – det bare skjedde for meg. Jeg var heldig, sier hun. Uten at hun gikk inn for det selv, utviklet hun evnene sine. En dag hun satt og drakk te med en venninne, fikk hun se klarsynte bilder for første gang. Plutselig så hun en masse bilder fra venninnens liv, som i en svart-hvittfilm. Bildene viste venninnen som skuespiller i Amerika, og Betty fortalte henne alt hun så. Innen uken var over, var venninnen i USA og spilte i en liten film. Deretter begynte flere bilder og «ånder» å vise seg gradvis oftere for Betty, og hun lærte seg gradvis å tolke informasjonen. Stadig vekk opplevde hun at det hun så var sanne bilder fra fremtiden, for det hun så stemte med kommende hendelser.  

 

Tro og tillit

En litt uvanlig kombinasjon for Betty som medium, er at hun er katolikk. I katolske miljøer blir ikke en jobb som medium sett på som et yrke for en kristen. Selv går Betty sjelden i kirka, og oppfatter seg mer som troende enn religiøs.

– Å gå i kirka er ikke det som gjør oss gode. Det er hva vi gjør for hverandre som teller, og hvordan vi er der for våre venner, naboer og folk som er alene. Vi trenger ikke være gode hele tiden, bare vi prøver å leve livet etter noen prinsipper, mener hun. 
Spesielt glad er hun i hva Bibelen sier om nestekjærlighet – du skal behandle andre slik du vil bli behandlet selv. Men i motsetning til mange andre kristne mener hun ikke vi må tro på Jesus for å få tilgivelse for alle våre synder og få komme til himmelen.

– Å ha tro og tillit er det som betyr noe, samme hva du tror på. Vi har alle våre egne oppfatninger og ulik tro. Så lenge vi lever etter det vi tror på og ikke skader noen, er det greit. Det viktigste er at vi prøver å gjøre vårt beste for å være gode mennesker, mener hun.

 

Tankens kraft

Nøkkelen til denne livsviktige troen og tilliten til oss selv og livet finner vi i tankens enorme kraft, hevder Betty. Hun mener tankens kraft er vårt mest kraftfulle våpen for å bygge livet vårt, og at tanker er mektige, enten de er negative eller positive.

– Det er veldig viktig at du tror på seg selv, selv om du går igjennom en vanskelig periode. Prøv alltid å se på det endelige resultatet, og fokuser på hvordan du vil det skal være. Bruker du kraftfulle tanker vil du se at situasjonen endrer seg til slik du vil den skal være, hevder Betty. Som eksempel nevner hun at mange mennesker bekymrer seg for økonomien. Tenker du at du er fattig og aldri får nok penger, vil du aldri få nok, tror hun.

– Du må tro at du har mye. Det høres kanskje naivt ut, men du kan faktisk lage overflod for deg selv. Tro at du har penger til alt, tipser Betty. Det betyr ikke at du skal bruke mer penger, men det handler om å endre tankemønsteret fra mistillit til tillit til at du har nok.

 

Spør om hjelp

Hvis du har en vanskelig avgjørelse å ta, anbefaler Betty at man setter seg stille ned og spør om hjelp. Da kan du henvende deg til hvem du vil, enten det er Gud eller en utvalgt ånd. Du må snakke fra hjertet, legge frem problemet, og spørre ydmykt om hjelp.

– Du må ha en stille stund for å kunne lytte til hva Gud eller åndene sier til deg. Hvis du spør om hjelp, vil du alltid få et svar, sier hun. Svaret kommer som oftest i form av en følelse eller fornemmelse av noe godt eller dårlig. Mange som kommer til Betty har lyst til å få vite hvilke ånder de har med seg, enten det er engler, skytsengler, hjelpere, guider eller avdøde mennesker. Siden Betty sier hun ser åndene, kan hun hjelpe oss å finne ut hvem vi skal kontakte og hvordan.

– Det er veldig viktig å tro på engler. Det er mange av dem, men vi har alle minst én ved vår side som er vår spesielle skytsengel. Når et menneske fødes, har det følge av en egen skytsengel. Ved livets slutt tar den oss med til den andre siden for å gjenforene oss med våre avdøde venner og familiemedlemmer, forteller Betty. 

 

Selvkritikk etter døden

Når vi dør, vil vi se oss selv og vårt eget liv fra «den andre siden», tror Betty. I motsetning til læren i en del religioner, tror hun ikke på en dømmende Gud.

– Du skal dømme deg selv. Ingen sitter der oppe og forteller deg om alt du skulle og ikke skulle gjort. Vi ser oss selv slik vi egentlig var i dette livet. Vi dømmer oss selv, og ser hva vi gjorde riktig og ikke riktig, sier hun. Skal vi tro den klarsynte, får vi etter vår død se hvem vi virkelig var her nede på jorden. Det eneste vi kan gjøre, er å rette på våre uriktige handlinger. Som et eksempel nevner Betty at vi ofte ikke setter pris på gode ting før vi dør. Vi kan overse spesielle personer som har vært gode mot oss, og glemme å takke for den hjelpen vi har fått fra andre. Men heldigvis har vi flere sjanser enn dette livet, ifølge Betty. Som mange andre klarsynte tror hun på reinkarnasjon, og at vi velger hvilke liv vi vil leve. Men det kan ta tusenvis av år før vi velger å komme tilbake til vår dimensjon, og vi kan også velge aldri å komme tilbake.

