Lær å ta ordet i forsamlinger med

Lær å ta ordet i forsamlinger med

HOLISTISK STEMMEBRUK

Marianne Jørgensen og Astrid Elisabeth Pedersen vil hjelpe andre som ønsker å få mer kraft i stemmen, finne sitt eget unike uttrykk eller rett og slett klare å stå foran en gruppe mennesker og snakke. Dette skal de lære bort på Storefjell Alternativfestival. 

Den siste helgen i mai vil Marianne Jørgensen og Astrid Elisabeth Pedersen dele av sin kunnskap og erfaringer om holistisk stemmebruk på Storefjell Alternativfestival på Golsfjellet, midt mellom Valdres og Hallingdal. 

– Vi hjelper deg med å kommunisere bedre og finne din unike stemme. Vi har verktøy til å hjelpe dem som trenger å finne veien inn til seg selv, gjennom sin egen stemme med lyd eller toner. Det kan være for å få bukt med et traume eller en blokkering og komme seg videre i livet. Meditasjonsteknikker utgjør en viktig del av lydhealingen sammen med stemmecoaching, stemmebruk, sangteknikk, NLP-teknikker og øvelser for å hjelpe andre til å finne sitt unike uttrykk, forteller Astrid og Marianne, som jobber sammen på Lillehammer. De hjelper også profesjonelle sangere.  

 

Holistisk stemmebruk

Astrid har i over ti år drevet med lydhealing, terapi og coaching, med utgangspunkt i holistisk stemmebruk.

– Det holistiske ligger i at man bruker hele seg selv når man bruker stemmen. Vi jobber med hele kroppen, og bruker sang for å komme i kontakt med følelsene, for å få bukt med et traume eller en blokkering, sier hun. Mange ønsker å få mer kraft i stemmen, finne sitt eget unike uttrykk eller bare klare å stå foran en gruppe mennesker og snakke.I 1985 jobbet Astrid som arkivar i tillegg til å skrive teatertekster, opptre som sanger og skuespiller. Ved en tilsynelatende tilfeldighet fikk hun vite at hun hadde healingevner. Det begynte med at hun lot en arbeidskollega som hadde healingevner få prøve seg på hennes vonde rygg.

– Han la hendene på ryggen min, og det var helt fantastisk, en slags bølge som gjorde godt. Selvfølgelig ville jeg ha flere behandlinger. Ganske snart kjente jeg en urolig prikking i armene og hendene, som jeg gjenkjente fra barndommen. Healeren smilte lurt og sa: «Det var det jeg visste, du var en healer. Nå har jeg aktivisert energien i deg.» Deretter begynte han å undervise Astrid i hvordan hun kunne bruke sin egen healingevne.

 

Øker energien

Etterhvert kom stadig flere mennesker til Astrid for å få healing og gå på kurs. Samtidig kjente hun at hun ville gå en vei hvor de kunne delta selv og ta tak i sine egne problemer. Det var der sangen kom inn i bildet.

– Sang har alltid vært en naturlig del av livet mitt. Det har beriket mitt liv enormt og gitt det en ny dimensjon og stadig nye muligheter. Energi og skaperkraft er viktig for meg, sier Astrid.På Storefjell Alternativfestival vil hun undervise andre i å øke sin energibevissthet. 

– Det handler om å aktivere andres energi, øke den og styrke den enkeltes evne til å være medskaper i sitt eget liv. Det er en enorm motivasjon for meg når jeg er i et rom med deltakere som skaper no selv. Det er som om jeg ser at de vokser. For meg er det like stort hver gang å få være med når mennesker åpner sin bevissthet, synes Astrid.

 

Helhetlig sangteknikk

Pedersen er Kreativitetsportens gründer og har utviklet metoden «holistisk stemmebruk» de siste 12 årene. Hun har arbeidet med undervisning, foredrag og veiledning i åndelig utvikling, kreativitet, musikk, helhetsbehandling, energibevissthet og selvutvikling. Nå samarbeider hun med stemmecoach og sangpedagog Marianne Jørgensen, som er med på å utvikle holistisk stemmebruk videre og tilføre en ny dimensjon.Marianne har jobbet med musikk og sang i 23 år. Hun har studert klassisk sang i Norge og Danmark og har i flere år jobbet som profesjonell sanger og skuespiller på Trøndelag teater. Undervisning og innsikt i helhetlig sangteknikk har hun fått gjennom sigøynersang, lydhealing, stemmefrigjøring og ved Complete Vocal Institute i Danmark. I undervisningen bruker hun NLP som et verktøy. Målet hennes er at elevene skal finne frem til sin egen stemme og sitt unike musikalske univers.

– Jeg har møtt mange mennesker som sier at hvis de bare hadde tid, skulle de lært seg å synge, spille gitar, skrevet en bok eller et dikt. Hvor mye tid trenger du egentlig for å skape? spør hun. 

 

Mer fokus enn tid

Mariannes erfaring er at man ikke trenger så mye tid, men mer fokus. En idé blir født i løpet av et sekund. Men du trenger fokus og klarhet for å få den ned på papiret. Det viktigste er å lage en «date» med ideen – avtale å møtes igjen, bli bedre kjent og finne ut om den er liv laga. Ellers vil ideen forsvinne. Nye ideer trenger omsorg og fokus, men ikke nødvendigvis så mye tid. Det er utrolig hva du får gjort med en halvtime her og tre kvarter der. Hvis du for eksempel slår av TV’en en kveld, har du plutselig masse tid.

– Det er dette vi jobber med i holistisk stemmebruk. Vi hjelper folk til å tørre og til å komme seg videre, sier Astrid.Dette har blitt et spennende samarbeid og fruktbart møte mellom Astrid og Marianne, med kurshelger og felles elevkull i holistisk stemmebruk på Kreativitetsportens undervisningsplattform, Yotisenteret.

– Det er dette som motiverer min mann Erlend Falck og meg til å være med å arrangere Storefjell Alternativfestival sammen med Medium. Prosessen med å finne foredragsholdere og lage innholdet starter minst et halvt år i forveien. Det er et stort ansvar og et stort arrangement, men vi følger hjertet og lytter både innover og utover når vi setter sammen programmet og kontakter foredragsholderne som skal være selve stammen i festivalen, forteller Astrid.Motivet med å hjelpe andre har ofte ikke kommet tydelig nok frem hos de som velger en alternativ livsstil. Det kan være vanskelig å finne sitt eget uttrykk og sin egen stemme til å formidle noe som i høy grad er en del av seg selv. I mange år har jeg vært på leting etter de riktige ordene, etter utrykket for den perfekte «oversettelsen» av hva denne opplevelsen er. Stadig beveger den meg inn på nye arenaer av forsking, erfaring og skapelse. Det var også dette som inspirerte til artikkelserien «Ditt indre skattkammer» som kommer i Medium hver måned. 


Storefjell Alternativfestival skjer på Storefjell Resort Hotell på Golsfjellet 27. - 29. mai. For mer informasjon og påmelding: www.altfestival.no