Lær å bruke dine mediale evner

Lær å bruke dine mediale evner

Ønsker du en paranormal opplevelse, er det stor sjanse for at du får det på Englagård i Sverige.

Her kan selv den største skeptiker få bevis på menneskets enorme potensial. På kurs i mediumutvikling undervises det i metoder som hjelper oss å ta imot informasjon fra åndeverden.

Medialitet handler om evnen til å kommunisere med åndeverdenen ved hjelp av såkalt overnaturlig sansing eller telepati. Som oftest skjer det via intuisjon eller fornemmelser, men det skjer også via hørsel, syn, lukt, smak eller følelser.

Medium deltok på et kurs i mediumutvikling ved Englagård Livszentrum, like sør for Örebro i Sverige, hvor vi prøvde ulike øvelser for å utvikle mediale evner. Undertegnede fikk også opplevelsesbevis på at mental og åndelig energi kan få bord til å danse.

Selv om enkelte er så heldige at de er født med klarsynte evner, må de fleste trene mye for å utvikle dem. Alle kan nemlig utvikle mediale evner, men det er likevel få som blir gode medier. Dette har med øvelse og interesse å gjøre – alle som spiller gitar, blir jo ikke gitarister. Men med de riktige verktøyene, tålmodighet og en positiv innstilling kan alle finne evnene sine. Det mener i alle fall lærerne på Englagård.

Leder og hovedlærer ved kurs- og retreatstedet er Satyam Frank Hougen (36), som opprinnelig er fra Drøbak. Allerede da han var 21 år, begynte han å gi private seanser som medium, og siden 1999 har han også tatt enkelte oppdrag som transemedium. I 2001 skapte han Englagård som et vakkert sted for personlig og åndelig vekst, og nå er det viden kjent i Skandinavias alternative kretser. En unik ting på Englagård er at alle kursene har garanti – du får tilbake pengene både for kurset og reisen dersom du ikke er fornøyd. Så vidt vi vet, er det ingen andre kurssteder i Skandinavia som har en så god garanti, selv om dette ikke er uvanlig i USA. Med en slik garanti er terskelen for å tørre å dra på kurs mye lavere.


Jobb med deg selv

Når du skal utvikle dine mediale evner, er det viktig at du begynner å jobbe med deg selv. Du bør bli kvitt så mange negative følelser og tankemønstre som mulig. En av Satyams favorittmetoder for å rense seg selv er The Work av Byron Katie fra USA. Denne metoden handler om å avlære seg fryktbaserte mønstre, avhengighet, tro på at du må ha kontroll, og dårlig selvbilde.

– The Work har hjulpet meg flere ganger i uken i åtte år, sier Satyam. På en av sesjonene får vi selv et innblikk i The Work. Satyam deler ut ark med spørsmål vi skal svare på. Først finner vi en situasjon eller en person som gir oss følelsen av å være trist, sint eller sviktet. Den kan tilhøre fortid eller nåtid, og hvis vi tenker på en person, må det være noen andre enn oss selv. Vi må svare helt ærlig, uten å prøve å være snille eller åndelige. Resten av spørsmålene er relatert til det første:

  • Hvordan vil du at personen eller situasjonen skal endre seg?
  • Hva er det hun/han/de ikke burde tenke eller føle? Hvilket råd kan du gi dem?
  • Trenger du noe fra personen(e)? Hva bør vedkommende gjøre for at du skal bli lykkelig?
  • Hva synes du om ham/henne/dem?
  • Hva vil du aldri mer oppleve med den personen/situasjonen?

En typisk tanke som kommer opp under arbeidet, er «Slik gjør man ikke!», når man tenker og er sint på noen fordi de gjorde noe man synes er galt. Da spør Satyam: «Er det sant at man ikke gjør slik?» Svaret er som oftest nei, for virkeligheten er jo at vedkommende faktisk gjorde det.

Andre mennesker gjør eller sier ofte ting vi ønsker å endre. Først handler det om å forstå situasjonen og personen. Så finner du ut hva dette gjør med deg, og klargjør hvor din grense går. Til slutt snur du situasjonen og forandrer det du kan. Du kan for eksempel velge å si hva du føler til personen, bruke mindre tid med ham eller henne, eller endre ditt syn på saken.


Elsk virkeligheten

Poenget med The Work er å våkne opp og se og oppfatte virkeligheten slik den er. Når du skjønner mer, blir du bedre i stand til å takle negative situasjoner og personer uten at de påvirker deg. Du kan si: «Jeg er villig til å oppleve dette.»

