«Mor Teresa» tilbake på teletorget

«Mor Teresa» tilbake på teletorget

Selv om Tone Ylva Kristiansen er klarsynt og svært interessert i alternativ behandling, valgte hun ikke bort skolemedisinen da hun fikk diagnosen brystkreft.

Sykdommen var såpass alvorlig at hun sa som Ole Brumm: Ja takk, begge deler! I dag er hun er helt frisk. 

Livet så ikke like lyst ut i fjor for Tone Ylva Kristiansen. Optimismen gikk i en voldsom berg- og dalbane som følge av operasjon, cellegift, strålebehandling, tankefeltsterapi og kinesiologisk behandling. Men en snau måned før julaften 2007, viste kontrollen ingen spor av kreftsykdommen. Denne julaften var både hennes egen 50-årsdag og sønnens 25-årsdag. Større jule- og bursdagsgave kunne verken hun eller familien få!

Ylva, som hun heter på Teletorget, er en av de mest erfarne på rådgivning og personlig coaching på telefon. Totalt har hun rundt 20 års erfaring som klarsynt veileder, coach og veiledning ved bruk av astrologi og tarotkort.

På grunn av sykdommen har hun vært borte fra jobben siden slutten av 2006. Nå har hun så smått begynt å ta i mot klienter igjen, men hun tar det med ro. For er det noe sykdommen har lært henne, så er det å sørge for å ha nok kvalitetstid til seg selv.

 
Så en svart skygge

Rundt et år før hun fikk diagnosen brystkreft, var Ylva begynt å bli veldig dårlig. Hun følte seg slapp, utmattet og litt fjern. Det gjorde at hennes klarsynte evner ble litt svakere.

– Det var en veldig snodig periode i livet mitt. Mens jeg satt og så på tv og titta ut av vinduet, trodde jeg at jeg var på vei til å bli helt tullete. Stadig vekk kom en mørk skygge forbi. Det var en menneskelignende sak som gikk forbi nesten hver eneste kveld. Snart skjønte hun at det var et forvarsel om at noe alvorlig ville skje, men hun visste ikke hva. Det var som om den svarte skyggen bekreftet for henne at det var noe hun måtte undersøke.

– Jeg vet ikke hvem eller hva det var. Den fortalte meg at nå må du gjøre noe snart. Det var som veiledning fra den andre siden. Jeg visste at noe var galt, men jeg hadde ikke noen kul på det tidspunktet, forteller hun. I den perioden var hun så dårlig at hun ikke greide helt å fange opp beskjeden. Hun jobbet ikke og var langt nede psykisk. Sykdommen hadde lagt et lokk på følelsene og hennes spirituelle evner. En dags mens hun dusjet oppdaget hun en godt synlig kul på utsiden av brystet. Bare noen dager i forkant hadde hun vært på ferie med familien og gått i bikini. Da hadde ikke kulen vært synlig, og den kom som en stor overraskelse.

 
Trodde livet var slutt

Hun oppsøkte straks fastlegen, som sendte henne til mammografi en uke senere. Her ble det tatt mange prøver og biopsi, hvor de tok lokalbedøvelse og klippet vev ut av brystkulen. Prøvene ble sendt inn til undersøkelse, og siden gikk det enda en uke før hun fikk diagnosen.

– Det var jo en forferdelig beskjed å få. Alt ramla sammen på en måte. Det første jeg tenkte var at nå er livet mitt slutt. Det er nok mange som tenker det når de får en så alvorlig diagnose. Jeg tenkte at jeg må reise og ordne ting rundt meg. Det gikk 1000 tanker gjennom hodet. Jeg tenkte også hvorfor meg? Jeg begynte å gå inni meg selv, og lurte på hva jeg hadde gjort galt, forteller hun. Fra å være en oppegående og ressurssterk person, landet hun på null. Hun klandret seg selv, maktet ingenting og sørget mye. Noe av det verste var å vente på å få vite hva slags kreft det var, om det var fare for spredning og hvilken behandling hun skulle få.

– Du vet ingenting. Det er en merkelig fase. Jeg er vant til å ha fullstendig kontroll over livet, men plutselig måtte jeg legge alt i legenes hender. Jeg måtte lære meg en viktig ting i livet – at jeg måtte vente. For jeg er slik at når jeg får vite noe, så gjør jeg noe med det der og da. Jeg lar ingenting ligge, sier hun.

 
Ingen tvil

Ylva lot legene gå til handling. 7. februar 2007 ble hun operert for kreft i brystet. Etter dette gikk hun på cellegift hver tredje uke i fire måneder. Siden fikk hun stråling hver dag i syv uker, med åtte strålinger på operasjonsfeltet hver gang. Det var beintøft, men hun holdt ut.

– En såpass alvorlig diagnose hadde jeg ikke turt å tukle med, spesielt ikke siden jeg falt sammen så totalt bare ett år i forveien. Hele kroppen var i ulage. Da skjønte jeg disse varslene med den svarte skyggen, sier hun. Den første uka etter cellegiften var hun svært dårlig. Innimellom kurene måtte hun ha skyllevann med kortison, som fratok henne nattesøvnen noen netter. Den andre uka begynte hun å føle seg bedre, men hun hadde fryktelig vondt i hodet. Det føltes som om hodet skulle sprekke. Selv om hun alltid grudde seg til hver eneste cellegiftkur og fikk vonde reaksjoner i etterkant, stolte hun fullt og helt på legene. Hun turte ikke å unnlate å ta full medisinsk behandling, på tross av at hun er alternativt tenkende på alle områder.

