Ein Gedi Kibbutz

Ein Gedi Kibbutz

Oasen for en spennende ferie.

Like over jordas laveste punkt ligger en vakker oase omringet av ørken. Ein Gedi Kibbutz og den tilhørende botaniske hagen er et fint utgangspunkt for å reise rundt i Israel, dra på ekskursjoner og i tillegg nyte det sunne klimaet og naturmedisinske behandlinger ved Dødehavet.

Kibbutzer er en unik form for bosetning som bare finnes i Israel. Ein Gedi Kibbutz er en av de mest kjente kibbutzene i Israel, og ble etablert i 1956. Den er en kombinasjon av botanisk hage, spa og behandlingssenter med en gunstig beliggenhet i forhold til severdigheter.  

Ein Gedi-kibbutzen eier og styrer Ein Gedi Country Hotel, som ligger i en fruktbar ørkenoase på et platå i Judeaørkenen med panoramautsikt over Dødehavet. En liten spasertur nedenfor ligger også kibbutzens eget spa- og helsesenter, med en egen hvit saltstrand på jordens laveste punkt, 416 meter under havoverflaten.

 
Verdens 11. under

Den botaniske hagen ligger i en rik oase midt i den tørreste ørken, hvor det bugner av frodige skjønnheter, livlige trær, sjeldne planter og busker fra hele verden. Alle slags farger er representert i det lille paradiset, som er fritt tilgjengelig for alle besøkende.

Over 900 plantearter får boltre seg på 100.000 kvadratmeter. Hagen ble registrert i Botanic Gardens Conservation International i 1994 og har fått undertittelen «verdens 11. under» av National Geographic Society i USA. Det er en eksotisk og velbevart hage med planter som myrra og virak, agava fra Mexico, tropiske regnskogsplanter og trær fra Kina, Afrika, Indonesia og hele verden. Nøkkelen til den rike floraen ligger i at den nyter godt av den salte og mineralrike sjøen og det gunstige klimaet. Det forteller Zabu Levi'im, som har bodd i kibbutzen siden 1969.

– Trærne gror veldig raskt her og skaper store skyggeområder, slik at vi kan plante nye arter under skyggen, sier han, og viser oss tre sjeldne baobabtrær. Dette er digre trær som ser ut som de er flere hundre år gamle, men ingen av dem eldre enn 53 år. Alle vekstene i Ein Gedi er plantet i Israel, selv om de stammer fra andre land. Utvilsomt vil en rusletur i hagen gi sjelefred og stimulere sansene, for det er så mye vakkert å se, så mange deilige lukter, beroligende lyder og mye godt å kjenne på. I kibbutzens restaurant midt i hagen blir også smakssansen skjerpet, for den israelske maten er nydelig med generøse bord i alle slags farger fordi de bruker så mange ferske grønnsaker og frukter.

 
Klimaet gir helseeffekter

Luften ved Ein Gedi er tørr, fri for forurensing og har et høyt oksygennivå. Stedet har cirka 330 soldager i året, behagelig temperaturer både vinter, vår og høst, og lav UV-stråling.

– Det er svært sunt å puste inn luften rundt Dødehavet, for den inneholder balanserende molekyler som gjør kroppen friskere når vi puster. Derfor er det bare å komme til Dødehavsområdet og bli her i tre uker, så vil du føle deg mye bedre. Mange liker selvsagt å gjøre flere ting fordi vi tror vi trenger å gjøre så mye for å bli friske. Men bare det å puste inn de naturlige gassene her har en god effekt på helseproblemer, hevder Zabu. Han refererer til et universitet i Krakow hvor de har gjort grundige undersøkelser som beviser at det å oppholde seg i områder med mye salter i luften virker effektivt mot flere ulike sykdommer. Mest virkningsfullt har det vist seg å være mot astma, allergier og hudproblemer som psoriasis og eksem. Selvsagt kan vi ikke regne med at det virker bra på alt og alle, på samme måte som legene ikke alltid gir oss lik medisin selv om vi har den samme sykdommen. Zabus råd er derfor å kjenne etter om du føler deg bedre etter en uke. Da får du et godt grunnlag for å vurdere om det er verdt et lengre besøk eller gjenbesøk av helsemessige grunner.

