Slik kan du få bedre livskvalitet

Slik kan du få bedre livskvalitet

Rask og enkel endring med TAT

Californiske Tapas Flemings akupressurteknikk er på full fart ut i verden og får en stadig større tilhengerskare. Nå skal hun også delta i et norsk tv-program.

TAT står for Tapas Akupressurteknikk og er en selvhjelpsmetode som kan utføres alene på deg selv, to og to eller i grupper. Den går for å være effektiv mot negative tanker, traumer, stress, atferdsendring, vektreduksjon og generelt for å få bedre livskvalitet.

Metoden utføres ved å holde på tre akupressurpunkter i ansiktet og en hånd på bakhodet mens du fokuserer på noe du vil endre. Man kan bli kvitt både dårlige holdninger og vaner. Imens går du eller en annen gjennom ni enkle TAT-trinn. På den måten skal det være mulig å skape endring i løpet av få minutter.

Medium møtte Tapas Fleming første gang i 2007 da hun holdt grunnkurs i Oslo om TAT. Møtet resulterte i en artikkel i mai-utgaven av Medium samme år. I mars var hun tilbake i Norge for å bli filmet i programmet «Studio 5» på kanal FEM.

– Det er en stor ære å få være med dette. Jeg er dypt takknemlig, sier Tapas strålende. TAT-teknikken som hun oppfant i 1993 har nå spredd seg fra USA til Indonesia, Kina, Sverige, Norge og mange andre land.

 
Bevist effekt mot vekttap

TAT-teknikken blir forsket på i forhold til vekttap. En Kaiser pilotstudie i USA undersøkte virkningen av å kombinere vanlige slankemetoder med tre ulike alternative metoder for å gå varig ned i vekt. Kaiser Permanente fikk støtte fra den amerikanske regjeringens «National Institute of Health» for å utføre studien.

Deltakerne var overvektige voksne som ble rekruttert til et 12-ukers program for vektreduksjon og atferdsendring. De ble tilfeldig inndelt i tre grupper. I den ene gruppen brukte de TAT, i den andre qigong og i den tredje deltok en selvstyrt støttegruppe. Konklusjonen ble at TAT viste best resultat for vedvarende vektreduksjon etter 24 uker. På bakgrunn av dette funnet blir det nå gjort videre forskning på TAT for varig vekttap. Den andre studien har 500 deltakere og avsluttes i 2014.

– Dette viser at TAT kan brukes for atferdsmodifikasjon. Det betyr at en persons virkelige handlinger blir endret, mener Tapas. Noe av grunnen til at TAT virker mot vektreduksjon er at man fjerner stresset som driver personen til å spise mer enn nødvendig. Mange spiser for å dekke over vonde følelser og gammel smerte. Når det som tynget dem forsvinner, trenger de ikke spise eller gjøre noe annet for å takle sorg, og dermed forandrer de atferd.

– Jeg tror TAT også fungerer bra for de som drikker, bruker narkotika, sulter eller gjør andre ting for å prøve å takle livet. Når stresset forsvinner vil de ikke lenger føle seg presset til å takle smertene med ytre stimuli, mener Tapas. En annen studie undersøker virkningen av å bruke TAT for å bedre livskvaliteten til AIDS-rammede. En student skriver doktoroppgave om studiet under veiledning av en universitetsprofessor.


Lek med TAT-kort

I den andre Kaiserstudien nevnt ovenfor får deltakerne i TAT-gruppen bruke TAT-kortstokken «TAT That!». Disse skal gjøre det enklere å finne ut hva de skal endre på. Ofte kan det være vanskelig å velge tema man kan jobbe med for å bli kvitt indre stress.

