Alternativ frisør

Alternativ frisør

Alt vises på håret: kropp, sjel og sykdommer, mener Anita, som driver en frisørsalong utenom det vanlige midt i hjertet av Ålesund.

I Ålesunds travleste handlegate ligger den lille frisørsalongen Balsam, som bare tar imot én kunde av gangen. Lokalet minner om et lite kapell, med hvite murvegger, buede vinduer, levende lys, beroligende musikk og enkelt, men vakkert interiør. Her blir du møtt av en alternativt tenkende frisør, Anita Jacobsen Marø, som vet å sette pris på de gode og naturlige ting i livet. I sin økologiske frisørsalong ønsker hun å gi råd, pleie og kjærlighet både for hår, kropp og sjel. Som både frisør, hårolog, fargeterapeut, fargekonsulent, stylist og sminkør har hun jo litt å by på. Men hennes sterkeste egenskap er kanskje evnen til å bruke intuisjon og flere års erfaring som hårolog for å finne ut hva folk kler, og hva de trenger.

– Det høres stort ut, men det er slik det foregår i mitt indre. Jeg kan lese på håret hvordan kunden har det. Min sterke intuisjon er noe jeg bruker mye i jobben, men det er jo kunden som bestemmer. Jeg vil ikke tre noe over hodet på folk, sier hun. På deltid jobber hun også med hår, sminke og kostyme i film- og teaterprosjekter for NRK.

 

Klok av skade

Anita har vært frisør i 23 år, men tok pause som yrkesfrisør i 10 år etter at hun fikk basaliom, som er den vanligste og mildeste formen for hudkreft. Selv tror hun den skyldtes de mange kjemiske midlene hun brukte i salongen, og en svakhet i familiens arveceller. Det begynte med en flekk som vokste i noen år, og til slutt måtte hun operere bort hud på den venstre skulderen.– Det gjorde meg kjemperedd. Jeg turte ikke å jobbe med kjemiske produkter lenger, sier hun. Måneden etter at hun fikk beskjed om sykdommen, la hun ned frisørsalongen og startet klesbutikk i stedet. Da kunne hun jobbe med det estetiske.Likevel fortsatte hun å klippe hår på bakrommet, men da uten bruk av kjemiske hårfargemidler. I mellomtiden tok hun kurs i hårologi, hvor hun lærte om naturlig pleie av hår. Hun lærte seg også om skadevirkningene av kjemiske hårprodukter.

– Mange påstår at hudkreft skyldes sol. Men forskning fra Danmark viser at hudkreft blant frisører kan skyldes kjemiske stoffer. Legene vet ikke helt sikkert hvorfor vi får hudkreft. De regner med at det har med for mye soling å gjøre, men jeg tør ikke ta sjansen på at det stemmer, sier Anita, som har rådført seg med en legevenninne. Danske studier viser at frisører er 70 prosent mer disponible til å få hudkreft og brystkreft enn andre yrkesgrupper. Kjemiske hårfargemidler sitter i kroppen i hele 14 dager før de skylles ut. Dette påvirker celler, hormoner og arvestoffer i kroppen. Når kjemisk farge skylles ut i vasken, bryter dette også ned miljøet.I sin tid som frisør har Anita sett flere hår- og hodebunnsproblemer som skyldes kjemiske hårfargemidler. Likevel sier hun ikke at alle frisører bør være redde for kreft. Dette er bare hennes opplevelse, tanker, erfaringer og «dårlige» gener. 

 

Kun naturlige hårmidler

Inspirasjonen til å starte en økologisk frisørsalong fikk Anita fra sine kollegaer i Danmark, som hun hørte om i «Puls» på NRK i 2005. Da så hun lyset i den mørke tunnelen, og fikk lyst til å svinge saksa og hårfargepenselen igjen. For å være på den sikre siden har Anita valgt bare å bruke økologiske hårprodukter, som naturlige plantefarger. Det vil si at alle stoffene i produktene er hentet fra planteriket og er frie for kunstige tilsetninger. I salongen bleker og striper hun uten bruk av ammoniakk.– Økologisk farge gir næring til kroppen og til miljøet når den skylles ut. I Balsam ønsker jeg å gi folk en næringsrik opplevelse for hår, kropp og sjel, sier hun. Stadig flere gravide og kvinner som ønsker å bli gravide, tenker økologisk. Mange av hennes kunder som har hatt eller har kreft, velger økologisk fordi de er bevisst på hva de nærer og pleier seg med. 

