Effekten av kaffebær overrasket forskere

Effekten av kaffebær overrasket forskere

Forskerne ble nysgjerrige da de så at kaffeplukkere har uvanlig myk og fin hud.

Selv om kaffeplukkerne blir utsatt for mye slitasje og sterk tropisk sol, skulle de, tatt forholdene i betraktning, hatt masse rynker og pigmentforandringer i huden, men det har de ikke. Hva er hemmeligheten?

Kaffe står for over 60 prosent av antioksidantene vi får i oss gjennom kosten. Grunnen er at vi drikker mye mer kaffe enn det vi spiser matvarer med mye antioksidanter. I kaffe er det mye polyfenoler, som er en samlebetegnelse på plantestoffer som er gode antioksidanter. De finnes i krydder, bær, frukt, nøtter, grønnsaker, korn, te, kaffe og rødvin. Flere studier viser at polyfenoler virker krefthemmende og forebyggende på hjerte- og karsykdommer.

 

Kaffebærekstrakt

Men nå viser nye tester at kaffebærekstrakt har syv til åtte ganger høyere antioksidanteffekt enn vanlig kaffeekstrakt i tilsvarende mengde. Kaffebærekstrakt er noe helt annet enn kaffeekstrakt. Mens kaffebærekstrakt er laget av halvmodne kaffebær med både skall og fruktkjøtt, er kaffeekstrakt kun fremstilt av bønnene som er inni bæret. Kaffeekstrakt er basert på umodne og overmodne kaffebønner, mens kaffebærekstrakt er basert på halvmodne kaffebær. Dessuten er det ingen mykotoksiner i kaffebærekstrakt, noe som finnes i vanlig kaffeekstrakt. Målingene ble gjort i ORAC, som er en amerikansk målestandard for effekt av antioksidanter i matvarer. Standarden er utviklet av jordbruksdepartementet i USA, som er et nøytralt organ uten profittinteresser. ORAC-tester viser også at kaffebær har over tre ganger så høy antioksidanteffekt som grønn te. Hittil har grønn te vært en ledende antioksidant i hudpleieprodukter. Ekstrakt fra grønn te har vist seg å virke betennelseshemmende, og den inneholder polyfenoler som beskytter mot celleskader i huden. Men nye tester viser at kaffebærekstrakt har minst like bra eller bedre effekt.

 

Naturlige forsvarsmekanismer

Grunnen til at forskerne begynte å undersøke kaffebæret var at de oppdaget hvor myk og fin hud kaffebærplukkere har på hendene. Dette er litt underlig, siden de blir utsatt for mye sterk, tropisk sol og slitasje. Egentlig skulle de hatt masse rynker og solskader på hendene, men det er ikke tilfellet, og dette gjorde at forskerne ble nysgjerrige og ønsket å finne ut hvorfor dette skjer med en utsatt gruppe mennesker.

Kaffebærplukkerne kommer i kontakt med kaffebærne før selve kaffebønnen blir tatt ut. På kaffeplanten er det både umodne, modne og overmodne bær. Som alle andre planter i tropiske strøk har kaffebær gode forsvarsmekanismer mot den sterke solen. Derfor finner man ofte svært aktive ingredienser som brukes til hudpleieprodukter i slike planter. Solsikkeblomsten er et slikt eksempel. Den tåler mye sol og blir brukt i hudpleie som solbeskyttelse.

Forskerne fant ut at kaffebærene har veldig høye konsentrasjoner av polyfenoler, som er kraftfulle og kreftforebyggende antioksidanter. Så hvorfor har ikke kaffebær blitt brukt tidligere for å lage kremer som beskytter huden mot celleskader?

– Årsaken er mykotoksiner. Når kaffebær vokser seg modne blir det mugg på dem og de begynner å utvikle negative og irriterende toksiner eller giftstoffer, forklarer Hilde Midthjell. Hun er leder i hudpleiegiganten Dermanor og har jobbet i hudpleiebransjen i over 20 år. Vanlige frukter utvikler også mykotoksiner når de modnes for mye.

– Det samme gjelder nøtter, korn og grønnsaker som ligger for lenge. Men vi ønsker ikke å ha mykotoksiner i hudpleieprodukt, og derfor er det gjort mer forskning på dette området, forteller hun.

 

Halvmodne kaffebær

Forskerne fant ut at umodne og halvmodne kaffebærbær ikke inneholder mykotoksiner. Halvmodne kaffebær har også rundt åtte ganger høyere antioksidanteffekt enn overmodne kaffebær, og de har et lavt koffeininnhold.

Videre studier på kaffebær ville finne ut om de kan hjelpe mot irritasjoner i huden, om det hemmer celleskader og om huden blir bedre. Uavhengige forskere sammenlignet effekten av kaffebærekstrakt med ekstrakt fra grønn te, og fant ut at effekten på rynker og pigmentforandringer var bedre med kaffebær. Kaffebærekstrakt viste seg også å ha en god og lysnende effekt på pigmentforandringer, noe som reduserer overproduksjonen av pigmenter. På solskader etter UVA-stråling har kaffebær vist seg å være mer effektivt enn grønn te når det gjelder å redusere skadene i huden.

I tillegg til å være en sterk antioksidant, er grønn te kjent for å ha en betennelseshemmende effekt. Også her har kaffebær vist seg å ha en enda sterkere betennelseshemmende og beroligende effekt på irritert og sensitiv hud, noe som også er omtalt i vitenskapelige tidskrifter for hudleger, kirurger og toksikologer.

Lindrer miljøproblem

Det er ikke bare huden som kan få nytte av at vi utnytter kaffebær, også klimaet kan ha nytte av dette. Kaffeproduksjon er faktisk et stort miljøproblem i mange land. Når kaffebønner plukkes, må man vente til kaffebærene er overmodne før bønnen tas ut av skallet, siden det er da den er lettest å ta ut. Alt skall og fruktkjøtt blir kastet, noe som ugjøre hele 80 prosent av frukten.

Toksinene fra frukten er etsende og skaper et surt miljø. Derfor er det bra for miljøet om man bruker hele kaffebæret i stedet for bare å bruke selve bønnen. Forskningen som har blitt gjort på kaffebær så langt, er hovedsaklig fokusert på gunstige effekter for huden, spesielt når det gjelder å beskytte og forebygge solskader.

Det er i dag mulig å få tak i hudkremer med kaffebærekstrakt i Norge. Men i USA har de allerede laget verdens først kaffebærjuice, og det er trolig bare snakk om tid før den kommer hit. Inntil videre får vi ta til takke med kaffe, te, valnøtter, krydder og nyper.

FAKTA
Antioksidanter i matvarer
Norske tester fra Institutt ved ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo har en internasjonal måleenhet for antioksidanter, mmol per 100 gram.

Matvare:        mmol/pr 100 g
Nellik               465
Nyper              39
Valnøtter          21
Granatepler      11
Blåbær             8
Filterkaffe        2,2
Grønn te:          1,4 - 2,4

I USA måles antioksidanteffekten i matvarer med ORAC, som står for «Oxygen Radical Absorbance Capacity».

Matvare:                   ORAC-verdi
Kaffebærekstrakt:        15.000 til 17.500
Blåbær:                        6.500
Svisker:                       5.000
Grønn te:                     4.000
Granatepleekstrakt:      2.500
Andre frukter: 2-3.000

Se flere verdier her:
www.oracvalues.com
www.blomhoff.no