– De sier at folk elsker kortene, sier Tapas entusiastisk, som er utrolig glad for å kunne bidra til å hjelpe så mange mennesker. Hennes intensjon er ikke å tjene penger, i så fall kunne hun hatt en flott og vellykket privat praksis i Los Angeles. Tapas tenker lengre og bredere. Du kan bruke kortene alene eller sammen med andre. Hver person trekker et kort og ser om det som står på kortet kan relateres til eget liv. Hvis man ikke finner mening med kortet er det bare å trekke et nytt. På ett av kortene står det: «En dårlig opplevelse jeg hadde er relatert til ikke føle seg trygg.» Hvis ordene «treffer deg», skal du tenke på dette mens du gjør TAT-stegene selv eller får noen andre til å si dem høyt for deg. På den måten trenger du ikke å komme på aktuelle temaer selv.

 
Mot posttraumatisk stress

Fem TAT-trenere dro til byen Columbus i Georgia for å kurse krigsveteraner. De som kom var traumatiserte soldater som hadde vært i Vietnam, Afghanistan og Irak.

– Det er vanskelig å beskrive hvor rørende det var. Trenerne våre gråt hver kveld av takknemlighet; ikke fordi de var triste, sier Tapas. De gråt etter å ha sett soldatene gi slipp på fryktelige opplevelser og traumer som de hadde båret på i årevis uten å snakke om det til en sjel. Men så gjorde soldatene TAT, og etterpå kunne de fortelle hele historien om de vonde opplevelsene til de andre i gruppen.

– En av dem sa at han ikke hadde fortalt historien til kona eller bestevennene engang. Det var så mye stress knyttet til opplevelsen. Da alt stresset og forstyrrelsene forsvant, åpnet dørene seg og de kunne fortelle historien om hva som hadde skjedd. Minnene var der, men ingen av de opprørte følelsene, sier Tapas tydelig beveget. En annen var en pensjonert offiser som var glad for å ha fått livet tilbake med TAT.  Mange har gitt uttrykk for at det har gitt dem livet tilbake. To har sagt at de ville tatt livet sitt hvis det ikke var for denne metoden. Det er dette som driver Tapas videre og gir henne energi til å reise rundt i verden for å holde kurs og foredrag.

 
Trenger ikke grave

Det vakre med teknikken er at historien kommer ut, men stresset blir ikke uttrykt. Stresset blir i stedet oppløst og forsvinner helt, ifølge Tapas. Det som holder stresset på plass, er at en del av dem fortsatt oppholder seg i den traumatiske opplevelsen. Det som skjer ved TAT er at synsvinkelen endres: «Jeg er ikke der og da, jeg er her og nå. Det skjedde, og nå er det over så jeg kan slappe av. Jeg identifiserer meg ikke med dette lengre

– Så snart dette skjer forsvinner alle følelsene rundt opplevelsen helt. Mange gråter på grunn av frigjørelsen og gleden det er å åpne opp. Med TAT trenger man ikke gå dypt inn i og grave ut det som er vanskelig og tungt, forklarer Tapas.

– Du trenger ikke å gjenleve selve opplevelsen. Du går bare gjennom stegene. Du trenger ikke engang vite hvor problemet kom fra, og du trenger ikke analysere noe. Det eneste du trenger å vite er at du har en følelse eller en tanke du vil endre. Du trenger heller ikke å si noe mens du blir guidet gjennom TAT-trinnene. Så lenge du vet hva som er følelsen eller temaet, trenger du bare å fokusere på dette mens du holder hendene i TAT-posisjonen under øvelsen, sier Tapas.

 
Se om TAT virker

Ønsker du å se hvordan TAT utføres, og om det virker eller ikke, kan du se Tapas Fleming delta i programmet «Studio 5» på kanal FEM. Programmet skal sendes en torsdag klokken 21.30 i løpet av sommersesongen. Her møter Tapas programlederne Birgitte Lund Nakken, Gro-Helen Tørum og Kari Simonsen, samt coach og gjesteprogramleder Mariann Marthinussen. Tapas viser da hvordan TAT utføres og programlederne får prøve det, sammen med seerne. Så her kan du følge TAT-undervisningen trinn for trinn. Følg med på www.fem.no for å få sendedato.