Nøster opp livets røde tråd

Nøster opp livets røde tråd

Gro Anita har 22 års erfaring som klarsynt

Gro Anita Aanerud har jobbet som klarsynt i mer enn 22 år. Da hun var liten, var det litt skummelt for voksenverdenen rundt henne å skulle forholde seg til forutsigelsene som uannonsert dukket opp fra den lille jentas indre. Med årene har holdninger generelt i samfunnet endret seg, og i dag er det ikke lenger like mystisk å jobbe som klarsynt som for 20 år siden.

Gro Anita har vært synsk hele livet, men hun var nesten voksen før hun ble bevisst på dette.
 
– Jeg stengte nok av evnene mine ganske tidlig. Jeg var vel det man kan kalle et ADHD-barn med overflod av energi og lopper i blodet. Jeg fikk høre av mine foreldre at jeg var altfor frittalende. Jeg ble korrigert på at jeg måtte tenke før jeg snakket. Jeg kunne forutsi ting, men det var ingen av de voksne rundt meg som ville være ved det. I dag tenker jeg at de nok syntes det var litt skummelt fordi det var ukjent for dem. Jeg hadde ingen som jeg kunne snakke med som kunne fortelle meg at det var helt naturlig, så jeg ble usikker og redd, noe som resulterte i at jeg stengte av for evnene mine, forteller Gro Anita.

 

Naturlig nysgjerrig

Den naturlige nysgjerrigheten hun har i seg, ble slått på for fullt i tenårene, og hun begynte å undersøke og eksperimentere med den mer mystiske siden av seg selv.

– Jeg stakk nesen min borti alt, ler hun. – Jeg undersøkte det jeg kom over, alt fra spåing til spøkelser og astrologi. Jeg fant ut at det er klarsynt jeg er, og at det er en perfekt måte for meg å jobbe på. Allerede som tjueåring jobbet hun aktivt som klarsynt. I dag bruker hun bordkort når hun jobber på teletorget, selv om hun egentlig ikke behøver det.

– Jeg får opp bilder når jeg jobber, så jeg ser jo og trenger egentlig ikke kortene. Jeg velger likevel den framgangsmåten når jeg jobber på teletorget, for kortene samler på en måte sammen det jeg ser. Det gir mer orden og rekkefølge på bildene jeg tar inn. På den måten sparer jeg kunden for både tid og penger. 

– Ved personlig kontakt er det litt annerledes, legger hun til. – Da kan jeg legge kortene til side og oppnå kontakt ved bare ved å holde kunden i hånden. Det er nok til at klarsynet mitt begynner å jobbe.

 

Spådommen min

Jeg må jo be Gro Anita om å spå meg for å se hvordan hun jobber med klarsynet sitt. Mitt førsteinntrykk av henne er at hun er positiv, direkte og engasjert i det hun gjør. Jeg føler meg faktisk litt oppløftet etter bare noen få minutter med henne på telefonen, der intervjuet foregår. Hun spør verken om fødselsdato eller stjernetegn, men hun vil gjerne vite om jeg har en samboer eller partner.

– Det spør jeg alltid om, forteller hun. – Det er fordi at dersom vi lever sammen med noen, har det stor påvirkningskraft på oss. Selv om jeg finner ut av det, vil jeg ikke kaste bort tid og penger på dette. Jeg mener det er å bruke unødvendig tid på unødvendige ting. Det er for kundens skyld, legger hun til. 

– Det er så viktig at man ikke melker kunden for penger i den jobben jeg har, men faktisk ønsker å gjøre en best mulig jobb. Det er dyrt nok i seg selv å ringe teletorget. Men over til deg, avbryter hun seg selv.

 

Nå skjer det ting…

– Når jeg legger opp kortene på deg, viser du meg at du er på vei inn i en periode der det begynner å skje ting. Du har vært i en stagnasjonsperiode både på det personlige planet og med tanke på det rundt deg. Det er akkurat som om du har følt at framtiden ikke har vært klar for deg. Nå må du holde deg fast, for nå skjer det ting. Du har en indre harmoni som du ikke har hatt på lenge. Du har funnet styrken i deg, og du har bestemt deg for å gjennomføre noe, og da går du for det. Dette stemmer på en prikk. Jeg har begynt på utdannelse nå i høst, og jeg føler at ting har snudd. Jeg har kjent det som en litt udefinerbar følelse, med litt håp fra min side. Jeg nevnte det for ei venninne av meg bare for noen dager siden. Det er akkurat som om Gro Anita går rett inn i kjernen av det jeg tenker om meg selv.

– Du har tatt lærdom av all motgang du har hatt i livet, du har ikke lagt deg ned og syntes synd på deg selv. Det er en styrke i seg selv. Livet ditt har vært som en lang reise med berg-og-dal-bane, med lupen midt inni. Du kan likevel se tilbake helt uten hevngjerrighet, en egenskap som er sjelden å spore hos de fleste av oss mennesker. Du kan tilgi, men du glemmer ikke. Gro Anita bare fortsetter å prate. Om min datter, hvordan jeg har oppdratt henne, mine verdier, mitt forhold til menn og hvorfor jeg ikke har møtt den rette mannen ennå. Hun forteller også en del andre ting om boplass og hobbyer. Jeg må innrømme at jeg er positivt overrasket over hvor tydelig hun er når hun prater. Det er ikke noe utenomsnakk, det er rett på sak. Og hun treffer blink. 

