Ikke begrens deg selv

Ikke begrens deg selv

Sett pris på det du har

Elisabeth Haugen har gjennom en årrekke vært en av Norges mest profilerte spådamer og har mange ganger stått fram i media med sine spådomskunster. Hun bruker vanlige bordkort når hun arbeider, men historien som kortene forteller, kommer gjennom intuisjon og klarsyn. Mest av alt er den energiske damen opptatt av at vi må være snillere mot hverandre.

Elisabeth Haugen er opprinnelig fra Oslo, men har i mange år bodd i Akershus. Kjærligheten brakte henne til Island i en 3-årsperiode, men i dag er hun bosatt i Fredrikstad, nær sine barnebarn.

– Det falt seg naturlig å bo i Fredrikstad når mine barnebarn bor i nærheten, forteller Elisabeth. Hun er på flyttefot til Gamlebyen, et sted som er kjent for gamle hus og masse energier. Elisabeth er kjent for å være sensitiv i forhold til usynlige energier og gjengangere, så jeg synes det er naturlig å spørre om hun er bekymret for at energiene i Gamlebyen skal påvirke henne for mye, siden det er et kjent område for «mystiske» energier. Men Elisabeth er ikke det minste bekymret.

 
Veldig spennende

– Med alle spøkelsene der kommer jeg rett hjem, ler hun hjertelig. – Helt ærlig så tror jeg ikke det vil bli spesielt slitsomt. Akkurat nå ser jeg bare på det som veldig spennende. Det er engang sånn at alle hus og steder inneholder energier. Det er ikke alltid man greier å sette det i sammenheng, så man kan oppleve å bli nedtrykt og trist. Det er veldig mye av dette nå rundt omkring, eller kanskje folk er blitt mer oppmerksomme på dette siden det er blitt mer akseptert å snakke om energier, spøkelser og folk som går igjen. Det ser vi jo på tv-programmer som blir sendt i beste sendetid på de største kanalene. Folk er blitt mer bevisst på hva som er hva. Tidligere kunne man ikke snakke om dette uten å bli sett på som «litt skrudd».

– Et godt råd til dem som skal finne seg et nytt sted å bo, er at de kjenner etter hva de henter inn av energier på stedet, og finner ut om det er noe som vil tappe dem for energi, eller om det er noe som vil fylle opp lageret deres. Vi mennesker er veldig flinke til å tenke oss negative. Derfor er det ekstra viktig å finne oss et sted der vi ikke tappes for energi. Den har vi absolutt bruk for i en ellers travel hverdag.

 
Skjebnen

Elisabeth tror at vi alle har en skjebne. Ting kommer til oss når det skal komme. Vi bare glemmer å ha troen på oss selv og glemmer for lett hvor bra vi selv egentlig er.

– Hvis du ikke har troen på deg selv, går du glipp av mange muligheter. Vi er altfor flinke til å skape begrensninger for oss selv. Livet handler om valg. Vi kommer ikke utenom. Hvis vi ikke tar et valg, er det også et valg. Bare vær oppmerksom på at hver gang du går på trynet, eller føler at du feiler, så lærer du noe. Personlig er jeg veldig takknemlig for alle de gangene jeg har måttet ta lærdom av mine valg. Jeg hadde ikke vært den jeg er i dag, hvis ikke jeg hadde gjort de erfaringene jeg har gjort, forklarer Elisabeth, som prater raskt og med stor entusiasme.

– Jeg tror vi alle har en skjebne. Livet blir som det skal være, sånn i store hovedtrekk. Det vil alltid dukke opp episoder der livet endres totalt uten at vi har gjort noe for at det skal skje. Det er skjebnen. Bare vær bevisst på at når du gjør noe, så gjør du det hundre prosent. Bruk barna som eksempler – de lever her og nå! Når de ønsker seg noe til jul, ønsker de seg det med hele sitt hjerte. De lar seg ikke begrense av lommeboken til sine foreldre, for den har de ikke et begrep om. Når vi voksne ønsker oss noe, så trekker vi det tilbake i samme øyeblikk ved å fortelle oss selv at «det går ikke, jeg har ikke råd, det greier jeg aldri, jeg er ikke pen nok, klok nok, slank nok» og så videre. Til slutt går det så langt at vi undergraver det vi ønsker oss. Vi forkaster det og lagrer det som et minne om noe vi ikke greide å oppnå. Vi greide det ikke fordi vi trakk ønsket tilbake ved å lage begrensninger for oss selv. Det er viktig å kose seg med det man har.

 
Janteloven

Elisabeth trekker pusten et lite øyeblikk. Hun slipper den igjen med et lite sukk.

