Eli maner til styrke og stolthet

Eli maner til styrke og stolthet

Livet er i bevegelse!

Eli Wium (41) fra Drammen pleide som liten å tegne bilder fra sine tidligere liv. Men selv om evnene hennes alltid har vært en naturlig del av henne, var det først i voksen alder hun fant ut at de kunne brukes til noe nyttig. Nå legger hun sjela si i å hjelpe andre mennesker til å se sitt potensial og utnytte det til fulle. Eli har alltid blitt sett på som spesiell og litt rar. Men så er hun heller ikke som alle andre.

– Da jeg var liten, tegnet jeg bilder fra mine tidligere liv. Det er synd å si at tegningene i dag er forsvunnet, men jeg husker følelsen jeg hadde da jeg tegnet. Jeg ville bevare meg selv på en måte. Eli ler. Hun er fullstendig klar over at dette ikke er hverdagskost som passer for alle. 

– Jeg har alltid vært sånn, og har ikke noe ønske om å endre på det heller. Jeg kan til og med huske tilbake fra før jeg ble født. Jeg husker hvor mine foreldre bodde før jeg kom til verden. Det ble bestemt at det var til dem jeg skulle. Det jeg husker best, er at jeg registrerte hvor glade mine foreldre er i hverandre. Som ung opplevde Eli ofte å ikke bli trodd når hun fortalte det hun kunne sanse med sine evner. Særlig kan hun minnes en lite hyggelig episode fra tenårene.

– Da jeg var i tenårene, hadde vi en prest i menigheten som tuklet med jenter. Jeg prøvde å si ifra, men ble ikke trodd. I dag skjønner jeg jo hvorfor de ikke trodde på meg. Hvem tror på en jente framfor en myndighetsperson, spør Eli ironisk.

– Likevel kan jeg med lettet hjerte fortelle at presten ble satt i fengsel for cirka ti år siden – for tukling med jenter. Rettferdigheten seiret til slutt. Det er bare synd at han ikke ble oppdaget tidligere, så hadde flere jenter sluppet unna. På tross av motstanden har Eli alltid følt at hun har hatt rom for å være den hun er.

– Jeg var meg selv og aksepterte at jeg ikke var som alle andre. Jeg kunne bare være meg. Men jeg trodde ikke at jeg kunne bruke evnene mine til noe. For det var aldri en drøm eller på noe tidspunkt en tanke at jeg skulle bli en spåkone.

 

Gikk livets skole

Eli begynte å spå ved en tilfeldighet for mange år siden.

– Jeg var på en alternativmesse i Drammen for elleve år siden. Der traff jeg ei dame, Sissel Ryen, som presenterte meg for tarotkortene. Dette ble en åpning for meg. Selv om jeg er klarsynt, opplevde jeg at tarotstokken kunne gi utfyllende informasjon og hjelpe meg til lettere å «tune meg inn» på vedkommende som spør. Eli tenker seg om for best å kunne forklare hva hun mener.

– For å si det sånn: Når jeg bruker kun klarsyn, kan jeg ikke koble meg på i hytt og pine. Jeg kan ikke velge det jeg skal se. Tarotkortene hjelper meg til å koble på klarsynet og få svar når jeg måtte ønske. Etter hvert ble Eli med på temakvelder og fikk møte flere likesinnede. En av dem var Grete Tollaksrud.

– Grete inviterte meg med på temakvelder. Dette har etter hvert blitt et kjempegodt samarbeid, og Grete dro meg videre med på alternativmesser for å jobbe. Da var jeg i gang, ler Eli blidt.

 – I dag føler jeg at jeg har noe å bidra med gjennom å hjelpe andre til å se sine muligheter eller å tipse om noen endringer som skal til dersom det er nødvendig. Jeg er veldig glad i mennesker og stortrives i jobben min. At jeg i tillegg kan hjelpe andre til å fokusere på deres styrker og det positive, er det aller beste med jobben min. Eli føler stor glede ved å kunne hjelpe mennesker med å sortere valgmulighetene som finnes, og på den måten få dem til å ta tak i sitt eget liv.