 

Sakral sanndrøm

– Jeg har laget et sted som skal gi sjelefred. Rolig musikk i bakgrunnen, levende lys og blomster sørger for ro. Det rare er at jeg har sett lokalet i en drøm, forteller Anita. Dette var en sanndrøm hun hadde mens hun lurte på om hun skulle ta sjansen på å legge ned klesbutikken for å starte sin egen salong. Etter flere år i klesbransjen ble hun frustrert og rådvill, for alt dreide seg om penger og shopping. Lenge lurte hun på om hun skulle hoppe av karusellen.

– Jeg er ingen shopper selv. Jeg kan dra på meg en svart kjole og være fornøyd. Men jeg har det estetiske i meg, for jeg elsker å lage vakre ting! Jeg bestilte inn varer fra norske designere, og hadde utstillinger med gullkåper og lekre sko som matchet. Butikken var fantastisk, forteller Anita, som likevel drømte om noe helt annet. I en sterk drøm møtte hun en person som tok henne med til et smalt lokale med buede vinduer. «Her skal du drive frisørsalong,» sa han. Det protesterte Anita imot, for lokalet lignet på en kirke, og det syntes hun ikke passet for en frisørsalong. «Jo, du skal drive her, og salongen skal hete Skrifterommet.» Deretter våknet hun. Det gikk en stund før drømmen gikk i oppfyllelse. Det skjedde da et lite lokale Anita hadde sett seg ut, ble ledig. Det så gammelt og slitt ut, men Anita brukte sine estetiske evner sammen med bøtter av sement, hvit maling og hjelp fra en interiørarkitekt med samme følelse for estetikk som henne. De brukte få møbler og ideer fra feng shui for å gjøre det luftig, rent og vakkert. En natt drømte hun at salongen skulle hete Balsam.

– Selvfølgelig skal den hete det. Det er balsam for sjel, hud, kropp og hår. Opplevelsen her inne er sakral – det er også balsam. Blomstene og duftene er jo også som balsam. Jeg fulgte tegnene mine, våget og hoppet. Det å tørre å våge var det skumleste av alt, forteller hun.

 

Hårologi – læren om hår 

Helhetstanken er sentral for Anita og andre frisører som har spesialutdannelse i hårologi. I dette faget lærer man å tenke helhetlig i arbeidet med hår. Kort fortalt handler det om å teste og analysere hår og hodebunn for å kunne gi individuelt tilpassede råd om ernæring, behandling og kurer som skal styrke og ta vare på håret.Hver gang Anita har en kunde, tar hun en hårtest. Da klipper hun av hårstrå og legger det på en maskin, som etter få sekunder viser noen tall om hårets styrke, fuktighetsbalanse og strekkbarhet. Så leser hun kodene og lager sjampo og hårkur basert på analysen. Hårets fuktighetsbalanse er avgjørende for hvordan det behandles.

– Hårtesten forteller både om kvaliteten på håret og personligheten til kunden. Alt dette er kjemi og vitenskap, sier frisøren. Skalaen på testen går fra null til ti. Nordisk hår er fornøyd hvis det ligger på fem til seks i gjennomsnittlig kvalitet. Har man 1,7 i styrke, 1,9 i strekkbarhet og 2,7 i fuktighet, tyder det på et skjørt hår med for mye fuktighet inni hårstråene og for lite proteinceller. Dermed blir håret flatt og tungt. Forholdet mellom fuktighet og strekkbarhet gjør at hårstråene ryker fort.

– Det har å gjøre med grunnleggende ting som å bruke riktig sjampo og ta vitaminer og mineraler. Bruk gjerne en proteinsjampo tilsatt ginseng som bygger opp kvaliteten. Tar du ekstra tilskudd av B-vitaminer, får du enda bedre resultat, tipser frisøren. I tillegg ser hun på hodebunnens tilstand. Har man belegg, flass eller psoriasis, tilsetter hun noen spesielle dråper i sjampoen som motvirker dette. Da gir hun kanskje også råd om å ta sink og B-vitaminer. Hun anbefaler gjerne økologiske vitaminer og mineraler, som tas lettere opp i kroppen og gir styrke og næring til hår og hud.

– Jeg prakker aldri noe på noen, og sier aldri de  ha det og det. Jeg gir bare råd, forsikrer hun. Anita vet at folk har ulike behov. Noen ønsker konkrete råd om forbedring av hårkvalitet, farger eller styling, mens andre bare vil ha omsorg og pleie for hår og sjel.

 

Faste kunder

En av Anitas faste kunder, Eva Haagensen, er innom salongen når vi er på besøk. Hun får en hårspa-behandling, som er en hårkur med eteriske oljer og hodebunnsmassasje. Behandlingen er tilpasset hennes hår, og Eva får selv velge hvilke lukter hun ønsker. Massasjen er en 20 minutters akupressurmassasje på hodebunnen, med lette trykk på hodets akupunkturpunkter. Den skal øke blodsirkulasjonen og gi mer oksygen til hårrøttene, noe som skal føre til sunnere hår.