 
Spa fra Dødehavets bunn

På tross av den tørre atmosfæren er vannet hovedelementet på dette lille stedet, spesielt vann fra Dødehavet. Zabu mener at thermalvannet i Ein Gedi Spa er rikere på mineraler enn i andre spaer, fordi det pumpes opp på en spesiell måte med kraften av dampen som stiger opp. De pumper opp thermalvann fra svært dype steder, rundt 2–3 kilometer under Dødehavsvannet.

– I vanlige spaer inneholder vannet noen mineraler, som svovel, kalsium og magnesium. Men ikke så mye. I vårt spa har du alle disse mineralene, pluss 10 til 20 andre typer mineraler enn i andre spaer, sier han. Vi spør hvorfor, og da hevder han at de andre spaanleggene ved Dødehavet pumper opp noe av vannet fra Dødehavet, blander det med vanlig sjøvann i bassengene og varmer det opp på kunstig måte. I Ein Gedi Spa brukes kun vann fra Dødehavet, som er naturlig varmt i utgangspunktet fordi det kommer så dypt nedenfra. Etter bruk sirkuleres det tilbake til Dødehavet, slik at det går i en naturlig sirkel. Her er det en økologisk tanke bak det hele.

– Vi vet om ortopeder og leger som er forbauset over at de som har brukne bein, kureres veldig raskt i Ein Gedi. Det hjelper også på mange andre måter, for Dødehavet er svært konsentrert, sier styreren.

 
Alternativt hotell

Mange israelere foretrekker å komme til Ein Gedi Kibbutz fordi de kan kombinere spabehandlinger og mineralbad med fotturer i nærheten. I stedet for å bli møtt av betongvegger på et vanlig turisthotell får de være i fred og ro ute i naturen uten å bli forstyrret. Stedet er også barnevennlig og beskyttet – her finnes ingen biler, og det er langt til nærmeste tettsted. Her kan du nesten bare «glemme» barna, siden det er så trygt. På en vanlig hotellferie med svømmebasseng er det gjerne mindre rom for å oppleve og nyte i fred og ro. Ofte handler slike ferier mest om å spise, drikke, sove og dra ned i spaet. På Ein Gedi Kibbutz får man mer frihet og plass til å bevege seg ute og samtidig føle seg helt trygg. Dessuten vil du møte færre utenlandske turister, og det er mye større sannsynlighet for at du kommer i snakk med lokalbefolkningen enn om du bor på et vanlig hotell.

– Her kan du oppleve noe annerledes og bevege deg mer. Du finner alt som de vanlige hotellene har, men også mye mer. Vår botaniske hage og spa er svært kjent i Israel, men ikke alle vet at vi har overnatting også. Israelerne som kommer hit, vet ikke om dette på forhånd, og sier ofte at de ikke vil tilbake til vanlige hoteller etter å ha vært her, hevder Zabu.

 
Ayurvedisk velværesenter

Ein Gedi Spa har basseng med naturlig varmt mineralvann og et velværesenter med blant annet holistiske ayurvedabehandlinger for kropp, sjel og ånd. I ayurveda, vitenskapen om livet, skal behandlingene balansere kropp og sinn, for det meste med forebyggende metoder for å styrke kroppen og forbedre livskvaliteten. Det innebærer bruk av terapeutiske planter, mineraler, kostholdsråd, pusteøvelser, avslapning, meditasjon, utrensing og yoga.

Kibbutzbeboerne Dany og Zahava Geva er ayurvedaterapeutene i Ein Gedi. De har brukt metoden i mange år, hver på sin måte, men de gir også spesielle behandlinger sammen. Det kan være dyp massasje med varm sesamolje, utrensing av toksiner med panchakarmametoder, naturlig peeling med ulike salter og Swedana, som er et urtedampbad.

På velværesenteret gis det også Oasis, en naturlig kosmetisk behandling ved Hadas Shamir. Hun kombinerer naturen i Ein Gedi og sine egne hender for å gjøre huden finere og sunnere. Hun gir mineralbehandling for ansikt, dyprensende peeling, ansiktsmassasje og hår- og hodebunnsbehandling. Man kan også få ulike massasjebehandlinger av Ezra.