– Det er viktig å forstå dette. Gå ikke med motstanden, for jo mer energi du legger i den, jo større er sjansen for at den øker, forklarer læreren. Men The Work handler ikke om å akseptere virkeligheten passivt. Det handler om å si «Aha, sånn er det, ja!» og foreta viktige endringer.

– Det handler om å forstå at personen eller situasjonen ikke kan forandre seg så raskt som du ønsker, og om å elske virkeligheten slik den er. Gå bort fra drømmen om hvordan du ønsker at virkeligheten skal være, råder Satyam. Det nytter ikke å gjøre, tenke og si de samme tingene om og om igjen, og samtidig forvente at omstendighetene eller andre mennesker skal endre seg. Du må gjøre noe nytt for at noe nytt skal skje.

– «Pass up good for great» er mitt mantra, sier Satyam. Det handler om ikke å stoppe opp i en låst situasjon, men heller forandre den til noe større. Det man jobber med i The Work, er svært kulturelt betinget. Riktig oppførsel blant folk i en kristen menighet er helt forskjellig fra en tøff ungdomsgjeng i New York. Hvert enkelt menneske har sitt eget verdisett, og det må vi innse. Selv om det er smart å rydde opp i psyken før man tar kontakt med åndeverden, er det likevel ikke noe krav å være helt «ren» før man kan utvikle mediale evner. Før alle mediale øvelser bør man likevel alltid forestille seg et hvitt lys eller kjærlighet for å beskytte seg mot dårlige energier.


Fire typer mediumskap

Det finnes fire forskjellige typer mediumskap, og den vanligste typen er mentalt mediumskap. Det er lettest å begynne med og er det nybegynnere på Englagård lærer. Andre typer er transemediumskap, åndelig mediumskap og fysisk mediumskap.

Mentalt mediumskap, også kalt intuitivt eller psykisk mediumskap, innebærer at mediet sanser ånden og kommuniserer med den ved hjelp av psykiske evner eller telepati. Opplevelsene kan ikke bevitnes av andre, og skjer ved at mediet ser, hører eller føler ånden i sitt indre.

Åndelig mediumskap er et mentalt mediumskap hvor mediet har kommet langt i sin personlige og åndelige utvikling. Kvaliteten på mediets gaver påvirkes av hvor mye personen har jobbet med seg selv. Åndelige medier er tålmodige, utstråler mye ubetinget kjærlighet og er alltid klare for å hjelpe andre mennesker.

Transemediumskap er en avansert form for mediumskap der mediet forandrer sitt bevissthetsnivå for å få kontakt med en ånd. Det er en slags kanalisering hvor ånden kommuniserer gjennom mediet, som oftest gjennom direkte tale. Åndens og mediets mentale energifelt blandes sammen, og mediets stemmebånd moduliseres slik at stemmen blir mer lik åndens stemme. Vi skiller mellom lett transe, hvor mediet er bevisst, og dypere transe, hvor mediet er ubevisst om det som skjer, og ikke husker noe etterpå. Dette krever svært mye trening.

Fysisk mediumskap er svært sjeldent og innebærer at fenomenene er fysiske slik at andre tilstedeværende kan se det som skjer. Da kan man med åpne øyne se en gjenstand bevege seg gjennom luften, eller se ånden som mediet kommuniserer med. David Thompson en av de to nålevende personer i verden som behersker fysisk mediumskap.


Psykometri

Alle typer mediumskap krever mye indre trening. På mediumutviklingskurs får vi lære flere øvelser som handler om å ta inn informasjon som ikke kommer fra tankene, men fra intuisjonen eller fantasien i form av plutselige innfall og fornemmelser.

En av sesjonene på kurset er trening i psykometri – også kalt objektlesing – som er evnen til å avlese en gjenstands historie bare ved å holde den i hånden uten å se på den. Før sesjonen får vi beskjed om å ta med en liten ting, alt fra et smykke til en husnøkkel. Tingen skal holdes skjult for andre kursdeltakere.

Vi setter oss i en stor sirkel. Kurslederen Anki Tapper samler inn alle tingene uten at noen andre får se dem. Så gir hun hver av oss en ting som tilhører en annen person, og vi får kun kjenne på den i hendene. Vi mediterer og prøver å tømme hodet for tanker for å kunne ta inn bilder, fornemmelser eller ord som passer til tingen.

