Du kan gjøre noe med det!

Du kan gjøre noe med det!

Naturmedisinen som virker mot PMS og menssmerter

Hos legen får mange kvinner med PMS-symptomer og menstruasjonssmerter vite at dette er helt normalt, og at de må regne med å ha det slik. Naturmedisinere har derimot god erfaring med at kvinner blir symptomfrie ved hjelp av metoder som homeopati, akupunktur, kostendringer, vitaminer, mineraler og urtemedisin. 


Rundt halvparten av alle kvinner har ett eller flere symptomer på premenstruelt syndrom (PMS), som er betegnelsen på en rekke symptomer disse kvinnene får i løpet av to uker før menstruasjonen. Typiske plager er humørsvingninger, irritasjon, oppblåst mage, ømme bryster, hodepine, rygg- og magesmerter, ødem og feber. Over halvparten av alle kvinner har magesmerter eller kvalme i forbindelse med menstruasjonen, såkalt dysmenoré.

Mange tror de må leve med disse plagene, og at det ikke er mulig å endre på. Men de fleste naturterapeuter med noen års arbeidserfaring har flere pasienthistorier om kvinner med PMS og dysmenoré som har blitt mye bedre eller helt symptomfrie. De slipper å bruke smertestillende tabletter. Det finnes også mye forskning på homeopati, akupunktur, refleksologi og ernæringsterapi som viser til positive resultater ved både PMS og dysmenoré.


Ubalanse i hormoner

Frøyaklinikken i Oslo får inn mange kvinner som sliter med forskjellige hormonelle plager. Hovedsakelig får de inn dem som sliter med infertilitet eller svangerskapsplager, men blant infertilitetspasientene er det veldig mange med PMS og dysmenoré.

– De som er premenstruelle, har en hormonforstyrrelse i kroppen. Premenstruelle spenninger skyldes nesten alltid for lavt nivå av progesteron, sier Anette J. Heggemsnes ved Frøyaklinikken. Hun og hennes kollega Helen Kranstad Aasrud har snart 20 års erfaring som homeopater med tilleggsutdannelse innen soneterapi, øreakupunktur og ernæringslære.

Progesteronnivået skal øke like før eggløsningen og i løpet av de to ukene frem mot menstruasjonen. Det vanligste problemet er at nivået er for lavt. Men noen kan ha forhøyet progesteronnivå, og hos andre kan det være østrogennivået som er for høyt eller for lavt.


Ikke p-pillefan

Det kan være mange grunner til hormonubalansen som gir PMS og menstruasjonssmerter. Det kan være stress, feil kosthold og bruk av legemidler. Et sunt tarmsystem og et normalt stoffskifte er også viktig for hormonbalansen. Mange i Norge har også et for lavt D-vitaminnivå, noe som kan medføre hormonforstyrrelser.

– Etter at pasientene har sluttet på p-piller, kan det være at menstruasjonen har blitt uregelmessig og de ikke får eggløsning. Så vi er ikke p-pillefan! Den gruppen som vi jobber mye med, de ufrivillige barnløse, er en liten gruppe. Så det er sikkert mange som går på p-pillen som ikke har noen plager med den, sier Anette. Angående hormonell helse er tarmens miljø veldig viktig. Årsaken til PMS kan for eksempel oppstå etter Candida-infeksjoner eller urinveisinfeksjoner. Et lavt nivå av D-vitamin kan også medføre hormonforstyrrelser.


Grundig utredning

Den første behandlingstimen på Frøyaklinikken varer i halvannen time, og da går terapeuten gjennom alle symptomene og sykdomshistorien. Ut ifra dette gir terapeuten homeopatisk medisin, øreakupunktur og fotsoneterapi. I løpet av den første eller andre konsultasjonen gir de også råd om kosthold, vitaminer, mineraler og urter.

– Vi er ganske gode til å utrede og forstå hvorfor og hvordan ubalansen oppstod, sier Anette.I tillegg ber de pasientene om å ta blodprøver hos fastlegen for å sjekke stoffskiftet, blodprosent, kolesterol, D-vitamin og kjønnshormoner. På Frøyaklinikken får pasientene en grundig tolkning av blodprøvene. Selv om blodprøvene viser verdier som ligger innenfor referansenivået, betyr ikke det at tilstanden i kroppen er optimal.

– Vi er interessert i at blodprøver er optimale for pasientene. Et nivå i det nedre sjiktet er ikke alltid bra nok. Vi tenker optimalitet og vitalitet, sier Helen.


Hva som hjelper

Anette og Helen bruker både homoepati, soneterapi, øreakupunktur, kostholdsråd, urter og vitamin- og mineraltilskudd i sin behandlingsplan.

– Vi gir homeopatisk medisin som en form for smertestillende. Homeopati er det som helt klart letter på menstruasjonssmertene og de premenstruelle spenningene. Men soneterapi og øreakupunktur løsner også på mye av spenningene i livmoren og eggstokkene, og dermed øker det blodgjennomstrømningen, sier Anette. Hun og Helen ser ofte at symptomene hos kvinnene blir færre og bedre allerede ved den første menstruasjonen de har etter behandlingen.

– Vi senker også stressnivået. Kvinnene roer seg og lander litt. Mange av pasientene våre er stresset fordi de ikke blir gravide med en gang. Bare det å ligge på en benk og prate med noen om problemene gir helt klart en positiv effekt. Det handler om å sette i gang kroppens egne helbredelsesever – placeboeffekten er jo egentlig det, sier Helen.


