Skummende helse fra Såpeloftet

Skummende helse fra Såpeloftet

Kari Anne Candasamy driver Ka-Ca Såper, også kalt Såpeloftet

Kari Anne Candasamy driver Ka-Ca Såper – også kalt Såpeloftet – i Søgne et par mil vest for Kristiansand. Så fort man kommer inn døren, blir man overveldet av vidunderlige dufter som lavendel, rosmarin, sitron, eple, kokos, kakao, salvie og andre eksotiske dufter. En såpe er ikke lenger bare en såpe!

Luktesansen blir nærmest slått i bakken av nytelse så fort man kommer innenfor dørene hos Kari Anne Candasamy i Søgne. Her driver hun Såpeloftet, og duften her påvirker raskt humøret. 

– Det er fordi duften av rosmarin virker oppkvikkende, forklarer Kari Anne mens hun skjenker te i vakre kurs.  
Hun har en imponerende og innbydende utstilling av såper i alle regnbuens farger med flotte mønstre og delikat innpakning. Her er det også fristende badebomber og fotbadbomber som står oppstilt i lekre små poser med sløyfer på. Noen har medfølgende håndkle og klut i matchende farger. – Det er mange kunder som ønsker å kjøpe en venninnegave eller bursdagsgave, og da er det jo perfekt med en pakke som inneholder alt fra såper, håndkle og klut til oljer og kremer. Det blir jo som en minispa hjemme hos deg selv, smiler Kari Anne.De færreste tenker vel over hvordan såpe blir laget eller hva det inneholder. De fleste av oss kjøper såpe, dusjsåpe, sjampo, fotbad og lignende etter hva vi synes lukter godt og har en tiltalende innpakning. Mange av de vanlige såpene inneholder kjemiske stoffer som er irriterende for hud og hår, og som virker uttørrende. Spesielt for allergikere kan dette være et stort problem. 

– Mange allergikere og andre med hudproblemer som psoriasis og eksem opplever at mine såper er bedre for huden. Såper er imidlertid ikke medisin og kan ikke helbrede en hudsykdom, men de kan være med på å lindre plagene som følger med. Barn med eksem kan få bedre søvn fordi huden ikke klør på natta. Og da blir jo hverdagen mye lettere for både barnet og foreldrene, sier Kari Anne. 

 

Natursåper

Kari Anne lager såkalte natursåper. Det vil si at de lages helt fra bunnen av med utvalgte oljer og lut. Synes du det høres farlig ut med lut, kan Kari Anne fortelle at all ekte såpe lages med lut. Det går faktisk ikke an å lage såpe uten lut, men i den ferdige såpen er det ikke noe lut igjen. Når oljer og lut blandes, oppstår en kjemisk reaksjon som omgjør oljer og lut til såpe. 

– Glyserinen som naturlig lages i såpen under såpeprosessen, forblir i såpen. Dette er i motsetning til de fleste industrisåper hvor glyserinen fjernes fordi den er en verdifull ingrediens i seg selv. I industrisåpene erstattes derfor ofte den naturlige glyserinen med billigere syntetisk glyserin som ikke har de samme gode egenskapene som den ekte glyserinen. I natursåper som Ka-Ca er det cirka 20 prosent glyserin. Glyserinen er pleiende og hjelper huden til å holde på fuktigheten. Ved bruk av våre såper over en periode vil du merke forskjellen, forteller hun entusiastisk, og begynner å fortelle hvordan såpeeventyret startet. Kari Anne loffet rundt i Londons mindre kjente smågater da hun kom over en spennende liten butikk med masse håndlagede såper. Her ble nysgjerrigheten vekket. Hun begynte å leke med tanken på å prøve å lage noen såper selv. Hun søkte på biblioteket og internett etter måter å lage såper på, og kom over en god del informasjon som gjorde at hun prøvde seg på sin første såpe. Etter hvert som kunnskapen økte, utviklet hun sine egne oppskrifter. En ting som var felles i alle bøker og internettsider som omtalte såpelaging, var at de advarte om at man kunne bli avhengig av såpelaging, noe hun tok med en stor klype salt. Men advarselen var på sin plass, for dette ga mersmak – eller merskum. Før Kari Anne visste ordet av det, hadde såpelagingen ekspandert fra kjøkkenet til et eget innredet kjøkken i underetasjen, hvor alt råarbeidet med såpene blir gjort. I dag er hele låven tatt i bruk til både kunder, utstilling, salg og pakking. 

 

Uraffinert kakaosmør

Kari Anne bruker uraffinert shea- og kakaosmør i såpene, men i begynnelsen var det ingen lett oppgave å få fatt i disse ingrediensene. Kari Anne er heldigvis ikke den som gir seg så lett, og etter hvert fant hun leverandørene hun trengte. Uraffinert kakaosmør har en sterk og søtlig duft som nesten virker beroligende, og smøret er steinhardt. For en som er vant til å se kakao i pulverform, er dette ganske fascinerende. Sheasmøret er mykere og smelter når du smører det på huden. Såpelaging er både morsomt, lærerikt og givende. Her får man brukt fantasien til å pønske ut nye mønstre og sammensetninger av dufter og farger, og man får brukt det kreative til å skape noe med hendene når man kutter de store ferdige såpestykkene i mindre biter og vakre fasonger. 

