2012: Katastrofe eller frelse?

2012: Katastrofe eller frelse?

Du bestemmer utfallet selv!

Mens noen tror vi skal stige opp i høyere åndelige sfærer, tror andre at store katastrofer og verdens undergang vil skje i 2012. Andre tror heller det er helt opp til hver enkelt av oss å bestemme hva som skal skje når den sagnomsuste Mayakalenderens syklus avrundes 21. desember 2012.  
 
Tekst: Elisabeth Hægeland, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Foto: Per Heimly og Elisabeth Hægeland
 
Overalt i verden er folk så opptatt av hva som vil skje i 2012 at det har blitt et fenomen i seg selv. På bakgrunn av både bøker, filmer, TV-dokumentarer og internettsider om fenomenet 2012, har interessen for temaet stadig økt. For eksempel har The Telegraph i England og The National Geographic har omtalt temaet i det siste. Årstallet 2012 er da oldtidens Maya-indianeres langtidskalender går inn i en ny syklus. Kalenderen er fra det gamle Maya-riket, som nådde en topp mellom 250 og 900 f.Kr. i det som nå er Mexico og Sentral-Amerika. Ifølge mayaene går både kosmos og menneskeheten gjennom sykluser. Den syklusen vi er inne i nå startet 11. august år 3114 f. Kr. og varer i 5125 år, etter omregning til vår gregorianske kalender. Syklusen avrundes 21. desember 2012. Støtte for denne datoen finnes innen arkeologisk astronomi, mytologiske tolkninger, numerologiske konstruksjoner og til og med fra angivelige profetier fra utenomjordiske vesener og oppstegne mestere. Selv om mange tror de vet hva som vil skje 2012, er det ingen som vet det sikkert. En positiv tolkning av overgangstiden er at i løpet av årene rundt 2012, vil menneskene og jorda gå gjennom en positiv fysisk eller åndelig forvandling. År 2012 vil markere overgangen til en ny tid. Den motsatte negative tolkningen har likevel dominert mediebildet det siste året, spesielt gjennom filmen «2012» regissert av Roland Emmerich. Dette har skapt mye unødvendig og irrasjonell frykt, og negative vinklinger er som kjent et salgstriks for mediene. Filmens scenario er at jorden og menneskeheten rammes av en total katastrofe den 21. desember 2012, hvor verden går under og millioner av mennesker dør. 


Hva tror mayaene selv?

Ideen om katastrofer og verdens undergang i 2012 er ukjent for vår tids maya-indianere i Mexico og Guatemala. De er heller forvirret, irriterte og sinte på Vestens kommersielle fremstillinger av hva som vil skje i 2012. Mayaene synes bildene og spådommen som er fremstilt i mediene er Vestens forvrengning av deres tradisjoner og trossystemer.

– Det finnes ingen konsept om apokalypse i Maya-kulturen, sier Jesus Gomez til The Sunday Telegraph. Han er lederen i Guatemalas forbund for maya-prester og åndelige veiledere. 

– Hvis jeg dro til maya-talende samfunn og spurte folk hva som vil skje i 2012, ville de ikke ha en anelse. At verden kommer til å ta slutt? De ville ikke tro deg. Vi har faktiske problemer å bry oss om i dag, som regn, sier Jose Huchim, en maya-arkeolog i Yucatán. Omtrent halvparten av Guatemalas 13 millioner innbyggere er mayaer, og de lever på mindre enn 12 kroner om dagen. Tørke er et stort problem for dem. 

 

Riktig link til Mayakalenderen

Likevel er det ikke bare tull og tøys at året 2012 er relatert til Mayakalenderen, som er et system av bestemte kalendere og almanakker. Den ble benyttet av mayasamfunn i Mexico, Guatemala, Colombia, Belize, El Salvador og i det vestlige Honduras. Mayanist og kunsthistoriker Mark Van Stone har i over et tiår fokusert forskningen sin på mayaenes kultur og skrifter. 

– La meg bekrefte at året 2012 har en spesiell betydning i maya-vitenskapen. De av oss som studerer oldtiden og de moderne mayaene har sett frem til mayaenes store sirkel en stund, sier han. Mayaenes langtidskalender avsluttes 21. desember 2012 klokken 11:11 universell tid UTC, etter utregning til den gregorianske kalenderen. Imidlertid kan ingen forskere konkludere med at denne datoen betyr verdens ende.