– Vi er alle her på jorden for å lære. Det er sånn at når vi har gjennomgått den ene prøvelsen, lagt den bak oss og ser framover, så vil den komme en ny. Sånn er det å leve. Livet er i bevegelse – og uten bevegelsen og nye prøvelser føler vi stillstand og tomhet. Takler vi motgang ved å prøve å håndtere dette etter beste evne, er vi i bevegelse. Forsøker vi å unngå et problem eller å unnlate å ta tak i det, da står vi stille.

 

Vær stolt!

Elis store interesse er mennesket og dets natur. Hun er opptatt av verdier og holdninger blant folk og holder foredrag rundt om i landet om dette.

– Jeg kaller meg for en livsfilosof som ønsker å vite mest mulig om mennesker og hvordan menneskesinnet fungerer. Uansett hvordan vi vrir og vender på det, vil vi alltid betrakte verden subjektivt – og det gjør mangfoldet fargerikt, forskjellig og spennende, sier Eli, som er opptatt av at vi alle bør ta tak i kraften som ligger i denne subjektive verdensoppfattelsen.

– Det vi har til felles, uansett hva vi tror, mener eller gjør, er at vi selv skaper våre egne liv. Vi selv og ingen andre. Derfor oppfordrer jeg alle: Vær stolt av deg selv! Vær stolt av deg selv som du er! Vi må alle jobbe med våre positive og negative sider, men ansvaret for vårt liv ligger kun i våre egne hender. Og så må vi ta vare på hverandre. Dessverre lever vi i en verden der egoismen rår. Jeg tror ikke at folk mener å gjøre andre vondt, men mange handler uten å se hvilke konsekvenser handlingene får for deres medmennesker. Relasjoner er til tider vanskelig for oss alle. Eli mener det kan være lurt å begynne med seg selv for å bygge bedre relasjoner til andre.

– Ikke snakk bak ryggen på noen. Hold på hemmeligheter, og tenk over hva du sier. Bli flink til å sette grenser. Si ifra og vær ærlig, råder Eli.

– Selvverdet er det viktigste vi har, fortsetter hun. – Det er viktig at vi passer godt på oss selv, for hvordan kan vi hjelpe andre om vi ikke har det godt selv? Har vi det ikke godt, da må det en forandring til. Vi får det ikke bedre før vi gjør de endringene som skal til for å få det bedre. Det kan ingen andre gjøre for oss.

– Finnes det noen enkle triks man kan bruke for å se seg selv fra en mer positiv vinkel?

– Noen ser faktisk ikke hvor godt de egentlig har det. De lar seg velte av noen detaljer. Ikke heng deg opp i detaljene! Tilgivelse er også viktig. Alle tråkker feil en eller annen gang. Tilgi og gå videre. Det er ingen andre enn du selv som lider dersom du velger å være bitter, sint eller hevngjerrig.

 

Forutser katastrofer

Eli kan ikke alltid selv velge hvilke bilder som kommer til henne, og noen ganger ser hun katastrofer før de inntreffer.

– Akkurat det der er veldig vanskelig, forklarer hun. – Jeg kan få inn bilder av bølger, jordskjelv og andre ting, men jeg vet jo aldri hvor det er. Jeg ser stedet, men det kan være hvor som helst i verden. Jeg får ikke hjulpet noen når jeg får disse bildene, og det synes jeg rett og slett er veldig guffent. Heldigvis er det ikke naturkatastrofer Eli trenger å fokusere på når hun arbeider. Da går det mest i spørsmål om kjærlighet, jobb og økonomi.

– Jeg får veldig mange spørsmål om hvordan vedkommende best kan forholde seg i en relasjon, om det så er kjærlighet, vennskap eller familie. Det er fint å kunne være behjelpelig i en eller annen konflikt, om det er rettstvister, nabokrangler eller andre relasjoner, smiler Eli. – Da prøver jeg å veilede så godt jeg kan. Den sympatiske spåkona hjelper gjerne med å finne folk som er bortkomne – og det gjør hun gratis.