– Jeg lærte veldig mye de årene jeg bodde på Island. I Norge regjerer janteloven for fullt. På Island oppdaget jeg at man ikke ble sett på som en taper dersom man ba om hjelp. Om naboen ikke kunne hjelpe, så visste han garantert om noen andre som kunne trå til. Det ble nesten som en stor familie der vi passet på å dytte hverandre oppover i stedet for å dra hverandre ned. Det burde vi alle bli flinkere til. Se på Märtha Louise. Hun trådde ut av rollen som «eventyrprinsesse» for noe hun virkelig tror på. Tenk over hvor sterk tro hun har på seg selv og det hun gjør, når hun går fra prinsessetittelen for å starte Engleskolen. Kanskje grunnen til at så mange er sint på henne, er at hun ga opp en rolle som vi som små drømte om å ha. Hvem har vel ikke drømt om å få være en prins eller prinsesse, spør Elisabeth.

 
Hemmeligheter

Elisabeth fant tidlig ut at hun ikke er som alle andre. Det vil si, hun måtte lære seg at hun ikke var som alle de andre.

– Mine venninner sa alltid at jeg var så spesiell. Jeg skjønte ikke hva de snakket om. Jeg hadde ikke begrep om at jeg tok inn andres følelser og energier, eller rettere sagt, jeg forsto ikke at mine venner ikke oppfattet det samme som jeg. Jeg trodde oppriktig at alle var som meg. Det var da jeg fikk beskyldinger om at jeg røpte andre sine hemmeligheter, at jeg begynte å forstå at jeg kanskje ikke helt var som alle andre. Jeg hadde ikke røpet noen hemmeligheter som noen hadde fortalt meg. Men jeg oppfattet kanskje et eller annet uten å skjønne at ikke alle andre forsto det. Det var åpenbart for meg, men ikke for de andre. Det ble noen konflikter ut av det, men jeg lærte fort, ler Elisabeth. Livet ble etter hvert noe helt annet enn Elisabeth hadde forestilt seg.

– Jeg begynte å jobbe rett etter skolen uten å ta utdannelse. Plutselig satt jeg der som singel og med to barn. Jeg ante ikke hva jeg skulle finne på. Det var da jeg bestemte meg for å gjøre det jeg kunne best, nemlig å spå. Heldigvis gjorde det at jeg greide meg de årene. Jeg hadde andre drømmer enn denne jobben da jeg var ung, men i dag ville jeg ikke ha byttet med noe annet dersom jeg fikk anledning til det. Jeg har truffet masse spennende mennesker som jeg har lært mye av.

 
Bordkort og kaffegrut

Som redskap bruker Elisabeth vanlige bordkort når hun jobber, men hun kan også lese i kaffegrut.

– Jeg trenger ikke alltid kortene når jeg jobber. Det hender at hjerter åtte kun er hjerter åtte for meg. Det er intuisjonen som jobber, eller klarsynet, om du vil. Kanskje kan det forklares med at jeg tar det fra «løse lufta» – det er intuisjonen som snakker. Jeg forstår ikke alltid hva jeg selv sier, men kunden kjenner seg igjen i budskapet. Jeg husker en gang en mann som ringte til meg i slutten av november i 2004. Jeg så at han skulle på en reise – og jeg så vann. Jeg snakket om alt vannet og følelsen av at det strømmet på fra alle kanter, som inni en vaskemaskin. Det var hans første møte med en spåkone, og jeg pratet i vei om en hel masse vann, ler hun. – Han tenkte sikkert sitt da han la på. Et halvt år senere ringte han tilbake og spurte om jeg husket ham. Det var han med alt vannet. Han hadde, som du sikkert skjønner allerede, overlevd tsunamien den julen i Thailand, forteller Elisabeth, som mener det er veldig viktig for kunden å bli «sett».

– Der mener jeg selv at jeg gjør en god jobb. Men jeg tar aldri valg for noen, og prøver heller ikke å legge føringer for hva de bør gjøre. Valget er deres. Når man står midt oppi et problem, kan det være vanskelig å se seg selv og finne en løsning. Da kan det være godt å få hjelp til å sortere.

 
Framtidig spådom

Jeg har en del spørsmål om framtiden min og spør Elisabeth om hun kan legge kortene for meg. Det gjør hun gjerne.

– Informasjonen strømmer på her, så det er bare å sette i gang. Jeg kan si med en gang at 2011 blir et veldig spennende, men utfordrende år for deg. Intuisjonen din blir viktig. Vær nøye med å lytte til den. Du skal være avventende og først slå til når det føles riktig. Elisabeth stopper opp litt. Hun vil understreke noe.