– Vi i det arkeologiske fellesskapet har ingen kunnskap om at verden vil gå under i 2012, sier Susan Milbrath, kurator for latinamerikansk kunst og arkeologi ved Museum of Natural History i Florida. Susan Noble, administrerende direktør ved samme museum, bekrefter dette.

– Å gjengi 21. desember 2012 som en dommedag eller at det skal skje en kosmisk forandring er en fullstendig fabrikasjon. Mayakalenderens avanaserte utregninger har likevel stor verdi, ifølge professor Carl Johan Calleman, en av verdens fremste eksperter på Mayakalenderen.

– Min forskning viser at verdenshistorien kan forklares i lys av Mayakalenderen. Den er en symbolsk kalender som forklarer menneskets historie og utvikling i lys av større og mindre sykluser som mayaindianerne nedtegnet i kalenderen sin etter å ha observert stjernehimmelen gjennom flere generasjoner, sier han. 

 

Starter ny syklus i 2012

Langtidskalenderen til mayaene har en syklus på 25.625 år, ifølge Gregg Braden og andre forskere, og jorden flytter seg én grad hvert 71,5 år. I løpet av 360 grader vil jorden ha gått hele syklusen gjennom. Siden jorda ikke spinner rett, men står på skeive, snurrer den rundt som en slags snurrebass. Etter hvert vil den ikke stå stabil lengre. Etter 25.625 år skal jorda ha gått hele runden rundt. Det er ikke bare mayaene som referer til denne 25.625 års syklusen. Også urbefolkninger som sumerne, tibetanerne, egypterne, cherokeene og hopiene referer til denne store syklusen og har utviklet sine egne kalendere basert på denne. Maya-indianerne var imidlertid svært avanserte med henhold til astronomiske utregninger. Akkurat den 21. desember 2012, ved vintersolverv, regnet mayaene ut at jorda skal være i linje med galaktisk sentrum. Dette bekreftes av John Mayor Jenkins, som har 24 års erfaring som uavhengig forsker på mayakulturen. Han mener likevel at overgangsperioden til den nye syklusen kan være en periode på 18 år, som startet i 1998. Mayaene observerte et mørkt felt, «the dark rift», liggende som et belte gjennom Melkeveiens sentrum. De sa at dette er fødekanalen til «den kosmiske mor», som skal føde den første sol. Sagn fra mayaene sier at i 2012 skal vi da gå inn i en ny tid, der hver dag blir lysere. Dette er symbolsk ment – menneskeheten går mot nye tider og jorda går inn i nye sykluser. 

 

Du har et valg 

I flere år har Camillo Løken studert temaer som bevissthet, kollektiv bevisshet, hvem vi er og hvor vi skal. De siste årene har han fattet stor interesse for 2012-fenomenet, og har studert det både fra et vitenskapelig og åndelig ståsted. Han har skrevet en e-bok på engelsk om temaet, og tilbyr den gratis på sin hjemmeside. Via selskapet BestSolution har han nå inngått et samarbeid med Lilli Bendriss, som er kjent for sine sterke mediale evner. Sammen har de nå begynt å holde kurs om 2012-fenomenet, i regi av BestSolution.

– Mange profetier går på dommedag eller frelse. Sistnevnte handler om å få høyere bevissthet og mer respekt for alt liv. Vi tilnærmer oss fenomenet med en annen synsvinkel – at det er opp til oss selv hva utfallet blir, sier Løken. Både han og Lilli Bendriss mener det er opp til hver enkelt hva som vil skje i 2012, om det blir frelse, katastrofe eller om ingenting vil skje. 

 

Bevissthetsøkning   

På kursene holder Camillo foredrag om flere ulike 2012-profetier, blant annet fra Mayakalenderen, hopi-indianerne, Terrence McKenna og Time Wave Zero, hinduismens Kali Yuga og Nostradamus. Lilli står for det praktiske med energiøvelser, guidet meditasjon og trommeøvelser. Formålet med kurset er ikke å forstå Mayakalenderens budskap, men å gi et nyansert bilde av 2012-fenomenet, vise ulike synsvinkler og samtidig gjøre folk oppmerksomme på at det er vi mennesker i fellesskap som skaper vår egen virkelighet. Dette gjelder også utfallet av 2012.