 
Ørkensafari

Like i nærheten av Ein Gedi Kibbutz kan du dra på guidede turer i firehjulstrekkere eller jeeper. Da får du se de utroligste ørkenformasjoner som kan få deg til å gispe etter pusten, spesielt hvis du bruker fantasien. Noen av dem ser ut som store slott og palasser, og er spesielt vakre mens sola er i ferd med å gå ned.

På ørkensafari får man følge av en erfaren guide som kjenner terrenget og vet hvordan man takler vanskelige situasjoner. Det er en fin måte å komme bort fra myldrende byliv og turistfeller på, samtidig som du får oppleve magien og mystikken i ørkenen.

På ekskursjonene fra Ein Gedi Kibbutz er de opptatt av at de reisende har det gøy sammen i jeeper uten tak, som gir panoramautsikt utover terrenget. Jeepene er fullt utstyrt med alt nødvendig utstyr som vann, gassbrenner, lyslykter og kommunikasjonsutstyr.

Turene kan ta fra en halv dag til så mange dager man ønsker, inkludert overnatting underveis. Da har man alltid med seg profesjonelle guider. Reiser du i en liten gruppe, er det en flott å på denne måten reise rundt i Judeaørkenen, Jordan eller en kombinasjon av Israel og Jordan. Moro er det i alle fall, for ørkenen er som en labyrint, og veiene er som en ekte berg-og-dal-bane!

 

Rare dyr og spennende skatter

Ein Gedi Naturreservat ligger ved Dødehavet bare fem minutters kjøretid fra kibbutzen. Flere vakre søtvannsfosser flyter nedover bakkene mellom to ørkendaler – de mest kjente er Davids foss, Arugotkilden og Ein Gedi-kilden. Floraen og faunaen vokser i rikelig monn, og man kan se snåle, men søte ørkendyr og fugler på bare noen få meters avstand.

De mange arkeologiske skattene som omringer Ein Gedi, gir en slags beskyttelse av stedet. Rundt ti minutters biltur sørover ligger Massada – en fascinerende kulturskatt og et symbol på jødenes heltemot. En halvtime nordover ligger Qumran, hvor Dødehavsrullene ble oppdaget.

I fotenden av ørkenfjellene like nedenfor kibbutzplatået ligger Ein Gedi Antiquities med en synagoge, en gate og flere bygninger fra bysantinsk tid (395–1453). Et vakkert og velbevart mosaikkgolv avbilder menneskehetens 13 forfedre og de 12 astrologiske tegnene i Zodiaken. Armeiske inskripsjoner gir alle innbyggerne på den tiden beskjed om å følge reglene i landsbyen. Her er også en advarsel om en forbannelse over de som avslører hemmeligheten bak Ein Gedi by! Kjører du en time nordvest fra Ein Gedi, får du se Jerusalem, som er en hellig by for tre verdensreligioner.

 

Noe for alle

Det er altså først og fremst beliggenheten, men også den botaniske hagen, spaet og kibbutzen som gjør Ein Gedi Kibbutz til et flott startsted for en ferie i Israel. Her er det gode muligheter for å bli kjent med lokalbefolkningen og turister fra hele verden. Er du heldig, kan de jo tipse deg om reisen videre.

Til Ein Gedi kan du komme enten bare for å slappe av og kose deg, for naturmedisinske behandlinger, for å bade i det sunne mineralvannet fra Dødehavet eller bare for å puste inn den friske luften og nyte solen. Her er det sol og fint vær nesten alle dager i året, og når det er kaldt og surt i Norge, som nå, er det sol og fint badevær ved Dødehavet.

Om du har fysiske begrensinger som forhindrer deg i å gå lenger enn et kvarter av gangen, vil du kanskje foretrekke et spahotell i Ein Bokek. Det ligger en times kjøretid sør for Ein Gedi, også det langs Dødehavet. Men hvis du kan bevege deg litt og liker å nyte vakker natur, er det stor sjanse for at du vil trives i Ein Gedi.