Kvinner og menn tenker helt forskjellig

Kvinner og menn tenker helt forskjellig

Erland veileder deg til det positive som er til for deg

Erland Skas (55) er kjent som Kent - 829 95 547 på teletorget. Han setter pris på at han hver dag får lov til å hjelpe andre med sine evner. Han har i 20 år brukt sine evner til å kanalisere og sitt klarsyn til å hjelpe andre med å se muligheter som finnes. Han har mange stamkunder, også på tvers av religion og kultur. Erland anser det også som en liten fordel å være mann i jobben han har. Når kvinner ringer og spør om kjærligheten, vet Erland presis hvordan en mann tenker og kan formidle dette på en annen måte enn kvinner kan. Medium møter Erland på Asylet, en kafé på Grønland i Oslo. Idet vi går inn i bygningen som er fra 1800-tallet, smiler Erland og blunker lurt.

– Her inne er det ganske mye rart, skal jeg si. Jeg merker med en gang at dette stedet ikke er helt fritt for energier fra fortiden. Ser du noe, spør jeg mens jeg kikker meg skremt rundt. Jeg kan ikke merke noe.

– Nei, jeg ser ikke noe, men jeg merker at det begynner å sprenge i hodet mitt med en gang jeg setter foten min innenfor døra her. Kanskje vi kan spørre betjeningen her etterpå om de har merket noe? Vi blir enige om å gjøre det.

– Når merket du at du hadde evner som klarsynt?

– Jeg merket det da jeg var liten, men jeg forstod det ikke da. Jeg kunne plutselig reise meg og åpne utgangsdøren, og der stod det en kamerat av meg eller noen andre. Jeg har også bestandig levd i pakt med naturen. Jeg trives i en sovepose i skogen der jeg kan ligge i fred og fundere under stjernene. Jeg begynte tidlig å lese om det ukjente, noe som ledet til at jeg kjøpte min første tarot-stokk. Siden har det bare utviklet seg.

– I dag bruker du dine evner på teletorget. Hva er det mest vanlig at folk spør om når de ringer deg for å bli spådd?

– Standardspørsmålet er kjærlighet, men jeg har også mange henvendelser fra mennesker med dype problemer. Da må jeg opptre mer som psykolog og rådgiver enn spåmann. Det er faktisk noen som bruker meg som mentor også. Derfor er det uhyre viktig både å ha samlet livserfaring på den ene siden, og på den andre siden innse sine egne begrensninger. Man må være ydmyk når man ikke kan hjelpe og henvise vedkommende videre til profesjonelle. Erland ser på meg bak brillene. Dette er viktig for ham å få fram.

– Så er det en morsom ting jeg har oppdaget, fortsetter Erland. – De som ringer meg er fra helt forskjellige kulturer og har forskjellige religioner som utgangspunkt. Jeg synes det er veldig positivt at det alternative skaper interesse og nysgjerrighet – uansett om du er dypt troende muslim eller en svært troende kristen. Er ikke det flott, spør Erland med et stort smil. – Uansett yrke og hva du velger å gjøre i livet, er det viktig med humor. Jeg ler veldig mye når jeg jobber uten å være mindre seriøs av den grunn. Det kommer jo selvsagt helt an på situasjonen, men ofte kan humor ta brodden av ting.

– Opplever du at noen ganger at du ikke får brukt evnene dine til å svare på det kunden spør om?

– Det er ikke tvil om at det er lettere å hjelpe en som energimessig er åpen enn en som er helt lukket. Men som regel tar det bare litt lenger tid å bryte gjennom skallet til en som er lukket. Det er sjelden at jeg ikke kommer gjennom. Men det hender at jeg får fiktive spørsmål. Kunden prøver å være en helt annen enn de egentlig er. Noen ringer kanskje for å teste meg, men jeg oppdager det som oftest. Jeg synes det bare er trist. Det er vanskelig å spå noen som farer med løgn, for å si det sånn. Men det er kundens eget valg å kaste bort penger ved å be meg gjøre en umulig tjeneste.

 

Kvinner og menn

– Får du flest henvendelser fra kvinner eller menn?

– Det er helt klart flest kvinner som ringer, men de siste årene er det blitt flere og flere menn som tar kontakt. Men bildet har endret seg i løpet av de 20 årene jeg har jobbet med dette. Før ringte menn med spørsmål om jobb og økonomi. Nå tør de også å spørre om kjærligheten. Menn er på vei til å åpne seg, mener Erland.