– Vi ønsker å bevisstgjøre at det er noe helt spesielt i endring nå. Det handler om å være klar over dette, fokusere på det og spørre: Hva ønsker du? Når jeg leder en guidet meditasjon, reiser vi i en tidslinje frem mot 2012. Hva fanger du opp når du reiser dit? Hvilke bilder kommer til deg? Kommer det et bilde av destruksjon? Prøv å forandre på bildet. Hvordan ønsker du at bildet skal være?

– Du kan alltid forandre det som ligger der med din bevissthet. Hvis mange nok gjør det samtidig, så kan du påvirke og forandre. Ved å påvirke din fremtid, påvirker du fellesskapet, mener Bendriss. Hvis ingen av oss gjør noe som helst for å øke bevisstheten, tror verken hun eller Camillo at verden blir et bedre sted.

– Alle må ta ansvar for sin bevissthet, siden 2012 handler om din, min og vår kollektive bevissthet. Vi må velge at det blir et positivt utfall, og ikke bare la det skure og gå, sier Løken.

 

Stopp opp og kjenn

Mayaene har altså aldri sagt at verden vil gå under i 2012. Dette er en misforståelse som har blitt forsterket og utnyttet på feil måte av medier og filmindustri. Det de gamle mayaene sa, var derimot at ni guder vil komme og at verdens sivilisasjon vil få en ny fødsel. De spådde en verden med enhet, sikkerhet og tilhørighet med et spirituelt univers. Spådommen har derfor en del til felles med den nye 3D-filmen Avatar, der en urbefolkning lever helt i takt med naturen og kan til og med forbinde seg fysisk og sjelelig med dyr og planter. Mayaene spådde imidlertid at veien dit vil bli veldig vanskelig. Vi har allerede vært vitne til både økonomiske nedgangstider, flere store jordskjelv, tsunamier, hungersnød, mye materiell grådighet og mangel på nestekjærlighet. Men selv om det som skjer rundt oss er vanskelig, er det i siste instans opp til hver enkelt å velge hvordan man vil reagere. Ved å øke vår bevissthet, meditere og reflektere over hva som skjer, kan vi gjøre overgangsfasen lettere. Stopp opp, kjenn etter hva du tenker og føler i enhver situasjon. Sett gjerne av en halv time hver dag til å slappe av, tømme hodet for stress og reflektere over livets opp- og nedturer. Ved å bli mer bevisst på dine ord og handlinger, på hvordan du kommuniserer og omgås andre, er du faktisk med på å gjøre verden til et bedre sted for hele menneskeheten.  

 

Lær mer om 2012:

·      Last ned Camillo Løkens gratis e-bok om 2012 her: www.one-mind-one-energy.com (Trykk på linken «free stuff»)
·      Professor Carl Johan Calleman, en av verdens fremste eksperter på Mayakalenderen: www.calleman.com. Han har skrevet flere bøker om temaet, blant annet The Maya Calendar and the Transformation of Consciousness.
·      John Mayor Jenkins har 24 års erfaring som forsker og er forfatter av flere bøker om mayaene, se: www.alignment2012.com
·      Boken Fractal Time av Gregg Braden
·      Boken The Mayan Factor (1987) av José Argüelles. Hans nettsider: www.earthportals.com, www.lawoftime.org
·      Tidligere artikler i Medium om temaet: nr. 3/2006, nr. 5, 8 og 12/2007
·      Kurset «En reise mot 2012» ved Lilli Bendriss og Camillo Løken: www.EnReiseMot2012.no

Ulike profetier om 2012:

·      Vi går inn i en ny tidsalder for fred, frelse og harmoni
·      Menneskene stiger til en høyere bevissthet
·      Menneskeheten går over i en ny dimensjon
·      Verden slik vi kjenner den i dag kommer til å ta slutt
·      Store deler av jordens befolkning vil dø
·      Verden blir delt i to: de opplyste og de blinde
·      Store naturkatastrofer vil jordens befolkning
·      Bibelens dommedag går i oppfyllelse