Snarveien til økt energi!

Snarveien til økt energi!

Supermat-bølgen sprer om seg

Kostveileder og supermatentusiast Sara Chacko er et levende eksempel på en som lever på 60–70 prosent supermat og resten rå mat og vanlig sunn mat. Supermat er mat med ekstra høy næringstetthet, som alger, hvetegress, hampfrø og gojibær.

Tidlig på 90-tallet jobbet Sara i flere år som bartender og DJ. Det ble mange og lange økter med svært fysisk krevende arbeid siden hun måtte være på alerten hele tiden. 

Gjennom søsteren, som på den tiden jobbet i en helsekostbutikk i Sverige, fikk Sara innføring i hvilke produkter som skulle gi økt energi og bedre livskvalitet. Fra rundt 1997 begynte hun å teste ut nesten alle slags helsekostprodukter som fantes. Ganske snart kom hun frem til noen få ting som hun syntes virket bra, blant annet gress og alger. 

–«Superfoods» gav meg energien og overskuddet jeg trengte. I tillegg begynte jeg å merke at kvaliteten på hud og hår økte, og at fordøyelsen ble mye bedre, forteller Sara. I periodene når hun trengte litt ekstra, var hun mer påpasselig med dietten og økte dosene med supermat. Etter hvert begynte hun å prøve alle slags detox-kurer. 

– Det var ved å teste ut selv at jeg lærte. Jeg måtte finne ut av ting, forteller Sara. Hennes egne erfaringer med detox og helsekostprodukter synes hun er spesielt nyttig i jobben som kostveileder.

 

Sådde supermatspirer i Norge

Mens Sara var i ferd med å prøve alle slags helsekostprodukter og dietter, ble hun godt kjent med Trine Berge. Da Trine startet Det Grønne Rommet i 1998, trengte hun en ansatt. Sara sluttet i jobben som bartender og begynte i den nye butikken. Trine stengte etter hvert butikken for å fokusere på produksjon av helsekost, og Sara jobbet videre i bransjen. Hun har blant annet jobbet som daglig leder i en helsekostbutikk i flere år. Men i 2008 åpnet muligheten seg for å jobbe i Supernature (tidligere Det Grønne Rommet), og da valgte hun å begynne der. 

– Dette var en viktig beslutning for meg. Det betyr at jeg nå jobber med det jeg selv syns er det beste av alt, smiler hun fornøyd. En stor del av vareutvalget på Supernature er supermat. Superfood eller supermat er et begrep som brukes om mat med svært høy næringstetthet, blant annet alger, hvetegress, gojibær og hampfrø. Det er først de siste par årene at «supermatbølgen» har fått innpass i Norge.

 

Supermat dagen lang

Selv om andelen supermat per dag er høy hos både Trine og Sara, anbefaler de at hver enkelt selv må finne ut hva som passer en best. For dem som fortsatt er usikre på hvordan de skal bruke superfood, tilbyr «superdamene» kostholdsveiledninger.

– Når jeg først spiser mat, spiser jeg mat jeg har lyst på. For meg handler ikke mat om å dekke næringsbehovet, for det har jeg allerede gjort. For meg handler mat om kos, om å nyte livet og tillate meg selv å gjøre noe som er godt. Det betyr også at jeg tar en burger innimellom, forteller hun.Både Trine og Sara spiser det de har lyst på, og i blant spiser de også pasta, pizza og pølser til middag fordi de vet at de har fått næringsbehovet dekket gjennom supermaten de spiser. 

 

Lag supermat selv

I vår ga Sara og Trine sammen ut boken «Supermat» på J.M. Stenersens Forlag. Her finner du en oversikt over hva supermat er, og oppskrifter på supersunn mat som skal gi økt energi og bedre livskvalitet. En stor andel av ingrediensene i oppskriftene til Sara og Trine er supermat, og disse fås kjøpt i alle landets helsekostbutikker. Hvis det likevel er noen av ingrediensene du ikke får tak i, kan du prøve å sløyfe dem eller bytte dem ut med noe med tilsvarende smak og konsistens. Agavenektar selges ikke i alle helsekostbutikker, men dette kan du eventuelt bytte ut med en mild og flytende økologisk honningtype. Prøv deg gjerne frem selv og lag dine egne versjoner av rettene. Det viktigste er at du virkelig koser deg og nyter opplevelsen av å lage og spise skikkelig næringsfull og energigivende mat.