– Jeg hadde en kjempeopplevelse første gangen jeg var her, og siden har jeg vært fast kunde. En gang spurte jeg Anita om hun har healingevner. Jeg bare kjente det. Det var så nydelig at jeg ikke ville gå, sier Eva henført. Hun liker også at frisøren går barbeint i salongen på varme dager.

– For meg er det en frihet at hun tør å være så fri, sier hun. Eva bruker god tid mens hun velger ut en eterisk olje til behandlingen, og lukter seg frem til appelsin og lavendel. Uten å vite det på forhånd velger hun de aromaene hun trenger for håret sitt. Ifølge Anita virker disse oljene fuktighetsgivende og regenererende. De er ment å balansere psyken, virke harmoniserende og bedre humøret. Først vasker Anita håret med en spesialtilpasset sjampo. Så trekker hun for gardinene og ber oss om ikke å si noe mens hun masserer Evas hodebunn i et kvarter. Da går hun inn i en stille sone der vi ikke skal høre andre lyder enn rolig musikk. Etter massasjen får Eva en hårkur. Da sitter hun litt alene i salongen for at hun selv, håret og hodebunnen skal få ro.

– Det er så godt å få være alene. Jeg kommer i en annen tilstand etter denne behandlingen. Jeg vil ikke ut av det, sier Eva etterpå.

 

Håret speiler kroppen

Som alternativ frisør er Anita opptatt av å spille på lag med håret og ikke tvinge det på noen måte. Når hun klipper det, samarbeider hun med vekstretningen og hvordan fallet og linjene ligger. Derfor prøver hun å unngå å bruke rette- eller krølltang, og hun bruker minst mulig stylingprodukter.

– Håret blir mye flottere når det blir naturlig formet. Håret er et speilbilde av kroppen vår. På håret vises alle våre ting, som om vi er sunne og friske, eller om vi har vært eller er syke, hevder Anita. Som fargeterapeut og stylist veileder hun om hvilke farger som kler både utseende og personlighet. Da hun gikk på skole hos Inger Næss, lærte hun å lage personlighetsanalyser basert på læren om fargenes betydning.

– Er du et fiolett eller indigo menneske, er du opptatt av miljø, tenker alternativt, er klartenkt, intuitiv og rolig og ser muligheter. Mange indigo mennesker er gründere og har et naturlig talent for healing, sier hun. I yrket sitt bruker hun sin egen personlighet for å «se» kunden som individ, og hun anbefaler det som er riktig for hver enkelt. Hun er opptatt av at frisyren skal passe personligheten og sjelen til den hun jobber med.

 

Lysbryter for kjærlighet

Over sjeselongen i salong Balsam har Anita malt ordspråket: «Der det er mye kjærlighet, skjer det alltid mirakler.» Hennes første bud er å prøve å gi kjærlighet, pleie og respekt til alle som kommer til henne. Siden hun er opptatt av å jobbe i stillhet og bruke intuisjonen, synes hun det er best å jobbe alene med bare én kunde av gangen. 

Jeg kan ikke ha to kunder samtidig, selv om jeg kanskje ville tjent mer penger. I begynnelsen hadde jeg to, men da ble jeg ikke ferdig med å koste før neste kunde kom. Det ble en kaotisk situasjon i salongen, forklarer Anita. Nå har hun en reservestol i salongen, men den blir nesten aldri brukt.

Kjærlighet betyr for Anita at man har omsorg for hverandre og viser egenkjærlighet ved å gjøre noe godt for seg selv. Hun er også opptatt av at folk skal ha tillit og føle seg trygge med henne og føle at hun tar vare på dem. Salongen skal være et fredelig sted uten negative energier.

Fra hun var liten, har Anita vært vant til å være en lysbryter for andre. Hun måtte ta seg av sin syke mor, oppmuntre henne og finne på morsomme ting de kunne gjøre sammen. Den erfaringen har hun tatt med seg videre, og den er bare god. For hun har lært seg å slå på lysbryteren for andre, blant annet ved å gi komplimenter som løfter humøret. Ved å gjøre kundene vakre på håret ønsker hun at de på vei ut fra Balsam vil smile til verden – og verden smiler til dem.

 

FAKTA

Her finner du andre alternative frisører
Bor du langt unna Ålesund, kan du finne «økologiske» frisørsalonger andre steder i Norge. Selv om de har et annet konsept enn Anita Jacobsen Marø, bruker de mindre helse- og miljøbelastende kjemikalier enn vanlige salonger.