– Åpne seg ved å tørre å vise at de har følelser?

– Ja, det er det jeg mener. Menn er generelt redd for følelser og redde for å takle dem. Menn løser sine problemer inne i sitt eget hode, mens kvinner søker ut og løser sine floker sammen med venninner. Jeg tror menn er i ferd med å bli flinkere til dette nå. De har skjønt at det er lov å gråte, ha det vondt og å vise det til tross for at vi gjennom årtusener har blitt opplært til det stikk motsatte. 

– Det er langt færre menn som jobber på teletorg enn kvinner. Kan dine kunder ha en fordel av at du er mann?

– I utgangspunktet skal det ikke gjøre noen forskjell. Den fordelen som jeg kan se, er at jeg kan belyse bedre for kvinner hvordan en mann tenker. Da spesielt relatert til spørsmål om kjærlighet. Jeg opplever at enkelte kvinner velger å ringe meg nettopp fordi jeg er mann. De ønsker å høre en manns synspunkt. Vi har jo så utrolig forskjellige måter å takle følelser på. Menns handlemåte overrasker mange kvinner. Kvinner snakker – om alt. De klager over at mannen sier ingenting, eller han svarer at han ikke har noen problemer når de spør. Deretter trekker mannen seg unna og kvinner står igjen og skjønner ingenting. De vil ha svar på hvorfor han trekker seg unna.

– Jeg er jo kvinne og kan ikke la være å spørre – nå som jeg har en mann som kan svare meg. Hvorfor trekker menn egentlig seg unna? Erland ler hjertelig.

– Det er fordi de ikke takler sine egne følelser. Menn er egentlig ikke så tøffe. Det er bare et skall. Det siste de vil er å vise sårbarhet, men menn er garantert like sårbare som kvinner. Kvinner er følelsesmessig langt sterkere enn menn.

 

Snakk direkte

– Menn er mye enklere vesener enn kvinner. Om du ønsker å formidle noe til en mann, snakk direkte. For all del ikke gå rundt grøten, men kall en spade for en spade. Det er kun det språket en mann forstår. Menn skjønner ikke et hint. Ta et så enkelt eksempel som at du er kaffetørst og du ønsker at mannen din skal sette over kaffen for deg. Om en kvinne sier til en mann det hadde vært godt med en kopp kaffe nå, ville han svart – ja, det hadde det jammen vært – men han hadde ikke oppfattet at det du egentlig ba han om, var å sette over kaffen. Han gjør det så gjerne, men han må skjønne hva du ber om!

– Får du mange spørsmål om utroskap?

– Jeg får vel egentlig det. Generelt vil jeg si til kvinner der ute at de ikke skal tro at en mann som allerede er etablert i et forhold vil forlate sitt trygge hjem til fordel for andre. En mann kan ha det bra hjemme, men likevel søke spenning ute. Selv om han er i et dårlig forhold vil han mest sannsynlig velge å bli hos sin partner. Han har jo det trygge og vante hjemme, mens en elskerinne sørger for at han får spenningen han søker. Det er ikke som med kvinner som er utro fordi de mangler noe hjemme, som ømhet, nærhet og kommunikasjon. Erlend tenker seg om litt før han fortsetter.

– En annen ting kvinner bør være klar over er at når menn er single, så er de på jakt. De er ute etter å leke. Der er det mange kvinner som har brent seg!

– Konklusjonen av det du sier er at det er håpløst å finne en partner for single kvinner. Både single og opptatte menn der ute vil mest sannsynlig stikke. Hvem blir da til overs? Erland ler godt

– Det er et godt spørsmål. Her er det rett og slett snakk om flaks, spøker Erland. – Nei da, du vet med deg selv når du har truffet den rette. Da har du heller ikke behov for å ringe meg for å stille spørsmål om kjærlighet og framtid. 

 

Det er håp

– Hva er det som er mest givende i jobben?