Trines salatwrap med soltørkede tomater og nøttepuré
4 porsjoner

 Wraps:
4 blader av endivesalat eller hjertesalat 
cherrytomater, skåret i biter
vårløk, hakket
alfalfaspirer

 Paté til fyll: 
2 kopper cashewnøtter
1 rød paprika
saft av 1 sitron (smakes til) 
1 kopp soltørkede tomater med vann (i vann i 1–2 timer før)
2 ss hvit miso
2 ss tahini
2 ss Happy Perilla Special Okinawa-olje eller linfrøolje
2 ss bløtlagte gojibær (1–2 timer)
1 ss riskli (kan sløyfes)
1 ss tamarisaus eller soyasaus
1 ss hampprotein (kan sløyfes) 
2 ss hampfrø uten skall eller sesamfrø
urtealternativ 1: basilikum, dill, hvitløk og rosmarin
urtealternativ 2: koriander, oregano, basilikum og hvitløk
 Kjør alle ingrediensene til patéen, unntatt hampfrø, i en blender til
blandingen får en jevn og tykk konsistens. Fordel salatbladene på et serveringsfat og fyll på med paté, cherrytomater, hakket vårløk og alfalfaspirer. Strø hampfrø over. 
 

Asiatisk laks med agavenektar
2 porsjoner

2 store ferske laksefileter med skinn (ca. 150 gram per filet)
2 ts finhakket ingefær
2 ts sesamolje
1 ss chilisaus
1 ½ dl tamarisaus eller annen soyasaus 
en klype himalayasalt
3 ss agavenektar
rød palmeolje til steking

 Bland alle ingredienser bortsett fra laksen i en ildfast form og plasser deretter laksen med skinnsiden opp i marinaden. Sett i kjøleskapet i ca. 30 minutter. Særlig lenger er ikke noe poeng siden fisken kan begynne å falle fra hverandre. Stek laksen med kjøttsiden ned, først på middels til sterk varme i 3 minutter og deretter ca. 4 minutter med skinnsiden ned. Gi marinaden et oppkok og la den koke inn til sirupkonsistens, men pass på at den ikke brennes. Server laksen med litt av marinaden som saus, med friske grønnsaker, salat og nykokt brun ris eller villris.

 

Saras superscones
8 stykker

2,5 dl sammalt spelt
2 dl siktet spelt
2 ss hampprotein (kan sløyfes)
½ dl kokosmel
1 dl havregryn
2 ts bakepulver
½ ts himalayasalt
5 ss kokosfett
3 bananer
2 store, revne gulrøtter
1,5 dl rismelk
1 dl eplejuice

 Bland de tørre ingrediensene godt. Tilsett kokosfett, bananer og gulrøtter. Rør godt og hell over væsken. Deigen skal være klebrig, men likevel håndterbar, juster med væske eller siktet spelt for riktig konsistens. Del deigen i to og lag to boller. Klapp dem flate på et bakepapir. Skjær dem i 4 deler og prikk dem med gaffel. Stek sconesene på bakepapir i ca. 20 min. ved 180–200 °C på nest nederste rille til de er gylne.

 Hva er supermat?
·       Mat med en høy grad av næringstetthet – en så stor grad av plantekjemikalier, mineraler eller vitaminer at det har en positiv effekt på helsen. 
·       Mat som er høstet bærekraftig og etisk i tråd med miljøet og omgivelsene. 
·       Mat som enten er økologisk eller viltvoksende som er dyrket uten bruk av giftstoffer, sprøytemidler eller kjemikalier.
·       Mat som har en lang historie med terapeutisk bruk. 
·       Mat som er svært lettopptakelig for menneskekroppen. Enkelte typer planter har over tid utviklet seg til perfekte næringsstoffer for mennesker med en høy grad av synergieffekter for kroppen. 

 Frø, korn og nøtter:
linfrø, hampfrø, chiafrø, riskli, aktivert bygg 

 Gress og spirer:
alfalfaspirer, byggress, kamutgress

 Frukt og bær:
gojibær, açai, amla camu camu, kokospulp, lucuma, mangostan, noni, surkirsebær 

 Alger og sjøgrønnsaker:
arame, chlorella, dulse, AFA-alge, hiiki, kelp, kombu, nori, rød marinealge, spirulina, wakame

 Oljer og fettsyrer:
hampfrøolje, kakaosmør, kokosolje, linfrøolje, rødpalmeolje

 Urter og røtter:
hvitløk, ingefær, amerikansk ginseng, maca (peruansk ginseng), suma (brasiliansk ginseng)

 Plante- og fruktsafter:
agavenektar, aloe vera, kokosvann, manukahonning, yaconsirup, bipollen, mesquite

 Andre:
himalayasalt, nopal cactus, zeolitess