Forskning på PMS og dysmenoré

Ut over placeboeffekten finnes det en del placebokontrollerte studier innen både homoepati, akupunktur, refleksologi, ernæring og urtemedisin som viser forbedring av PMS og menstruasjonssmerter. Forskningsdatabasen PubMed har flere slike studier.

  • En fransk studie fra 2012 med 23 kvinner som fikk homeopati i tre måneder, viste en betydelig bedring av PMS-symptomer. Da var middelet Folliculinum det mest brukte. (Danno, Colas, Terzan, Bordet). En britisk studie fra 2003 bekrefter at homeopati har god effekt mot PMS (Hobbs).
  • En koreansk studie fra 2009 viste at 10 behandlinger med koreansk håndakupunktur reduserte PMS-symptomene betraktelig (Shin, Ha, Park, Heitkemper).
  • En studie av øre-, hånd- og fotrefleksologi fra 1993 viste betydelig reduksjon av PMS-symtpomer hos 46 prosent av kvinnene som fikk refleksologi. I studien deltok 35 kvinner som skrev dagbok og rangerte 38 ulike symptomer i seks måneder før, under og etter behandlingen (Oleson, Flocco).
  • I en tysk studie fra 2009 fikk 128 kvinner homeopatisk behandling for dysmenoré. Over halvparten av disse opplevde betydelig bedring av sine menssmerter (Witt, Lüdtke, Willich).
  • En pilotstudie fra 2013 sammenlignet akupunktur med betennelsesdempende medisiner mot dysmenoré. Da ble 35 kvinner med dysmenoré tilfeldig delt inn i to grupper, der den ene fikk akupunktur og den andre fikk medisin. Etter en måneds behandling var smertene dempet betraktelig i begge gruppene. Oppfølgingsstudier er nødvendig for å kunne bevise at akupunktur er like effektivt som medisin (Kiran, Gumusalan, m.fl.).
  • En annen studie fra 2010 tok for seg 68 personer med dysmenoré. Halvparten av dem fikk ti refleksologibehandlinger i to menssykluser. Den andre halvparten fikk 400 milligram Ibuprofen en gang hver åttende time i tre dager under tre etterfølgende menssykluser. Ibuprofen er betennelses- og smertedempende medisin. Studien viste at refleksologi var overlegen medisinen i det å redusere menssmertene, og behandlingseffekten varte lenger (Valiani, Banaei, m.fl.).

Studier av D- og C-vitamin viser forbedring av menstruasjonssmerter, og det samme gjelder magnesium, som virker lett krampeløsende. Noen som har menstruasjonssmerter, har nemlig for lite magnesium i forhold til kalsium.


Vital og grønn mat

Av kostholdsråd anbefaler Anette og Helen alle med PMS og menssmerter til å spise mer grønne grønnsaker og vital mat. Ellers anbefaler de å spise mat som holder blodsukkeret jevnt.

– Vi snakker ikke om å pøse på med smør og fløte, men sørge for å få i seg proteiner og fett til hvert måltid. Sunt fett er viktig, som fra nøtter og frø. Vi er veldig opptatt av at alle skal spise grønnsaker til hvert måltid, sier Anette og Helen. Studier viser at hvis man spiser veldig sunn og økologisk mat i seks måneder før man får barn, så fører det til at man får et lettere svangerskap, en lettere fødsel og en friskere baby. Men ved Frøyaklinikken gir de også forskjellige kostholdsråd ut ifra hvilke pasienter det er, og ut ifra hvordan tarmen og fordøyelsessystemet deres fungerer. Endometriosepasienter anbefales spesielt å kutte ut mel, særlig hvetemel, melkeprodukter, kjøtt, sukker og kaffe. Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren i bukhulen. Hele 20 prosent av norske kvinner i fertil alder har endometriose.

– Ved polycystisk ovariesyndrom (PCOS), som er uregelmessig menstruasjon og ikke eggløsning, så er det viktig med et kosthold som tilnærmer seg lavkarbo – særlig det som holder blodsukkeret jevnt. De kan godt drikke melk, noe endometriosepasienter ikke bør ha, tipser Anette.


Nattlysolje og bidronninggelé

Mange bruker nattlysolje mot menstruasjonssmerter eller PMS. Tidsperioden for når dette inntas, er vesentlig.

– Vi anbefaler å bruke nattlysolje fra første menstruasjonsdag til eggløsning, fordi den har en svak østrogenpåvirkning og har mye omega-6 i seg, sier Anette. En endometriosepasient som er veldig sensitiv for østrogenstimulerende stoffer, kan bli veldig dårlig av nattlysolje i PMS-fasen.

– Det samme gjelder bidronninggelé, som er en fin urt å gi, men den er også østrogenfremmende og skal gis fra første dag av mensen til eggløsningen, forteller Helen.


Yamsrot

Progesteronlignende urter som yamsrot bør derimot tas fra eggløsning til menstruasjon hvis man trenger å øke progesteronnivået. I yamsrot (Wild Yam) er det nemlig et stoff som heter diosgenin, som ligner på progesteron. Tidligere var yamsrot et utgangsmateriale for å lage p-piller. Da brukte man å øke progesteronet for å hindre eggløsning, i stedet for å øke østrogenet for å hindre eggløsning, som man gjør nå. Men kunstig diosgenin hadde så mye bivirkninger at man sluttet med det. Innenfor det urtemedisinske er det så lave doser at det skal mye til før det har noen negativ påvirkning. Men hvis noen tar store doser yamsrot over lengre tid og er litt sensitiv, så kan det føre til at de ikke får eggløsning. Derfor er det viktig å bare ta yamsrot fra eggløsning til menstruasjon.