Når hodet er tomt for tanker, skal man lytte til det første som dukker opp i hodet. Utfordringen er å skille ut logiske tanker og bekymringer fra intuisjon og fantasi. Er det vanskelig å få kontakt med intuisjonen, er det fantasien man skal stole på.

Undertegnede bommer fullstendig på sine gjetninger om et smykke. Jeg tror det tilhører en ung, vever kvinne som har vondt i ryggen, er glad i å jobbe med hendene og liker hagearbeid eller matlaging. Sannheten er at eieren er en ung mann som er elektriker, og verken er glad i grønt, hagearbeid eller matlaging. Det eneste som stemmer, er at han har vondt i ryggen, men det er det jo mange som har!

Litt underlig er det at den kvinnen jeg trodde smykket tilhørte, viser seg å ha fått min ring. Hun beskriver en kvinne som er «casual» i klesstilen og sterk, og hun tror at ringen er en gave. Alt stemmer på meg, og hun gjetter også riktig på at jeg eier ringen. Da visste hun ingenting om meg på forhånd, og det var 26 andre personer i salen som kunne eid ringen.

Etterpå spør jeg denne kvinnen, som heter May Bente Breivik, om hun har mye erfaring med mediumskap. Svaret er at hun er like mye nybegynner som meg – som prøver det for første gang i mitt liv. Så flott, da er det håp for ferskinger også, tenker jeg, selv om det noen ganger kan virke som om fantasien bare har flaks.


Finn guider og hjelpere

En øvelse fra Satyam er å gå sammen to og to for å prøve å se, fornemme eller kjenne den andre personens guide eller hjelper. Man lukker øynene og tar inn det første som kommer, uten å tenke eller sensurere noe av det. Hvem som helst kan komme da – alt fra en indianerguide til engelen Rafael.

Når figuren eller personen dukker opp, skal vi spørre hva den vil fortelle til personen du leser for. Det kan være visdomsord, gode råd eller en oppfordring om å gjøre noe konkret.

Denne øvelsen gjør vi flere ganger på kurset. En gang gjør jeg øvelsen med en kvinne som allerede jobber som medium til daglig. Hun får opp fire guider på meg: Albert Einstein, engelen Gabriel, en indianerhøvding og en sjømann. Beskjedene er at Einstein vil hjelpe meg å løse problemer, mens indianeren kan hjelpe meg å se ånder – som en sjaman. Engelen Gabriel kommer direkte og sier han kan hjelpe meg å rense ut gamle energier. Sjømannen er en kraftig og mørk mann som bare er til stede. Kanskje er han min avdøde morfar, som var en høy, mørk og kraftig fisker?


Les visdom fra et tre

En av lærerne på Englagård, Raphael Mabo, forteller oss at trær har mye visdom i seg. Han oppfordrer oss til å velge ut et tre for å ta inn informasjon fra det. For å forberede oss begynner vi med guidet meditasjon, hvor vi forestiller oss at vi går inn i et tre og kjenner på hvordan treet har det.

Etterpå går vi ut i parken for å finne et virkelig tre å avlese. Undertegnede synes dette er både vanskelig og egentlig nokså komisk. Her sitter jeg og gjør noe så banalt, men likevel så naturlig som å se på et tre for å lytte til hva det har å si. Hodet mitt forble tomt, for skepsisen min stengte dessverre av mitt indre øre.

Heldigvis får flere av de andre deltakerne inn vakre visdomsord og til og med følelser og meninger fra trærne. En av deltakerne snakket med treet «Else», som sa hun følte seg ensom og forlatt, og ville bli holdt i greinene og få klemmer! Alle ler av det. Deltaker Sissel Hufthammer fikk inn et vakkert dikt fra det unge treet hun valgte, og leser det høyt:

«Jeg symboliserer begynnelsen, de første stegene. Jeg gjenspeiler dere, menneskene som kommer til Englagård. Dere kommer hit i en fase hvor dere skal vokse. Hver av dere skal strekke dere oppover, rette opp ryggen og nakken, og bli store og kraftfulle.Jeg er som dere. Jeg står her alene, liten og tynn. Jeg svaier i vinden og bøyer meg dit vinden blåser. Men dette er bare nå. I fremtiden vil ingen vind kunne flytte meg. Jeg blir stor, kraftfull og vakker.Jeg bøyer meg i vinden nå, jeg er liten og nærmest usynlig. Allikevel har jeg en kraft i meg som gjør at ingen vind får knekke meg. Jeg er som dere første gang dere er her på Englagård. Vi vokser mot samme mål, oppover mot himmelen.» 