– Slutt å tenke – begynn å føle! Om du begynner å tenke, kludrer du det bare til for deg selv.

Jeg kan ikke si det høres som en oppløftende tanke.

– Det blir ikke stille og kjedelig i livet ditt. Du har nok å gjøre. Du må bare ha tålmodighet til å vente til det rette øyeblikket. Ha tillit til at det som skal skje, det skjer. Dette gjelder også kjærligheten. Du tar altfor lett sorgene på forskudd, og da lever du ikke her og nå. Som sagt så vet du om det, du greier bare ikke å leve sånn akkurat nå. Men det vil du klare. Du bygger en slags ny grunnmur for deg selv i den nærmeste tiden. Noe legger du bak deg, og nye ting kommer til. Ting vil ordne seg for deg i siste sekund. Utfordringer og oppdagelser vil gå hånd i hånd.

 
Kommer til å flytte

Elisabeth snakker fort. Informasjonen strømmer gjennom henne. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i det hun sier. Plutselig er det som om informasjonen endrer karakter. Hun begynner å prate om detaljer hun ikke kan vite om i mitt kjærlighetsliv! Det er en spennende vending for meg, og jeg kjenner at jeg holder pusten. Av ulike årsaker kan jeg ikke presentere disse detaljene for leserne. Om det som Elisabeth forteller meg, går i oppfyllelse, vil dere ved en senere anledning få vite om det. Men foreløpig er det tålmodighet og å være på riktig sted til riktig tid som gjelder for meg. Litt mer skummelt er det at hun sier at jeg kommer til å flytte i løpet av året, sånn brått og plutselig. Det jeg kan si om det, er at det definitivt ikke er en del av planene mine i dag.

 
Snakk om dine seire

Det er mye fokus på negative energier i media i vår tid, spesielt rundt ånder og usynlige gjengangere. Likevel omgir vi oss med energier hele tiden. Alt og alle som er rundt oss, er energi.

– Alt avhenger av energi, eller kjemi, for dem som foretrekker det ordet. Alle har kjent på følelsen av hvor fint det er å være rundt noen som er i godt humør. Vi blir glade av det. Selv om vi vet dette, velger de fleste av oss å snakke om alle skuffelsene og nederlagene. Tenk om vi hadde snudd litt på det og begynt å snakke om det positive, ikke minst trekke fram det positive i andre mennesker. Det tror jeg hadde blitt veldig spennende. Der har alle et ansvar. Du kan ikke forandre noen andre enn deg selv, så start der, anbefaler Elisabeth.

– Om noen ikke liker deg, er det deres problem, ikke ditt. Hver gang du hører en usannhet som blir sagt om deg, jo sterkere bør du bli. For du selv, samt dine venner, vet hva som er sant, og hva som er usant. Da blir du bare enda bedre kjent med deg selv, for du sitter jo med svaret. Tenk litt på den!

 
Lykke kan ikke kjøpes

Elisabeth mener lykke ikke kan kjøpes for penger. Mye blir selvfølgelig lettere av å ha penger, men sann lykke kan kun skapes av hvordan du føler inni deg.

– Å vinne i lotto er en øyeblikksfølelse. Det er likevel ingenting som slår følelsen du har når du gjør noe godt for andre. Det koster ikke mye å være snill mot andre. Det er bare å skryte av noen uten at du har baktanker om at du skal vinne noe igjen på det. Da kan du vinne så veldig mye mer, sier Elisabeth, som har et høyt fokus på at man må støtte hverandre og ikke gå bak ryggen på folk. Hun er ikke altfor glad i dagens måte å sjekke på i dataverdenen, da hun mener våre sosiale antenner blir svekket av det.

– Internett kan brukes til veldig mye bra. Man holder kontakten med folk som bor langt unna, finner igjen familiemedlemmer eller gamle venner, man kan gjøre julehandelen fra stua, og så videre. Likevel blir folk lurt til å gi opp hus og penger gjennom noen tastetrykk fordi det er måten vi kommunisere på i dag. Jeg tror det er mange gode forfattere der ute, for å si det sånn. Jeg oppfatter at for mange er det lettere å skrive til hverandre enn å møtes ansikt til ansikt. Det innebærer at vi blir mer usosiale og til slutt står i fare for å miste oss selv og samholdet. Det er lett å skrive hvordan man ønsker å være, i stedet for hvordan man er. Begynn med å være ærlig mot deg selv. Da er du også ærlig mot omverdenen. Det er kanskje ikke alle som mener det samme som deg, men det er greit så lenge de er ærlige mot seg selv også. Da er respekten og samholdet der likevel.


Du kan snakke med Elisabeth på telefon 829 95 225 (kr 26,00/min).