– Hvert såpestykke er et lite kunstverk. Jeg håper gleden jeg føler ved å lage dette for hånd, gjenspeiler seg i det ferdige produktet, sier Kari Anne med et stort smil. 

 

INCI-merking

Alle såpene er merket med den internasjonale INCI-merkingen. INCI er en forkortelse for International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, som er et navnesystem for oljer, voks, fargestoffer og kjemikalier som benyttes i hud- og kroppspleieprodukter. INCI-navn er de internasjonale, standardiserte og vitenskapelige navnene på de ulike ingrediensene. I EU er det nå påbudt å merke kosmetikk etter INCI-systemet, som er innført for å sikre at forbrukerne skal vite hvilke ingredienser som produktet inneholder, og dermed kunne redusere risikoen for allergiske reaksjoner. Dette er spesielt praktisk for allergikere som må være påpasselige med hva de bruker av produkter. Kari Anne skriver også på pakningen hva innholdet betyr på norsk, slik at det skal være lett for alle å forstå ingredienslisten. 

 

A soap for granny!

Alle såpene på Såpeloftet har et navn som det ligger en historie bak, og noen av navnene har en morsom historie. Kari Anne forteller lattermildt om den gangen noen amerikanske turister kom på besøk. Hun hadde nettopp fremstilt en ny såpe som hun ga navnet etter den kjente knallgrønne eplesorten Granny Smith. Såpen fikk navnet Granny Soap, og duftet selvsagt deilig eple. Amerikanerne kjente tydeligvis ikke til eplene, og da de fikk øye på den lekre såpen utbrøt den ene damen begeistret: «Oh look, I found a perfect soap for granny.»  Det var litt vanskelig å holde seg alvorlig da, medgir Kari Anne. Ny i fjor var såpen «Fillippa». Dette er også en såpe med deilig epleduft, og er laget som en hyllest til de gamle og flotte epletrærne som omkranser huset og låven i Søgne. Dette er en svært gammel eplesort med sterk og søt epleduft. Mange vil forbinde duften med barndommens epler. Som de fleste Ka-Ca-såper inneholder den kvalitetsoljer samt uraffinert fairtrade sheasmør og økologisk kakaosmør. Såpen inneholder både duftolje og eterisk olje. Den har også innslag av økologisk olivengrønnleire, noe som er deilig og mykgjørende for huden. Nye såper som Kari Anne jobber med nå, er en såpe med loofahsvamp samt hjertesåpen med engel i som ble en slager i jula og utsolgt på et blunk. Derfor er Kari Anne for tiden å finne i såpeverkstedet sitt hvor hun rører i kar og lager og kutter nye såper for harde livet. Her er hun i sitt ess!  

 

Eteriske oljer

Noen av såpene er duftsatt med eteriske oljer. Dette er de samme oljene som brukes i aromaterapi. 

– I noen såper bruker vi duftoljer. Dette er oljer av høy kvalitet som gir gode dufter, og som er spesielt utviklet for bruk i kosmetiske produkter. I mange tilfeller er de det eneste alternativet fordi duften enten ikke finnes i naturlige varianter, eller den har en pris som gjør den uaktuell til bruk i såper. Disse oljene kan inneholde både naturlige og syntetiske stoffer. I flere av såpene finnes også leire. Hovedsakelig er dette australsk leire som olivengrønn, beige, pastellrosa eller korallrød, forteller Kari Anne, og legger til at olivengrønn leire anbefales for normal til fet hud. Leiren drar ut urenheter, strammer opp porene og balanserer hudens oljeutsondring. Denne leiren finner du i såpene Skogens konge og Tea tree. Beige leire er rik på mineraler og kan brukes av alle hudtyper. Den renser porene, strammer opp og jevner ut huden samtidig som den stimulerer sirkulasjonen. Denne leiren finner du i såpen Nostalgia. Pastellrosa leire passer også alle hudtyper. Den har en mykgjørende effekt ved at den rengjør hudens overflate og er fuktighetsgjørende. Den strammer opp og er perfekt for moden hud. Lou Lou-såpen har denne leiren. Korallrød leire er ideell for tørr og sensitiv hud. Med sitt høye mineralinnhold høyner den utseendet og tilstanden til huden. Vær imidlertid oppmerksom på at den kan sette flekker.   

 

Dette er Såpeloftet
Såpeloftet har åpent hele året, men åpningstiden er begrenset og varierer med årstidene. Se nettsiden for oppdatert informasjon om åpningstider. Såpeloftet lager også badebomber, bodybutter, fotbalsam og så videre, og har et stort utvalg av produkter som såpekopper, vaskekluter, fotfiler, pimpstein og fotbadebomber i flere varianter, diverse skrubbeeffekter til kropp og ansikt samt smågaver som skjerf og smykker. De små fotbadbombene er spesielt populære. 

 

For mer info om Såpeloftet, se www.sapeloftet.no , e-post: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , tlf: 954 81 864. Adresse: Hølleveien 156, 4640 Søgne. Såpeloftet har også en egen blogg: saapeloftet.wordpress.com, og en facebookgruppe: www.facebook.com/sapeloftet .