– Så nydelig! roper en av deltakerne, etterfulgt av stor applaus og forbauselse fra alle i salen. Diktet treffer på mange måter. Om det er Sissels fantasi, intuisjon eller kanalisering, er usikkert. Kanskje er det alt på samme tid?


Trommereise åpner opp

På mediumkurset får vi også delta på trommereiser ledet av sjaman og healer Robert Lindblom. Trommereiser er med på å åpne oss opp for å ta imot healing og utvikle sterkere intuisjon og mediale evner.

– Vi reiser for å finne årsaker til og løsninger på problemer. Det er også en dyp form for healing. Lyden av trommene går inn i cellene og healer dem. Foruten å helbrede er trommereiser med på å føre en i transe, som er en dyp form for meditasjon, forklarer sjamanen. På grunn av trommenes kraftige og monotone rytme kommer man gjerne dypere inn i underbevisstheten enn ved vanlig meditasjon. Under den første trommereisen prøver vi å få kontakt med guider eller engler. De kan komme i alle slags former. Robert beroliger oss med at alt vi opplever, er riktig. Våre egne indre bilder og fornemmelser kan aldri bli feil. Og hvis vi ikke får inn noe informasjon, kan vi bare åpne opp for å ta imot healing. Den andre trommereisen går ut på å finne våre kraftdyr ved hjelp av intuisjonen eller fantasien. De kan gi oss styrke og være våre veivisere i livet. Man kan ha ett eller flere kraftdyr samtidig. De byttes ofte ut, alt etter hvilken situasjon man er i. Etter reisene finner vi tolkninger på kraftdyrene våre i boken «Dyrenes språk». Et ekorn betyr for eksempel at man skal ut med det gamle og inn med noe nytt. Løven oppfordrer deg til å være modig, mens en hest fører deg mot indre og ytre frihet. Men det finnes selvsagt ofte flere tolkninger på et dyr, og ulike indianerstammer har gjerne ulike tolkninger.


Satsang – et sannhetsmøte

To kveldsstunder ledet av Satyam er sesjoner med satsang, som oversatt betyr et møte i sannhet. Her snakker han mye om å finne frem til den man egentlig er. Dette er kanskje det viktigste temaet innen mediumskap og åndelig vekst.

– Det handler ikke om å bli noe, men å komme frem til det du er. Spør: Hvem er jeg? Vi søker å forstå så mye – men snu på det. Du vil finne svaret på gåten ved å ta spørsmålet inn i tomheten. Det du er, henger ikke sammen med dine egenskaper, talenter eller kunnskaper. Vi tror vi må gjøre så mye før livet blir bra. Det er ikke sant, sier Satyam ettertenksomt. Han oppfordrer alle kursdeltakerne til å jobbe mye med å finne ut hvem vi egentlig er. Vi må ta oss tid til å stoppe opp, meditere og kjenne etter for å finne våre egne svar. For når vi vet hvem vi dypest sett er, og har kontakt med vårt Høyere Selv, blir det lettere å åpne opp for åndeverdenen og utvikle våre mediale evner.

– I begynnelsen kan du oppleve mye tomhet, og det er bra. Snart kommer du dypere inn i tomheten. Der ligger kvaliteten – det du er, sier han. Så spiller han gitar og synger tre sanger som får flere i salen til både å gråte, reflektere og le.


Åndelig diskotek

Har du aldri hatt noen paranormale opplevelser? På Englagårds kurs i mediumutvikling er det 99 prosents garanti for at du får det! Vi blir nemlig lovt at vi skal få se at et bord kan bevege seg kun ved hjelp av at en gruppe mennesker legger håndflaten lett på bordflaten. Det er omtrent det samme som skjer når et glass beveger seg på et ouija-brett, og kalles psykokinese.

Lørdag kveld setter Satyam på diskomusikk med mye fart og rytme i, som hjelper oss å bygge opp energien i rommet. Alle kursdeltakerne i et aldersspenn fra 20 til 60 år danser vilt rundt i rommet til svetten renner. Energien blir svært sterk og spent, noe også digitale bilder med orber bekrefter.