– Det er helt klart at jeg kan få lov til å hjelpe andre. Jeg ser det også som et «krydder» at det er så mange forskjellige mennesker som jeg kommer i kontakt med, mennesker fra alle samfunnslag. Enhver kunde fortjener å bli behandlet likeverdig, og det legger jeg stor vekt på. Det er ingen forskjell for meg om det er en narkoman eller direktør som ringer. Alle skal ha den samme respekten, og det får de av meg. Hver og en av oss gjør så godt vi kan. Mitt livsmotto er å gjøre mot andre som du vil andre skal gjøre mot deg. Tenk om alle kunne ha gjort det... Da hadde vi hatt et helt annet verdensbilde. Dessuten blir man stolt av seg selv ved å være positiv mot andre og hjelpe hverandre så godt vi kan. Vi burde tenke mer på hvordan vi kan gjøre hverandre glad. Sånn er det dessverre ikke i samfunnet vårt i dag.

– Men om man er opptatt av å stille opp for andre, er det ikke noen som vil se sitt snitt til å utnytte den siden av deg?

– Det kan du ha helt rett i. Det er viktig å finne ballansegangen mellom sine egne grenser og det å stille opp for andre. Ikke vær redd for å si nei. Stol på dine egne følelser og tanker, og ikke la deg bli utnyttet. Noen ganger må andre faktisk kunne hjelpe seg selv. Vi har alle opplevd noen tøffe nedturer i løpet av livet. Når man føler seg som verst, er det viktig å huske på at det er noen andre som har opplevd noe tilsvarende før deg. Du er ikke alene. Livet er kanskje svart akkurat nå, men du kommer opp igjen – alltid! Gi aldri opp og søk mot lyset. Det krever tøft arbeid, men det er en utrolig god lønn i vente når du har jobbet deg gjennom alt det tunge og triste.

– Har du noen gang opplevd å se at det ikke finnes håp for noen?

– Det har jeg aldri opplevd. Det finnes alltid en løsning – for alle! Jeg har tre magiske ord som jeg oppfordrer mine kunder å bruke: jeg tør, jeg kan og jeg vil. Om du gjentar disse ordene til deg selv mange ganger om dagen, vil du manipulere deg selv til å tenke annerledes – mer positivt om deg selv. Det nytter ikke å si ordene én gang og tro at nå er livet forandret og mer positivt. Du må si ordene helt til du tror på dem selv. Da kommer forandringen! Det hjelper i alle fall ikke å si til deg selv at du ikke duger til noe. Da er det akkurat slik du vil føle deg. Vær klar over at framtiden avgjøres kun av deg selv. Jeg kan ikke fortelle deg at det eller det vil skje, men jeg kan forteller deg alt det positive som ligger foran deg og veilede deg dit. Jeg kan ikke love et annet menneske hvordan vedkommende velger å leve livet sitt. Men det er fint å være oppmerksom på mulighetene som ligger der og gripe fatt i dem.

 

Energier

Før vi går fra Asylet snakker vi med damen bak disken. Har hun merket at det er uforklarlige ting som skjer på hennes arbeidsplass?

– Jo da, det merker jeg godt. Jeg har oppdaget at jeg ikke kan stå for lenge bak disken. Jeg blir veldig fort sliten og tung i hodet om jeg oppholder meg der for lenge av gangen. Dessuten er det som om det er en som står foran disken hele dagen og kikker på meg. Jeg tar meg selv i å kikke på det samme stedet mange ganger i løpet av dagen. Men jeg er ikke redd eller synes det er ubehagelig, smiler hun. Erland smiler. Han har fått bekreftet sine mistanker. Han merker veldig godt tilstedeværelsen av energier som ikke kan ses med det blotte øye.

– Jeg er jo musiker også og spiller litt til dans og i bryllup. Jeg har en «usynlig» dame med mye humor og som tydeligvis er glad i musikk som til stadighet dukker opp hjemme hos meg. En kveld jeg øvde på gitaren, skrudde plutselig CD-spilleren seg på. Jeg skvatt, men skrudde av spilleren igjen og øvde videre. Tror du ikke CD-spilleren kom på igjen, ikke bare én gang, men faktisk to ganger til! Da sa jeg i fra til henne: Nå er det nok! Da var det greit og jeg kunne øve videre uten flere avbrytelser. Erland ler. Han synes ikke dette er skummel, bare moro.

– Det er ikke noe å være redd for. Men det er min måte å takle det på. Jeg vet hva det er på grunn av hvordan jeg er født. Men om det blir et ukjent fenomen som det er for de fleste, er det ikke rart at folk blir usikre eller redde.