– Jeg måtte gjøre det på den måten. Det var ikke noe tvil. Legevitenskapen anbefaler ikke en slik kur hvis ikke det er verdifullt. I og med at jeg hadde en sjelden type brystkreft, så var det ikke spørsmål om noe alternativt i det hele tatt, sier hun.

 
Fikk hjelp av EFT

Ylva sa ja takk til både legevitenskapen og alternativ behandling. Mens hun fikk cellegift, brukte hun EFT og dro til kinesiologisk behandling. EFT er en videreutvikling av tankefeltterapi, hvor man kan bruke teknikker for å gi kroppen beskjed om å reprogrammere seg selv.

– Jeg brukte EFT for å dreie de traumatiske tankene bort fra meg selv. Jeg følte det var veldig effektivt. Jeg fortalte kroppen min at de friske cellene skulle spise opp kreftcellene. Det synes jeg hjalp veldig, spesielt da jeg var ferdig med cellegiftkuren og skulle begynne med stråling, forteller hun. Da måtte hun kjøre 16 mil til og fra sykehuset hver eneste dag i syv uker. I begynnelsen grudde hun seg fælt til reisen. Men med EFT lærte hun seg selv å tenke på det som en jobb, som noe hun bare måtte gjøre for å bli frisk.

 
Jobbet for mye

Som klarsynt vet Ylva hva årsaken til sin kreftsykdom er.

– Jeg vet at jeg hadde jobbet altfor mye. Jeg var nesten tom for energi mot slutten. Jeg er et ja-menneske som har måttet lære meg å si nei. For hver gang jeg tok meg ferie eller fri, hadde jeg alltid kraftig bihulebetennelse. Jeg gikk alltid på to-tre penicillinkurer før det endelig hjalp, forteller hun. Nå har hun ikke hatt bihulebetennelse på to år. Etter at hun fikk kreft og begynte med stråling og EFT, har hun vært helt frisk. Om det har en sammenheng kan så være. Sykdom gjorde i hvert fall at hun skjønte hun måtte stoppe opp og ta det mer med ro.

– Jeg kjente lenge på kroppen at jeg ikke burde jobbe så mye. Men hva skal man gjøre når folk kommer helt fra Oslo for å få veiledning, spør hun retorisk. I dag har hun heldigvis lært seg å si nei når hun trenger en pause.

 
Levde i eventyrland

Som barn var hun i hvert fall flink til å ta seg pustepauser fra omverdenen. Da hadde hun en tendens til å være litt fjern og drømmende – spesielt i klasserommet.

– Jeg har alltid vært alternativ. På skolen satt de andre og fulgte med, mens jeg satt og så ut gjennom vinduet og var helt andre steder. Jeg så mye rart, men trodde at alle andre så det samme. Min mor og søsknene mine sa at jeg hadde en voldsom fantasi, forteller hun. Ylva levde i sin egen lille eventyrverden, med alver, nisser, tusser og troll. Den er like virkelig for henne som andre menneskers verden. Det tok sin tid før hun skjønte at hennes eventyrverden var virkelig på et annet plan enn den «vanlige» verden vi alle kan se. Likevel tror hun at alle er i stand til å utvikle evne til å «se» over til «den andre siden», hvis vi lærer å åpne kanalene våre. Før vi kommer så langt, er det mye å tenke på.

– Du kan i hvert fall ikke ha store psykiske problemer. Du må leve i pakt med deg selv. Du kan ikke ha uvenner. Du må være snill, god og ren. Du må ha tid. Selv om du ser på en narkoman, må du kunne se skjønnheten i personen. Det bor veldig mye fint i de aller fleste mennesker. Svært få mennesker er født av ondskap eller er noe galt med, sier hun og legger til at veldig mange er redd for det alternative.

– Hvis du er redd, er du heller ikke klar for å åpne deg opp for det ukjente. Du kan ikke være redd for noe som er virkelig, mener hun.

 
Det snille gråfolket

Tidlig i livet oppdaget Ylva at hun kunne se ting som andre ikke kunne se. Først visste hun ikke helt hva det var, men hun skjønte at den verden hun levde i, ikke var så utenkelig. For bestefaren hennes var også klarsynt. Han var svært opptatt av ting som mange oppfattet som overnaturlige, og han snakket mye om den beryktede klarsynte Marcello Haugen.   

– Bestefar fortalte oss mange ting vi ikke måtte gjøre, blant annet at vi ikke måtte tømme varmt vann på bakken, for da uroa vi de underjordiske, sier Ylva. Han snakket mye om noe som lignet nisser. Men i ettertid har Ylva skjønt at han snakket om gråfolket, fordi det stemmer overens med dem hun selv har sett. De er små med gråsvarte klær, og er nokså bleke i huden. Ifølge Ylva finnes gråfolket overalt i alle land, men de er lite synlige for de fleste.

– De er redde for folk, men de er veldig snille. De lever i en litt annen dimensjon enn vi gjør. Det ikke de underjordiske, for de har jeg aldri sett. Gråfolket lever i pakt med naturen, men på en annen måte enn vi lever, forklarer hun.