– Det blir alltid orber på bildene av dette. Fotografer sier at det dreier seg om støvpartikler eller lysrefleksjon. Men det er jo ikke så mange støvpartikler som har øyne, nese og munn, sier Satyam. Etter 20 minutter med vill dans plukker han ut ti personer som har vært med på borddans før. De har ingen mentale sperrer, så vil de ikke forstyrre energien som kan forhindre at bordet begynner å danse. Få minutter senere begynner bordet å løpe løpsk bortover gulvet. Det seiler bortover og snurrer rundt i helt tilfeldige retninger og med svært skiftende tempo. Likevel begynner skeptikeren i meg å si at det er de utvalgte personene som styrer bordet med fysisk kraft. Jeg tenker: De er bare gode skuespillere. Bordet har kanskje hjul under beina. Men jeg slår meg ikke til ro med disse tankene, og er åpen for alle muligheter.


Heftig borddans

Nå prøver jeg å springe etter bordet. Alle har fått klar beskjed om bare å legge hendene lett på bordet uten å trykke. Jeg prøver å se om noen dytter eller trykker, men det er umulig å se. I stedet ser jeg gnistrende blikk, forbausende glede og entusiasme. Alle er fokuserte og gjør sitt beste for å klare å følge med bordets tempo og rytme. Ingen dytter bordet.

Vi må være på vakt hele tiden og springe veldig raskt. Ingen vet hvordan bordet beveger seg i neste sekund. Vi har problemer med å holde farten – selv detter jeg av lasset flere ganger fordi det går så fort og uregelmessig. Bordet leker med oss, lurer oss og leder oss bortover gulvet. Noen blir invitert opp til dans, mens andre blir kastet ned i en stol for å få hvile. Vi oppdager at bordet går litt raskere om vi hyler eller skriker for å bygge opp mer energi, men vi klarer ikke å bestemme retningen. Slik holder bordet på i halvannen time. Snakk om trim!

Mens jeg springer rundt, danser og knipser bilder, dukker det opp flere spørsmål i hodet mitt. Hva er det egentlig som foregår? Hvordan kan energi fra mennesker alene bevege dette bordet? Får vi hjelp fra åndeverden også?

Mot slutten kan en eller to personer alene få bordet til å danse. Jeg prøver det alene med en mann som jeg kan stole på, Bosse Bengtsson. Ingen av oss dytter bordet. Dagen etterpå sverger han for meg at han ikke dyttet. Jeg kunne ikke annet enn å ta hans ord for det. Bordet gikk helt av seg selv – kun ved hjelp av sterk mental og åndelig energi.


Trening og atter trening

Mediumutvikling handler om å lære seg å stole på sin egen intuisjon, og krever mye trening i form av praktiske øvelser. I starten er det en god idé å gå kurs for å lære komme i gang. Siden kan du trene sammen med en eller flere personer. Du kan også jobbe ved å tenke på en bestemt person, og prøve å ta inn informasjon som du ikke har fått vite på forhånd. Siden kan du spørre vedkommende om det stemmer.

Du skal aldri undervurdere din egen intuisjon og fantasi. Får du opp mange bilder og sier at det bare er fantasi, kan det bety mer enn du aner. For hvor kommer fantasien fra? Hvis det ikke er logiske tanker eller minner fra eget liv, er det stor sannsynlighet for at fantasien din speiler informasjon fra underbevisstheten, hvor drømmene våre kommer fra. Gjennom dagdrømmene våre kan vi altså få kontakt med åndeverden.

Beskjeder fra underbevisstheten eller åndeverden kan falle inn i hodet når som helst. Ofte skjer det når du minst venter det. Men hvis du er veldig kritisk til dine mediale evner eller til åndeverdenen, vil det hindre informasjonen i å komme. Man må slippe tankenes kontroll.


Våkne og åpne opp

Borddansen og enkelte treffsikre lesninger under mediumkurset er erfaringsbevis på at mennesker har et enormt potensial. Vi har mye større kraft og evner enn vi tror, hvis vi bare åpner opp for dem. Egentlig har alle mennesker evne til å utvikle mediale evner ved å heve sine energifrekvenser. Men for å kunne gjøre det må vi tro på at det går an, og vi må tro på oss selv.

Våkn opp og se virkeligheten slik den er, slik at du får åpnet opp kanalene dine til den andre siden! Inngangsporten er å stole på din egen fantasi, dine drømmer og dagdrømmer, slik at du kommer i kontakt med din underbevissthet. Det er gjerne den broen du trenger for å få kontakt med åndeverdenen og dine telepatiske sanser.