– Jeg hjelper så godt jeg kan dersom det gjelder savnede personer. Det vil si dersom jeg kan hjelpe. Det blir nemlig på samme måte som når jeg får bilder av naturkatastrofer som kommer til å inntreffe – man må i slike tilfeller være stedskjent for faktisk å kunne bidra med noe.

– Får du noen ganger spørsmål du ikke ønsker å svare på?

– Spørsmål rundt død og sykdom holder jeg meg langt unna, slår Eli fast. – Jeg er ingen doktor og er derfor langt fra kompetent til å svare på dette. Jeg svarer på spørsmål som generelt handler om livet, og er her for å hjelpe folk som sitter fast, til å komme seg videre. Med sine evner kan Eli også se gjengangere og spøkelser, og hun forteller gjerne om det hun ser på som en morsom episode.

– Jeg hadde sjekket inn på et hotell i Skien i forbindelse med ei arbeidshelg. Det hadde vært en lang dag og mye jobb, så jeg bestemte meg for å trekke meg tilbake til rommet mitt tidlig på kvelden for å sove. Da jeg står inne på badet og pusser tennene, dukker det opp en mann fra åndeverdenen. Som regel er det noe de vil ha hjelp til, men jeg var for sliten til å ta tak i det der og da. Mannen jeg så, var sliten og alkoholisert – slettes ikke noe vakkert syn. Jeg kikket på han og sa rett ut: «Du får bare stå der. Jeg er for trøtt til å gjøre noe for å hjelpe deg.» Jeg la meg og trakk dyna over hodet – og sovnet! Da jeg våknet neste morgen, var han borte. Jeg synes selv at det var helt utrolig at jeg hadde sovnet med den mannen i rommet. Jeg må nok ha vært veldig trøtt, ler Eli med sin trillende latter.

 

Oppsøker mystiske steder

Det beste med jobben som spåkone mener Eli er at hun får treffe mange nye mennesker.

– Jeg er veldig glad i mennesker. Men samtidig er vi mennesker vår egen verste fiende. Åndeverdenen skremmer meg ikke, det har den aldri gjort. Det som skremmer meg, er at mennesker er i stand til å gjøre andre mennesker inderlig vondt. Mange søker mot det alternative fordi de søker kjærlighet og forståelse. Det finner de når de lærer å være snill mot seg selv og hverandre. Hver og en må begynne med seg selv. Når Eli er snill mot seg selv og pleier sine interesser, liker hun å reise for å besøke det hun kaller for gamle, mystiske steder.

– Jeg elsker å reise. Det har blitt en livsstil for meg. Jeg reiser jo i utgangspunktet på mange messer for å arbeide, og det tar veldig mange helger i løpet av et år. Når jeg har anledning, reiser jeg rundt om i verden og oppsøker historiske steder. Jeg reiser også en del rundt i Norge. Det mange ikke er klar over, er at vi har gamle og mystiske steder rundt om i vårt eget land. Alle prater om England, Egypt og så videre, men se utenfor stuedøra di, sier nå jeg. Eli smiler bredt.

– Dersom jeg skal oppleve verden, så får jeg ta et land av gangen. Det er så mye å ta av, og jeg blir aldri mett på å utforske verken nye land, steder eller mennesker. Eli holder også foredrag om tarot, astrologi, numerologi, myter og legender, og hvordan alt dette henger sammen.

– Jeg er opptatt av mystiske steder. I vårt eget land finner vi spor som viser til kontakt med kelterne og druidene. Det finnes så utrolig mange plasser som ikke er nevnt i historiebøkene, og disse stedene elsker jeg å utforske. Et grunnleggende budskap fra Eli er hvor viktig humor og lek er for å bringe litt ekstra lys inn i hverdagen. Dette er en filosofi hun drar nytte av både privat og på jobben.

– Jeg leker mye, og det holder meg ung. Livet skal ikke være så seriøst, vi dør jo av det uansett, sier hun med et stort glimt i øyet.

Ring Eli på telefon 829 95 055 (kr 26,00/min) Les mer om Eli her.