– De eneste som kommer raskt tilbake, er de som tar selvmord. De kommer tilbake for å gjennomgå den samme situasjonen igjen, tror hun. I stedet for å flykte fra vanskelige situasjoner, råder hun oss å se objektivt på problemet og løse det. Som klarsynt er hun også svært opptatt av å være jordnær, ærlig og sannferdig. Forteller man falske historier og gir usanne påstander om mennesker, er det etter Bettys prinsipper en forbrytelse. Hun tenker spesielt på prinsesse Diana som opplevde kanskje historiens største presseforfølgelse.

– De som skrev usanne ting, må svare for det før de forlater jorden. Hvis vi handler urett og skriver grusomme ting som ikke er sant om andre mennesker, bare for å få oppmerksomhet, er det en seriøs kriminell handling i øynene på dem «der oppe», mener hun.

 

Bygger selvtillit 

Selv om Betty er opptatt av å være ærlig, er hun svært forsiktig med hva hun sier til klienter med store følelsesmessige problemer. Mange av hennes klienter er svært sårbare når de oppsøker henne, og bare en ørliten kommentar kan føre dem ned i det sorteste dypet.

– Du må vise hensyn for folks følelser, og spesielt for hvor emosjonelt ladet folk er når man utfører arbeid som dette. Du må være snill og kjærlig, for det er kjærlighet det handler om, sier hun. Flere av hennes klienter har glemt hvor viktig det er å elske selv. Derfor klarer de ikke å takle vonde og vanskelige situasjoner de opplever. Noen har mistet all selvtillit og føler seg totalt mislykket i livet.

– Du kommer aldri til å bli vellykket hvis du ikke tror på deg selv. Du må tro du er en vidunderlig person, at du er størst i verden! Det betyr ikke at du må mene du er bedre enn alle andre, men at vi må ha personlig tillit til oss selv, forklarer Betty. Betty har sett berømte mennesker miste alt på grunn av emosjonelle problemer. Disse må innse at bare de alene har ansvaret for sin egen skjebne.    

– La ingen andre gjøre deg ulykkelig. Sett alltid deg selv på pidestallen! Du er den eneste med makt til å gjøre deg glad eller trist. Du kan oppnå det umulige hvis du bare har tro og tillit, mener hun. Som klarsynt veileder har hun flere ulike roller for alle typer mennesker. På en måte fungerer hun både som en psykolog, mor, bestemor, heks og prest. I de rollene søker hun først og fremst å bygge opp folk slik at de kan takle vanskelige situasjoner og bli sterkere.

– Mine guider og hjelpere vil alltid fortelle meg hva jeg kan si og ikke kan si til folk. Åndene vet hvordan man skal ta seg av alt dette, så de gir meg den informasjonen jeg trenger for å vite hvordan jeg skal ta meg av mennesker, forsikrer hun.

 

Gir konkrete råd

Selv om Betty jobber mye med åndeverdenen, vet hun at mange som kommer til henne slett ikke er klar for å kontakte ånder og engler. Derfor kombinerer hun sine spirituelle lesninger med praktiske råd om materielle ting.

– Hvis du er ulykkelig på grunn av materielle problemer, nytter det ikke å gi deg en hel haug spirituelle råd. Da vil du ha jordnære råd om hva du skal gjøre med livet, hva som skjer rundt deg, og hvordan du kan gjøre situasjonen din bedre, sier hun. Som klarsynt ser hun folks iboende muligheter og naturgitte gaver. Hun fremhever alle positive egenskaper og oppfordrer folk til å bruke dem og satse på dem. Likevel kjenner hun sine begrensninger som menneske.

– Jeg kan ikke gjøre alt for alle. Jeg kan bare si hva som skjer, og hvordan utsiktene er. Det er klientene selv som kan la det skje, ikke jeg. De må ha tro og tillit, sier hun. Som et hjelpemiddel i veiledningene har Betty fått evnen til å se farger i auraen – lyskroppen vår. Utifra disse fargene får hun informasjon om både personlighet, talenter, potensiale og helsetilstand.

– Jeg kan se sykdommer ved å se på folks aura. Når man er syk, har den grå eller sort farge. Sykdommens skadevirkninger avhenger av hvor mørk fargen er. Jeg kan også føle det på meg hvis noen er syke. Da føler jeg ofte sykdommen på min egen kropp, forteller hun. Men hun er likevel forsiktig med å si så mye om sykdommer. Heller enn å gi diagnoser, gir hun konkrete råd om hvordan folk kan forebygge og helbrede seg selv.

 

Takker åndene

Folk som kommer til Betty kan også selv lære seg å utvikle sine egne evner. Hvis de er klare for det, kan de få verktøy for å utvikle sitt eget klarsyn, og lære å få kontakt med sine guider, hjelpere og skytsengler.

– Hvis åndene kan gjøre det for meg, kan de gjøre det for hvem som helst. Jeg er ingen stor intellektuell person. Likevel har jeg gjort de vidunderligste tingene i mitt liv på grunn av åndene. Jeg takker åndene hver eneste dag, for de endret hele min verden, smiler hun varmt. Betty har ofte vært å se på TV, i aviser og magasiner, og reiser kloden rundt for å forelese om åndeverdenen og hjelpe mennesker. Flere av Hollywoods stjerner har hyppige avtaler med henne, og der har også Betty selv blitt behandlet som en filmstjerne. Men hun røper aldri hvem klientene er eller hva de sier. Taushetsplikten er hellig for henne. Stjernene kommer til Betty fordi de vet de kan stole på henne. Hun lærer dem også å stole på seg selv, på andre mennesker, på verden rundt seg og på åndeverdenen. Har vi mennesker nok tillit, tror Betty vi kan oppnå det umulige. Før trodde hun det var umulig for henne å bli et berømt medium, men så snart hun utviklet sterkere tro og tillit, visste hun at det likevel var mulig!