 

Tar kunden på alvor

For Gro Anita er det viktig å sette kunden først. Måten hun gjør det på, er at hun forsøker å være så ærlig og direkte som mulig når hun jobber. Det er for ikke å dra ut tiden slik at det blir dyrere for kunden å ringe teletorget.

– Jeg har fått kritikk av kolleger når jeg har jobbet på blant annet alternativmesser. Jeg tar omtrent halv pris av det andre tar, og det har ikke vært populært for dem som tar det dobbelte for samme arbeid. Jeg mener at det er viktig at alle kan få hjelp. To hundre kroner for femten minutter er nok, og det har alle råd til å avse. Jeg jobber selvfølgelig på teletorget, og det er dyrt for kunden. Da er det viktig at jeg er så effektiv som jeg kan være når jeg jobber. Jeg tar alle spørsmål like alvorlig, men jeg haler ikke ut tiden. På betydelige og tunge spørsmål bruker jeg selvsagt lengre tid. De som kontakter oss på teletorget, har jo et problem de ønsker å finne en løsning på, og graden av alvorlighet varierer alltid. Gro Anita understreker at man kan behøve litt tid for seg selv og tenke igjennom fortiden for å finne en rød tråd for hvordan man har havnet der man er i dag. For hun mener absolutt at det finnes. 

 

En rød tråd

– Det finnes en rød tråd i livet vårt som kan være lett å se dersom man setter seg ned og ser tilbake på fortiden sin. Det kan være små bagateller som har gjort oss til den vi er i dag. For eksempel skulle faren min lære meg å slåss da jeg var ei lita jente. I nabolaget vårt bodde det bare gutter, og en av dem syntes det var ekstra moro å dra meg i flettene. Jeg gjorde som faren min hadde lært meg, og slo til denne gutten. Det gjorde at jeg ble en av gutta, og jeg ble en guttejente. Det samme hadde sikkert skjedd om jeg ikke hadde slått denne gutten, men kanskje på en annen måte. Skjebnen er bestemt for oss, og det er ikke noe vi rår over, mener Gro Anita. 

– Jeg tror på skjebnen. Jeg mener at vi ikke kan styre det som skjer, men at vi skal lære av det. Greier vi ikke det, vil det samme inntreffe senere i en annen innpakning. Enkelte ting kan man jo selvsagt endre på, slik som vaner eller tankemønstre. Jeg oppfatter det som at mange mener at ting er foranderlig, noe jeg ikke er enig i. Dersom man setter seg ned og ser tilbake på livet sitt, vil man finne den røde tråden i livet sitt, og man kan ikke unngå den.

Teletorget forandret seg

Gro Anita har jobbet til og fra på teletorget gjennom 22 år. Hun har notert seg at holdningene til det alternative har endret seg opp igjennom årene.

– Da jeg begynte å jobbe som klarsynt, ble man tatt svært seriøst for den jobben man gjorde, men det gikk gradvis over i en periode der det var mye useriøst, både av aktører og kunder. Da trakk jeg meg ut. I dag blir dette heldigvis sett på mer seriøst igjen, og jeg føler at jeg gjør nytte for meg når jeg jobber. Samfunnet er mye mer opplyst i dag. Det som før var «skaut og krystallkule» er blitt normalt. Gro Anita jobber i dag hundre prosent på teletorget og stortrives med jobben sin.

– Jeg får rett og slett energi og overskudd av det. Det er en glede for meg å jobbe med dette. I den perioden Gro Anita ikke jobbet på teletorget, arbeidet hun som personlig trener i bodyfitness. Trening ble tidlig en metode for å balansere alt overskudd av energi som hun hadde i kroppen.

–Jeg hadde som sagt masse energi og overskudd, og visste ikke hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg brukte energien feil og gikk på en smell der jeg utviklet anoreksi. Jeg snudde trenden da jeg begynte å trene. Det var først da jeg fant veien min, forteller Gro Anita. – Jeg fikk kontroll over egen kropp, og jeg har fortsatt den dag i dag et kontrollbehov over kroppen min for å balansere energiene mine. Det er da jeg fungerer best.

 

Tok sjansen

Nylig førte kjærligheten Gro Anita fra Lillestrøm i Norge til Malmö i Sverige hvor hun i dag er bosatt sammen med sin kjæreste. 

– Jeg fikk lære i voksen alder at man aldri skal si aldri, ler hun hjertelig. – Det er blitt mitt motto etter jeg møtte ham som jeg bor sammen med i dag. Jeg skulle ikke ha en mann som er en «biker», og jeg skulle heller ikke ha en mann som hadde barn. Hva kan jeg si, han er «biker» og har to barn. Du kan si det sånn at mine «aldri» smuldret opp til ingenting. Han har alle de egenskapene jeg så etter i en mann, så da slo jeg til. Av og til må man bare ta en sjanse. Gro Anita grunner litt.

– Man må ta sjanser, og så må man være takknemlig. Jeg er troende, men jeg liker ikke religion. Jeg tror på lys og kjærligheten, og jeg takker alltid for dagen. Jeg takker for visdom som motgang gir, for det fører meg til noe nytt. Det er alltid en dør som åpnes, og da er det bare å gå inn og se hva som befinner seg der.